Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

okna drewniane czy plastikowe

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.11, 13:26
    Zastanawiam się, czy zostawić okna drewniane, czy wymienić je na plastikowe. Co sądzicie?
    Obserwuj wątek
      • Gość: gosia Re: okna drewniane czy plastikowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.11, 13:32
        polecam plastikowe łatwe w utrzymaniu czystości
        • Gość: as Re: okna drewniane czy plastikowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.12, 15:02
          Uważam, że okna drewniane są najbardziej estetyczne.
          Czynniki, które przemawiają za oknami drewnianymi :
          1. Drewno jest materiałem naturalnym i estetycznym. Z pewnością będzie stanowić element dekoracyjny wnętrza.
          2. Okna drewniane gwarantują dobrą izolacyjność cieplną (1,2 – 1,6 W/m2K).
          3. Niska rozdzielczość cieplna pod wpływem temperatury.
          4. Duża wytrzymałość przy stosunkowo niewielkiej gęstości materiału.
          5. Niska rozdzielczość cieplna pod wpływem materiału.
          6. Duża trwałość (50-80 lat).
          7. Możliwość zmiany koloru poprzez malowanie lub bejcowanie.
          8. Istnieje możliwość naprawy okien już zainstalowanych.
          Więcej o oknach
          na: www.ferno-okna.pl
      • rege2 Re: okna drewniane czy plastikowe 18.11.11, 17:46
        wymieniliśmy i b. tego żałuję!
        miało być cieplej i termometr wskazuje tylko +18 jak dawniej
        nie wspomnę już o cenie , bo całe tafle drzwi
        jedyny plus to uchylność, dawniej tego nie było, chociaż okna od stolarza
        a ...przed dwoma laty zostały oszlifowane i pomalowane bezbarwnym, naturalne drewno; brak mi tej faktury i w sumie wyrzucone dobre drzwi
        zastsanów się....nie słuchaj ludzi ,bo wyladujesz z ręką w nocniku...
      • tawua Re: okna drewniane czy plastikowe 18.11.11, 18:07
        Albo nowoczesne plastiki - jeżeli boisz się, że ich szczelność wpłynie na wzrost wilgoci - wybierz takie, które posiadają nawiewniki.
      • antekantoni Re: okna drewniane czy plastikowe 20.11.11, 15:51
        Jeżeli okna wymagają wymiany to zamień je na plastiki. Jak już ktoś napisał łatwo je utrzymać w czystości i nie trzeba takich okien malować co jakiś czas (czego niestety nie da się uniknąć w przypadku drewna).Obecnie są na tynku bardzo udane imitacje okien drewnianych. Jeśli zależy Ci na tym aby okna wyglądały jak drewniane to wybierz jedne z nich.
      • antekantoni Re: okna drewniane czy plastikowe 20.11.11, 16:03
        Jeżeli okna wymagają wymiany to zmień je na plastiki. Jak ktoś już napisał łatwiej utrzymać je w czystości i w przeciwieństwie do okien drewnianych nie wymagają one malowania co jakiś czas.
      • jolka.jolka.1 Re: okna drewniane czy plastikowe 20.11.11, 20:54
        Jak wyżej, lepsze plastiki
      • Gość: anKa Re: okna drewniane czy plastikowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.11, 07:42
        Dla mnie lepsze są drewniane i takie mam w domu. Mam awersję do plastików.
      • Gość: rafiki3 Ja tam jestem zwolennikiem drewnianych! IP: *.zpue.pl 21.11.11, 13:21
        Zupełnie nie rozumiem osób, które z takim przekonaniem wmawiają ci, że plastik jest taki świetny. Z czym jest taki dobry???
        To, że okna drewniane są trudniejsze w utrzymaniu to stereotyp!!! Zęby i buty też musisz czyścić. Kiedyś, lata temu nie było fajnie - farba odchodziła, wiało, trzeba było rozkręcać itd. Ale teraz????
        Drewno to drewno i nie ma co gadać. Tylko nie u stolarza, ale w renomowanej firmie, mleczko pielęgnacji ram, raz na 10 lat malowanie (przynajmniej można zmienić sobie kolor). Aha - bardzo ważny jest fachowy montaż - dużo od niego zależy.
        • Gość: jaszczurka Re: Ja tam jestem zwolennikiem drewnianych! IP: *.zpue.pl 21.11.11, 14:42
          popieram- drewniane, naturalne-bo wyobraź sobie na przykład jakby wyglądały plastikowe meble w Twoim mieszkaniu???:) mój znajomy też miał taki dylemat: plastik, drewno, plastik drewno- w końcu wybrał drewniane okna z włoszczowej i z tego co wiem nie żałuje wręcz przeciwnie- drewno króluje:)
        • Gość: anKa Re: Ja tam jestem zwolennikiem drewnianych! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.11, 10:29
          Gość portalu: rafiki3 napisał(a):
          > Zupełnie nie rozumiem osób, które z takim przekonaniem wmawiają ci, że plastik
          > jest taki świetny. Z czym jest taki dobry???
          > To, że okna drewniane są trudniejsze w utrzymaniu to stereotyp!!!

Przyznam, że ja też tego nie rozumiem. Co do utrzymania czystości, to uważam, że z plastikami jest o wiele gorzej. Póki są nowe to pół biedy (choć i tak jako plastik się elektryzują i bardziej przyciągają cząsteczki kurzu i brudu), ale z czasem jest coraz gorzej. W dodatku trzeba uważać, żeby nie porysować, nie szorować, parę razy mleczko można użyć, ale im więcej, tym bardziej powłoka niszczy się i matowieje. Itd., itp. Ja w poprzednim mieszkaniu zmieniłam stare okna na drewniane bez szyb klejonych, nie rozkręcane ale na takie zatrzaski, bo nie miałam jeszcze zaufania do nowo wprowadzanych ówcześnie klejonych :) I powiem, że wolałam (i nie zmieniłam zdania) tamte od plastików. Celowo nie wspominam wpływu plastików na zdrowie ;))

P.S. Argument z plastikowymi meblami jest świetny!
          • Gość: rafiki3 Re: Ja tam jestem zwolennikiem drewnianych! IP: *.zpue.pl 22.11.11, 12:26
            myślę, że boom na plastik powoli mija. drewno zyskuje coraz więcej zwolenników. czytałam gdzieś jakieś badania na temat drewno czy plastik i okazało się, że większość ludzi woli drewniane okna tylko myślą, że ich na to nie stać lub, że będą mieli z nimi problemy. Jak porównamy byle jakie okno plastikowe z dobrym drewnianym to różnica w cenie jest znaczna, ale średnia półka drewna wypada całkiem przyzwoicie na tle plastików. Temat rzeka....kwestia przekonania i świadomości. W każdym razie nieprawdą jest, że plastik jest lepszy - wręcz przeciwnie. Jest tylko bardziej popularny, trochę tańszy, sztuczny, podatny na wypaczenia, odkształcenia, żółknie, rysuje się i z pewnością jest mniej trwały niż drewno.
      • Gość: mm Re: okna drewniane czy plastikowe IP: 188.137.74.* 23.11.11, 18:09
        ja tam myśle że jedne jak i drugie maja swoje wady i zalety, m,ysle ze warto porównac sobie rozne mozliwosci i dopiero wybrac, ja odkad budduje dom to czasem korzystam z tej stronki budneo.pl/ jest tam tez kategoria z oknami - moze tam cos znajdziesz... powodzenia w podejmowaniu odpowiedniej decyzji :)
        • Gość: jaszczurka Re: okna drewniane czy plastikowe IP: *.zpue.pl 29.11.11, 07:41
          a co wy się tak boicie tego, że okna drewniane trzeba co jakiś czas malować??? Talerze też trzeba myć i to po każdym posiłku- kilka razy dziennie- no zależy ile razy ktoś spożywa:) okna drewniane wystarczy dwa razy, tylko dwa razy w roku przetrzeć mleczkiem konserwującym czy specjalnym woskiem i po kłopocie- zatem przy okazji mycia okien na święta- można to zrobić- i naprawdę 7-10 lat spokojnie bez malowania- a ponadto można np. po tym czasie kolor zmienić jak nam się znudzi. Widzieliście kiedyś prawdziwe okno drewniane, gdzie widać strukturę drewna???? Naprawdę pięknie to wygląda!!!
          • kasiak37 Re: okna drewniane czy plastikowe 01.12.11, 19:02
            drewniane,a dokladnie drewniano aluminiowe z potrojnym szkleniem.Do pielegnacji dobre srodki i po sprawie.
            • Gość: rafiki3 Re: okna drewniane czy plastikowe IP: *.zpue.pl 05.12.11, 09:09
              o tak, jakościowo drewno + aluminium to niezła parka, chociaż aluminium nie wygląda chyba już tak ładnie od zewnątrz? Ale w sumie dla mnie ważne co jest w środku:)
              • kasiak37 Re: okna drewniane czy plastikowe 10.02.12, 14:08
                aluminium z zewnatrz wyglada pieknie.U mnie profile alu w kolorze golebim niebieskim:)
            • yasminuml Re: okna drewniane czy plastikowe 05.12.11, 11:45
              Drewno aluminiowe! Wymieniłam rok temu na takie i jestem zadowolona.
      • cieszyniokstela Re: okna drewniane czy plastikowe 09.02.12, 15:17
        Zarówno zadowolenie z okien drewnianych jak i plastikowych zależy od wykonania jak i montażu. Jeśli jedno i drugie jest zrobione należycie, okna będą długo cieszyły wyglądem i spełniały swoją rolę. Najważniejsze, by dobrze wybrać producenta i ekipę montującą. Kwestia drewno czy plastik to kwestia gustu, no i portfela... bo jednak okna plastikowe są tańsze.
      • stefania74 Re: okna drewniane czy plastikowe 10.02.12, 13:10
        Jeśli budżet ci na to pozwala, to zdecydowanie głosuję za drewnianymi.
      • Gość: zielony_smok Re: okna drewniane czy plastikowe IP: 31.187.12.* 08.06.12, 07:09
        a to już jest tylko Twoja decyzja. Wiele osób się zastanawia nad tym jakie okna wybrać, ale w zasadzie te plastikowe też nie są najgorsze, możesz sobie poczytać tutaj www.oknawimarol.pl/CMS/systemy_pcv/systemy_pcv.html jakie teraz się rozwiązania stosuje. Wiesz dla mnie te PCV niewiele się różnią od tych drewnianych, jeśli chodzi o solidność i wygląd.
        • rege2 Re: okna drewniane czy plastikowe 09.06.12, 21:30
          północ- południe ..drewno
          wschód - zachód ..plastik
      • Gość: cromwell Re: okna drewniane czy plastikowe IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.12, 11:00
        Kup drewniane albo plastikowe, jedne takie drugie inne i zobaczysz po latach które były lepsze, na drewniane lakier szkutniczy jak zawsze i szafa gra
        • krakowskim_targiem Re: okna drewniane czy plastikowe 14.06.12, 11:04
          drewno lepiej się prezentuje, plastik lubi zżółknąć po jakimś czasie niestety. a nowe okna to dzisiaj podstawa, zdecydowanie ciszej jest w mieszkaniu, poza tym łatwiej utrzymać w czystości nowe, nierozkładane na czynniki peirwsze okna, zawsze to połowa mniej roboty przy myciu szyb.
      • Gość: Arkadiusz Re: okna drewniane czy plastikowe IP: *.ghnet.pl 15.06.12, 09:03
        Odwieczny dylemat, drewniane czy plastikowe. Jedne i drugie mają swoje zalety i wady. W katalogu wiodących producentów w polsce np. Buvdaru masz i takie i takie. Drewniane z reguły są droższe, ale ładniejsze i ekologiczniejsze. Wykonane estetycznie itd. CHyba że trafisz na drewno z sękiem, a ktoś ten sęk zamaluje grubo farbą. Nigdy nie wiesz, ale są producenci, jak wspomniany wyżej, którzy dbają o jakość i można spać spokojnie.
      • virot Re: okna drewniane czy plastikowe 28.06.12, 10:15
        Ja na Twoim miejscu, bezwzględnie zostawiłbym drewniane! Teraz odchodzi się od plastików, na rzecz bardziej przepuszczalnych i ładnych okien. Wystarczy odnowić okna, ładnie zabezpieczyć i będą służyły kolejne lata.
      • Gość: we Re: okna drewniane czy plastikowe IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.12, 11:19
        mi plastiki kurczą się na dużym mrozie i przez to rozszczelniają
      • jan-majster.pl Re: okna drewniane czy plastikowe 03.07.12, 11:32
        A co jest nie tak z tymi oknami, które masz?
        Wymiana tylko dla wymiany? Tak też można.
        Ok. może hybrydy, czyli połączenie drewna z pcv?
      • Gość: Paweł Re: okna drewniane czy plastikowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.12, 14:28
        ja bym wolał drewniane ;)

poczytaj sobie na tej stronie może coś Ci to pomoże
        okna
      • lewwysocki Re: okna drewniane czy plastikowe 30.08.12, 22:44
        zwróć uwagę na materiały budowlane jakie masz wykorzystane w otworach okiennych:)
      • Gość: x Re: okna drewniane czy plastikowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.12, 06:35
        Jakiekolwiek byś kupowala nie kupuj okien tanich.
      • Gość: Zombik Re: okna drewniane czy plastikowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 11:25
        Zdecydowanie polecam drewniane. To tak jak by zamienić drewnianą podłogę na gres. Nie ma to sensu bo wszystko co naturalne się lepiej sprawdza niż sztuczne.
        • xfinlandia Re: okna drewniane czy plastikowe 09.09.12, 22:48
          Dla mnie drewno jest naturalne.. to jak tapicerka ze skóry czy ze skai?
          • Gość: cat Re: okna drewniane czy plastikowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.12, 10:42
            Drewniane paczą się, tj. wyginają z czasem, pod wpływem czynników atmosferycznych. Plastikowe może nie są aż tak piękne, ale zachowują swój kształt (głównie wymiary) dłużej. Wypraktykowałem.
            • xfinlandia Re: okna drewniane czy plastikowe 13.10.12, 10:54
              A tu kolego masz nie dość obszerne doświadczenia.
              Okno plastikowe czy stalowe też się wygnie - tylko nie pod wpływem wilgoci a temperatury - aż się zdziwisz jak bardzo..
              Jest potrzebny tylko jeden warunek - słabe okucia ( i jakościowo i ilościowo) co przy dzisiejszej pogoni za niską ceną jest nagminne (stosuje się odchudzone wersje okuć a dodatkowo producent okien dokłada kolejne skróty).
      • Gość: czarek Re: okna drewniane czy plastikowe IP: *.centertel.pl 10.05.14, 20:50
        Ja zdecydowanie jestem za drewnianymi. Zdrowsze!!!
      • Gość: ulka Re: okna drewniane czy plastikowe IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.06.14, 12:57
        ja tam wymienilam na aluminiowe i jestem zadowolona. Mam odpowiednie odpowietrzniki czy jakos tak, wiec okna nie paruja. Jak cos polecam www.alumex.pl/ tu maja spory wybór.
      • drogimex Re: okna drewniane czy plastikowe 27.04.15, 20:46
        Okna plastikowe są dużo tańsze na początku, jednakże nie można och tak łatwo naprawiać jak stolarki drewnianej. PCV po 30-40 latach ulega często wyboczeniu i odkształceniom ramy, co przekłada się na konieczność wymiany okien na nowe. Trwałość stolarki drewnianej jest dużo wyższa, co potwierdza chociażby wiele budynków zabytkowych, z taką właśnie stolarką. Więcej ciekawych informacji na temat wyboru technologii stolarki okiennej na stronce zbudujmydom.pl/index.php?page=stolarka-okienna-drewniana-czy-pcv
        Pozdrawiam,
        Tomek
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka