Forum   potrawy

potrawy

(1314 wyniki)
  • Kuchnia

    Dyskusje o przepisach i potrawach

  • Wigilia już w przyszłym tygodniu, przygotowania ruszają pełną parą, a wraz z nimi świąteczne gotowanie. Tradycja mówi o tym, że na kolację wigilijną należy przygotować 12 potraw świątecznych, a są to m.in. kompot z suszu, karp w różnych postaciach, barszcz z uszkami alb o zupa grzybowa, pierniki i wiele innych. Osobiście nie wyobrażam sobie Wigilii bez czerwonego barszczu z uszkami domowej roboty mojej mamy, które jem tylko raz do roku właśnie na święta. Czy u Was też będzie 12 ?:)
  • Witam Państwa, pierwszy raz piszę na tym forum, tak mnie natchnęła czyjaś wypowiedź w dyskusji dotyczącej oczywiście czego innego:). Chodzi mianowicie o zdobienie potraw- róże z marchwi, łabędzie z rzodkiewki etc. Jestem rocznik 80 więc moje wspomnienia mogą być nieco zatarte, także będę wdzięczna za wypowiedzi starszych forumowiczów- czemu miało to służyć? Przerost formy nad treścią?
  • Mam taki plan: chciałabym podszykować jedzenie na święta tak, żeby zrobić je np. 2 tyg. wcześniej, zamrozić i zawieźć do rodziców na święta gotowe, żeby tam nie startować z gotowaniem od zera. Jakie potrawy można tak zrobić? Wymyśliłam, że tak się da z: rybą po grecku, uszkami, krokietami. Co jeszcze można zrobić tak, żeby to zamrozić i zawieźć? Z góry dzięki za podpowiedzi.
  • Jakie są dobre potrawy kuchni brytyjskiej nie spotykane w Polsce? Co warto spróbować?
  • 12 potraw wigilijnych - jakie one powinny wlasciwie byc? Sa jakies "wytyczne" albo tradycje? :)
  • Tak mnie to bardzo zastanawia, słynna restauratorka puszcza na to pawia, inne osoby się ekscytują, co zrobią to zamrożą cwibak, pierogi, liczbę potraw mnożą. Glutaminianu sodu i przypraw w proszku tu się unika, ale dlaczego wszystko można pchać do zamrażalnika?
  • nie ze dobre, ale wlasnie zdrowe. Jak na razie to mnie sie nasuwaja same niezdrowe (choc nie watpie ze smaczne) np: te pierogi wszystkie, kopytka, pyzy -okraszone omasta, mielone wysmazone w tluszczu, schabowe w panierce wysmazone w tluszczu, milion salatek, gdzie w kazdej jest majonez, warzywa wekowane w occie, wegeta w kazdej zupie, nalesniki-maka wysmazona w tluszczu i cos z cukrem w srodku, placki ziemniaczane - ziemniaki wysmazone w tluszczu, no sporo tego jest zeby nie bylo, ze ja mo...
  • Chciałbym poinformować,że witaminowy koktajl pani renaty z Czasu Chełmna jest do d*** :) nie dość,że drogi to bez smaku - ogólnie bez szału :) Przypuszczam,że podobnie jak i reszta jej potraw. Proszę o zmiane i różnorodność osób prezentowanych na ostatniej stronie :) Pozdrawiam.
  • Idę do domowy Sylwester,będą 4 pary,mam tylko kilka godzin na przygotowanie ewentualnej dwóch do trzech potraw. Jedną potrawę zrobię, śledzie z rodzynkami,a dalej nie mam pomysłu?Co polecacie abym zrobiła,macie jakie sprawdzone potrawy. Będę musiałą zrobić rano w Sylwestra. Bo po południu jedziemy. Pomóżcie!
  • Zdjęcie nr 13 to mi wygląda na nadziewaną paprykę a nie pitę :))
  • ostatnimi dniami Durszlak zorganizowal nowa akcje - potrawy regionalne bardzo fajny pomysl (moim zdaniem), bo ja bardzo sobie cenie regionalne, proste potrawy ale... pojawily sie wpisy z regionalnymi potrawami z Dolnego Slaska ... i nie wiem czy smiac sie czy plakac. Moze znajdzie sie jakas osoba, ktora uswiadomi mnie jakie to sa potrawy regionalne Dolnego Slaska skoro na tym terenie prawie cala populacja zamieszkala po II wojnie swiatowej pochodzi z kresow lub innych terenow Polski. Jakie s...
  • i nie chodzi mi tylko i wylacznie o potrawy wigilijne, ktore i tak sa bezmiesne, ale ogolnie o jakies potrawy tradycyjnie swiateczne -bezmiesne. Moga byc rybne albo ogolnie z owocow morza- bo to nadal zjadam. Moge zrobic bigos bezmiesny i rybe po grecku, ale moze ktos zna jakies fajne przepisy ktorymi sie podzieli?
  • Rozumiem, że można nie lubić określonych potraw, przypraw smaków. Tak się złożyło, że zestaw wigilijny przypasował mi w 100% (nie był układany przezemnie). Niestety członkowie mojej rodziny kręcą nosem na część potraw, żeby było zabawniej to nie jest ta sama potrawa więc jakby się uprzeć i nie gotować tego co ktoś nie lubi usiedlibyśmy chyba tylko przy opłatku (mówię o szerszym gronie rodzinnym). A czy to takie dziwne, że wcinam wszystkie potrawy tego wieczoru? (potem czując się jak prz...
  • Czy znacie jakąś potrawę, która jest specyficzna dla Czestochowy lub regionu? Może spotkaliście się w menu któregoś lokalu z daniem „po częstochowsku”? Co to było i gdzie? Prosimy, napiszcie co myślicie o specyfice lokalnej kuchni.
  • Jakie są ulubione potrawy Waszych pociech? Moja 2-letnia latorośl uwielbia spagetti, zupę pomidorową i rosół z kluskami. Z warzyw dał by się pokroić za gotowaną marchewkę i fasolkę szparagową. Owoce praktycznie wszystkie wsunie. A wszystko to w mikroskopijnych ilościach - dzisiaj na bilansie dwulatka jego waga (11,6kg) została określona na 10-25 centyl.
  • Witajcie, wiem, że zwracam się z dziwną prośbą, ale chciałabym zebrać w jednym miejscu wszelkie sposoby na jakie można przygotować potrawy. Już tłumaczę po co: W ciągu kilkunastu lat, odkąd zbieram przepisy nazbierało się tego tyle, że muszę w końcu je jakoś sensownie zebrać. Po prostu wycinałam je z gazet, zbierałam ulotki reklamowe z Biedronki i innych sklepów, wycinałam przepisy z opakowań, no i także wszelkie przepisy stąd czy z GP. Więc jesteście w stanie sobie wyobrazić ile tego jest....
  • W tym roku zamierzam wcześniej się przygotować do Świąt BN. Dlatego mam do Was pytanie, które potrawy robicie wcześniej i mrozicie? Wolałabym wiedzieć, że na pewno będzie wszystko dobre,bo jestem pedantką pod tym względem:) Pozdrawiam.
  • Ostatnio jadłem przepyszną potrawę w chińskiej budce i chciałbym ją sam przyrządzić. Szukam przepisów bezskutecznie, więc postanowiłem napisać tutaj. W menu potrawa nazywa się "Kurczak Exotic", a w składzie ma m.in. kurczaka, paprykę, cebulę, ryż i właśnie nie wiem jaką przyprawę... Cała potrawa jest bardzo czerwona więc myślałem że może jakaś pasta pomidorowa?
  • czyli o uroku gotowania z neta słów kilka. Wiem, że zdurniałem - zamarzył mi się paprykarz szczeciński. Tak, mam plebejski gust i lubię. Nic na to nie poradzę. Ponieważ ten z puszek jest parszywy, postanowiłem znaleźć przepis i wyprodukować go samemu. No i tu zaczynają się schody. część przepisów opartych jest na wędzonej makreli (żaden paprykarz mi nie smakował wędzoną rybą), znalazłem inny, gdzie ktoś zarzekający się że oryginalny przepis zna z pierwszej ręki, radził użyć... pangi. Dotarłe...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?