Gość: Licealistka IP: *.4web.pl 06.04.07, 06:53 Idea ładna, ale czy ktoś pomyślał o tym, jak będzie wyglądać ulica żydowska? Po kilku dniach "fani" naszych łódzkich zespołów zapiszą ją słowami ŁKS i Widzew. A za taką ulicę dziękuję bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: janek Specjalna Strefa Kultury w Łodzi IP: 212.51.205.* 06.04.07, 08:16 Oby ta ul.Żydowska była bez bóżnicy. Ja już nawet na bóżnice ze zdjęć archiwalnych nie mogę patrzeć . To jakaś obca kultura. Król Kazimierz Wielki kiedy dawał przywileje Żydom za ciało pięknej Esterki nie mówił,że daje je na wieczność ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ingo Re: Specjalna Strefa Kultury w Łodzi IP: 213.17.170.* 06.04.07, 08:30 Kolega Janek niestety ma problem. Kolega zapomniał już, że w ciągu 500 lat wspólnego zamieszkiwania siłą rzeczy kultura współsąsiadów staje sie wspólna kulturą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wacek Re: Specjalna Strefa Kultury w Łodzi IP: 212.51.205.* 06.04.07, 09:34 Na szczęście to już tylko historia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gog Re: Specjalna Strefa Kultury w Łodzi IP: *.lodz.msk.pl 06.04.07, 11:56 Zal mi, ze nie mamy juz kontaktu z ta kultura tak na codzien. Jak babcia opowiada mi jak bylo przed wojna to mi smutno ze juz tego nie ma. Zostala ksenofobia jedynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ingo Re: Specjalna Strefa Kultury w Łodzi IP: 213.17.170.* 06.04.07, 08:27 To juz jest nasza wspólna łodzian sprawa aby durni fani naszych klubów sportowych znali swoje miejsce w szeregu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Optymista Specjalna Strefa Kultury w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 09:09 Zamki na Piasku naszego Kropaszenki Odpowiedz Link Zgłoś
uncle_fuck Re: Specjalna Strefa Kultury w Łodzi 06.04.07, 10:57 Myślę, że pomysł jest wart uwagi, ma szansę na ralizację i mam nadzieję, że do niej dojdzie. Niech centrum Łodzi wreszcie wygląda jak centrum Łodzi a nie jakiejś wioski na przedmieściu. Co prawda pomysł z tymi ulicami faktycznie jest trochę chybiony, bo jak widać są jeszcze gdzie niegdzie kretyni, którzy nie rozumieją jak Łódź powstała i jak funkcjonowała w latach swojej świetności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buszujący w zbożu kulturalna kultura jest w kulturalnej przestrzeni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 11:47 Obejrzałem oba widoki, w stosunku do wersji sprzed miesiąca zaistniały rzyczy pozytywne np.: - park w części wschodniej przechodzący w bulwar - syntetyzacja przestrzeni - wyczyszczenie, jednak z różnym skutkiem - budynki wysokie przy Kopcińskiego burujące wrota do centralnej dzielnicy - lepszy wgląd na EC1 z osi ulicy POW - wprowadzenie dominanty wysokiej dworca, choć naturalna jest hala nie kopuła i niestety sporo zmian na gorsze: - budynej dworca kolejowego schowany zarówno od Kilińskiego jak i Placu Kobro mimo wielu głosów na forum by obiekt wyeksponować - rozumiem, że to wielki wstyd dla miasta, że będzie miało szybką kolej za cężkie pieniądze, a już nie.. - nie rozumiem dlaczego nowa ulica biegnąca od Sienkiewicza nie może mieć prostego przebiegu do PL. Kobro, jak w poprzedniej koncepcji, tylko jej odcinki poprzesuwano względem siebie, GDZIE KOMPOZYCJA, GDZIE WYRAZ WALORÓW PRZESTRZENI? - za to domyslam się dlaczego nie ma połączenia Targowej z Uniwersytecką, co powinno być priorytetem - na drodze znalazł się długo oczekiwany "hipermarket", czy może Centrum konferencyjne, które według urbanistów jest ważniejsze od urbanistyki miasta. Teraz trzeba zrójnować kwartał od południa by "miętko" wejść w Targową. To długa i haniebna łódzka tradycja takich rozwiążań, patrz: Kościuszki do Wólczańskiej czy Sienkiewicza do Wschodniej - nic w nic nie trafia - anachronizacja formy południowej ściany parku Moniuszki, poprzednia była naturalna i otwierała wejścia, ta je zamyka, jest pretensjonalna wobec wnętrza - Rynek Kobro stał się nieco nieczytelny przez nadmierne skomplikowanie pierzei, dużo cypelków zakłóca równowagę miejsca, choć dominanta dworca słuszna - wciaż żadka siatka ulic części wschodniej Generalnie jestem nieco rozczarowany, a po poprzedniej publikacji widziałem dobry kierunek z którego w wielu miejscach zawrócono. Ktoś widocznie doradził- skorygował takie rozwiązania mistrzowi, w przypadku wielu ŻAL, że posłuchał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archifun Re: kulturalna kultura jest w kulturalnej przestr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 11:53 Na tej koncepcji dworzec zniknął z przestrzeni komunikacyjnej miasta, NIE MA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gog PLIZZ w wiekszej rozdzielczosci dajcie to IP: *.lodz.msk.pl 06.04.07, 11:51 Kurde ja nie wiele z tego widze, mozna by to w wiekszej rozdzielczosci dac, prosze! A moze by sie ktos pokusil i odrazu narysowal to to w Google Earth? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buszujący w zbożu debaty - tu ludziemieszkają, nie glony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 12:07 I tak jeszcze myślę, że koncepcja choćby w warstwie merytorycznej rozwiązań wymaga dużej debaty społecznej i zawodowej, bo z tych obrazków widać, że szeroko rozumiani twórcy tego dzieła w jakiś przedziwny ale też pozornie nieśmiały sposób zawłaszczyli tą przestrzeń jakby była wyłącznie im zapisana i wiele uwarunkowań, a także uwag mieszkańców mają w "du...żych tyłach"! Może ktoś jeszcze ma uwagi, czy wszystkim się podoba bez uwag. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybka Specjalna Strefa Kultury w Łodzi IP: *.toya.net.pl 06.04.07, 14:37 Świetny plan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gog Re: Specjalna Strefa Kultury w Łodzi IP: *.lodz.msk.pl 06.04.07, 14:41 Ciekawe ile z tego wypali a ile pozostanie poboznymi zyczeniami autora. Jakos sie martwie widza Manufakture, pamietam plany, obietnice, widze efekt i smutno mi. Nie kumam zachwytu lodzian nad nia. Widze za to nowy trend, wszystkie duze inwestycje przewiduja "rynek". Moze ten bedzie troche bardziej naturalny niz ten w Manufekturze. A moze (bardzo bym chcial) bedzie to prawdziwy rynek jak Kleparz w Krakowie, czy Viktualienmarkt w Monachium. Postawią tam stragany i będzie można kupić prawdziwa, zdrowa, zywnosc, a przed swietami ozdoby, itd!! Kiedys myslalem ze Balucki wyewoluuje w taka strone, ale tam dalej "byle taniej" i prosciej. A po ziemniaki na salatke, musze do Macro jechac, bo na rynku maja tylko 2 gatunki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gog Jeszcze jedno IP: *.lodz.msk.pl 06.04.07, 15:03 moze ja slepy jestem a moze projekt az tak ambitny jest. Co bedzie z torowiskiem Lodzi Fabrycznej?? Jakos nie bardzo widze je na projekcie. Czyzby byl on az tak ambitny ze laczy dawny niemiecki projekt polaczenia Wroclawia i Poznania z Warszawa przez Lodz? W tym projekcie jednym z elementow bylo przeniesienie Fabrycznego pod ziemie na gorze tylko zabytkowy budynek by zostal, oraz polaczenie go z Kaliskim pod ziemia co przyspieszylo by trase o jakies 30,40 min. Wtedy przyjeto koncepcje tras przez Lodz (remontuje sie tory) ale projekt polaczenia Kaliskiego i Fabrycznego odpadl z powodu kosztow i czasu, Czyzby wrocono do niego?? Brak torow wreszcie polaczyl by ul Targowa z Narutowuicza i odciazyl Kilinskiego (to tez Niemcy zaproponowali w projekcie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archifun Re: Jeszcze jedno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 16:26 Posłuzyłem się może przesadnym skrótem myslowym, więc apropo "NIE MA" wyjasniam: linia kolejowa w tej koncepcji jest pod terenem i kiedyś tam połączy Fabryczny z Kaliskim, a chodziło mi o to, że nie problem w tym, że na powierzchni zostanie tylko budynek dworca, lecz o to, że został on w projektowaj zabudowie tak ukryty, iż nie ma wizualnego kontaktu z przestrzenią miasta, a powinien,ani kontaktu z miejską komunikacją zbiorową od Kilińskiego lub Targowej, a powinien. Swoją drogą chociaż takie rozwiązanie cywilizuje miasto, bo wprowadza do centrum kolej dalekobieżną z różnych kierunków łączących z Europą oraz udrażnia centrum przez zlikwidowanie kolejowej bariery to ma też wielki minus, mianowicie podróżni jadący koleją przez Łódź nawet jej nie zauważą, zobaczą WIEŚ Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Fabryczny to nie zabytek... 06.04.07, 17:41 Wybacz, ale budynek obecnego dworca Fabrycznego nie jest żadnym zabytkiem objętym ochroną konserwatorską. W środku jest cały wypruty i nic tam nie ma z oryginału. Wszystko jest z lat PRLu - schody, wystrój, stolarka, ślusarka, zadaszenia. Pozostały tylko charakterystyczne szczyty i to by było na tyle w temacie zabytkowości tego budynku. Poza tym architektonicznie obiekt ten jest bardzo skromny jak na duże miasto, porównaj stare dworce w reszcie polskich miast, np. Kraków, Wrocław, Gdańsk, Lublin itd. Wartościowy był stary dworzec Kaliski, którego już nie ma. -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Fabryczny to zabytek... 06.04.07, 20:48 Budynek nadal pozostał abytkiem! Wnętrze niestety wywalono za czasów słusznie minionych. Jak już dojdą do modernizacji, to likwidacji ulegnie ten paskudny blaszak od frontu. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.bu Re: Fabryczny to zabytek... 07.04.07, 21:10 Mniej więcej w takim samym stopniu w jakim zabytkiem są kamienice czynszowe poniewierające się gdzieniegdzie na Żubardziu. Owszem wygląd zewnętrzny stworzony w większości przed ostatnią wojną. Pytanie jednakże, czy takiemu zabytkowi podporządkowywać organizację dworca, zwłaszcza, że nie jest on w stanie takiej funkcji pełnić? Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Fabryczny to zabytek... 09.04.07, 19:21 Kolejna perła której należy bronić, tak ;)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2549SzB05 Niech budują ale do końca! IP: *.pai.net.pl 06.04.07, 16:10 Mam nadzieję, ze jak już zaczną budować to chociaż skończą a nie tak jak Manufaktóra, która zaczyna przypominać katedrę Gaudiego w Barcelonia, budowana jest już od dziesięcioleci. Tak samo zapowiada sie Manufaktóra a jej twórcy zamiast myśleć o tym by dokończyć swoje dzieło to planują już kolejną inwestycję w innym mieście. A na dokończenie czeka jeszcze fabryka od strony ogrodowej w której miało sie mieścić muzeum sztuki oraz fabryka przy ogrodowej a karskiego w której nie wiem co ma powstać bo jest wiele koncepcji od sklepu motoryzacyjnego po dom mody. Ale wracając do wątku, to jeśli spełnią sie wszystkie plany (Międzynarodowe Tarki Łódzkie, Lotnisko, Aquapark, EC-1, Manufaktóra) to może Łódź przestanie być czarną dziurą w centrum Polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Specjalna Strefa Kultury w Łodzi IP: *.lodz.dialog.net.pl 06.04.07, 16:31 No tak. Dworzec oczywiście nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olga Re: Specjalna Strefa Kultury w Łodzi IP: *.toya.net.pl 06.04.07, 17:31 Czy ktoś się pytał mieszkańców tego miasta czy życzą sobie takich zmian? Byłoby miło. Jestem przywiązana do takiego obrazu jak jest teraz i zalewanie go nowoczesnymi budynkami przyprawia mnie o mdłości. Najpierw weźcie sięza rewitalizację kamienic...na litość boską czy oni chcą wyburzać kamienice w tej okolicy? co to w ogóle jest? Znowu jakieś szklane domy? Kamienice się bronią do dziś, a nowoczesna architektura szybko zaczyna budzić odrazę - tak jak blokowiska z lat 60 - 70 - 80 - Ohyda!!!Jestem za tym ,żeby budować neosecesyjne kamienice wielorodzinne! I gdzie w tym projekcie jest Dworzec Fabryczny???!A propos - czy ktoś może coś zrobić z Dworcem Kaliskim? Jak wam się podoba ten hit architektury sprzed 13 lat? Dramat!!!A mozna było odnowić stary budynek dworca, który był bardzo piękny. Obecny jest ...poniżej krytyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Specjalna Strefa Kultury w Łodzi IP: *.lodz.msk.pl 06.04.07, 19:29 > No tak. Dworzec oczywiście nie istnieje. Cholera wie. To, co jest zanaczone na rysunku jako dworzec to chyba obecny budynek- i mam poważne wątpliwości czy rzeczywiście zaznaczył to Krier, czy redakcyjny grafik. Ale gdyby dworcem okazał się budynek obok (ten półkolisty, zwrócony w stronę parku), wraz z budynkiem na jego tyłach, efekt byłby ciekawy i chyba spełnił nasze oczekiwania. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.bu Re: Specjalna Strefa Kultury w Łodzi 07.04.07, 21:22 > Ale gdyby dworcem okazał się budynek obok (ten półkolisty, zwrócony w stronę > parku), wraz z budynkiem na jego tyłach, efekt byłby ciekawy i chyba spełnił > nasze oczekiwania. To chyba zależy jakie kto ma oczekiwania. Jeśli spojrzysz na drugi rysunek, to zobaczysz, że nie ma tam ani jednego budynku kubaturowego. Same kamienice, ewentualnie zostaje dziwne coś w osi kolei z dwoma wieżyczkami po bokach, ale to z kolei jest bez komunikacji i w większości przyduszone całą resztą. O doświetleniu światłem dziennym nie wspominając. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vt Specjalna Strefa Kultury w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 19:05 Nie zabudowujcie placu między Hotelem Centrum a Cerkwią!!! To jedno z nielicznych w Centrum miejsc, gdzie można rozprostować ramiona, a Słońce świeci przez cały dzień! Poza tym Cerkiew nie będzie należycie wyeksponowana! Projekt podoba mi się tam gdzie jest w nim przestrzeń. Ale nie podoba mi się tam gdzie tworzy mroczne zaułki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandra Trochę zaufania! IP: *.4web.pl 06.04.07, 19:42 Ludzie! Przecież nie wzieli do tej roboty studenta II roku architektury tylko wybitnego specjalste. Mysle ze koles wie, ze cerkiew to perelka i nie zrobi z niej jakiejs "zapchajdziury". Wyluzujcie! Olgo...nie wszystkie kamienice w Lodzi nadaja sie do remontu i nie wszystkie sa jego warte. Sama mieszkam w 200 metrowym mieszkaniu, ktore kosztuje nas tyle ze....mieszkania w kamienicach nie sa zbyt funkcjonalne, zwlaszcza, ze na 6 pokoi w moim mieszkaniu, 5 jest kaskadowych. Owszem, nie uwazam, ze nalezy wyburzyc eklektyczne (bo secesyjnych w scislym slowa znaczeniu to za wiele nie ma) kamienice i wybudowac paskudne bloki, jak te chocby na Nawrot, ktore powstaly kilka lat temu, a juz wygladaja paskudnie. Mam problem z tym, ze niszczeje piekna kamienica na Narutowicza, wlasnie przy Centrum i cerkwi, ale nie mozna slepo patrzec na te ruiny, Przydalby sie Lodzi taki Haussman, jak w Paryzu ponad sto lat temu :D Na dobre im ta jego symetria wyszla! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.bu Re: Trochę zaufania! 07.04.07, 21:15 > Ludzie! Przecież nie wzieli do tej roboty studenta II roku architektury tylko > wybitnego specjalste. A ja uważam, że pracę należy oceniać po efektach, a nie po tytułach. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Trochę zaufania! 09.04.07, 19:34 Tylko, że ten wybitny specjalista nie wie - albo udaje, że nie wie - czym jest dworzec w centrum ponad milionowej aglomeracji. Ech. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Specjalna Strefa Kultury w Łodzi 06.04.07, 20:51 Spokojna głowa, nie zabudują... I tu niestety nie chodzi o właściwe wyeksponowanie perełki jaką jest cerkiew, ale to że zasłonięty byłby pomnik wodza narodu, którego ostatnio odsłonięto z tych wszystkich krzaczorów które tak nieładnie rosły dookoła. Odpowiedz Link Zgłoś
jvdith Specjalna Strefa Kultury w Łodzi 09.04.07, 10:13 Już zapisuję się w kolejce do zakupu tych dżinsów :) Rejon EC1 to świetne miejsce na taki projekt, bo centrum, bo dworzec, który łączy z Warszawą, bo filharmonia i teatr, no i ja mieszkam w pobliżu :) good luck panowie i nie spieprzcie tego. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.bu Re: Specjalna Strefa Kultury w Łodzi 09.04.07, 23:40 > miejsce na taki projekt, bo centrum, bo dworzec, który łączy z Warszawą A powinien łączyć z całą Polską i tak z 1/3 Europy... Odpowiedz Link Zgłoś
maxxman Re: Specjalna Strefa Kultury w Łodzi 09.04.07, 10:22 Zastanawiam się tylko nad jednym: ile lat zajmie zrealizowanie całego planu Roba Kriera? 25, 50, 75, 100? mx Odpowiedz Link Zgłoś
nakole Re: Specjalna Strefa Kultury w Łodzi 09.04.07, 19:02 Gość portalu: Licealistka napisał(a): > [...]jak będzie wyglądać ulica żydowska? > Po kilku dniach "fani" naszych łódzkich zespołów zapiszą ją słowami ŁKS i > Widzew.[...] Monitoring, farba antyspray na fasady i sprawnie działające-wyłapujace wandali stosowne służby. Nie można ulegac presji małej grupy bezmyślnych wandali. Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: Specjalna Strefa Kultury w Łodzi 10.04.07, 11:21 Gorzej jeśli to te sużby sobie odreagowują po godzinach Odpowiedz Link Zgłoś
nakole Re: Specjalna Strefa Kultury w Łodzi 10.04.07, 18:36 Pewne służby wykorzystują godziny pracy, a po to dopiero, ż hohophoho ;-) Odpowiedz Link Zgłoś