Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

gruntowanie uni-gruntem przed malowaniem dekoralem

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.08.05, 11:48
    Witam,
    Zamierzam pomalować ściany kolorowym Dekoralem Akrylit W,
    no i przed malowaniem zamierzam oczywiście zagruntować ścianę
    (ściana pokryta tynkiem gipsowym).
    Zamierzałem zgodnie z zaleceniem Dekorala zagruntować ścianę
    Unicrylem, ale pracownik w OBI doradził mi Uni-grunt.
    Czy mogą wystąpić problemy z malowaniem, jeżeli użyję Uni-gruntu?
    Obserwuj wątek
      • typson Re: gruntowanie uni-gruntem przed malowaniem deko 30.08.05, 12:06
        po uzyciu wiekszosci gruntow sciana staje sie zupelnie niechlonna, jakby sliska.
        Musisz sie liczyc z tym, ze trzeba bedzie malowac dwa razy i to dokladnie. Ale z
        uwagi na obnizona chlonnosc podloza powinno i tak wyjsc mniej farby niz jakbys
        polozyl ja na gola gladz gipsowa.

Inne patenty gruntowania to pomalowanie rozcienczona porcja farby docelowej -
        tyz dziala. Choc unigrunt polecam - pomaga przykryc zacieki i przebarwienia
        • Gość: marcink Re: gruntowanie uni-gruntem przed malowaniem deko IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.08.05, 12:11
          Dzięki.
          Zagruntuje w takim razie uni-gruntem - pierwszy raz rozcieńczonym wodą 1:1,
          drugi raz nierozcieńczonym,
          a później pomaluję wdukrotnie farbą - akrylitem w.
          Właśnie dzwoniłem do doradcy atlasa - i stwierdził że jeżeli pod farbę
          akrylową - to uni-grunt może być - bez problemu.
          • typson Re: gruntowanie uni-gruntem przed malowaniem deko 30.08.05, 12:39
            ale unigruntem wystarczy raz - nierozcienczonym. Jak wyschnie to tak
            "zaklajstruje" gruntowana powierzchnie, ze juz nic w nia nie bedzie wsiakac. No
            chyba, ze doradca z atlasu radzil inaczej.

I koniecznie przykryj podloge. Unigrunt udaje cos wodnistego i bezbarwnego ale
            syfi dokladnie tak samo jak farba, zwlasza jesli podloga jest w pyle po
            szlifowaniu gladzi szpachlowej
      • sto.krotka79 Re: gruntowanie uni-gruntem przed malowaniem deko 30.08.05, 16:37
        tylko nie unigrunt!!!!! jest dobry, ale pod kafelki. unigrunt lustruje
        powierzchnie i farba sie po nim ślizga. dużo lepiej zagruntowac farbą, którą
        kupiłeś tylko rozcieńczona wodą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka