Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

OLIWIA pracowni Archipelag z Wrocławia

IP: *.katowice.pik-net.pl 05.07.01, 13:24
    Rozpoczynam budowę domu OLIWIA z pracowni Archipelag z Wrocławia. Poszukuję
    osób, które budowały lub budują ten dom. Chciałbym skonsultować parę spraw -
    podzielić się uwagami itp.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jola Re: OLIWIA pracowni Archipelag z Wrocławia IP: *.kprm.gov.pl 05.07.01, 17:34
        Tomku, chciałam zobaczyć "Twoją" OLIWIĘ. Niestety urządzenie zawiodło, nie mogę
        otworzyć ARCHIPELAGU. Mnie zauroczyła ELIZA. Przy ul.Bartyckiej w Warszawie
        jest filia tej pracowni z Wrocławia. Wybieram się obejrzeć projekty oraz
        zapoznać z kosztorysami. Z tego co wiem, ich domki projektowane są z bardzo
        drogich materiałów. Może przewidują też inne, tańsze, materiały budowlane w
        cenie projektu gotowego.
        • Gość: Tomek Re: OLIWIA pracowni Archipelag z Wrocławia IP: *.katowice.pik-net.pl 06.07.01, 11:04
          Czy są drogie?
          Wydaje mi się, że nie. Wprawdzie Oliwia jest zaprojektowana z Ytong-a ale jaki
          problem zastąpić ją materiałem krajowym (np. Żelisławice) aby zaoszczędzić ok.
          5 tys. nie tracąc parametrów ścian.
          Ważną zaletą jest mozliwośc otrzymania od Archipelagu pełnego kosztorysu budowy
          (materiały + robocizna). To pozwala ocenić nasze mozliwości.
          Pozdrawiam.
          • Gość: Jola Re: OLIWIA pracowni Archipelag z Wrocławia IP: 158.66.11.* 17.07.01, 18:22
            Tak, wiem o kosztorysie wstępnym, dzwoniłam i rozmawiałam z projektantem. To
            jest plus dla Pracowni, również możliwość dokonywania zmian jest chwalebna.
            Ale czym bardziej zbliżam się do etapu końcowego, jeżeli chodzi o zbieranie
            dokumentacji budowlanej, to moje przerażnie wzrasta. Boję się budowy, że to
            przedsięwzięcie mnie przerośnie, że projekt nie sprawdzi się w praktyce, że dom
            nie będzie taki funkcjonalny i ładny jak w projekcie, że nie znajdę kupca na
            moje mieszkanie w bloku a tym samym nie będę miała na budowę i wreszcie zawiodę
            zaufanie mojego męża. Czy nie masz takich rozterek?
            W wybranym przez Ciebie projekcie jest ogród zimowy. Cieszy oko szczególnie
            kiedy za oknami szaro i brzydko,ale jak to praktycznie wyglądu w utrzymaniu
            roślin i czystości?
            Pozdrawiam
            • Gość: Tomek Re: OLIWIA pracowni Archipelag z Wrocławia IP: *.katowice.pik-net.pl 18.07.01, 11:52
              Przynajmniej jeden z Twoich problemów mam z głowy - nie zawiodę zaufania męża :)
              A poważnie - Oliwia nie ma ogrodu zimowego i jak sądzę nie chciałbym go mieć.
              Mieszkam wprawdzie w dość czystym terenie ale jednak na śląsku, więc utrzymanie
              ogrodu sprawiło by wiele problemów.
              Jasne, że mam wiele pytań i niepewności dot. budowy ale stwierdziliśmy z żoną,
              że trzeba spróbować. Na razie mamy gdzie mieszkać więc z budową nie trzeba się
              spieszyć. W tym roku fundamenty, wprzyszłym ściany, strop, dach (oby się udało)
              a dalej już jest z górki...
              A czy projekt sprawdzi się w praktyce - ciągle poszukuję osób, które budują
              Oliwię aby zobaczyć co można w niej zmienić - ulepszyć.
              Daj znać jak postepują twoje prace nad domem.
              Pozdrawiam.
      • Gość: Jola Re: OLIWIA pracowni Archipelag z Wrocławia IP: 158.66.11.* 19.07.01, 17:17
        Cha,cha!Facetom zawsze jest lepiej, bo mają żony które za nich podejmują trudne
        decyzje.
        Widziałam przed chwilą projekt Twojego domu.Faktycznie nie ma tam ogrodu
        zimowego,chyba coś poplątałam.Jeżeli nie jest to tajemnicą,to jaki wyliczyli
        koszt budowy domu(zakładając najtańsze,co nie znaczy gorsze technologie),jaki
        jest np.koszt dachu w tej najtańszej wersji, wydaje się mieć dużą powierzchnię
        i liczne kształtki(grzbiety,wgłebienia)?
        Pozdrawiam
        • Gość: Tomek Re: OLIWIA pracowni Archipelag z Wrocławia IP: *.katowice.pik-net.pl 20.07.01, 11:46
          Biedne kobiety! Co my byśmy bez Was robili.... :)
          Chętnie podam Ci koszt domu pochodzący z kosztorysu dostarczonego z projektem
          ale zrobię to dopiero w poniedziałek - musze sprawdzić bo mam go w domu.
          Osobiście dałem do wyceny prace zaplanowane na rok bieżący (fundamenty) i po
          policzeniu wszystkich kosztów i narzutów wyszło to ... 45000 PLN (!). Jednak
          ponieważ buduję systemem gospodarczym koszty powinny się zamknąć znacznie
          poniżej połowy tej kwoty (ok. 20000).
          Kiedy zabierasz się do swojej budowy?
          A w ogóle możesz napisac cos o sobie - czym sie zajmujesz (ja jestem
          informatykiem), czy masz dzieci (ja mam dwie córeczki), skąd jesteś?
          • Gość: Jola Re: OLIWIA pracowni Archipelag z Wrocławia IP: 158.66.11.* 20.07.01, 12:48
            Cześć Tomku,
            Dzięki za koszty.Budowę chcemy rozpocząc jeszcze w tym roku,między innymi,żeby
            można było korzystać z odpisów.Rozpoczęce uwarunkowane jest odbiorem pozwolenia
            na budowę. Również będziemy wszystko robić sposobem gospodarczym. Rzeczywiście,
            koszty są nieporównywalne.Mamy niewielkie oszczędności,wielkie chęci do pracy a
            generalnie liczymy na pieniądze ze sprzedaży mieszkania w blokowisku.Na czas
            budowy zamieszkalibyśmy u mojego ojca, też w bloku.
            Po mieczu i po kądzieli jestem z Warszawy,mój mąż z Wielkopolski.Nie mam tak
            przyszłościowego zawodu jak Ty, jestem Sekretarką,przez duże"S" i żeby było
            wszystko jasne, mam b.dużo lat. Mam też dorosłą córkę i wspaniałą półtoraroczną
            wnusię.A dom budujemy przede wszystkim dla siebie, mamy nadzieję,że może
            maleńka Deli z nami kiedyś zamieszka, bo córka "nie chce gnieść się ze starymi".
            Zawsze małam naturę"Matki Polki", uwielbiam domy wielopokleniowe gdzie każdy ma
            swoje miejsce a młodzi uczą się szacunku dla starszych.Jeśli moralizuję to
            przepraszam.Chyba mam dzisiaj taki nastrój?!
            Napisz coś więcej o sobie i rodzinie.
            Miłego wypoczynku.

• Gość: Tomek Re: OLIWIA pracowni Archipelag z Wrocławia IP: *.katowice.pik-net.pl 23.07.01, 09:05
              Cześć!
              Jak rozumiem Sekretarka przez duże "S" to ktoś bardzo ważny w firmie (oczko nad
              prezesem :-)) a nie prawa ręka przewodniczącego pewnego związku...:)
              Moje pannice mają odpowiednio 2 latka oraz 6 tygodni ale ja planuję budować dom
              dla żony i siebie bo zdaję sobie sprawę, że one i tak pójdą w świat jak
              dorosną. Na czas dojrzewania "przezimuję" je na poddaszu naszego domu.
              Zresztą ja sam nie zamieszkałem z moimi rodzicami w ich domu tylko
              wyprowadziłem się (co prawda 300m dalej i do dziadków) - ale mam "swoje"
              mieszkanie. Niestety mieszkanie to ma wadę -nie mogę go sprzedać aby mieć
              pieniądze na budowę nowego :(.
              Z moją budową to było w ogóle zabawnie, bo najpierw zamówiliśmy projekt
              indywidualny, otrzymali pozwolenie na budowę (XII 2000), zaczęli szukać
              wykonawców. Później znaleźliśmy Oliwię, poprzedni projekt poszedł w odstwkę,
              zmieniliśmy pozwolenie na budowę a teraz wykonujemy wykopy pod fundamenty.
              Co z tego wyjdzie... sam nie wiem.
              Czy jesteście zdecydowani na jakiś konkretny projekt (Sara?) czy na razie
              szukacie?
              Pozdrowienia.

• Gość: Jola Re: OLIWIA pracowni Archipelag z Wrocławia IP: 158.66.11.* 23.07.01, 14:10
      • jbranska Re: OLIWIA pracowni Archipelag z Wrocławia 27.07.01, 20:01
        Cześć Tomku,
        Chyba mam jakieś problemy z internetem a może z komputerem? Widzę,że moja
        ostatnia wiadomość nie została wysłana, natomiast zaanonsowa. Nic z tego nie
        rozumien. Nie znam się na tym. Jeżeli masz ochotę to napisz do mnie na adres:
        jbranska@kprm.gov.pl jest to adres do pracy. W domu nie mam na szczęście
        komputera.
        Jak u Was wygląda sprawa "Wielkiej Wody"? bo Warszawę straszą nadchodzącą falą,
        ale ja mieszkam ok. 15 km od Wisły i na IX piętrze może nie dojdzie?!
        Życzę dużo, bardzo dużo słońca.
        Pozdrawiam

• Gość: Tomek Re: OLIWIA pracowni Archipelag z Wrocławia IP: *.katowice.pik-net.pl 04.09.01, 10:11
          Właśnie wróciłem z urlopu "wypoczynkowego".Przejrzałem forum i jak sądzę
          uaktywniłaś się w wątku dotyczącym "Sary". Ponieważ rozwinął się on bardziej
          niż ten proponuję przenosiny. Co Ty na to?
          • Gość: rena Re: OLIWIA pracowni Archipelag z Wrocławia IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 04.09.01, 14:56
            dzięki za przenosiny do SARY Pozdrowienia
          • Gość: Jola Re: OLIWIA pracowni Archipelag z Wrocławia IP: 158.66.11.* 04.09.01, 18:42
            Cześć Tomku, cześć Rena!
            Chciałam potwierdzić, że możemy przenieść się do SARY
            Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka