Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

impregnacja marmuru

11.02.15, 11:00
    Dzień dobry,
    Proszę o pomoc w kwestii wyboru środka do zaimpregnowania płytek marmurowych na podłodze. Dotychczasowe wątki przejrzane ,ale nadal nie mam pewności, co będzie skuteczne. Czy ktoś zna różnice między środkami typu Lithofin, Lanthania Twins a General - Rain Stop? Ewentualnie może polecić coś sprawdzonego? Chodzi o pierwszą impregnację po położeniu - kuchnia, więc wymagane dobre zabezpieczenie przed plamami. Z góry dziękuję za podpowiedzi,
    kolorbzu
    Obserwuj wątek
      • ookaa Re: impregnacja marmuru 15.02.15, 09:25

Położenie w kuchni na podłodze marmuru to akt wielkiej odwagi. Marmur to kamień piękny, ale bardzo delikatny, miękki, chłonny, wymagający ostrożności. No ale skoro już położony...
        Dobre impregnaty do kamieni naturalnych robi Akemi. Przetestowałam osobiście, z tym że impregnuję ich preparatem posadzkę i blaty z granitu. Jest dość drogi, ale bardzo wydajny i skuteczny.

• luisgaravito Re: impregnacja marmuru 18.02.15, 11:59
        no ja bym się nie zdecydował na marmur...i weź tu człowieku coś na niego wylej i problem gotowy..
      • conti3 Re: impregnacja marmuru 20.02.15, 12:06
        Witam,
        Współczuję, nie da się zabezpieczyć. Położona Breccia Sarda, zaimpregnowana dwukrotnie najlepszym AKEMI. Każda kropla kwaśnego płynu typu wino, cola to zmatowienie, wżery, ślady. Niestety
        • kolorbzu Re: impregnacja marmuru 21.02.15, 20:06
          Dziękuję. Nie brzmi to wszystko optymistycznie, ale rzeczywiście już po fakcie. Za to efekt estetyczny - bezcenny. Środek do impregnacji wybrany w końcu za radą sprzedawcy tego kamienia, a reszta wyjdzie już w użytkowaniu. Podobno jest też jakaś gama środków 'ratunkowych' w razie zaplamień, więc na razie się nie przejmuję, póki mogę:) A i ponoć przy dobrej impregnacji szybkie wytarcie w przypadku wszelkich rozlań nie skutkuje jakimś dramatem (to się okaże). Dziękuję za link do artykułu i opinie.
      • re-en Re: impregnacja marmuru 02.03.15, 15:00
        Przede wszystkim należy pamiętać, że nie każdy środek czyszczący, dostępny na sklepowej półce nadaje się do czysz­czenia marmuru. Jak każdy kamień marmur chłonie wodę. Natomiast, jeżeli jest to czysta woda to wyparuje ona nie robiąc żadnej szkody. W przypadku kolorowych płynów ważne jest natychmiastowe wyczyszczenie zabrudzonej powierzchni, w przeciwnym razie istnieje możliwość zabrudzenia elementu "na stałe". Żeby tego uniknąć najlepiej użyć odpowiednich impregnatów, które w ogóle nie dopuszczą do wchłonięcia wilgoci i osadza się tłustych zabrudzeń. U mnie najlepiej sprawdził Dynasil Kamień. Tworzy zupełnie niewidoczną warstwę ochronną. Ważne jest to, że nie zmienia wyglądu kamienia i żadna powłoka nie jest wyczuwalna. Przy okazji bardzo dobrze zwiększa też wytrzymałość materiału.
      • grupapsc Re: impregnacja marmuru 25.09.15, 14:01
        Gratuluję odwagi. Co jakiś czas zgłasza się ktoś do nas z pytaniem jakie profesjonalne środki czystości zastosować do usunięcia plam z marmuru zastosowanego właśnie w kuchni. Niewiele tutaj pomaga. Oby impregnacja była skuteczna.

Kilka rad - szybko usuwać plamę, a do pielęgnacji stosować mikrofibrę i ewentualnie środki o neutralnym pH. Nigdy mocnych środków kwasowych oraz zasadowych bo zmatowią powierzchnię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka