Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

KREDYT w walucie obcej

26.08.02, 15:26
    Kilka m-cy temy zawarlem z BudBankiem umowe o kredyt mieszkaniowy
    denominowany w CHF.
    Kredyt to rewelacyjny wynalazek, ale nie wszystkie watpliwosci z nim zwiazane
    jest sobie w stanie sam rozwiac...
    1) Po wykorzystaniu ok. 80% kwoty kapitalu bank przeslal 2 egz. harmonogramu
    splaty z prosba o podpisanie i odeslanie 1-go do banku. Nieco mnie
    zaskoczylo, ze przesylaja harmonogram mimo, ze nie jeszcze nie wyplacili
    calosci kapitalu (odsetki splacam juz od paru m-cy, kazdorazowo w kwocie
    wynikajacej z pisemnego wezwania od banku). Pracownik banku powiedzial mi, ze
    kwoty widniejace w harmonogramie zostaly obliczone z uwzglednieniem tego, ze
    wykorzystalem tylko 80%, i po uruchomieniu pozostalych 20 przesla nowy
    harmonogram.
    Chcialbym sprawdzic, czy prawidlowo obliczyli te kwoty, ale przy ratach
    malejacych przerasta to moje umiejetnosci matematyczne. Czy moglibyscie
    poradzic, jak sie to wylicza? Moze jakis algorytm w excel'u?

2)Jak wiadomo kredyty denominowane w walucie obcej cechuje to, ze splacane
    raty ustalane sa w PLN prawie zawsze z zastosowaniem innego kursu, niz kurs
    uzyty do obliczenia kwoty kapitalu. Jak ustalic najwyzszy kurs PLN-CHF dla
    potrzeb splaty poszczegolnych rat, przy zastosowaniu ktorego kredyt w CHF
    ciagle jeszcze jest oplacalny w porownaniu z kredytem w PLN o takim samym
    kapitale i okresie splaty, ale oczywiscie wyzszym oprocentowaniu?
    Przykladowo, czy jezeli kurs w dniu ustalania kapitalu wynosil 1CHF=2,4 PLN,
    a w dniu splaty danej raty opiewa na 2,8, oprocentowanie to 5,2%, to
    porownianie oplacalnosci z analogicznym kredytem w PLN oprocentowanym na 11%
    wypada jeszcze na korzysc tego walutowego?
    Dzieki!

Obserwuj wątek
      • Gość: Pepon Re: KREDYT w walucie obcej IP: 143.26.81.* 27.08.02, 16:17
        Czyzby tego formu nie odwiedzali specjalisci od numerkow?
        Poradzcie cos....
        Pepon:)
      • Gość: m-2 Re: KREDYT w walucie obcej IP: *.bakernet.com.pl 05.09.02, 11:33
        Mam identyczny problem!! Szkoda, że nikt nie odpisał....
        Powodzenia!
        • pas1 Re: KREDYT w walucie obcej 05.09.02, 12:07
          skoro nikt jeszcze nie odpisał to spróbuję w domu znaleźć notatki z wartości
          pieniądza w czasie i jak znajdę to podeślę. Był to raczej mój dodatkowy
          przedmiot no ale może sie uda .
          pzdr
          GS
      • Gość: r2d2 Re: KREDYT w walucie obcej IP: *.compensa.pl / 10.1.4.* 05.09.02, 15:35
        Kup pierwszą lepszą książkę do Finansów Przedsiębiorstw - i pokombinuj!
        Nie ma lekko - wiedza kosztuje ;)
      • Gość: pas1 Re: KREDYT w walucie obcej IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 05.09.02, 23:27
        pepon napisał:

> Chcialbym sprawdzic, czy prawidlowo obliczyli te kwoty, ale przy ratach
        > malejacych przerasta to moje umiejetnosci matematyczne. Czy moglibyscie
        > poradzic, jak sie to wylicza? Moze jakis algorytm w excel'u?

notatki znalazłem, ale sorry, nie mam siły żeby się przez nie przebijać.
        może załóżmy, że obliczyli to dobrze ;-)

> 2)Jak wiadomo kredyty denominowane w walucie obcej cechuje to, ze splacane
        > raty ustalane sa w PLN prawie zawsze z zastosowaniem innego kursu, niz kurs
        > uzyty do obliczenia kwoty kapitalu. Jak ustalic najwyzszy kurs PLN-CHF dla
        > potrzeb splaty poszczegolnych rat, przy zastosowaniu ktorego kredyt w CHF
        > ciagle jeszcze jest oplacalny w porownaniu z kredytem w PLN o takim samym
        > kapitale i okresie splaty, ale oczywiscie wyzszym oprocentowaniu?
        > Przykladowo, czy jezeli kurs w dniu ustalania kapitalu wynosil 1CHF=2,4 PLN,
        > a w dniu splaty danej raty opiewa na 2,8, oprocentowanie to 5,2%, to
        > porownianie oplacalnosci z analogicznym kredytem w PLN oprocentowanym na 11%
        > wypada jeszcze na korzysc tego walutowego?

mogę przesłać Ci algorytm na obliczanie stałej raty kredytu. Porównasz sobie
        przy jakim wzroście kursu jest to opłacalne.
        GS
        • Gość: pepon Re: KREDYT w walucie obcej IP: 143.26.81.* 10.09.02, 11:36
          Gość portalu: pas1 napisał(a):

> mogę przesłać Ci algorytm na obliczanie stałej raty kredytu. Porównasz sobie
          > przy jakim wzroście kursu jest to opłacalne.
          > GS

Dzieki, ale raty rowne bylyby mocno niemiarodajne w mojej sytuacji.
          Okazuje sie zreszta, ze samodzielne wyliczenie rat malejacych wcale nie jest
          takim wielkim wyzwaniem. I pomyslec, ze ktos powyzej zalecal w tym celu lekture
          finansow przedsiebiorstwa ;-)

Jak wiec sie to robi?
          Kazda rata sklada sie z czesci odsetkowej i kapitalowej.
          Czesc kapitalowa otrzymamy poprzez podzielenie kwoty kredytu (kapitalu) przez
          ilosc miesiecy kredytowania przy zalozeniu, ze kredyt splacamy w ratach
          miesiecznych. Dobrze rowniez wiedziec, ze czesc kapitalowa jest stala, w kazdej
          racie calkowitej kwota kapitalu jest zawsze taka sama.
          Z kolei czesc odsetkowa danej raty oblicza sie poprzez pomnozenie zadluzenia na
          miesiac poprzedni przez roczna stope procentowa (zapisana w postaci ulamka) a
          nastepnie podzielenie otrzymanego wyniku przez 12. Warto zuwazyc, ze czesc
          odsetkowa raty z kazdym miesiacem ulega proporconalnemu zmniejszeniu, bo wraz
          ze splata kapitalu zmniejsza podstawa do naliczenia odsetek.
          Dodajac cz. kapitalowa do odsetkowej obliczmy wartosc danej raty malejacej.
          Wszystko pieknie sie wylicza w excelu! Z cala pewnoscia nie trzeba byc
          ekonomista ani matematykiem.
          Przeprowadzajac powyzsze "cwiczenie" dla kredytu denominowanego w obcej walucie
          i w PLN latwo juz ustalic jaki musi byc poziom kursu waluta/PLN, aby kwota
          danej raty w jednym i drugim przypadku byla zblizona.
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka