Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

konserwacja gresu

IP: *.shell.nl 08.04.02, 15:15
    Zdecydowałam się na podłogę w kuchni z płytek gresowych. Niestety nie mogę
    sobie poradzić z konserwacją płytek. Może macie jakieś doświadczenia ?
    próbowałam już wielu środków tych konwencjonalnych (cała gama płynów dostępnych
    w sklepach) jak i sposobów "domowych" - (ocet). Bez skutku.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Gosia Re: konserwacja gresu IP: *.goclaw.sdi.tpnet.pl 12.04.02, 12:43
        Chyba kupiłaś gres marnej jakości. Ja mam gres w kuchni, przedpokoju i pokoju
        dziennym i nie mam z nim żadnego kłopotu. Myje się pięknie wodą z dodatkiem
        np. Mr. Proper czy jakiegokolwiek innego preparatu do mycia. Stosuję to już
        ponad dwa lata i gres wciąż wygląda jak nowy. Straszono mnie, że w kuchni po
        wylaniu np. oleju jest nie do odmycia. Niczego takiego nie stwierdziłam.
        Pozdrawiam
        Gosia
      • Gość: aga Re: konserwacja gresu IP: *.gdynia.sdi.tpnet.pl 12.04.02, 13:37
        musisz zapytac w sklepie gdzie kupilas plytki, czy gresu tego nie trzeba
        przypadkiem zaimpregnowac? gresy takie, sa tansze, spotkalam sie z takimi
        gresami np. Jopka, Cersanitu czy Opoczna;
        • Gość: kasia6f Re: konserwacja gresu IP: *.shell.nl 12.04.02, 16:35
          Dziękuję za informacje. Nie sądzę aby gres, który kupiliśmy był z
          tej "najniższej półki". Made in Czech Republic o ile dobrze pamiętam. Spróbuję
          pomyśleć o zaimpregnowaniu podłogi - czy wiąże się to z dużym kosztem i można
          to wykonać samodzielnie ? czy raczej wskazana byłaby pomoc fachowca ?
          • Gość: Martinez Re: konserwacja gresu IP: *.chello.pl 12.04.02, 18:29
            Kupuje się impregnat za 20-30 zł i pędzlem nakłada jak farbę, to wszystko.
            • Gość: TOYA Re: konserwacja gresu IP: 192.168.6.* 13.04.02, 21:33
              A ten impregnat niestety to szeroka rodzina silikonów, i po klikunastu dniach
              znów trzeba zmywać i smarować i tak w kółko. Gres jest podłej jakości i to jest
              pewne. Normalny porządny gres nie ma prawa robić żadnych niespodzianek, jest
              całymi latami nie do zdarcia. Ja mam gres od sześciu lat, traktowany jest
              tłuszczami mineralnymi, syntetycznymi, deszczem, mrozem, piachem i wszelkimi
              złymi czynnikami.Po umyciu z dodatkiem "byle czego" jest jak nowy.Coś więc jest z
              tym Twoim gresem nie tak.

• Gość: kasia6f Re: konserwacja gresu IP: *.shell.nl 18.04.02, 08:34
                dziękuję za wszystkie rady - skorzystam. Zapomniałam dodać, że podłoga jest
                tak "zapuszczona" po remoncie (kładliśmy płytki prawie jednocześnie z
                gipsowaniem ścian i malowaniem mieszkania)w konsekwencji biały pył dostał się
                na porowatą powierzchnię podłogi i bardzo głęboko na niej osiadł. Nim zdecyduję
                się na zaipregnowanie podłogi muszę ją doczyścić. Spotkałam się z opinią, że
                można spróbować zastosować płyn Fosol (kwas)i to może rozwiązać problem, ale
                trochę obawiam się czy nie będzie to zbyt silny środek.
                • Gość: Jola Re: konserwacja gresu IP: 158.66.46.* 18.04.02, 15:34
                  Fosolem możesz tylko zniszczyć gres a nie wyczyścić. W Twoim przypadku
                  wystarczy miękka szczotka i ciepła woda. Radziłabym kilkukrotne mycie i dopiero
                  po umyciu ... ale właściwie po co?
                  Mam w łazience piękny matowy, porowaty gres w kolorze różowego marmuru,
                  wystarczy go umyć i jest super!
      • Gość: maro2 Re: konserwacja gresu IP: 198.155.189.* 17.04.02, 15:59
        Istnieje srodek do impregnacji gresu firmy HG, do kupienia w marketach typu
        Castorama. Z tego co wiem, wystarczy raz pomalowac nim podloge.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka