Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Tynki akrylowe

IP: 195.94.193.* 27.08.02, 10:46
    Przymierzam sie do otynkowania domu. Chcialbym polozyc tynk akrylowy - moze
    ktos mi poleci jakiej firmy material wybrac, podzieli sie dosiwadczeniami itp.
    Z gory dziekuje
    Obserwuj wątek
      • Gość: felix Re: Tynki akrylowe IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.02, 10:56
        Tynk ma być na podłożu styropianowym czy mineralnym?
        • Gość: BlackDevil Re: Tynki akrylowe IP: 195.94.193.* 27.08.02, 14:40
          Tzn dom mam dosc dobrze ocieplony wiec wydaje mi sie ze bez sensu jest jeszcze
          dokladac styropian( tak przynajmniej mowil moj kierownik budowy) - wiec tynk
          poszedlby prosto na suporex - ewentualnie pod spod jakis tynk cementowy - jesli
          sie cos takiego daje
          • Gość: felix Re: Tynki akrylowe IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.02, 20:46
            Gość portalu: BlackDevil napisał(a):

> Tzn dom mam dosc dobrze ocieplony wiec wydaje mi sie ze bez sensu jest
            jeszcze
            > dokladac styropian( tak przynajmniej mowil moj kierownik budowy) - wiec tynk
            > poszedlby prosto na suporex - ewentualnie pod spod jakis tynk cementowy -
            jesli
            >
            > sie cos takiego daje

Jeśli pod nazwą "suporex" masz na myśli beton komórkowy np. Ytong, Hebel, lub
            Prefabet to powinieneś go otynkować specjalnym cienkowarstwowym tynkiem
            mineralnym a nie akrylowym np produkcji firmy STO lub Henkel. Maja one lepszą
            paroprzepuszczalnośc niż akryle i są lepsz na gazobeton=beton kom. Polecam STO
            PORO MINERAL K (BARANEK) LUB R(ŻŁOBIONY).
            • Gość: felix Re: Tynki akrylowe IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.02, 20:50
              Jeśli pod nazwą "suporex" masz na myśli beton komórkowy np. Ytong, Hebel, lub
              Prefabet to powinieneś go otynkować specjalnym cienkowarstwowym tynkiem
              mineralnym a nie akrylowym np produkcji firmy STO lub Henkel. Maja one lepszą
              paroprzepuszczalnośc niż akryle i są lepsz na gazobeton=beton kom. Polecam STO
              PORO MINERAL K (BARANEK) LUB R(ŻŁOBIONY). A tak w ogóle to najpierw zagruntuj
              to dobrze gruntem wyruwnującym chłonność podłoża. potem daj sobie tynk cem -
              wap lub lepiejj lekki mineralny gotowy tynk np. STO - Fsaerputz jako podład
              wyrównujący a dopiero na górę STO PORO MINERAL jako fakturka.
              • Gość: BlackDevil Re: Tynki akrylowe IP: 195.94.193.* 28.08.02, 10:10
                A jakie sa przeciwskazania do polozenia tynku akrylowego na suporex ?
                Chce zeby tynk pelnil funkcje ozdobna - nie musi miec jakis specjalnych
                wlasciwosci.
                Myslalem zeby podloze wyrownac jakims klejem ktory stosuje sie przy tynkach
                akrylowych np do klejenia styropianu ale widze ze chyba nie jest to najlepszy
                pomysl
                • Gość: felix Re: Tynki akrylowe IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.02, 20:40
                  Największą o ile nie jedyną zaletą suporexu (myślę że chodzi o beton komórkowy?
                  bo takie pojęcie jak suporex w zasadzie nie istnieje) jest
                  paroprzepuszczalność "oddychanie ścian" a akrylowy tynk to zablokuje =
                  zmniejszy. zastosuj tynk na bazie mineralnej lub silikatowej - efekt dla oka
                  identyczny a właściwości w tym wypadku lepsze. Akryle zostały wymyślone do
                  kładzenia na styropian - są elastyczne. Felix.
                  • Gość: BlackDevil Re: Tynki akrylowe IP: 195.94.193.* 12.09.02, 09:29
                    U mnie niestety miedzy scianami z betonu komorkowego ;-) jest styropian wiec
                    dom i tak chyba nie za bardzo oddycha ;-) Ale przekonalem sie juz do tynkow
                    mineralnych ;-) dzieki
                    • Gość: Felix Re: Tynki akrylowe IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.02, 18:39
                      Oddycha. Taka konstrukcja ściany nie jest wprawdzie budowlanym ideałem no ale
                      ile ich jest. jeśli masz styropian zamknięty pomiędzy dwoma warstwami bet. kom.
                      to szczególnie powinienes dbać o poprawne wykończenie (paroprzepuszczalnym
                      tynkiem) zewnętrznej "zimnej" warstwy gazobetonu, ponieważ para wodna
                      przedostanie sie z wnętrza domu poprzez konstrukcyjną warstwę gazobet. i jednak
                      poprzez styropian do warstwy zewnętrznej w którj najprawdopodobniej nastąpi
                      punkt rosy. Dlatego należy umozliwić doparowanie tej wodzie w sucha pogodę
                      stosując paroprzepuszczalny tynk zarówno zasadniczy jak i dekoracyjny
                      cienkowarstwowy. Pozdr. Felix.
      • matematyczka72 Re: Tynki akrylowe 31.10.17, 06:51
        Razem z mężem używaliśmy tynku akrylowego z firmy <a href="docieplajdom.pl/pol_m_Tynk-strukturalny_Tynk-akrylowy-2198.html">docieplajdom.pl<a> i jesteśmy bardzo zadowoleni. Polecili nam ją znajomi, więc nie jesteśmy jedynymi, którzy mają dobre zdanie o materiałach te firmy ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka