Gość: BlackDevil IP: 195.94.193.* 27.08.02, 10:46 Przymierzam sie do otynkowania domu. Chcialbym polozyc tynk akrylowy - moze ktos mi poleci jakiej firmy material wybrac, podzieli sie dosiwadczeniami itp. Z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: felix Re: Tynki akrylowe IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.02, 10:56 Tynk ma być na podłożu styropianowym czy mineralnym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BlackDevil Re: Tynki akrylowe IP: 195.94.193.* 27.08.02, 14:40 Tzn dom mam dosc dobrze ocieplony wiec wydaje mi sie ze bez sensu jest jeszcze dokladac styropian( tak przynajmniej mowil moj kierownik budowy) - wiec tynk poszedlby prosto na suporex - ewentualnie pod spod jakis tynk cementowy - jesli sie cos takiego daje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: felix Re: Tynki akrylowe IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.02, 20:46 Gość portalu: BlackDevil napisał(a): > Tzn dom mam dosc dobrze ocieplony wiec wydaje mi sie ze bez sensu jest jeszcze > dokladac styropian( tak przynajmniej mowil moj kierownik budowy) - wiec tynk > poszedlby prosto na suporex - ewentualnie pod spod jakis tynk cementowy - jesli > > sie cos takiego daje Jeśli pod nazwą "suporex" masz na myśli beton komórkowy np. Ytong, Hebel, lub Prefabet to powinieneś go otynkować specjalnym cienkowarstwowym tynkiem mineralnym a nie akrylowym np produkcji firmy STO lub Henkel. Maja one lepszą paroprzepuszczalnośc niż akryle i są lepsz na gazobeton=beton kom. Polecam STO PORO MINERAL K (BARANEK) LUB R(ŻŁOBIONY). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: felix Re: Tynki akrylowe IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.02, 20:50 Jeśli pod nazwą "suporex" masz na myśli beton komórkowy np. Ytong, Hebel, lub Prefabet to powinieneś go otynkować specjalnym cienkowarstwowym tynkiem mineralnym a nie akrylowym np produkcji firmy STO lub Henkel. Maja one lepszą paroprzepuszczalnośc niż akryle i są lepsz na gazobeton=beton kom. Polecam STO PORO MINERAL K (BARANEK) LUB R(ŻŁOBIONY). A tak w ogóle to najpierw zagruntuj to dobrze gruntem wyruwnującym chłonność podłoża. potem daj sobie tynk cem - wap lub lepiejj lekki mineralny gotowy tynk np. STO - Fsaerputz jako podład wyrównujący a dopiero na górę STO PORO MINERAL jako fakturka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BlackDevil Re: Tynki akrylowe IP: 195.94.193.* 28.08.02, 10:10 A jakie sa przeciwskazania do polozenia tynku akrylowego na suporex ? Chce zeby tynk pelnil funkcje ozdobna - nie musi miec jakis specjalnych wlasciwosci. Myslalem zeby podloze wyrownac jakims klejem ktory stosuje sie przy tynkach akrylowych np do klejenia styropianu ale widze ze chyba nie jest to najlepszy pomysl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: felix Re: Tynki akrylowe IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.02, 20:40 Największą o ile nie jedyną zaletą suporexu (myślę że chodzi o beton komórkowy? bo takie pojęcie jak suporex w zasadzie nie istnieje) jest paroprzepuszczalność "oddychanie ścian" a akrylowy tynk to zablokuje = zmniejszy. zastosuj tynk na bazie mineralnej lub silikatowej - efekt dla oka identyczny a właściwości w tym wypadku lepsze. Akryle zostały wymyślone do kładzenia na styropian - są elastyczne. Felix. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BlackDevil Re: Tynki akrylowe IP: 195.94.193.* 12.09.02, 09:29 U mnie niestety miedzy scianami z betonu komorkowego ;-) jest styropian wiec dom i tak chyba nie za bardzo oddycha ;-) Ale przekonalem sie juz do tynkow mineralnych ;-) dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Felix Re: Tynki akrylowe IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.02, 18:39 Oddycha. Taka konstrukcja ściany nie jest wprawdzie budowlanym ideałem no ale ile ich jest. jeśli masz styropian zamknięty pomiędzy dwoma warstwami bet. kom. to szczególnie powinienes dbać o poprawne wykończenie (paroprzepuszczalnym tynkiem) zewnętrznej "zimnej" warstwy gazobetonu, ponieważ para wodna przedostanie sie z wnętrza domu poprzez konstrukcyjną warstwę gazobet. i jednak poprzez styropian do warstwy zewnętrznej w którj najprawdopodobniej nastąpi punkt rosy. Dlatego należy umozliwić doparowanie tej wodzie w sucha pogodę stosując paroprzepuszczalny tynk zarówno zasadniczy jak i dekoracyjny cienkowarstwowy. Pozdr. Felix. Odpowiedz Link Zgłoś
matematyczka72 Re: Tynki akrylowe 31.10.17, 06:51 Razem z mężem używaliśmy tynku akrylowego z firmy <a href="docieplajdom.pl/pol_m_Tynk-strukturalny_Tynk-akrylowy-2198.html">docieplajdom.pl<a> i jesteśmy bardzo zadowoleni. Polecili nam ją znajomi, więc nie jesteśmy jedynymi, którzy mają dobre zdanie o materiałach te firmy ;) Odpowiedz Link Zgłoś