Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

gaz czy elektryczność?

IP: *.mofnet.gov.pl 29.08.02, 09:23
    Byc moze temat juz gdzies zaistnial, jesli tak, to prosze o namiary. Za czas
    jakis bede wykanczal mieszkanie. Teraz sie buduje i niedlugo beda mi montowac
    instalacje. Chce zrobic otwarta kuchnie, byc moze przez jakis czas bedziemy
    musieli ten tzw. pokoj dzienny traktowac rowniez jako sypialnie. Architekt w
    spoldzielni radzi, by zrezygnowac w tej sytuacji z gazu i zamontowac sobie
    plyte grzejna wraz z piekarnikiem elektrycznym. Bedzie to na pewno latwiejsze
    w utrzymaniu. Ale jak wyjda pozniej koszty eksploatacji. Przeciez gaz jest
    tanszy od pradu.
    Czy ktos na tym forum rowniez zrezygnowal w ogole z gazu i jak mu sie
    rozkladaja oplaty eksploatacyjne? Moze warto jednak pozostac przy gazie?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Ali Re: gaz czy elektryczność? IP: 217.153.102.* 29.08.02, 13:57
        W ogóle to nie. Ale z kuchenki gazowej zrezygnowałem i sam się zastanawiam
        czemu tak późno. Pod każdym względem jest to lepsze rozwiązanie. Natomiast nie
        zauważyłem jakiegość rażącego wzrostu rachunków za prąd. I tak jest to
        symboliczne zużycie w porównaniu np. z podgrzewaniem wody.
        • Gość: daniel Re: gaz czy elektryczność? IP: *.mofnet.gov.pl 29.08.02, 14:07
          A moze po prostu zostawic sobie doprowadzone przewody (tak na wszelki wypadek)
          ale przeprojektowac instalacje elektryczna pod kuchenke i piekarnik elektryczny?
          Temu architektowi ze spoldzielni chodzilo raczej o wydolnosc instalacji
          wentylacyjnej w pomieszczeniu z kuchnia, gdzie sie zamierza przez jakis czas
          miec sypialnie.
          Brakuje mi troche porownania, np. przez 3 miesiace eksploatacji kuchni gazowej
          rachunek za gaz wyniosl x, a za 3 miesiace eksploatacji kuchni wylacznie
          elektrycznej, przy takim samym stopniu korzystania z tych urzadzen zaplacilem y.
          Byc moze prosze o wiele, ale na forum "GW" dowiedzialem sie naprawde ciekawych
          rzeczy.
          • Gość: Ali Re: gaz czy elektryczność? IP: 217.153.102.* 30.08.02, 09:06
            Przewody do kuchenki i przystosowanie instalacji warto zrobić na przyszłość.
            Żeby wyliczyć jak to jest z kosztami trzeba by zrobić jakieś pomiary, trochę to
            za trudne na warunki domowe. Przy ilościach zuzywanych w domu róźnice te nie
            mają znaczenia biorąć do tego wygodę i względy bezpieczeństwa.
            Może podam taki przykład:
            Ogrzewanie prądem jest około 2 razy droższe od gazu ale kuchenka elektryczna ma
            znacznie większą sprawność, więc w tym przypadku już to jest mniej jak 2. Ja
            mam licznik dwutaryfowy i gotowanie obiadu wypada w drugiej taryfie koło
            południa, czyli za prąd płacę mniej więcej w cenie gazu, plus jeszcze korzyści
            j. w.
          • Gość: nunu Re: gaz czy elektryczność? IP: *.twins.pk.edu.pl 30.08.02, 12:27
            Ja mam takie porownanie: kuchenka gazowa, rachunki za
            prad ok. 40 pln/miesiac (2 taryfy); przy kuchence
            elektrycznej i 1 taryfie jakies 55pln/miesiac
            • Gość: daniel Re: gaz czy elektryczność? IP: *.mofnet.gov.pl 30.08.02, 13:03
              Dzieki za podanie liczb!
              Chyba tez powinienem pomyslec o 2 taryfach.
      • Gość: TOYA Re: gaz czy elektryczność? IP: *.idzik.pl / 192.168.6.* 29.08.02, 21:59
        Z podstawoego względu czyli BEZPIECZEŃSTWA wywaliłbym natychmiast całą
        instalację gazową. A po cholerę mi bomba w domu ??.Jesteś w komfortowej
        sytuacji i moim zdaniem nie ma co sie zastanawiać. Tu nie może być żadnej
        kalkulacji. Niech nawet koszt będzie trochę większy, dla mnie nie ma
        alternatywy.To nie jest kwestia wyboru.To jest kwestia bezpieczeństwa Twojej
        rodziny !!
      • Gość: Leon Re: gaz czy elektryczność? IP: *.dip.t-dialin.net 29.08.02, 23:46
        Trzeba pamietac o tym,ze przy zastosowaniu pieca na prad,
        mieszkanie musi posiadac odpowiednia instalacje elektrycz-
        na.Np piekarnik zuzywa np.3 kw ,2 palniki np.2kw i to
        leci w tym samym momencie ,to przy napieciu 220 volt
        prad w kablu wynosi ponad 20 Amper.Jesli w domu masz bez-
        pieczniki 16 A to maga sie czesto przepalac.Ja mam u
        mnie w mieszkaniu osobny bezpiecznik dla pieca i grub-
        sze kable w scianie.
        Piec gazowy powoduje natomiast duze zawilgocenie pomiesz-
        czenia,gdyz efektem spalania gazu jest para wodna i CO2.
        Dlatego piec gazowy trzeba stosowac z dobra wentylacja
        odprowadzajaca spaliny na zewnatrz pomieszczenia.
        • Gość: gosia Re: gaz czy elektryczność? IP: *.mofnet.gov.pl 30.08.02, 15:23
          Od tygodnia, czyli od kiedy przeprowadziłam się do nowego miszkania korzystam z
          kuchni elektrycznej - nie miałam wyboru. Na początku ciężko było się
          przyzwyczaić - wydawało się że gotowanie trwa dłużej. Teraz już się
          przyzwyczaiłam i jest OK.Co do strony finansowej to na razie nie zauważyłam
          zmian bo nie płaciłam jeszcze rachunków za prąd. Na marginesie chciałabym
          zauważyć, że STOEN w mojej okolicy (Wola) w wakacje pracuje do 15.00, ja
          również pracuję (do 16), mąż takich spraw oczywiście nie załatwi, więc nie
          zgłosiłam jeszcze mieszkania i nie spisali mi liczników.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka