Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

premia gwarancyjna jak realizować

13.07.02, 08:23
    jak wybrać premie gwaracyjną pomóżcie z kiażeczki miezkaniowej
    papa.noel@poczta.gazeta.pl
    Obserwuj wątek
      • Gość: Joanna Re: premia gwarancyjna jak realizować IP: *.datastar.pl 13.07.02, 12:04
        To zależy od pewnych czynników. Napisz czy kupiłeś mieszkanie nowe od developera
        czy na wtórnym rynku, na współwłasność czy nie, itp. Muszisz mieć spłacone 60%
        inwestycji i jeżeli inne czynniki są ok, to składasz książeczki do likwidacji w
        jakimkolwiek banku PKO BP i czekasz na kopie przelewu.
        Ale nie wiem dokładnie jak będzie w Twoim przypadku, bo nie napisałeś żadnych
        szczegółów, a nie wszystkim się należy premia gwarancyjna.
      • Gość: Magda Re: premia gwarancyjna jak realizować IP: *.empik.pl / 172.16.18.* 17.07.02, 15:35
        Premia gwarancyjna przysluguje Tobie, gdy kupujesz mieszkanie, budujesz dom.
        Jednak jest jedno wielkie ALE, musisz spelnic podstawowy warunek, a mianowicie
        przedstawic zaswiadczenie ze spoldzielni/developera o wplacie 60% wartosci
        przedmiotu zakupu. Z takim kwitkiem dopiero zaczynasz dzialac.
        Lecz przygotuj sie na zgromadzenie calej sterty dokumentow, jakie musisz zlozyc
        w oddziale PKOBP, gdzie ksiazeczka zostala zalozona i bedzie likwidowana.
        Poza wspomnianym zaswiadczeniem potrzebujesz: umowe cywilno-prawna, ksero
        pozwolenia na budowe, ksero wypisu z rejestru handlowego firmy (wszystkie
        dokumenty kserowane musza byc poswiadczone "za zgodnosc z oryginalem")!!!! -
        takie dokumenty dostaniesz w spoldzielni/u developera, potrzebujesz jeszcze
        wniosek o ujawnienie w ksiedze wieczystej roszczenia o ustanowienie odrebnej
        wlasnosci lokalu (poswiadczenie w sadzie Ksiag Wieczystych).
        Ze zgromadzona dokumentacja idziesz do PKOBP, odchodzisz z kwitkiem... kiedy
        masz stawic sie po potwierdzenie przelewu premii na konto
        spoldzielni/developera. Przewaznie trwa to 2-3 tygodnie.
        Ach, spiesz sie, poniewaz cos kombinuja z ksiazeczkami mieszkaniowymi, ponadto
        spada cena mkw mieszkania, wiec premie moga byc mniejsze. Pisali o tym w GW
        jakis czas temu.
        Jak widzisz czeka Cie nie lada przeprawa, ale pomysl sobie, ze gdy juz wszystko
        zalatwisz zamkniesz drzwi do wlasnego eM :)
        POWODZENIA.

magdalena.tarnowska@empik.com
        • Gość: Joanna Re: premia gwarancyjna jak realizować IP: *.datastar.pl 17.07.02, 15:53
          Nie mówiłabym, że likwidacja książeczki to wielka przeprawa. Ja zadzwoniłam do
          swojego developera i przygotował mi wszystkie potrzebne dokumenty, odbiłam na
          ksero umowę kupna. W umówionym dniu odebrałam wszystkie dokumenty od developera
          i pojechałam do banku. Tam zeszło mi się 0,5 godziny. Pamiętać tylko trzeba
          żeby zabrać razem z kopią także oryginał umowy kupna, bo pani w banku sama
          poświadczy sobie zgodność z oryginałem. Po około 3-4 tygodniach odbierasz kopię
          przelewu na konto developera.
          Pamietaj jeszcze, że zaświadczenie od developera (w którym wypisane jest jaką
          wartość inwestycji już wpłaciłeś) ważne jest chyba 30 dni. Nie ma więc sensu
          brać go zbyt wcześnie. Ja o tym zapomniałam i musiałam jechać jeszcze raz.
          Ale to tylko moja wina.
          Powodzenia, nie będzie tak źle.
          • Gość: roro_ Re: premia gwarancyjna jak realizować IP: *.pkp.com.pl / 10.32.3.* 17.07.02, 18:28
            Można też przpisać książeczkę na kogoś z rodziny (ale najbliższej), kto właśnie
            kupił mieszkanie. I ten ktoś zlikwiduje książeczkę mieszkaniową i całą kasę ci
            zwróci.
            Ja tak zrobiłem ze swoim bratem. On akurat kupił mieszkanie (miał 100% wkładu
            do sółdzielni) a ja nie miałem jeszcze tych wymaganych 60% (tylko jakieś 30).
            • Gość: Ola premia gwarancyjna-a co z rynkiem wtornym??? IP: *.nik.gov.pl / 212.160.156.* 18.07.02, 09:24
              A czy jesli kupie mieszkanie na rynku wtornym, to tez mam szanse na premie
              gwarancyjna?
              Pozdrawiam,
              Ola
              • Gość: Joanna Re: premia gwarancyjna-a co z rynkiem wtornym??? IP: *.datastar.pl 18.07.02, 09:57
                Z tego co pamiętam to nie. Ale zadzwoń sobie np.do PKO BP przy ul.
                Nowogrodzkiej. Tam kilka razy rozmawiałam z miłą Panią, która wyczerpująca
                odpowiedziała na moje pytania.
                • Gość: Madzia Re: premia gwarancyjna-a co z rynkiem wtornym??? IP: *.empik.pl / 172.16.18.* 18.07.02, 11:15
                  Trwaja debaty ad rozszerzenia mozliwosci wykorzystania ksiazeczek
                  mieszkaniowych o inne opcje. Ja juz swoje ksiazeczki "zlikwidowalam", wiec tak
                  bardzo sie tym nie interesuje. Lecz zadzwon do PKOBP na Sienkiewicza
                  022/5255000. Mila obsluga, kompetentna informacja.
                  I tak jak juz pisalam w pierwszym "wejsciu" - spiesz sie, bo mkw mieszkan
                  spada, wiec premie leca na leb.
                  Pozdrowienia
              • Gość: Marcin Re: premia gwarancyjna-a co z rynkiem wtornym??? IP: 62.233.150.* 19.07.02, 14:30
                Gość portalu: Ola napisał(a):

> A czy jesli kupie mieszkanie na rynku wtornym, to tez mam szanse na premie
                > gwarancyjna?
                > Pozdrawiam,
                > Ola

Z tego co się dowiedziałem, to przy zakupie mieszkania na rynku wtórnym premia
                też przysługuje.
      • Gość: kasia Re: premia gwarancyjna jak realizować IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.02, 12:13
        Co jest lepsze, złożenie książeczki do likwidacji po rozliczeniu całej
        inwestycji, czy jeszcze w trakcie?
        Jakie dokumenty należy złożyć aby otrzymać pieniądze już po zakończeniu
        inwestycji? Czy stwarzają jakieś problemy?
        Pozdrawiam
        • Gość: roro_ Re: premia gwarancyjna jak realizować IP: *.pkp.com.pl / 10.32.3.* 18.07.02, 13:24
          Likwidacja książeczki po skończonej inwestycji ma te zalety, że pieniądze
          dostajesz do ręki. W przciwnym przypadku bank przelewa na konto
          spółdzielni/developeraa.
          Uwaga: po skończonej inwestycji masz tylko jakiś określony termin (chyba 3
          miesiące) by na tą inwestycję zlikwidować książeczkę. Po tym terminie bank
          pokazuje figę.
          Co do niezbędnych dokumentów, to najlepiej pójdz do banku lub zadzwoń.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka