Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

badania geologiczne gruntu pod budowę

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.12, 23:56
    Wiem, że bardzo potrzebne (nie chcę, żeby mi za 5 lat budynek siadał, ściany pękały i rozszczelniały się okna) tylko nie wiem gdzie szukać fachowca, nikt ze znajomych nie budował, a rodzina budowała dawno temu i takich badań nie robiła.

Jak szukaliście geologa?
    Obserwuj wątek
      • Gość: a Re: badania geologiczne gruntu pod budowę IP: *.warszawa.mm.pl 05.04.12, 01:49
        Kupowałem działkę w ciemno, badania zlecił architekt. Chociaż wszystko wyszło ok, teraz pewnie sam bym zlecił przed zakupem. Najprościej chyba tak tinyurl.com/6v5fzpm
        • Gość: gosc Re: badania geologiczne gruntu pod budowę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.12, 10:41
          Zlecił, tzn. polecił/znalazł Twój architekt?
          Ja jestem dopiero na etapie kupna działki, ale zawsze to jakiś trop.
          • Gość: Anka Re: badania geologiczne gruntu pod budowę IP: *.aerostrada.com.pl 05.04.12, 16:32
            My też robiliśmy badania przed budową. Robiliśmy je na spółkę z sąsiadami, którzy razem z nami szukali działki. Nie pamiętam gdzie szukaliśmy fachowca. Najlepsze jest chyba google :-)
            Jest to pewien koszt ale warto.
            Dzięki badaniom wykluczyliśmy jedną działkę, która okazała się tak podmokła, że potem pisali o tym osiedlu w w necie.
          • Gość: a Re: badania geologiczne gruntu pod budowę IP: *.warszawa.mm.pl 05.04.12, 17:05
            Architekt zazwyczaj ma znajomych branżystów, którym zleca prace. Geologów, geodetów, instalatorów, elektryków. Czasem jednak warto samemu poszukać, może okazać się po prostu taniej.
      • joanka-r Re: badania geologiczne gruntu pod budowę 05.04.12, 20:31
        Dom nie będzie osiadał i pękał jak będzie miał solidne ławy fundamentowe z solidnym zbrojeniem i dodatkowym wieńcem.
        • Gość: a Re: badania geologiczne gruntu pod budowę IP: *.warszawa.mm.pl 05.04.12, 23:00
          To jest warunek konieczny. Innym jest odpowiednia nośność gruntu oraz jego rodzaj. Fundament osadzony na torfie, glebie czy iłach będzie osiadał nierówno i pękał.
      • Gość: gosc Re: badania geologiczne gruntu pod budowę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.12, 21:36
        W necie szukaliście na jakiś konkretnych portalach branżowych, forach, czy po prostu braliście tych którzy mieli stronę internetową?
        Tak dopytuję, bo to pierwszy fachowiec którego szukam, a będzie ich pewnie jeszcze z dziesięciu jak nie lepiej, więc fajnie wiedzieć jak inni ludzie szukają składu:)
      • Gość: . Re: badania geologiczne gruntu pod budowę IP: 195.205.194.* 08.04.12, 08:34
        forum.gazeta.pl/forumSearch.do?&query=badania%20geotechniczne&forumId=217&sortMode=SCORE&queryMode=SIMPLEALL&pageNumber=2
      • Gość: cromwell Re: badania geologiczne gruntu pod budowę IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.12, 14:41

ja nie mam papierów ale znam się na geologii, chętnie pomogę proszę o kontakt, u mnie geologia jest na 4 miejscu

www.cromwell.blog.pl/
        Najważniejsze to kochać , potem długo długo nic, potem jedzenie, budowlanka i właśnie geologia
        Cromwell życzy wszytskim mokutkiego dungusa
        • joanka-r Re: badania geologiczne gruntu pod budowę 08.04.12, 22:59
          ''ja nie mam papierów ale znam się na geologii,''

a ja nie mam ''papierów'' ale znam się na medycynie, skorzysta ktoś? Poradzę na wszelakie dolegliwości , ale po receptę trzeba do kogo innego.
      • pierre.81 Re: badania geologiczne gruntu pod budowę 08.04.12, 20:40
        A ja mogę polecić uprawnionego geologa jeżeli ktoś jest ze śląska albo małopolski.

A tak to bym raczej szukał po znajomych, znajomych znajomych itp.
      • Gość: geolog Re: badania geologiczne gruntu pod budowę IP: *.CNet.Gawex.PL 10.04.12, 22:10
        po prostu w google wklepujesz geolog+ twoje miasto lub jakieś najbliższe większe miasto i wyskoczy ci całkiem pokaźna liska - możesz też skorzystać ze stron panoramy firm lub pkt
      • heniek113 Re: badania geologiczne gruntu pod budowę 13.04.12, 20:32
        U mnie badanie gleby robiła firma Geotest z Trójmiasta. Na czele firmy stoi fachowiec inżynier, z wieloletnim doświadczeniem
        • Gość: Radosłaaaa Re: badania geologiczne gruntu pod budowę IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.04.14, 13:22
          ja korzystałem z usług firmy www.geotest.biz.pl/ i jestem bardzo zadowolony. Korzystne warunki współpracy oraz szybka realizacja
      • Gość: Kartyn Re: badania geologiczne gruntu pod budowę IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.04.14, 12:58
        Oczywiście, geolog w tym przypadku to absolutna podstawa jakichkolwiek działań. Jeśli chcesz mam do polecenia sprawdzonego, współpracowałem z nim jakiś czas temu i bardzo miło wspominam www.geotest.biz.pl/
        • Gość: Paulanegri Re: badania geologiczne gruntu pod budowę IP: 5.174.110.* 28.04.14, 09:32
          Znaleźc nie jest trudno, ale lepiej się opierać np na firmie z polecenia. My w ten sposób trafiliśmy na www.geoprojekt.szczecin.pl, bardzo konkretni fachowcy (i niedrodzy), więc podaję dalej.
          • Gość: marek bonicz Re: badania geologiczne gruntu pod budowę IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.05.14, 15:53
            też tak myślę, mniejsze ryzyko wpadki, gdy znajomi poleca, u nas to poszło falą, bo z kumpel robił badania gruntu działki pod budowę niemal w tym samym czasie - korzystał tutaj - www.geosaturn.pl szybko załatwili co trzeba, wiec juz potem nie szukaliśmy tylko własnie u tej firmy korzystaliśmy i wszystko ok poszło.
            • Gość: Matuu Re: badania geologiczne gruntu pod budowę IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.06.14, 12:06
              Dokładnie, ja miałem podobną sytuację jak moja przedmówczyni. Rozumiem świetnie co i jak. Ja z kolei mogę podrzucić kontakt do sprawdzonej firmy, która u mnie działała: www.geotest.biz.pl/. Dajcie znać czy udało sie dogadać
      • Gość: TadeuszRom Re: badania geologiczne gruntu pod budowę IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.05.14, 07:42
        Ja szukałem przede wszystkim przez znajomych i rodzinę. Obszukałem też wszystkie możliwe fora. No i słuchajcie, jakoś nie mogę znaleźć, bo wszędzie coś nie pasuje komuś :( Możecie mi polecić geologa, który działa na śląsku?
        • Gość: Radzoi Re: badania geologiczne gruntu pod budowę IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.05.14, 07:49
          Znam dobrze ten ból, w którym znalezienie odpowiedniego fachowca graniczy z cudem. Tak sie składa, że jestem świeżo po wzmacnianiu fundamentów. Powiem Ci, że panowie działali sprawnie, prace odbyły się bezproblemowo. To firma geologiczno-inżynieryjna, więc możesz się do nich odezwać jak jeszcze potrzebujesz pomocy. www.geotest.biz.pl/kontakt.php - daj znać czy Ci się udało coś z nimi ustalić, bo jestem ciekaw
          • Gość: Gaja Re: badania geologiczne gruntu pod budowę IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.14, 19:29
            Ja mam inny problem, na siedlisku muszę wykonać ekspertyzę przyrodniczą, bo prawdopodobnie w starym budynku gospodarczym gnieździ się zimorodek i sobie mogę go remontować... Jak się wyniesie i nie wróci :)
      • drogimex Re: badania geologiczne gruntu pod budowę 27.04.15, 20:40
        Witam,
        geologów jest na rynku wielu, należy jednak dobrze skonsultować z nim zakres prac. Pod typowy domek jednorodzinny, bez podpiwniczenia odwierty powinny mieć głębokość min. 3,0 m. W niektórych wypadkach zaleca się otwory głębsze, np. przy gruntach słabonośnych (polecam tutaj zbudujmydom.pl/index.php?page=badania-geologiczne-gruntu-przed-budowa-domu gdzie omówiono m.in. zagadnienie doboru głębokości odwiertów).
        Koszt typowej dokumentacji geologicznej dla domku przeważnie zamknie się w kwocie 400-700zł.
        Dla nas najważniejsze dane z takiej dokumentacji to tzw. ocena makroskopowa gruntu, określenie podstawowych parametrów geotechnicznych (dla konstruktora) oraz określenie poziomu zwierciadła wody gruntowej.
        Pozdrawiam,
        Tomek
        • adameks90 Re: badania geologiczne gruntu pod budowę 15.05.15, 13:00
          Ja bym osobiście polecił serwis: http://www.margeo.pl
      • kari.nak Re: badania geologiczne gruntu pod budowę 25.02.16, 18:17
        Najlepiej poszukać w sieci opinii o specjalistach z danego regiony. Na Górnym Śląsku działa firma GeoEkoBud. Tutaj geoekobud.pl/ możesz sprawdzić ich ofertę. Faktycznie badania, o których piszesz, warto wykonać. Często pozwala to uniknąć problemów w przyszłości.
      • ggsprojekt Re: badania geologiczne gruntu pod budowę 17.01.17, 10:10
        dwierty geo­tech­niczne pod budow­nic­two jed­no­ro­dzinne stały się powszechną normą. Wynika to głów­nie ze świa­do­mo­ści inwe­sto­rów oraz obaw pro­jek­tan­tów co do jako­ści pod­łoża grun­to­wego. Bada­nie geo­tech­niczne działki jest sto­sun­kowo nie­dro­gim bada­niem, bio­rąc pod uwagę zagro­że­nia jakie może nieść ze sobą nie­pra­wi­dłowe zapro­jek­to­wa­nie czy wzmoc­nie­nie fun­da­men­tów, gdzie koszty ewen­tu­al­nych dzia­łań napraw­czych nie rzadko prze­kra­czają sumy kil­ku­dzie­się­ciu tysięcy zło­tych. Szcze­gólne ryzyko nie­sie ze sobą posa­da­wia­nie budyn­ków w stre­fie oddzia­ły­wa­nia gór­nic­twa, w rejo­nie ist­nie­ją­cych lub kopal­nych doli­nach rzek czy na grun­tach pocho­dze­nia antro­po­ge­nicz­nego o nie­zna­nej gene­zie. Pra­wi­dłowo wyko­nana opi­nia geo­tech­niczna pozwala rów­nież pod­jąć decy­zję co do zakupu działki. Czę­sto bywa iż nie­droga działka wymaga znacz­nie więk­szego wkładu finan­so­wego w kon­struk­cję fun­da­men­tów a w skraj­nych przy­pad­kach prak­tycz­nie unie­moż­li­wia budowę.

Opi­nia geo­tech­niczna stała się nie­od­łącz­nym doku­men­tem nie­zbęd­nym do zgło­sze­nia lub pozwo­le­nia na budowę. (więcej info można uzyskać na stronie ggsprojekt)
      • e-kt Re: badania geologiczne gruntu pod budowę 17.10.19, 12:11
        Badania gruntowo-hydrologiczne są ważne zarówno z punktu widzenia projektowania konstrukcji fundamentów, jak i jej odpowiedniej ochrony. Od tego, jaki jest rodzaj gruntu i poziom wód gruntowych zależeć będzie, jaką izolację przeciwwilgociową lub przeciwwodną należy zastosować i czy konieczny jest drenaż. W każdym przypadku należy pamiętać także o odpowiedniej termoizolacji fundamentu, najlepiej z użyciem hydrofobowego styropianu, teraz są dostępne jego grafitowe odmiany zapewniające lepszy efekt ocieplenia nawet w trudnych warunkach gruntowych.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka