Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

co na okna?

01.01.13, 13:23
    Okno otwartej na salon kuchni i okno balkonowe w salonie wychodzą na patio. Blok jest wysoki, mieszkanie nisko, przez co jest raczej ciemno i sąsiedzi na wyciągnięcie ręki. Na razie mam zwykłe rolety kasetowe, ale zasłaniam je tylko, jak robi się ciemno. Chciałabym jakoś zasłonić ten nieciekawy widok z okna także w dzień, nie zabierając jednocześnie i tak niewielkiej ilości dostępnego światła i wybrać coś co będzie pasowało i w kuchni, gdzie okno łączy się z blatem i nie chcę, żeby plątały mi się po nim jakieś firany, i w salonie, gdzie okno jest duże (balkonowe, podwójne i ma parapet). Mieszkanie jest raczej w nowoczesnym stylu. Myślałam o panelach z firanki do salonu, ale co wtedy będzie pasowało na okno w kuchni? Bardzo podobają mi się rolety dzień/noc, ale żeby załonić nieciekawy widok, musiałyby być czały czas zasłonietę i boję się, że nawet przy pocji dzień światła byłoby zdecydowanie mniej niż teraz... Jakieś pomysły?
    Obserwuj wątek
      • Gość: centuś Re: co na okna? IP: 195.205.194.* 02.01.13, 19:15
        pozostaje chyba zamówienie i oklejenie szyb folią "wenecką"
      • Gość: ni Re: co na okna? IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.13, 12:43
        Zostaw tak jak jest. Skoro masz mało światła, to nie ma co dodatkowo go ograniczać, a cokolwiek zasuniesz tam za dnia, światło zabierze. To jest najważniejsze kryterium. Okna w pomieszczeniu wspólnym najlepiej wyglądają, gdy mają ten sam wystrój, więc z panelem na balkonowe nie kombinowałabym. Widok zaokienny można poprawić przez zagospodarowanie roślinami balkonu i parapetu zewnętrznego okna kuchennego. Dobrze dobranymi roślinami można bardzo wiele zyskać.
        • kretka04 Re: co na okna? 03.01.13, 14:56
          O folii myślałam, ale to nie załatwia problemu słabego widoku przez okno. Poza tym takie gołe okna mi się nie podobają - wg mnie wygląda to tak, jakby mieszkanie było jeszcze niedokończone. No i nie jest przytulnie (tak jak u mnie właśnie:-(). Bardzo podoba mi się natomiast pomysł z roślinami na balkonie, ale przecież cokolwiek postawię na parapecie zewnętrzym cz na samym balkonie, to też będzie zabierać światło... Balkon jest bardzo fajny, duży. Planowałam postawić wzdłuż krótszych boków wysokie donice z tujami, ale to nie wystarczy, żeby poprawić widok:-(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka