Gość: Tomek IP: *.katowice.pik-net.pl 05.07.01, 13:24 Rozpoczynam budowę domu OLIWIA z pracowni Archipelag z Wrocławia. Poszukuję osób, które budowały lub budują ten dom. Chciałbym skonsultować parę spraw - podzielić się uwagami itp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jola Re: OLIWIA pracowni Archipelag z Wrocławia IP: *.kprm.gov.pl 05.07.01, 17:34 Tomku, chciałam zobaczyć "Twoją" OLIWIĘ. Niestety urządzenie zawiodło, nie mogę otworzyć ARCHIPELAGU. Mnie zauroczyła ELIZA. Przy ul.Bartyckiej w Warszawie jest filia tej pracowni z Wrocławia. Wybieram się obejrzeć projekty oraz zapoznać z kosztorysami. Z tego co wiem, ich domki projektowane są z bardzo drogich materiałów. Może przewidują też inne, tańsze, materiały budowlane w cenie projektu gotowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: OLIWIA pracowni Archipelag z Wrocławia IP: *.katowice.pik-net.pl 06.07.01, 11:04 Czy są drogie? Wydaje mi się, że nie. Wprawdzie Oliwia jest zaprojektowana z Ytong-a ale jaki problem zastąpić ją materiałem krajowym (np. Żelisławice) aby zaoszczędzić ok. 5 tys. nie tracąc parametrów ścian. Ważną zaletą jest mozliwośc otrzymania od Archipelagu pełnego kosztorysu budowy (materiały + robocizna). To pozwala ocenić nasze mozliwości. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: OLIWIA pracowni Archipelag z Wrocławia IP: 158.66.11.* 17.07.01, 18:22 Tak, wiem o kosztorysie wstępnym, dzwoniłam i rozmawiałam z projektantem. To jest plus dla Pracowni, również możliwość dokonywania zmian jest chwalebna. Ale czym bardziej zbliżam się do etapu końcowego, jeżeli chodzi o zbieranie dokumentacji budowlanej, to moje przerażnie wzrasta. Boję się budowy, że to przedsięwzięcie mnie przerośnie, że projekt nie sprawdzi się w praktyce, że dom nie będzie taki funkcjonalny i ładny jak w projekcie, że nie znajdę kupca na moje mieszkanie w bloku a tym samym nie będę miała na budowę i wreszcie zawiodę zaufanie mojego męża. Czy nie masz takich rozterek? W wybranym przez Ciebie projekcie jest ogród zimowy. Cieszy oko szczególnie kiedy za oknami szaro i brzydko,ale jak to praktycznie wyglądu w utrzymaniu roślin i czystości? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: OLIWIA pracowni Archipelag z Wrocławia IP: *.katowice.pik-net.pl 18.07.01, 11:52 Przynajmniej jeden z Twoich problemów mam z głowy - nie zawiodę zaufania męża :) A poważnie - Oliwia nie ma ogrodu zimowego i jak sądzę nie chciałbym go mieć. Mieszkam wprawdzie w dość czystym terenie ale jednak na śląsku, więc utrzymanie ogrodu sprawiło by wiele problemów. Jasne, że mam wiele pytań i niepewności dot. budowy ale stwierdziliśmy z żoną, że trzeba spróbować. Na razie mamy gdzie mieszkać więc z budową nie trzeba się spieszyć. W tym roku fundamenty, wprzyszłym ściany, strop, dach (oby się udało) a dalej już jest z górki... A czy projekt sprawdzi się w praktyce - ciągle poszukuję osób, które budują Oliwię aby zobaczyć co można w niej zmienić - ulepszyć. Daj znać jak postepują twoje prace nad domem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: OLIWIA pracowni Archipelag z Wrocławia IP: 158.66.11.* 19.07.01, 17:17 Cha,cha!Facetom zawsze jest lepiej, bo mają żony które za nich podejmują trudne decyzje. Widziałam przed chwilą projekt Twojego domu.Faktycznie nie ma tam ogrodu zimowego,chyba coś poplątałam.Jeżeli nie jest to tajemnicą,to jaki wyliczyli koszt budowy domu(zakładając najtańsze,co nie znaczy gorsze technologie),jaki jest np.koszt dachu w tej najtańszej wersji, wydaje się mieć dużą powierzchnię i liczne kształtki(grzbiety,wgłebienia)? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: OLIWIA pracowni Archipelag z Wrocławia IP: *.katowice.pik-net.pl 20.07.01, 11:46 Biedne kobiety! Co my byśmy bez Was robili.... :) Chętnie podam Ci koszt domu pochodzący z kosztorysu dostarczonego z projektem ale zrobię to dopiero w poniedziałek - musze sprawdzić bo mam go w domu. Osobiście dałem do wyceny prace zaplanowane na rok bieżący (fundamenty) i po policzeniu wszystkich kosztów i narzutów wyszło to ... 45000 PLN (!). Jednak ponieważ buduję systemem gospodarczym koszty powinny się zamknąć znacznie poniżej połowy tej kwoty (ok. 20000). Kiedy zabierasz się do swojej budowy? A w ogóle możesz napisac cos o sobie - czym sie zajmujesz (ja jestem informatykiem), czy masz dzieci (ja mam dwie córeczki), skąd jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: OLIWIA pracowni Archipelag z Wrocławia IP: 158.66.11.* 20.07.01, 12:48 Cześć Tomku, Dzięki za koszty.Budowę chcemy rozpocząc jeszcze w tym roku,między innymi,żeby można było korzystać z odpisów.Rozpoczęce uwarunkowane jest odbiorem pozwolenia na budowę. Również będziemy wszystko robić sposobem gospodarczym. Rzeczywiście, koszty są nieporównywalne.Mamy niewielkie oszczędności,wielkie chęci do pracy a generalnie liczymy na pieniądze ze sprzedaży mieszkania w blokowisku.Na czas budowy zamieszkalibyśmy u mojego ojca, też w bloku. Po mieczu i po kądzieli jestem z Warszawy,mój mąż z Wielkopolski.Nie mam tak przyszłościowego zawodu jak Ty, jestem Sekretarką,przez duże"S" i żeby było wszystko jasne, mam b.dużo lat. Mam też dorosłą córkę i wspaniałą półtoraroczną wnusię.A dom budujemy przede wszystkim dla siebie, mamy nadzieję,że może maleńka Deli z nami kiedyś zamieszka, bo córka "nie chce gnieść się ze starymi". Zawsze małam naturę"Matki Polki", uwielbiam domy wielopokleniowe gdzie każdy ma swoje miejsce a młodzi uczą się szacunku dla starszych.Jeśli moralizuję to przepraszam.Chyba mam dzisiaj taki nastrój?! Napisz coś więcej o sobie i rodzinie. Miłego wypoczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: OLIWIA pracowni Archipelag z Wrocławia IP: *.katowice.pik-net.pl 23.07.01, 09:05 Cześć! Jak rozumiem Sekretarka przez duże "S" to ktoś bardzo ważny w firmie (oczko nad prezesem :-)) a nie prawa ręka przewodniczącego pewnego związku...:) Moje pannice mają odpowiednio 2 latka oraz 6 tygodni ale ja planuję budować dom dla żony i siebie bo zdaję sobie sprawę, że one i tak pójdą w świat jak dorosną. Na czas dojrzewania "przezimuję" je na poddaszu naszego domu. Zresztą ja sam nie zamieszkałem z moimi rodzicami w ich domu tylko wyprowadziłem się (co prawda 300m dalej i do dziadków) - ale mam "swoje" mieszkanie. Niestety mieszkanie to ma wadę -nie mogę go sprzedać aby mieć pieniądze na budowę nowego :(. Z moją budową to było w ogóle zabawnie, bo najpierw zamówiliśmy projekt indywidualny, otrzymali pozwolenie na budowę (XII 2000), zaczęli szukać wykonawców. Później znaleźliśmy Oliwię, poprzedni projekt poszedł w odstwkę, zmieniliśmy pozwolenie na budowę a teraz wykonujemy wykopy pod fundamenty. Co z tego wyjdzie... sam nie wiem. Czy jesteście zdecydowani na jakiś konkretny projekt (Sara?) czy na razie szukacie? Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: OLIWIA pracowni Archipelag z Wrocławia IP: 158.66.11.* 23.07.01, 14:10 Odpowiedz Link Zgłoś
jbranska Re: OLIWIA pracowni Archipelag z Wrocławia 27.07.01, 20:01 Cześć Tomku, Chyba mam jakieś problemy z internetem a może z komputerem? Widzę,że moja ostatnia wiadomość nie została wysłana, natomiast zaanonsowa. Nic z tego nie rozumien. Nie znam się na tym. Jeżeli masz ochotę to napisz do mnie na adres: jbranska@kprm.gov.pl jest to adres do pracy. W domu nie mam na szczęście komputera. Jak u Was wygląda sprawa "Wielkiej Wody"? bo Warszawę straszą nadchodzącą falą, ale ja mieszkam ok. 15 km od Wisły i na IX piętrze może nie dojdzie?! Życzę dużo, bardzo dużo słońca. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: OLIWIA pracowni Archipelag z Wrocławia IP: *.katowice.pik-net.pl 04.09.01, 10:11 Właśnie wróciłem z urlopu "wypoczynkowego".Przejrzałem forum i jak sądzę uaktywniłaś się w wątku dotyczącym "Sary". Ponieważ rozwinął się on bardziej niż ten proponuję przenosiny. Co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rena Re: OLIWIA pracowni Archipelag z Wrocławia IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 04.09.01, 14:56 dzięki za przenosiny do SARY Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: OLIWIA pracowni Archipelag z Wrocławia IP: 158.66.11.* 04.09.01, 18:42 Cześć Tomku, cześć Rena! Chciałam potwierdzić, że możemy przenieść się do SARY Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś