papa.noel 13.07.02, 08:23 jak wybrać premie gwaracyjną pomóżcie z kiażeczki miezkaniowej papa.noel@poczta.gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Joanna Re: premia gwarancyjna jak realizować IP: *.datastar.pl 13.07.02, 12:04 To zależy od pewnych czynników. Napisz czy kupiłeś mieszkanie nowe od developera czy na wtórnym rynku, na współwłasność czy nie, itp. Muszisz mieć spłacone 60% inwestycji i jeżeli inne czynniki są ok, to składasz książeczki do likwidacji w jakimkolwiek banku PKO BP i czekasz na kopie przelewu. Ale nie wiem dokładnie jak będzie w Twoim przypadku, bo nie napisałeś żadnych szczegółów, a nie wszystkim się należy premia gwarancyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: premia gwarancyjna jak realizować IP: *.empik.pl / 172.16.18.* 17.07.02, 15:35 Premia gwarancyjna przysluguje Tobie, gdy kupujesz mieszkanie, budujesz dom. Jednak jest jedno wielkie ALE, musisz spelnic podstawowy warunek, a mianowicie przedstawic zaswiadczenie ze spoldzielni/developera o wplacie 60% wartosci przedmiotu zakupu. Z takim kwitkiem dopiero zaczynasz dzialac. Lecz przygotuj sie na zgromadzenie calej sterty dokumentow, jakie musisz zlozyc w oddziale PKOBP, gdzie ksiazeczka zostala zalozona i bedzie likwidowana. Poza wspomnianym zaswiadczeniem potrzebujesz: umowe cywilno-prawna, ksero pozwolenia na budowe, ksero wypisu z rejestru handlowego firmy (wszystkie dokumenty kserowane musza byc poswiadczone "za zgodnosc z oryginalem")!!!! - takie dokumenty dostaniesz w spoldzielni/u developera, potrzebujesz jeszcze wniosek o ujawnienie w ksiedze wieczystej roszczenia o ustanowienie odrebnej wlasnosci lokalu (poswiadczenie w sadzie Ksiag Wieczystych). Ze zgromadzona dokumentacja idziesz do PKOBP, odchodzisz z kwitkiem... kiedy masz stawic sie po potwierdzenie przelewu premii na konto spoldzielni/developera. Przewaznie trwa to 2-3 tygodnie. Ach, spiesz sie, poniewaz cos kombinuja z ksiazeczkami mieszkaniowymi, ponadto spada cena mkw mieszkania, wiec premie moga byc mniejsze. Pisali o tym w GW jakis czas temu. Jak widzisz czeka Cie nie lada przeprawa, ale pomysl sobie, ze gdy juz wszystko zalatwisz zamkniesz drzwi do wlasnego eM :) POWODZENIA. magdalena.tarnowska@empik.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: premia gwarancyjna jak realizować IP: *.datastar.pl 17.07.02, 15:53 Nie mówiłabym, że likwidacja książeczki to wielka przeprawa. Ja zadzwoniłam do swojego developera i przygotował mi wszystkie potrzebne dokumenty, odbiłam na ksero umowę kupna. W umówionym dniu odebrałam wszystkie dokumenty od developera i pojechałam do banku. Tam zeszło mi się 0,5 godziny. Pamiętać tylko trzeba żeby zabrać razem z kopią także oryginał umowy kupna, bo pani w banku sama poświadczy sobie zgodność z oryginałem. Po około 3-4 tygodniach odbierasz kopię przelewu na konto developera. Pamietaj jeszcze, że zaświadczenie od developera (w którym wypisane jest jaką wartość inwestycji już wpłaciłeś) ważne jest chyba 30 dni. Nie ma więc sensu brać go zbyt wcześnie. Ja o tym zapomniałam i musiałam jechać jeszcze raz. Ale to tylko moja wina. Powodzenia, nie będzie tak źle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roro_ Re: premia gwarancyjna jak realizować IP: *.pkp.com.pl / 10.32.3.* 17.07.02, 18:28 Można też przpisać książeczkę na kogoś z rodziny (ale najbliższej), kto właśnie kupił mieszkanie. I ten ktoś zlikwiduje książeczkę mieszkaniową i całą kasę ci zwróci. Ja tak zrobiłem ze swoim bratem. On akurat kupił mieszkanie (miał 100% wkładu do sółdzielni) a ja nie miałem jeszcze tych wymaganych 60% (tylko jakieś 30). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola premia gwarancyjna-a co z rynkiem wtornym??? IP: *.nik.gov.pl / 212.160.156.* 18.07.02, 09:24 A czy jesli kupie mieszkanie na rynku wtornym, to tez mam szanse na premie gwarancyjna? Pozdrawiam, Ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: premia gwarancyjna-a co z rynkiem wtornym??? IP: *.datastar.pl 18.07.02, 09:57 Z tego co pamiętam to nie. Ale zadzwoń sobie np.do PKO BP przy ul. Nowogrodzkiej. Tam kilka razy rozmawiałam z miłą Panią, która wyczerpująca odpowiedziała na moje pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: premia gwarancyjna-a co z rynkiem wtornym??? IP: *.empik.pl / 172.16.18.* 18.07.02, 11:15 Trwaja debaty ad rozszerzenia mozliwosci wykorzystania ksiazeczek mieszkaniowych o inne opcje. Ja juz swoje ksiazeczki "zlikwidowalam", wiec tak bardzo sie tym nie interesuje. Lecz zadzwon do PKOBP na Sienkiewicza 022/5255000. Mila obsluga, kompetentna informacja. I tak jak juz pisalam w pierwszym "wejsciu" - spiesz sie, bo mkw mieszkan spada, wiec premie leca na leb. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: premia gwarancyjna-a co z rynkiem wtornym??? IP: 62.233.150.* 19.07.02, 14:30 Gość portalu: Ola napisał(a): > A czy jesli kupie mieszkanie na rynku wtornym, to tez mam szanse na premie > gwarancyjna? > Pozdrawiam, > Ola Z tego co się dowiedziałem, to przy zakupie mieszkania na rynku wtórnym premia też przysługuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: premia gwarancyjna jak realizować IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.02, 12:13 Co jest lepsze, złożenie książeczki do likwidacji po rozliczeniu całej inwestycji, czy jeszcze w trakcie? Jakie dokumenty należy złożyć aby otrzymać pieniądze już po zakończeniu inwestycji? Czy stwarzają jakieś problemy? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roro_ Re: premia gwarancyjna jak realizować IP: *.pkp.com.pl / 10.32.3.* 18.07.02, 13:24 Likwidacja książeczki po skończonej inwestycji ma te zalety, że pieniądze dostajesz do ręki. W przciwnym przypadku bank przelewa na konto spółdzielni/developeraa. Uwaga: po skończonej inwestycji masz tylko jakiś określony termin (chyba 3 miesiące) by na tą inwestycję zlikwidować książeczkę. Po tym terminie bank pokazuje figę. Co do niezbędnych dokumentów, to najlepiej pójdz do banku lub zadzwoń. Odpowiedz Link Zgłoś