Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

CENTRALNE ODKURZACZE

IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 29.05.02, 09:25
    Czy macie informacje jak ten system działa, jestem zainteresowany zainstalować
    sobie taki odkurzacz centralny bo jestem alergikiem i słyszałem, że jest on
    wręcz rewelacyjny bo kurz i powietrze z odkurzacza nie wylatuje w pomieszczeniu
    tylko na zewnątrz.
    Szukam także informacji o firmach sprzedających taki system z Dolnegośląska.
    Pozdrowienia
    Obserwuj wątek
      • Gość: Norman Re: CENTRALNE ODKURZACZE IP: *.wave.net.pl 01.06.02, 19:50
        Mam odkurzacz firmy Puzer o ile dobrze pamiętam to szwedzkiej produkcji. Całą
        zabawę przy decyzji o kupnie odkurzacza trzeba zacząć od obliczenia ilości
        punktów (na jednej kondygnacji), do których póżniej będziesz podłączać rurę
        ssącą ,jeżeli jest więcej to bardzo podwyższa koszty . Rura ssąc występuje w
        różnych długościach , ale najdłuższa ma 10 m .Odmierzasz 10 m sznura i
        sprawdzasz czy wystarczy Ci jeden punkt do wysprzatania całej kondygnacji .Tak
        jest u mnie na każdej kondygnacji mam jedno gniazdko . Oczywiście montaż
        powinien być robiony na etapie stanu surowego domu bez tynków wewnętrznych . Ja
        mam zamontowany odkurzacz w piwnicy . Pracę odkurzacza słychać w zasadzie tylko
        w piwnicy i na zewnątrz budynku gdzie jest wylot powietrza z odkurzacza . W
        pomieszczeniu gdzie odkurzamy słychać tylko szum zasysanego powietrza . Sprawa
        jest naprawdę super warto polecić , a co do kosztów instalacja tj. rury i
        gniazdka kosztowały mnie ok.1000 PLN odkurzacz z rurą ssącą ok.3700 . Montaż
        robiłem sam więc nie znam kosztów .
        Pozdrawiam Norman .
        • Gość: Norman Re: CENTRALNE ODKURZACZE IP: *.wave.net.pl 01.06.02, 19:53
          Zapomniałem dodać mieszkam pod Warszawą i odkurzacz kupowałem na ul.
          Bartyckiej w Warszawie .
          Pozdrawiam Norman .
      • Gość: Robert Re: CENTRALNE ODKURZACZE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.02, 21:45
        Włąsnie w zeszłym tygodniu skończyłem u siebie montaż instalacji - 4 gniazda i
        szyfelka automatyczna. Materiały kosztowały mnie ok. 350 zł. Zdecydowałem się
        na amerykańska firme ' Beam" boe jest w pewnym sensie standardem. Koszty - te
        przewidywalne sa takie - za jednostkę płace ok. 3 000 zł (typ 199), rury i
        kształtki wraz z gniadami - ok. 500 zł - rura i szczotki w komplecie.

pozdrawiam

Robert

PS najtańsza jednostka kosztuje ok. 1000 zł - dla małych domów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka