Forum   t4

t4

(13 wyniki)
  • Od prawie roku mam problemy z tarczyca, w przeciagu tego czasu wyniki strasznie mi skakaly. Co 3 miesiace chodze do endokrynologa. Obecnie biore levothyroxin 50mg. Pod koniec sierpnia mialam nastepujace wyniki: tsh- 1.5 (norma 0.45-4.5) t4 -1.3 (0.82-1.77) Dostalam zielone swiatelko, ze mozemy rozpoczac starania:) Obecnie jestem w 6 tyg. ciazy i odebralam wyniki, ktore zlecila mi ginekolog i jestem zalamana tsh 0.041 (norma 0.4-5.5) t4 1.6 (0.7-1.8) Wizyte u endokrynologa mam dopiero z...
  • wiem ze t 3 jest mocniejsze ale czy tylko sila dzialania sie rozni czy jest cos w t3 czego t4 nie zrobi nawet w duzej dawce?
  • Witam wszystkich :) bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników tarczycy. Szczerze powiem, że nie mam pojęcia czy moje samopoczucie i objawy to wynik zwichrowanej pracy tarczycy czy nie. Z objawów fizycznych mam wszystko o czym piszecie. Jednak na usg (płat prawy mm 43x15x16 i lewy 46x13x15 echo prawidłowe bez guzków) pani doktor mówiła, że te moje dolegliwości to nie przez tarczycę i zamiast stać w kolejce do endo powinnam udać się do laryngologa. Jednak chciałam mieć pewność...
  • witam,majac niski lecz w normie poziom ft4-14(12-22) i ft3-4(3,8-6,5) przy innych wynikach w normie,lekarz zapisal mi eurothyx 25mcg,gdyz mialemobjawy niedoczynnosci, glownie obrzek i lęki,sucha skóra,itp,to juz po 1 dniu fatalnie sie czulem,bardzo goraco mi,cisnienieskoczylo,i i tento,bardzopobudzony i newrowy jestem, juz od tak malej dawki, czemu?czy to przejscioe i organizm sie oczyszcza z tego obrzeku w ten sposob?ile to trwa? 2.drugie pyt to dlaczego po tygodniu brania 25 mcg...
  • mimoizmoj poziom h.tarczycy jest w normietomam refluks i lekkie obrzeki,i zauwazylam przypadkowo zej uz 12,5 mcg eurothyxu mi pomaga na te objawy,lepiej sie czuje i wygladam,czy taka dawka moze mi zaszkodzic i zablokowac tarczyce?
  • Witam. Od jakiegoś czasu uczę się swojej choroby na Waszym forum. Niebawem pewnie założę swój wątek. A na dzisiaj mam pilne pytanie. Dotychczas byłam na eutyroxie 75 który moja endo zamieniła mi wczoraj na novothyral 75. Z Waszych wypowiedzi wynika, że powinnam zmianę lekarstw wprowadzać powoli. Z moich obliczeń, wzorowanych na przykładach podawanych na forum wynika, że wprowadzając od jutra cały novothyral przesadziłabym zarówno z podażą t4 jak i t3. Dodatkowo endo kazała mi łykać selen - te...
  • chciałam sie dowiedziec czy do stwierdzenia niedoczynnosci tarczycy u dziecka wystarczy badanie tsh, ft3,ft4 i anty tpo? czy potrzeba jeszcze dodatkowych badan?
  • czy jest tu ktos kto sie tak 'odzywia'. jaki czas po jedzeniu mozna brac novothyral ? i na marginesie czy preparaty z samym t3 wchlaniaja sie szybciej niz te z samym t4?
  • cynomel(5)

    dlaczego ten lek jest u nas tak niepopularny? przecierz t3 jest silniejsze od f4. z tego co rozumiem t4 jest prohormonem czyli aby byc aktywnym musi przejsc w t3.dlaczego wiec podaje sie ludziom 'jedzenie w lodowce' zamiast 'jedzenia na talerzu'?
  • t3 t4(4)

    A jak często te badania. Miałam robione 10 lat temu, wtedy wynik był w normie. Nigdy lekarz nie zalecił mi ponownych badań. Czy powinnam zrobić je sama i jaki jest orientacyjny koszt tych badań. Choć leczę się już prawie 20 lat to dopiero na forum dowiaduję się o tej chorobie, lekarze nie są rozmowni.
  • Dzisiaj byłam u endo i szanowna pani doktor na moje nieśmiałe sugestie co do zapisania mi novothyralu uraczyła mnie oburzonym spojrzeniem i stwierdzeniem, że "nie, nie na tym etapie choroby" (mam hashi mniej więcej od 1,5 roku, leczę się prawie rok bez większych efektów). I jako uzasadnienie podała, że novo zawiera jod. Kiedy to usłyszałam, normalnie osłupiałam, bo nigdy nie słyszałam jeszcze, żeby jakiś lek na niedoczynność zawierał jod i usiłowałam jej wytłumaczyć, że przecież tam są ...
  • Witam po dłuugiej przerwie. Mam takie pytanie - co zrobić z takim fantem. Na dawce 125 moje wyniki są takie FT4 97.40% [wynik 1.68, norma (0.93 - 1.7)] FT3 68.75% [wynik 3.65, norma (2 - 4.4) TSH 0.005 (0.27-4.2) Waga jak zaklęta - 72 kg, za żadne skarby nie chce iść w dół, a jest to 10 kg więcej niż dwa dni przed porodem :((( Proste zatem że mam do zrzucenia co najmniej 15 kg) Jak się czuję - zmęczona, tętno - od 80 do 93, ale jem też antydepresanty i zmęczenie może być od nich. ...
  • witam bede wdzieczna za odpowiedz wiec myslalam ze mam niedoczynnosc tarczycy wszystkie posiadane przeze mnie objawy na to wskazywaly zrobilam sobie badania tsh i t4 oto wyniki hTSH_II 3.487 uIU/ml T4 12,13 ug/dl estradiol 23pg/ml jednak badania te nie wskazuja na niedoczynnosc no chyba ze sie myle prosze pomozcie zinterpretowac te wyniki bo zanim dotre do lekarza zawalu dostane pozdrawiam

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się