-
Na zdjęciu krewetki są nie przecięte.
-
Widzialem kilka razy takie polaczenie konsumowane na "hamerykanskich" filmach.
Próbowal ktos?
Jakie wrazenia?
Pominmy ocene walorow zdrowotnych takiego polaczenia.
Powtarzam - "bekon" - nie pomylilem z nalesnikami z syropem.
-
Próbował ktoś kiedyś zrobić? Nie wiem czy to smaczne, ale Amerykanie to uwielbiają. Ale czy dlatego, że to jest smaczne i pożywne, czy może dlatego, że to szybka potrawa np. na śniadanie?
-
Witam,
czy macie jakies pojecie dlaczego tak trudno u nas kupic bekon?
Fakt, w UK ciezko o boczek.... ale tez akurat tego tam mi nie brakowalo a bekonu u nas i owszem.
Co sie u nas robi z bekonu (z czym innym sie go wykrawa... ze samodzienie nie wystepuje?
Przeciez nikt tego nie wyrzuca wiec musi byc jakos inaczej sprzedawany...
-
Może głupio się przyznać, ale powiem szczerze, nie wiem jaka jest różnica. Kilka razy w życiu kupowałam (chyba) boczek i kompletnie nie wyznaję się na tych tłustych kawałkach.
Jest boczek surowy, jest wędzony, pieczony. Chyba (?) te potrafiłabym w sklepie odróżnić.
Ale czy np bekon surowy to to samo co surowy boczek ? Czy bez problemu mozna go dostać np na bazarowych stoiskach z mięsem ?
I skoro już w tym temacie, to czym można zastąpić pancettę (z tego co pamiętam, to chyba właśnie beko...
-
Bekon na slodko? Jak najbardziej. Na przyklad od czasu do czasu na .
-
zawsze mnie to zastanawia...
-
Według Łukasza Łuczaja (kuchniaTV), angielska nazwa bekonu pochodzi od (wiki)-Lasu Bakońskiego (552.1; węg. Bakony) – niskie pasmo górskie na zachodzie Węgier, na północ od jeziora Balaton. Długość pasma wynosi 100 km, najwyższy szczyt to Körishegy (704 m n.p.m.). Zbudowany jest głównie z wapieni i dolomitów, liczne wystąpienia bazaltów z odsłoniętym ciosem kolumnowym. Rozwinięte zjawiska krasowe.
Ze względu na liczne bardzo dęby, których żołędziami żywiły się wieprzki. Ze względu na d...
-
Niby proste, a naprawdę nie wiem.
-
Po pobytach w Anglii lubię czasem zjeść tzw angielskie śniadanie, mimo, że niezdrowe. Jak w warunkach domowych zrobić taki chrupiący bekon?
-
Cały miesiąc czekał. Dziś inauguracja
Pstrąg w bekonie z szałwią
Składniki:
boczek wędzony 6 plastrów -- chudych !!
szałwia 1 łyżka -- świeżych liści
pstrąg 2 szt. -- oczyszczone
mąka kukrydziana 1/2 szklanki
olej z orzechów ziemnych
skórka z cytryny
1. Usmażyć 2 plastry bekonu na średnim ogniu, aż będą chrupiące. Osączyć z nadmiaru tłuszczu
2. Pociąć na małe kawałeczki i wymieszać z poszatkowaną szałwią.
3. Pozostała 4 plastry b...
-
Usmazyc krewetki na zloty braz??? to juz chyba wyzsza szkola
jazdy....hmmm...
-
szukam coś do kanapek a tu takie co !czy wy sie wygłupjacie TAKIE CO TO
MOZNA SAMEMU WYMYSLIC ALE POTEM NOGI ZA PAS JAK MOŻ ZACZNIE GONIĆ
-
Jakiś czas spędziłem w Szkocji i tęsknie za tamtejszymi śniadaniami. Chciałbym
takie przyrządzić sobie i żonce, ale narzekam na brak składników.
Czy nie wiecie może o możliwości kupna ichniejszego bekonu, kiełbasek,
haggies, czy baked beans w Polsce? Konkretnie chodzi mi o Kraków, ale może
jakiś link internetowy...
Pozdrawiam.
-
Robie sos. Do makaronu.
W polowie smazenia pomidorow z cebulka cos mnie naszlo, zapomnialem ze to do makaronu i dolalem wina. Mialo byc con piselli, z groszkiem a teraz nie wiem co z tym zrobic. Jakos mi nie pasuje groszek plus wino do makaronu.
Hm.
-
Macie jakies pomysly co mozna wlozyc do kosza wiklinowego, zeby przetrwalo
pare godzin. Chcialabym zrobic jakas salatke, tylko nie wiem jaka, zeby sie
nie zepsula. A moze w ogole macie propozycje co mozna wziac na pic-nic?
dzieki.
-
to a propos tego w Pizza Hut. Nie wiem jaka tam jest, ale mysle ze warto zrobic samemu.
Z 4 kromek białego chleba zrobić malutkie grzanki (mozna albo wczesniej pokroic w kostek, przed upieczeniem w piekarniku, albo po upieczeniu)
4 plasterki bekonu posiekać na cieniutkie paseczki, osączyć. Na talerzach ułożyć liście sałaty w kawałkach, posypać grzankami i bekonem. POsypać wiórkami parmezanu.
No i teraz część najfajniejsza - czyli sos -
Zmiksnować osączone 2-4 fileciki anchois, jajo, 2 ły...
-
Uwielbiam jajka sadzone, oczywiście przyrządzone własnoręcznie. Ale za diabła
od zawsze nie potrafię dać sobie rady z zasadniczym problemem, który sprawia,
że często mam ochotę wyrzucić potrawę do kosza. Te cholerne żółtka ROZLEWAJĄ
mi się po wybiciu ich na patelnię! Próbowałem wielu podejść - delikatnie,
zdecydowanie, na patelnie, albo najpierw do innego naczynia - i z
prawdopodobieństwem około 50% jajko mi się rozlewa. Dziś czara goryczy się
przelała - pierwsze dwa jajka mi sięrozlały...
-
"Pitonapka"?
Do kieszonki pity włożyłem plaserek ostrego, żółtego sera typu czedar oraz
kawałki upieczonego w mikrofali bekonu anglosaskiego typu. Wstawiłem to w
toster dla zapieczenia pity i rozpuszczenia sera. Wyszła z tego doskonała
przekąska.
Co do bekonu: plasterki bekonu układam na plastikowym "ruszcie", tj. takiej
tacki z rowkami by tłuszcz w nie spływał i po przykryciu kopułką (strasznie
pryska)piekę aż bekon lub boczek nie wytopi się i nie stanie się chrupkim.
Zazwyczaj...
-
Kochani! Pomocy! Mam nieduzo czasu - przyjmuje gosci wlasciwie z biegu.
Jedyne co mi przychodzi do glowy, to usiasc przy raclette. Tylko mam juz
troche dosyc wersji classic - ser, szynka, ziemniaki, pieczarki i inne takie.
Chcialabym Was zapytac, czy eksperymentowaliscie juz z czyms ciekawszym?
Dajcie znac, prosze!!!!Z gory dzieki J.