Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Księga wieczysta

IP: *.zec.lodz.pl 22.07.02, 02:35
    Za ustanowienie księgi wieczystej na spółdzielczym własnościowym prawie do
    lokalu zapłaciłem ponad 900zł (wartość mieszkania 52tys.zł,w tym kredyt 25
    tys zł)
    Czy to możliwe że Sąd mnie wyrolował? Czy ktoś miał może podobny przypadek?
    Obserwuj wątek
      • Gość: AniaK Re: Księga wieczysta IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.07.02, 09:45
        Opłaty przy kupnie mieszkania powinny wynosić:
        "Notarialna
        Własnościowe mieszkanie spółdzielcze:
        * do 10 tys. zł - 1,5 proc. wartości lokalu;
        * od 10 do 20 tys. zł - 150 zł plus 1 proc. od kwoty powyżej 10 tys. zł;
        * od 20 do 50 tys. zł - 250 zł plus 0,5 proc. od nadwyżki 20 tys. zł;
        * powyżej 50 tys. zł - 400 zł plus 0,25 proc. sumy powyżej 50 tys. zł. Opłata
        notarialna nie może przekroczyć kwoty 5 tys. zł. Przy sprzedaży nieruchomości
        (mieszkania hipotecznego, działki i domu) taksa notarialna jest dwukrotnie
        wyższa. Gdy taksa przekroczy 400 zł, wówczas notariusz dolicza do niej
        dodatkowo podatek VAT:
        * 7 proc., jeśli transakcja dotyczy mieszkania lub domu, a kupujący nie posiada
        innego mieszkania lub domu. W pozostałych przypadkach VAT wynosi 22 proc.

Podatek od czynności prawnych (dawniej opłata skarbowa)
        Od 1 stycznia 2001 w przypadku transakcji kupna-sprzedaży własnościowego
        mieszkania spółdzielczego, mieszkania hipotecznego, działki i domu opłata
        wynosi 2 proc. od zawartej w umowie ceny

Sądowa

Opłata sądowa za wpis do księgi wieczystej wynosi 1,6 proc. wartości mieszkania
        hipotecznego (działki lub domu).
        Obecnie można również zakładać księgę wieczystą (30 zł za założenie plus kilka
        lub kilkanaście złotych - zależnie od sądu - za druk księgi) dla własnościowych
        mieszkań spółdzielczych. Za wpis do niej nowy właściciel zapłaci w kasie sądu
        lub na poczcie 0,4 proc. wartości lokalu.
        W przypadku kupienia mieszkania od gminy lub skarbu państwa opłata wynosi 0,8
        proc.
        Uwaga! Są jeszcze inne, rzadsze przypadki, gdzie opłata za wpis może się
        różnić: np. w przypadku gospodarstw rolnych czy dziedziczenia."

Tyle udało mi się znaleźć. Natomiast ja mam pytanie jaka jest procedura przy
        zakładaniu księgi wieczystej i ustaleniu hipoteki?

• Gość: ZD Re: Księga wieczysta IP: *.zec.lodz.pl 24.07.02, 01:11
          W moim przypadku zakładanie księgi wieczystej wyglądało następująco:
          - wniosek o założenie księgi do właściwego sądu (zależy od miejsca
          nieruchomości) złożył notariusz (można samemu złozyć)
          - po jakimś czasie (zwykle do kilku miesięcy) przyszło wezwanie do zapłacenia
          za utworzenie księgi (jeśli ci się śpieszy można składać podanie do sądu o
          przyspieszenie np. z powodu zabezpieczenia dla banku..)
          - po zapłaceniu czeka się jeszcze do kilku miesięcy aż przyjdzie zawiadomienie
          z sądu że już jest księga z wpisami
          - po 2 tyg. od odebrania powiadomienia (list polecony) można iść po prawomocny
          wypis z księgi (można iść również następnego dnia po otrzymaniu powiadomienia
          ale wtedy wypis jest opatrzony zapisem - nieprawomocny),
          sąd zwykle nie przedstawia kalkulacji opłaty jaką trzeba uiścić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka