Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

doradźcie mały dom czy blok- temat bumerang :)

13.08.14, 17:51
    od 2 tygodni chodzę nakręcona i tak od marzeń z głową w chmurach i urządzaniu domku na planach - spadam na ziemię i mam wątpliwości - tak w kółko:)
    temat wraca jak bumerang ale ciągle aktualny i każdy przypadek inny....

Sprawa wygląda tak:

obecnie od 8 lat mieszkamy w dużym mieście na spokojnym osiedlu, mamy 65 m2 3 pokoje.(rodzina 2+2)
    ja dojeżdżam do pracy codziennie 17 km plus 17 powrót, mąż do zeszłego roku do pracy miał 10 min spacerkiem. obecnie jeździ 50 km z tym, że z kolegami na zmianę więc 1-2 razy w tygodniu to on jest kierowcą.(czas ok 50 minx2)

napaliłam się (bardziej ja) na mały nowy domek 87m2- połowę bliźniaka (3 pokoje na górze, łazienka i poddasze jako schowek, na dole wiatrołap, salon, kuchnia i łazienka) Dom jest w centrum miejscowości w jakiej pracuję już 10 lat. w promieniu 800m od domku ścisłe centrum, moja praca, szkoły, sklepy, przychodnie, szpital itd (jest to miasto ale małe dobrze skomunikowane z tym w którym obecnie mieszkamy)

dzieciaki mają 6 i 9 lat wprowadzalibyśmy się za rok więc etap szkoły 4-6 i 1-3 zaczynały by już w nowym miejscu. w miejscowości tej mogły by się uczyć do ukończenia liceum(akurat miejscowe jest dobre i ma wiele profili)

na plus wiadomo odchodzi mi dojazd do pracy, mąż jedzie z tej miejscowości 30 minut do swojej. ( ja będę pracowała do uuuuhuhu :) mąż jeszcze ok 10-15 lat i emerytura.

Nigdy nie mieszkaliśmy w domkach i nie mamy doświadczenia. dodam że ogrzewanie było by gazowe(gaz z sieci), kanalizacja.

działeczka mała niespełna 400m2 ale na grilla czy leżak po pracy wystarczy.
    Plusów jest w sumie sporo :) ja takie widzę.

obecnie metraż jaki mamy jest ok, jesteśmy przyzwyczajeni :) - ale brakuje nam tego 1 pokoju- własnej sypialni. Córka i syn mają po jednym a my duży.... ciągłe rozkładanie łóżka i w ogóle- o zaletach osobnej sypialni nie co w ogóle dyskutować :)

Co by Państwo zrobili na naszym miejscu? Spotkałam się z opiniami, że to za mały metraż te 87m2, choć skoro brakuje nam tego 1 pokoju?
    mam teraz dylemat zostać w bloku czy kusić się na ten mały domek? pomóżcie muszę w tym tygodniu podjąć decyzję.

Obserwuj wątek
      • eddie1980 Re: doradźcie mały dom czy blok- temat bumerang 14.08.14, 20:46
        Powiem tak, szukaliśmy większych bloków - też nam brakowało pokoju. Po poznaniu rynku mieszkań i cen, zdecydowaliśmy się na dom w stanie surowym otwartym. Bloki musiałabym remontować, a tak to te pieniądze włożę na wykończenie domu, wiadomo dom wyjdzie drożej, nieco drożej, ale komfort własnej działki bezcenny. Aha obecnie mamy prawie 60 m2, dom ma niespełna 100 m2 pow.użytkowej.
      • potwor_z_piccadilly Re: Piano, piano 17.08.14, 20:21
        Włosi lubują się w tym powiedzonku i mają rację.
        Czytaj, że Ty masz szukać trzeciej drogi.
        Czyli ani blokowisko, ani segment.
        - Blokowisko.
        Kicha 1 - Ty nie jesteś właścicielem, Ty jesteś współwłaścicielem, a to robi wielką różnicę. Pewnikiem przyjdzie czas, w którym nie wszyscy w tej spółce będą mogli, lub będą chcieli na tę spółkę łożyć.
        Stare powiedzenie "mówiły kukułki, że najgorsze są spółki".
        Kicha 2 - Istnieje duże prawdopodobieństwo, że twoje potomstwo zamiast korzyści z ewentualnego dziedziczenia mieszkania, będzie mieć poważne kłopoty. No bo ile czasu postoi w stanie bezpiecznej używalności blok mieszkaniowy? Ileś postoi, a jak już przyjdzie jego techniczny kres, to na kim będzie ciążyć obowiązek prawny rozebrania rudery? Podpowiadam, na właścicielu/właścicielach. Cwane nasze państwo bogo-solidarnosciowe wie co robi na potęgę zwalając przewidywany za x lat kłopot ze swoich barków, na barki naiwnego, skołowanego społeczeństwa.
        - Segment.
        Kicha 1 - też spółka.
        Kicha 2 - Dzieci maja to do siebie, że z gniazda wyfruwają. Zatem, po czorta Ci więcej pokoi i w dodatku na pietrach? Po byle co, Ty na te pietra będziesz się wspinała, aż cholera wreszcie Cię weźmie, podobnie jak cholera bierze wszystkie moje znajome, co na piętra muszą się wspinać kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt razy dziennie.
        Moja rada.
        Twoja i tylko Twoja działka, Twój/Wasz i Tyko Twój/Wasz mały, parterowy, mądrze pod kątem oszczędności energii i funkcjonalności zbudowany dom.
        Sadzę, że to na przyszłe, bardzo niepewne czasy, rozwiązanie dla Ciebie jest najrozsądniejsze.
        Ty, ktoś, spyta o koszty.
        Odpowiadam.
        Piano, piano.

• babcia.stefa Re: Piano, piano 18.08.14, 14:39
          To, co akurat piszesz o blokach, to kompletnie p'doły - jeszcze nie słyszałam o taki przypadku w Polsce, żeby jakaś wspólnota/spółdzielnia doprowadziła budynek do ruiny, więc uznajmy, że wątkodajka może skreślić ten problem z listy rozpatrywanych.

Natomiast mieszkanie w bloku generalnie obsysa z wielu innych powodów (hałas, brak intymności, brak przestrzeni).
      • barnaba401 Re: doradźcie mały dom czy blok- temat bumerang 18.08.14, 15:48
        metr wybudownego domu to ok 2 - 3 tyś.
        Miałam podobne dylematy, i niektórzy znajmomi też są w podobnej sytuacji. Jeśli dzieci będą z Wami mieszkały jeszcze ok 15 - 20 lat to warto.
        W domku metraż jest inaczej potrzebny niż w bloku bo dochodzi ci miejsce na ogrzewanie ( czy to gaz czy paliwo stale, pompa ciepła ale pomieszczenie ok. 6 m. musi być. ) Miejsce na kosiarkę, meble ogrodowe, jakieś narzędzie ogrodowe - moze byc domek narzędziowe.
        Ja wyprowadziłam się z bloku do domku kilka lat temu. Teraz nie wyobrażam sobie znowu mieszkania. I nie o to chodzi, ze mi się w d ... poprzewracało. Po prostu mieszkanie w domu to inny komfort - hamak, grill, leżak z widokiem na " własną sosenkę ", ławka przed domem, poranna kawa na tarasie, dotyk bosej stopy własnej trawy, zapach skoszonej trawy ...
        Dla mnie same plusy.

I oczywiście, wiesz za co płacisz. Płacisz tylko i wyłącznie za własne zużycie. W blokach to tak różnie ...
      • mruwa9 Re: doradźcie mały dom czy blok- temat bumerang 18.08.14, 16:48
        jesli ten blizniak nie jest jakas totalna fuszera budowlana, skladajaca sie wylacznie z mostkow termicznych i cieknacego dachu, a sasiedzi za sciana nie sa psychopatami, to IMHO opcja domu jest bardzo kuszaca. Do pracy moglabys pechota albo na rowerze :-)
        czy dom ma certyfikat energetyczny, czy jak sie to zwie?
      • enndila Re: doradźcie mały dom czy blok- temat bumerang 19.08.14, 12:17
        Jeśli myślisz o posiadaniu dzieci, to zdecydowanie mały domek. W bloku zawsze będziecie się "gnieździć", a w małym domku każdy znajdzie dla siebie miejsce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka