Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Okna z PCV Poradźcie

IP: 217.8.161.* 18.06.01, 08:28
    Developer budujący moje mieszkanie wstawił do niego
    okna z PCV. Słyszałam wcześniej, że nie zapewniają
    właściwej wentylacji bo są zbyt szczelne i może
    pojawić się grzyb w mieszkaniu, prosiłam więc
    developera aby w moim mieszkaniu zamonotował drewniane
    i byłam gotowa nawet dopłacić. Niestety nie zgodził
    się. Myhślałam jednak, że obecnie okna z PCV mają
    trzecie ustawienie tzw. "mokroszparę" która rozwiąże
    problem nadszczelności i nie będzie problemów z
    wilgocią i grzybem. Niedawno spotkałam jednak osobę,
    która rozwiała moją nadzieję. Opowiadał mi, że u niej
    w mieszkaniu pow tymianie okien na te z PCV mimo
    wietrzenia mimo ustawianiania w pozycji "mikroszpary"
    w ciągu ujednego roku pojawił sie okropny grzyb. Woda
    skrapla się na oknach skapuje na parapet i leje się po
    scianie. Podzdźcie jak zabezpieczyć się przed
    developerem aby jeśli coś takiego pojawi się w moim
    mieszkaniu móc skłonić go wymiany okien na jego koszt.
    Placę za to mieszkanie wystarczająco dużo i nie chcę
    wymieniać po roku czy dwóch okien za własne pieniądze
    jeśli to będzie wada wynikjąca z zastosowania
    niewłaściwych materiałów tj. stolarki okiennej.
    Obserwuj wątek
      • Gość: andy Re: Okna z PCV Poradźcie IP: *.chorzow-srodmiescie.sdi.tpnet.pl 18.06.01, 12:02
        bez paniki !!!
        na tym forum, 2 linijki wyżej i 7 linijek niżej ("OKNA PLASTIKOWE a pleśń w
        mieszkaniu") znajdziesz informacje na ten temat. Jak widzisz nie jesteś na tym
        świecie sama ze swoimi problemami. Na razie nie masz jednak podstaw do obaw
        (nawiasem mówiąc WSZYSTKIE !!! współczesne okna, pvc, drewniane, aluminiowe,
        kompozytowe etc... są po prostu szczelne, i o to przecież chodzi. Pozostaje
        znacznie ważniejsza kwestia: jakości ich montażu i wentylacji wewnętrznej
        budynku. Na te kwestie zwróć szczególną uwagę. Najcudowniejsze okno można
        zchrzanić partackim montażem. Dziesiątki milionów mieszkań w naszej strefie
        klimatycznej ma okna plastikowe i ludzie je chwalą.
        Głowa do góry, ale jakby co to: e-mail:andy@poland.com albo tel.0-32 241 13 81
        pozdrawiam
        • Gość: Marzena Re: Okna z PCV Poradźcie IP: 217.8.161.* 18.06.01, 12:52
          To znaczy jak mam ponać, że zamontowano je właściwie oraz jak powinna wuglądać
          wentylacja?
          • Gość: jarekM Re: Okna z PCV Poradźcie IP: 195.205.213.* 20.06.01, 19:35
            Sprawa jest nieprosta bo:
            1. w budynkach nowych wznoszonych metoda tradycyjną w pierwszym roku mury schna
            a wię emisja wilgoci jest ponadnormatywna i jeżeli okna sa szczelne a nie ma
            went mechanicznej wyciągowej lub nadzwyczaj skutecznej grawitacyjnej, wilgoć
            wystąpi zwłaszcza na wyższych kondygnacjach.
            2. jest norma określająca "nieszczelność" okien tj ile m3 powietrza maja
            przepuszczać na 1 mb ramiaka przy normatywnej różnicy cisnien, a właściwie była
            ale nie dam główy czy tereaz obowiązuje. Można to sprawdzić w starych
            podręcznikach dot. warunków jakim powinny odpowiadać roboty budowlane i ich
            odbiór.
            3. presja marketingowa na "nowoczesne okna" spowodowała eliminację wentylacji z
            mieszkań i to jest fakt zaś wszelkie listwy i wywietrzniki okienne nie
            spełniaja roli bo nie mogą - napływ powietrza musi byc stały a wietrzenie to
            niewiele pomaga. Wietrzyc trzeba by całą dobę a wtedy po co szczelne okna.
            Problemem jest brak normy na went mieszkan oraz niewłaściwe normy dot wysokości
            kominów went w bud mieszkalnych. Z zasady są one za niskie i tylko dzięki
            zbiegowi okolicznoiści went naturalan niekiedy działa dobrze i to przeważnie na
            środkowych piętrach budynku. Partery w zasadzie dostarczaja powietrze do
            budynku zas ostatnie piętra upuszczaja jeżeli maja przez co. W takim stanie,
            wilgoci najwięcej jest na ostatnich kondygnacjach.

To temat rzeka i nie ma 2 takich samych sytuacji. Ogólnie przez pierwszą zimę
            najlepiej nie mieszkać w nowym mieszkaniu a trzymac stale otworzone okna po 2
            srtonach budynku aby był przeciąg. Ogrzewanie można zamknąc na min, czyli ok.
            +5 stopni do schnięcia nie jest potrzebna temperatura ale suche świerze
            powietrze zewnętrzne i przeciąg.
            pzdr
            • Gość: jhony Re: Okna z PCV Poradźcie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.01, 20:37
              wpadnijcie na www.aereco.com.pl tam znajdziecie dużo informacji na nurtujący
              was problem ... pozdrowienia jhony
              • Gość: JarekM Re: Okna z PCV Poradźcie IP: *.unregistered.formus.pl 04.10.01, 11:51
                Propozycja szanownego kolegi ma jedynie sens wtedy gdy w całym budynku zostanie
                wprowadzona kompleksowo. Jeżeli zastosujemy to do jednego mieszkania to prawie
                nic się nie zmieni.
                System jest ciekawy i wart popularyzacji ale wśród projektantów, którzy w
                dalszym ciągu spełniają tylko wymogi normatywne co do przekroju kanałów
                grawitacyjnych, wysokości kominów itp zaś wentylacja po prosto nie działa no bo
                jak może sama działać gdy nie ma napędu którym były nieszczekne okna.
                • Gość: CHrySL Re: Okna z PCV Poradźcie IP: 192.168.1.* / *.idzik.pl 05.10.01, 21:02
                  Podejrzewam że juz mieszkasz.Nie słuchaj bzdur. Jeśli wstawisz okna robione przez
                  Jasia w szopie pod Pcimiem będą kłopoty. Jeśli zamówisz w normalnej firmie z
                  certyfikatem nie będzie żadnej różnicy w mikrowentylacji, wentylacji itd.Niestety
                  takie okna są droższe ale to jest zakup na lata. Zamówiłem dwa lata temu okna w
                  firmie THERMOPLAST. Drogie, przyznaję. Ale piękne zaokraglone profile, żadnych
                  kantów,wielopozycyjny system uchylania, doskonałe wyciszenie, system
                  mikrowentylacji, b.dobrej jakości okucia, parapety, 20 lat gwarancji itd. itp.
                  Myję, czyszczę, używam a niektórych nadużywam. Zero zuzycia, białe, bez śladów
                  zażółcenia czy podobnych ekscesów. Mam aż nadto przykładów negatywnych, TANIEJ.
                  I to całe wyjaśnienie. W dobrych firmach nie ma żadnego znaczenia z jakiego
                  surowca mają być okna.One będą bardzo dobre. Pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka