Gość: ed IP: 82.160.253.* 27.07.05, 13:22 można też sprzedać taką książeczkę. są firmy które je skupują i płaca od ręki 50% całej wartości! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: asia Re: Jak się starać o premię gwarancyjną z książec IP: *.olsztyn.mm.pl 27.07.05, 16:26 mam pytanko jak kupiłam we wrzesniu w 2004 mieszkanie jest wziety kredyt hipoteczny na 100 % jego wartosci za miesiac bede podpisywac akt notarialny czy moge skorzystac jeszcze z premii gwarancyjnej poniewaz posiadam ksiżeczke mieszkaniowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daga Re: Jak się starać o premię gwarancyjną z książec IP: *.poznan.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 10:17 Z tego co wiem masz 30 dni od podpisania aktu notarialnego na zgłoszenie się z książeczką i aktem do pko i w ciągu miesiąca pieniądze z premii gw. zostaną wyplacone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona DO ASI IP: 62.233.138.* 05.10.05, 19:13 Bardzo proszę asia o kontakt nie wiem mail czy gg mam pytanie do ciebie .Ja tez mam zamiar kupic mieszkanie kredytem na 100% wartoscia widzę że ty już jestes po zakupie .Moje gg7926262 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Jak się starać o premię gwarancyjną z książec IP: 212.160.172.* 01.02.09, 09:35 Masz 90 dni a nie 30 od podpisania aktu notarialnego na zgłoszenie się i zlikwidowanie książeczki. Nie wiem jak jest z mieszkaniami od dewelopera jakie dokumenty są potrzebne. Ale warto wcześniej zanieść książeczkę do PKO BP żeby wyliczyli premię gwarancyjną trwa to ok 3 tygodni.Powodzenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Czy dostane jeszcze premie gwarancyjna IP: *.olsztyn.mm.pl 27.07.05, 16:27 -------------------------------------------------------------------------------- mam pytanko jak kupiłam we wrzesniu w 2004 mieszkanie jest wziety kredyt hipoteczny na 100 % jego wartosci za miesiac bede podpisywac akt notarialny czy moge skorzystac jeszcze z premii gwarancyjnej poniewaz posiadam ksiżeczke mieszkaniowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Re: Czy dostane jeszcze premie gwarancyjna IP: 82.160.253.* 27.07.05, 16:32 tak. ważna jest data zakupu mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DAREK Re:KTO MI ODPOWIE? IP: *.matcom.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.05, 14:48 Witam. Mam pytanko a mianowicie wykupiłem w styczniu mieszkanie na raty dokonałem 1 wpłaty a resztę mam rozłożoną w Mieszkaniowej sp na 5 lat. Czy mogię starać sie o premię gwarantowaną.Nadmieniam że kśiążęczkię posiadam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Re:KTO MI ODPOWIE? IP: 82.160.253.* 02.08.05, 09:24 niestety nie moze Pan jej już zrealizować. Odpowiedz Link Zgłoś
blanti Re: Jak się starać o premię gwarancyjną z książec 27.07.05, 18:10 w 1983 rodzice załozyli mi ksiazeczke mieszkaniowa i w roku 1992 miałam na ksiazece uzbierana kwote 1 350 000 ostatnia wpłata jest z z grudnia 2002 i tam kwota wynosi 2065 zł. W 2004 dałam ja do naliczenia i otrzymałam premia za stymetyczne wpłacanie 0zł odsetki w kwocie 1964,80 oraz premie gwarancyjna w kwocie 4283,29 co dałą łaczna sume 8313,09 W chwili obecnej chce wykupic mieszaknie spółdzielniane na wynajem gdyz nie mam adresu zamelodowania i dała naliczyc ksiazke ponownie i wyszło ze mam mniej niz miałam czyli premia za systematyczne wpłacanie 0zł odsetki w kwocie 2010,97 premia gwarancyjna 3861,70 co dało kwote nizsza od poprzedniej o 376.23 zł wiec premia była nizsza niz prawie rok temu w odpowiedzi napisali iz uprzejmnie mnie informuja ze premia gwarancyjna moze ulec zmianie m.in w zaleznowsci od: a) rodzaju budownictwa b)ceny za 1m2 p.u. budynku mieszkalnego chce tylko dodac ze obliczenia zostały wykonane na ostatniej stronie ksiazeczki mieszkaniowej i był wpisany tylko jeden numer ksiazeczki a posiadm 3 sa razem spiete nie zostały policzone osobno tylko razem prosze o wyjasnienie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ksenia Re: Jak się starać o premię gwarancyjną z książec IP: *.elektron.com.pl 27.07.05, 18:22 a gdzie i jakisa te firmyKsenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Re: Jak się starać o premię gwarancyjną z książec IP: 82.160.253.* 27.07.05, 18:42 kwota premii zależy od kwartalnego wskażnika kosztów budowy i moze się zdarzyć tak że raz będzie wyższa a raz niżasz o kilka-kilkanascie procesnt. firmy które je skupują ogłaszają się w lokalnej prasie np. tel. 0691879026. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krysia Re: Jak się starać o premię gwarancyjną z książec IP: 12.27.55.* 27.07.05, 23:43 Czy mozesz podac przyklad takiej firmy? Dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inez Re: Jak się starać o premię gwarancyjną z książec IP: 213.172.178.* 28.07.05, 07:44 Dostałam stary dom od mojej babci. Wymaga kapitalnego remontu zeby w nim zamieszkać - pytam dlaczego nie mogę dostać premii gwarancyjnej z książeczki na ten cel?. Przecież to będzie moje mieszkanie takie samo jakbym kupiła ten dom. Może ktoś wie jak takie sprawy załatwić , bo czuję się oszukana przez ustawodawcę. Kupisz dom , budujesz masz premię a dostaniesz ruinę do remontu premi nie masz choć na inne mieszkanie cię nie stać! To jakiś obłęd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alina Re: Jak się starać o premię gwarancyjną z książec IP: *.blich.krakow.pl 28.07.05, 11:50 W 1982r za radą urzędnika Krakowskiej Spółdzielni Mieszkaniowej dopłaciłam do zgromadzonego wkładu kwotę 21 tysięcy złotych przelanych na konto Spółdzielni z Zakładowego Funduszu Mieszkaniowego. Kredyt spłacałam przez kilka lat a w obecnej chwili mogę odzyskać 2złote 10 groszy.Wydaje mi się, że pieniądze nie zostały przelane do szuflay Spółdzielni w której przeleżały kilkadziesiąt lat,lecz trafiły na oprocentowane konto? Odpowiedz Link Zgłoś
glaciar realizowanie książeczek przy 50% wpłat to bzdura! 28.07.05, 12:45 Tak się składa, że buduję swoje mieszkanie z developerem. Liczyć na realizację ksiązeczek przy 50% wpłat się nie da, bo zmieniły się przepisy. Wiem z własnego doświadczenia.Trzeba najpierw mieszkanie kupić, pokazać akt notarialny a dopiero potem bank łasakwie przeleje pieniadze. Wniosek: najpierw kup, potem dostaniesz premię gwarancyjną. Innym sposobem jest zawarcie umowy przedwstępnej w formie aktu notarialnego z developerem, wtedy bank przeleje pieniadze na konto, ale tu jest harczyk: żaden developer nie podpisze takiej umowy, więc błędne koło się zamyka, smutne to:( Odpowiedz Link Zgłoś
al9 trzecia droga 28.07.05, 13:03 jest jeszcze jedna droga - możlwość 'skonsumowania" premii przed aktem: kredyt hipoteczny w PKO BP - mogą uznać wyliczona kwotę za wkład własny. Pozdrawiam al Odpowiedz Link Zgłoś
goswiek Re: realizowanie książeczek przy 50% wpłat to bzd 06.08.05, 09:55 Witam, jak to nie ma możliwości realizacji wypłaty przy 50% wpłacie wartości mieszkania do developera? Gdzie mogę znaleźć takie zapisy? Budujemy mkieszkanko z i nasz developer takich informacji nam nie udzileił... Poandto moje 2 pytanko brzmi, co zrobić, żeby wykorzystać także książeczkę mojej siostry, która chce na mnie scedować? Czy wtedy naliczają 1 wspólną premię? Pozdrawiam, Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glaciar Re: realizowanie książeczek przy 50% wpłat to bzd IP: *.cable.satra.pl 07.08.05, 20:15 Myślę, że najlepiej będzie jak sama zapytasz developera i bank. Książeczki mieszkaniowe to Bank PKO BP; to własnie wymóg banku, umowa przedwstępna w formie aktu notarialnego a na to nie pójdzie developer przynajmniej w 3mieście. Książeczke mozesz scedować, kiedyś kosztowało to 50 zł, siostra ceduje na Ciebie i masz dwie każada z nich ma osobną premię więc warto. Pozdrawiam Glaciar Odpowiedz Link Zgłoś
rogalik15 Re: realizowanie książeczek przy 50% wpłat to bzd 05.10.05, 16:20 Cesja kosztuje 70 zł(przynajmniej w Warszawie). Likwidacja trwa do 3 tygodni pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly Re: realizowanie książeczek przy 50% wpłat to bzd IP: *.cust.tele2.pl 25.05.09, 09:43 Dlaczego piszesz ze zaden deweloper nie zawrze wstepnego aktu notarialnego? Ja ze swoim deweloperem zawarlem umowe wstepna w formie aktu notarialnego i to na wniosek wlasnie dewelopera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MONIKA Re: PREMIA GWARANCYJNA IP: *.olsztyn.mm.pl 04.08.05, 10:47 JAK DŁUGO SIE CZEKA NA WYPŁATE PREMII GWARANCYJNEJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basiek Re: PREMIA GWARANCYJNA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 16:42 2-4 tygodni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam szlezak Re: Jak się starać o premię gwarancyjną z książec IP: *.sistbg.net / *.sistbg.net 28.11.05, 17:06 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Szlezak Re: Jak się starać o premię gwarancyjną z książec IP: *.sistbg.net / *.sistbg.net 28.11.05, 17:12 Żona oraz siostra żony nabyly spadek po zmarlej mamie po 1/2 udziału. Syn żony posiada książeczke mieszkaniową. Żona chce zrobić mu darowiznę w wysokości 1/2 udziału, natomiast siostra żony chce sprzedać 1/2 udziału synowi żony. Czy syn może otrzymać premię gwarancyjną na zakup 1/2 wartości mieszkania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Jak się starać o premię gwarancyjną IP: *.sistbg.net / *.sistbg.net 28.11.05, 17:14 Żona oraz siostra żony nabyly spadek po zmarlej mamie po 1/2 udziału. Syn żony posiada książeczke mieszkaniową. Żona chce zrobić mu darowiznę w wysokości 1/2 udziału, natomiast siostra żony chce sprzedać 1/2 udziału synowi żony. Czy syn może otrzymać premię gwarancyjną na zakup 1/2 wartości mieszkania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Frankowska Re: Jak się starać o premię gwarancyjną z książec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.05, 11:30 Czy mogę wykorzystać książeczkę mieszkaniową na dobudowanie balkonu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uki Czy można wypłacić pieniążki na odstępne? IP: *.lnet.pl 21.03.06, 12:40 Czy premia będzie w takim wypadu wypłacona? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grucha Re: Jak się starać o premię gwarancyjną z książec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 16:13 chcę kupić mieszkanie na raty (podpisanie aktu i wpłata 60% w kwietniu, 20%lipiec, 20%wrzesień )- czy to ma jakieś znaczenie przy wypłacie premii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati Re: Jak się starać o premię gwarancyjną z książec IP: *.netcologne.de 08.08.06, 06:53 Ja chce odstapic ksiazeczke mieszkaniowa moze ktos chce kupic??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.S. kiedy przysługuje premia gwarancyjna? IP: 213.134.155.* 22.08.06, 16:55 Czy tylko przy zakupie mieszkania czy też przy zakupie działki pod budowę domu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eda Jak się starać o premię gwarancyjną z książeczk.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.06, 15:00 ksiażeczki to wielkie oszustwo! moi rodzice oszczedzali wiele lat, wpłacali pieniadze. Brat mając pełen wkład na kawalerkę odebrał 5200 zł. wolałby kawalerkę lecz nalezą mu sie tylko pieniądze, za które nie kupi tej kawalerki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Jak się starać o premię gwarancyjną z książec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.07, 11:05 To jest WIELKIE oszustwo państwa polskiego,ludzie oszczędzali pieniadze żeby doczekac swojego mieszkania,mieli powpłacane duze kwoty starczajace na M3 czy M4 a po przeliczeniu przez PKO tych pieniędzy można tylko iśc i upić się z rozpaczy że państwo tak nas oszukało!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamrep Re: Jak się starać o premię gwarancyjną z książec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 22:03 Może trochę nie do końca na temat, ale sądze, że mój post może byc przydatny dla niektórych - sam szukałem swego czasu informacji nt. Książeczek Mieszkaniowych i różnie z tymi informacjami było. Na forach w necie jest dużo mitów, niedomówień czy wręcz przekłamań. Więc tak: właśnie zlikwidowałem książeczkę i dostałem pieniądze. Mieszkanie kupowane od developera, kupowane na dwie osoby niespokrewnione (jeszcze przed ślubem :) ), w umowie przedwstępnej i akcie notarialnym jawnie wpisany udział we własności (40% i 60%). Tu uwaga - kupowanie nowego mieszkania od dewelopera jest jedynym wyjątkiem, w którym przysluguje premia gwarancyjna przy współudziale we własności. Jeśli chodzi o formalności to miałem o tyle dobra sytuacje, że deweloper w ekspresowym tempie (2 tygodnie po odbiorze) podpisał akt notarialny. Więc odpadło mi kombinowanie od kiedy liczy się 90 dni od zakończenia inwestycji. Poza tym nie zależało mi na likwidacji Książeczki jeszcze w czasie budowy co także upraszcza sytuację. Z umową przedwstępną, aktem i książeczką poszedłem do oddziału PKO w Gdańsku. Wypełniłem parę druczków i po 7 tygodniach dostałem pieniądze przelewem na moje konto. Książeczka była zakładana w 1980r. Wpłaty były bardzo niewielkie ale regularne aż do samej likwidacji. Po tych 26 latach na książeczce było 2600zł. Z PKO otrzymałem 4500. Mam nadzieję, że komuś pomoże to co napisałem. Pozdrawiam. M.G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinia Kupno domu a premia gwarancyjna IP: *.autocom.pl 22.02.08, 21:23 Mam takie pytanie. 18.09.2007 podpisaliśmy umowe przedwstępna z developerm, który buduje nam dom. Posilkujemy sie kredytem i na koncie developera jest juz ponad połowa pieniedzy za te inwestycje. Czeka nas umowa przyzeczona, która ma być zawarta do dnia 31.05.2008 roku. Czy możemy już starać sie o pramnie gwarancyjna? Odpowiedz Link Zgłoś
anka1961 Re: Jak się starać o premię gwarancyjną z książec 30.04.08, 21:06 Czy przysługuje mi premia na wykup mieszkania, którego jestem współwłaścicielką? Czy otrzymam premię gwarancyjną, jeśli kupię od moich współwłaścicieli ich udział - stanę się właścicielką domu? Odpowiedz Link Zgłoś
niunia-pl Re: Jak się starać o premię gwarancyjną z książec 04.05.08, 00:19 W 2004 roku oddałam do wyliczenia kwotę premii gwarancyjnej. Miałam uzbierane - stan oszczędności 6000; premia za systematyczne oszczędzanie 0; Odsetki 3707,92; Premia naliczona na podstawie ceny 1 m2 p.u. budynku mieszkalnego za I kwartał 2004 = 2412; A więc premię gwarancyjną wyliczyli mi na kwotę 3035,58; RAZEM otrzymałabym wtedy 12743,50; Nie mam pojęcia na jakiej podstawie bank oblicza premię gwarancyjną, ale może komuś pomogę przytaczając mój przypadek ;) Pozdrawiam serdecznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Jak się starać o premię gwarancyjną z książec IP: 84.201.219.* 30.01.09, 19:44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pala Re: Jak się starać o premię gwarancyjną z książec IP: 84.201.219.* 30.01.09, 19:48 mam pytanie ksiazeczke mialam zalozona w 1988 roku rodzice wplacali mi tylko do prawie konca roku 1991 i pozniej juz nie mam zadnych wplat. mam na ksiazecce sume 12500(na tamten przelicznik-bo teraz nie mam pojecia ile ta suma jest warta) chce kupic mieszkanie. i nie wiem czy mam wogole likwidowac ksiazeczke bo nie wiem czy dostane jakas premie po zakupie mieszkania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Jak się starać o premię gwarancyjną z książec IP: *.kol.tke.pl 26.07.08, 12:24 Jestem w podobnej sytuacji - aktualnie analizuję akty prawne. Proszę o kontakt ard_ard@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grazyna Re: Jak się starać o premię gwarancyjną z książec IP: 78.8.138.* 27.05.08, 20:53 Czy jak kupie miezkanie z przetargu spoldzielcze z wyodrebnionym prawem wlasnosci nalezy mi sie premia gwaracyjna i jaka ,ksiazeczke mam zalozona 1975.Jakie dokumenty i ile mam czasu na zalatwienie formalnosci? Ile trwa wyplacenie premi gwaracyjnej i ile trwa przepisanie cesji na corke Odpowiedz Link Zgłoś
moda333 Re: Jak się starać o premię gwarancyjną z książec 04.06.08, 18:01 moze ktos potrafi mi odpowiedziec na pytanie jak premie gwarancyjne maja sie do budowy domu? 1,5 mies. temu kupilismy z mężem działkę budowlana. W tym roku chcemy zacząć budowę domu. Posiadam książeczkę założoną jeszcsze przez moich rodziców i książeczkę brata (jeszcze nie zcedowaną). Czy mam szanse na premie i kiedy powinnam zgłosić sie do banku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Jak się starać o premię gwarancyjną z książec IP: *.strazgraniczna.pl 12.08.08, 11:19 mam problem i może kotoś pomoże mi go rozwiązac. otóż, kupiłam w listopadzie zeszłego roku mieszkanko z wkładem 50% na 50% udziałem ze swoim narzeczonym. niedawno się pobraliśmy i chiałam zlikwidować książeczkę razem z premią gwarancyjną na poczet tegoż mieszkanka. co zrobić by ją uzyskać?? Odpowiedz Link Zgłoś