Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

DO ZEGMARKA

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 14:14
    Widzę, że udzielasz wielu cennych porad na tym forum. Mam w związku z tym
    prośbę. Mam zamiar nabyc działkę budowlaną. Kupuję bezpośrednio. Jakie
    dokumenty muszę sprawdzić?.W jaki sposób zawrzeć umowę przedwstępną (będę
    bardzo bardzo wdzięczna za wzór takiej umowy, bądz wskazówki gdzie taką mogę
    znależć). Na co zwrócić uwagę, to powazna decyzja, wiec jestem trochę
    poddenerwowana. Proszę o odpowiedz tu bądź podanie maila na jaki mogę napisac
    bezpośrednio. Pozdrawiam.
    Karolina
    Obserwuj wątek
      • al9 w imieniu P.Marka 29.06.05, 14:40
        1.Popros o dokumenty działki i sprawdz czy rozmawiasz z właścicielem- potrezbny
        jest aktualny odpis z księgi wieczystej - trzeba tez do niej zajrzeć, zeby sie
        upewnić czy nie ma niezrealizowanych wniosków np dotyczących hipotek
        2.Poproś o wypi i wyrys z ewidencji gruntów - musisz wiedzieć z jakich działek
        (ki) skłąda sie nieruchomość i jaka ma powierzchnie i granice
        3.Sprawdz czy jest budowlana - w gminie upewnij sie czy jest aktualny plan
        zagospodarowania przestrzennego. Jak nie - porozmawiaj z urzędnikiem
        odpowiedzialnym za planowanie przestrzenne - powie Ci czy jest wazne studium,
        jakie plany inwestycyjne ma gmina i jakie warunki zabudowy zostana wydane - tu
        materia sie komplikuje (zasady dobrego sąsiedztwa, dostepu do drogi.. - dlatego
        sprawdz to osobiście)
        4.w odpowiednim ośrodku dokumentacji geodezyjnej sprawdz jakie sa media w
        poblizu Twojej przyszłej nieruchomości - pzanim kupisz powinnas wiedzieć jakie
        są warunki podłączenia do sieci dostawców mediów
        5.Przed samym zakupem zażądaj wytyczenia przez geodetę (odtworzenia) znaków
        granicznych - nie kupuj na podstawie informacji - "od tego płota do tamtego
        drzewa"
        6. Bądz czujna i pytaj!
        Pozdrawiam
        al - pośrednik
        • zegmarek Re: w imieniu P.Marka 29.06.05, 15:54
          Dzięki Al

Pozdrawiam

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30057
        • Gość: KAROLINKA Re: w imieniu P.Marka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 19:48
          Bardzo dziękuję!
          • Gość: KAROLINKA Re: w imieniu P.Marka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 22:44
            Eh, z tego co się dowiedziałam działka ktorą chce nabyc powstała z podziału
            innej działki. Zostało to ujęte w ewidencji gruntów, ale nie ma o tym jeszcze
            nic w księdze wieczstej. Czy w tej sytuacji mogę podpisac umowe przedwstepną? Z
            gory dziękuję za pomoc.
            • Gość: KAROLINKA Re: w imieniu P.Marka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 11:10
              Bardzo proszę o pomoc!
              • al9 jest podział - nie ma księgi 30.06.05, 12:10
                jesli podział jest ostateczny - a jest - bo jest wykazany w ewidencji - to
                mozna działke sprzedać i załozyc dla niej nową księgę - wniosek taki moze
                złożyc w twoim imieniu notariusz. To nie jest kłopot. Ale powtórzę raz jeszcze:
                upewnij się, czy będziesz mogła budować - w gminie. Bo możesz kupic sliczna
                działke bez aktualnego planu ze wszystkimi mediami tuz obok, do których bedzisz
                mogła sie podłaczyc po opłaceniu kilkudziesięciu tysięcy oprzeróżnych opłat i
                refundacji do "komitetów" powołanych przez sąsiadów, bez dostepu do drogi
                publicznej i bez zabudowanych sąsiednich działek.
                Oczywiście to najczarniejszy scenariusz, nie musi tak byc w Twoim przypadku.
                Ale zakup działki jest moim zdaniem najtrudniejsza operacja na rynku
                nieruchomości i sprawdz wszystko b. dokłądnie zanim cokolwiek podpiszesz. I
                załóż na roboczo, że właściciel moze wprowadzac Cie w błąd (chocby z
                niewiedzy). ŻĄdaj map, zaswiadczeń, wyrysów, wypisów z planów itd itp i nie bój
                sie urzędów. Z mojego doświadczenia wynika, ze w większości z nich mozesz
                liczyc na życzliwą pomoc!
                Pozdrawiam
                al
                • Gość: KAROLINKA Re: jest podział - nie ma księgi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 12:29
                  Jeszcze raz dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka