Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jak uruchomić studnię?

03.02.05, 01:15
    Mam studnię w ogrodzie. Wiem że to skarb i chciałabym ją ożywić, ale zupełnie
    nie wiem, jak się do tego zabrać. Wody jest dość sporo, na wysokość 5 kręgów.
    Poradźcie co i jak po kolei robić, aby doprowadzić ją również do domu :)
    Obserwuj wątek
      • Gość: Nike Re: Jak uruchomić studnię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 00:50
        Zazdrośnicy. Mam nie uruchamiać? :p
        • zniwiarka Re: Jak uruchomić studnię? 05.02.05, 03:21
          uruchomic koniecznie :)
          Niestety trzeba wypompowac całą wodę i wyczyścić dno z mułu i wszystkich
          świństw które tam wpadły. Są pompy elektryczne. Wrzucisz i niech pompuje. Przy
          okazji solidnie podlejesz ogród :)
          Fachowca do podkopania najlepiej szukac gdzieś na wsi. Chłopi się znają na
          studniach.
          Potem musisz poczekać ze dwa dni aż woda napłynie i sie "ustoi". No i
          koniecznie oddaj wode do badania do Sanepidu.
          A na doprowadzeniu do domu to juz się nie znam
          • zencol Re: Jak uruchomić studnię? 05.02.05, 09:14
            Żniwiarka poruszyła pewien zakres zagadnienia. Pozwolę sobie uzupełnić temat.
            Studnię kręgową powinno się co pewien czas odszlamować i dezynfekować. Samo
            wypompowanie wody nie załatwia sprawy. Po odszlamowaniu, należy cembrowinę
            wyczyścić z porostów i robactwa a następnie spłukać środkiem dezynfekującym.
            Może to być roztwór chloraminy (rzadziej stosowany), lub roztwór podchlorynu
            sodowego. Do studni wlewa się pewną ilość tego środka i po upływie min. 24h
            zaczynamy pompowanie oczyszczające, aż do zaniku woni dezynfekatora. Jeżeli
            chodzi o doprowadzenie wody do zabudowania, można zastosować pompę zanurzeniową
            (głębinową), lub odśrodkową - jeśli lustro wody nie jest zbyt nisko. W drugim
            przypadku stosujemy filtr siatkowy pionowy lub poziomy. Pompa odśrodkowa może
            być w budynku jeśli jest blisko studni, lub też w obudowie kręgowej obok
            studni, jeśli warunki hydrogeologiczne na to pozwolą. Mam na myśli poziom wód
            gruntowych, a tym samym bezpieczeństwo zespołu pompowego. Zbiornik hydroforowy,
            w zależności od zapotrzebowania na wodę i wydajności ujęcia, może być w tej
            samej obudowie, albo w budynku. Więcej informacji uzyskasz u każdego
            studniarza. Pozdrawiam.
            • nnike Re: Jak uruchomić studnię? 05.02.05, 22:01
              Dzięki wielkie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka