Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

potrzebna najlepsza LODÓWKA

24.09.02, 08:26
    Muszę kupić nową lodówkę (chłodziarko-zamrażarkę). Nie wiem czy 2 agregatową
    czy z 1 agregatem a 2 termostatami. Poza tym nie wiem które lodówki są dobre:
    Elektrolux, Whirpol, Bosh, Indesit czy Lebenhere (nie wiem czy ta ostatnia
    nazwa jest poprawna).
    Proszę o porady, lodówkę muszę kupić już w tym tygodniu.
    Obserwuj wątek
      • Gość: jerrymagu Re: potrzebna najlepsza LODÓWKA IP: *.pkobp.pl 24.09.02, 08:56
        a co my to robic nie potrafimy lodowek, POLAR jest bardzo dobry, bardzo!!!
        Zapytaj sie w sklepie. Polacy nie gesi rece tez maja!
      • Gość: Ania Re: potrzebna najlepsza LODÓWKA IP: 2.4.STABLE* / 10.1.227.* 24.09.02, 09:08
        Słyszałam że do Polara teraz montują troszke gorsze części. Pan w pewnym
        sklepie z AGD powiedził, że po połączeniu Whirpola z Polarem, właśnie do Polara
        wkładają gorsze części i dlatego jest tańszy od Whirpola.
        • Gość: Doki Re: potrzebna najlepsza LODÓWKA IP: 195.13.26.* 24.09.02, 09:30
          Wlasnie w naszym Whirlpoolu padl termostat, i to po zaledwie 7 latach
          uzytkowania, wiec nie lubie Whirlpoola, wrrr...
      • Gość: Pedro Re: potrzebna najlepsza LODÓWKA IP: *.ntc.nokia.com / 192.168.14.* 24.09.02, 10:40
        > Muszę kupić nową lodówkę (chłodziarko-zamrażarkę). Nie wiem czy 2 agregatową
        > czy z 1 agregatem a 2 termostatami. Poza tym nie wiem które lodówki są dobre:
        > Elektrolux, Whirpol, Bosh, Indesit czy Lebenhere (nie wiem czy ta ostatnia
        > nazwa jest poprawna).
        > Proszę o porady, lodówkę muszę kupić już w tym tygodniu.

Polar, Whirlpool: low-end, pieniądze praktycznie w błoto
        Indesit: ciut lepiej
        Electrolux, Liebherr, Bosch - przyzwoite.

Ja z własnego doświadczenia polecam Electroluxa. Porównaj zużycie prądu i
        wybierz najbardziej energooszczędną. Choć 2 agregaty też mieć warto.
        • Gość: qwer Re: potrzebna najlepsza LODÓWKA IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 24.09.02, 15:29
          Gość portalu: Pedro napisał(a):
          > Polar, Whirlpool: low-end, pieniądze praktycznie w błoto
          > Indesit: ciut lepiej
          > Electrolux, Liebherr, Bosch - przyzwoite.
          >
          > Ja z własnego doświadczenia polecam Electroluxa. Porównaj zużycie prądu i
          > wybierz najbardziej energooszczędną. Choć 2 agregaty też mieć warto.

heehheheheheheheheheh Pedro fajne teksty piszesz Indesit ciut lepiej od
          Whirlpool'a???? Dobre a ciut to ile ? Tyle co 2 gile??? 2 agregaty to jeszcze
          nikt mi nie wytłumaczył dlaczego mieć warto ale czekam na jakieś odkrycie bo
          Twój wywód poniżej że jak się jeden zepsuje to poraża praktycznością na
          kilometr. Że niby co jak mi padnie od lodówki to co wszystko sobie zamroże ????
          A jak od zamrażarki to sobie rozmroże???? Nie no Pedro litości .

Wątki ze sprzętem były gęsto omawiane i zawsze ktoś chwali coś innego -
          proponuje zacząć od zastanowienia się ile miejsca potzrebujesz w części
          chłodzącej a ile w zamrażarce. Potem jak to ma wyglądać i do czego pasować ile
          możesz wydać i wtedy powoli sie przymierzać do konkretnych marek i modeli.
          • Gość: Pedro Re: potrzebna najlepsza LODÓWKA IP: *.ntc.nokia.com / 192.168.14.* 24.09.02, 16:27
            A wal sie na ryj. Czy ja cie obrażałem? I czy to ty prosiłeś o radę czy kto
            inny? Jak nie ty to po kiego się rzuczasz?
            • Gość: qwer Re: potrzebna najlepsza LODÓWKA IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 24.09.02, 17:00

> A wal sie na ryj. Czy ja cie obrażałem? I czy to ty prosiłeś o radę czy kto
              > inny? Jak nie ty to po kiego się rzuczasz?
              Wielce szanowny i czcigodny Pedro po Twej wrażliwości widzę żeś nie lada
              persona chylę czoła więc i pali mnie rumieniec zawstydzenia jak można się
              nabijajać z Takiego Gościa ??? Wybacz sam nie wiem. Oczywiście siła Twych
              argumentów w temacie watku jest porażająca i nic mi nie pozostaje jak się pod
              nią ugiąć. Jak rozumiem wykładasz prawdy i mądrości tak oczywiste , że wszelaka
              polemika jest po prostu demonstaracją ignorancji. Heheheheheheheh Gościu
              właśnie się wale na ryja zgodnie z zaleceniem Twym ale i tak nic więcej o 2
              agregatach ani o wyższości indesitu "o ciut" nie wiem za cholere mi się wieć
              przybywaj aniele i zapal gaganek oświaty bo ciemne ludziska czekają Cię jak
              zbawienia.

pozdrawiam,

• Gość: BD Re: potrzebna najlepsza LODÓWKA IP: 195.136.251.* 26.09.02, 09:15
          Witam,

> Polar, Whirlpool: low-end, pieniądze praktycznie w błoto
          > Indesit: ciut lepiej
          > Electrolux, Liebherr, Bosch - przyzwoite.

Tak, tak, a świstak siedzi i zawija w sreberko.
          Mam lodówke do zabudowy Whripoola z komorą zerową (freshbox), elektronicznym
          sterowaniem i klasą energetyczną A (0,64 KWh) - pokaż mi taki model u Indesita
          czy Electroluxa. Marki low-ednowe to np. Indesit (tansza marka Aristona), Ignis
          (Whirpool), czy Zanussi (Electrolux), high-endowe znanych producentów to np.
          AEG (Elektrolux) czy Bauknecht (Whirpool).

Nie jest tak, że jeden producent robi wszystkie sprzęty AGD tej samej jakości.
          Wracając do Whirpoola - jest na pewno bezkonkurencyjny w kuchenkach
          mikrofalowych, ale pralki tej firmy bym nie kupił, pralkę mam Eletroluxa (taki
          mały model robiony w Szwecji).

Lodówka to rzecz mało skomplikowana, więc myślę, że tu akurat marka ma
          drugorzędne znaczenie, tym bardziej, że agregaty dostarcza zwykle i tak ten sam
          producent - warto kierować się paramtetrami, ale nie przesadzałbym np. z
          energooszczędnością - w Polsce prąd jest na tyle tani, że wydanie kilkuset zł
          więcej na klasę A może nie być opłacalne.

pozdrawiam,

BD
      • andy_4 Re: potrzebna najlepsza LODÓWKA 24.09.02, 12:40
        Według mnie ELEKTROLUX (2 agregaty), a potem BOSCH.
        • Gość: apaja Re: potrzebna najlepsza LODÓWKA IP: 2.4.STABLE* / 10.1.227.* 24.09.02, 13:25
          Dziękuję, zastanowię się nad tym Elektroluxem, chyba że ktoś ma jeszcze jakieś
          inne propozycje, cały czas mam na uwadzę Indesit, ale nikt nie pisze o niej.
          • Gość: jova Re: potrzebna najlepsza LODÓWKA IP: *.future-net.pl 26.09.02, 14:47
            Gość portalu: apaja napisał(a):

> Dziękuję, zastanowię się nad tym Elektroluxem, chyba że ktoś ma jeszcze
            jakieś
            > inne propozycje, cały czas mam na uwadzę Indesit, ale nikt nie pisze o niej.

Ja polecam Boscha lub Simensa z marek znośnych cenowo, z lepszych jest
            oczywiście AEG, Indesita zdecydowanie nie polecam, jeżeli już to Aristona
            (lepszy sprzęt tego samego producenta), ale tak jak juz ktoś napisał, wszystko
            zależy od Twoich potrzeb. Po moim rozmowach przeprowadzonych w wielu sklepach
            zarówno z meblami kuchennymi oraz sprzętem agd zawsze polecano mi sprzęt w
            kolejności: bosch, siemens , elektrolux. Jeżeli chodzi o Boscha to posiadam
            pralkę tej marki i jestem bardzo zadowolona, natomiast nie chcę przesądzać w
            kwestii lodówek. Lodówkę AEG ma mój znajomy, bardzo zadowolony, ale akurat w
            tym modelu, dla mnie jest za mały zamrażalnik. Jeżeli chodzi o Whirpoola to
            gorąco nie polecam, jest to marka znana ale tania, nie można oczekiwać cudów.
        • tolba Re: potrzebna najlepsza LODÓWKA 24.09.02, 13:25
          A Amica, jak wyglądają jej sprzęty chłodzące pod względem jakości?
        • Gość: Doki po co dwa agregaty? IP: 195.13.26.* 24.09.02, 13:53
          Juz ten temat walkowalismy i obstaje przy swoim: 2 agregaty sa zbedne i
          niepotrzebnie podwyzszaja cene zakupu, no chyba ze produkujesz i zuzywasz duzo
          lodu.
          • farcaul Re: po co dwa agregaty? 24.09.02, 13:58
            Zgadzam sie absolutnie.

Wlasiciwie trudno wskazac przy przecietnym uzytkowaniu sytuacje, gdzie 2
            agragaty daja jakie sspecjalne korzysci.
          • Gość: Pedro Re: po co dwa agregaty? IP: *.ntc.nokia.com / 192.168.14.* 24.09.02, 14:06
            Po to że jak jeden się dupnie to masz drugie pół lodówki do użytku zanim ci ją
            naprawią.
            • Gość: Doki Re: po co dwa agregaty? IP: *.11-200-80.adsl.skynet.be 24.09.02, 19:58

> Po to że jak jeden się dupnie to masz drugie pół lodówki do użytku zanim ci ją
              > naprawią.

Awaria agregatu to rzadkosc. Nie od tego zalezy wybor lodowki.
      • Gość: & Re: potrzebna najlepsza LODÓWKA IP: *.idzik.pl / 192.168.6.* 24.09.02, 21:28
        Moja subiektywna rada: poszukaj sprzętu Vestfrost- Dania.Jeszcze w ubiegłym
        roku był w sprzedaży.Jeśli chodzi o lodówki to poza MIELE nie ma praktycznie
        konkurencji na rynku europejskim. Co do ilości agregatów. Dwa agregaty są
        standardem w przypadku dużych lodówek po prostu dlatego że są znacznie energo
        oszczędniejsze.Każdy agregat obsługuje swoją komorę w zakresie zadanych
        temperatur. W przypadku jednoagregatowych, pracuje on wielokrotnie częściej
        gdyż ma do obsłużenia dwie komory: lodówkę gdzie temperatura musi mieć +- 4
        stopnie i zamrażarkę gdzie temperatury w zależności od potrzeb dochodzą do -22.
        Dyskusja jest trochę bezcelowa gdyż od ponad trzydziestu lat produkuje się na
        zachodzie lodówki dwuagregatowe właśnie dlatego że oszczędność energii jest
        bezdyskusyjna.W przypadku lodówek o małych komorach dwa agregaty nie uzyskują
        sensownych oszczędności dlatego stosuje się przeważnie jeden agregat.
        • Gość: Ali Re: potrzebna najlepsza LODÓWKA IP: 217.153.102.* 25.09.02, 08:41
          Zgadzam sie z tym. dwa agregaty dają to, ze można ustawić temperatury
          niezależnie. Natomiast w jednoagregatowych nie ma tej możliwości. Ja sam
          kupiłem lodówkę z dwoma i uważam to za dobry wybór. Osobiście polecałbym wersję
          z komputerem (trochę za poważnie to brzmi ale to coś w tym rodzaju). Daje
          podgląd na pracę lodówki, czy nie nastąpiło rozmrożenie produktów na skutek
          przerwy w zasilaniu, umożliwia szybkie zamrożenie po podniesieniu się
          temperatury i parę innych drobiazgów.
          • Gość: Doki Re: potrzebna najlepsza LODÓWKA IP: 195.13.26.* 25.09.02, 10:09
            Ustawienie temperatury zamrazalnika nie interesuje mnie tak bardzo, dopoki nie przekracza temperatury maksymalnej (-18 °C).
            Mysle, ze za instalowaniem dwoch agregatow przemawia raczej to, ze nie da sie zrobic dostatecznie cichego agregatu o wydajnosci wystarczajacej dla lodowki o poj. 250 l lub wiecej. No i jest to argument reklamowy. Oszczednosci pradu sa raczej niewielkie, bo kazdy agregat wnosi swoje straty.
            Tym niemniej moge sobie wyobrazic, ze przy duzych pojemnosciach moze miec to sens, podobnie jak zakup osobnych urzadzen (zamiast wielkiej jak wieza lodowy, zamrazarka i mala chlodziarka).
      • Gość: zx Re: potrzebna najlepsza LODÓWKA IP: *.waw.cdp.pl 25.09.02, 14:39
        W zeszłym tygodniu kupiłem Polar CZN280, 2-agregatowy o wysokości 170 cm za
        1799 PLN.

W odpowiedzi na wcześniejsze opinie:

a) Polar to dziadostwo - nie zauważyłem - wykonanie ładne, agregaty made in
        germany produkcji Danfossa, prawdopodobnie reszta układy chłodniczego też
        (sądząc po wyglądzie).
        b) Po co 2 agregaty:
        - energooszczędność: nie ma niepotrzebnego schładzania zamrażarki, gdy
        wymagane jest tylko wychłodzenie chłodziarki i odwrotnie,
        - wydajność zamrażania: przy 2 agregatach jest 10 kg/24h, w identycznym
        gabarytowo modelu jednosprężarkowym 4,5 kg/24h,
        - możliwość wyłączenia samej chłodziarki lub zamrażarki, gdy jest pusta (np.
        jadąc na 3 tygodniowy urlop).
        • farcaul Re: potrzebna najlepsza LODÓWKA 25.09.02, 15:58
          > - energooszczędność: nie ma niepotrzebnego schładzania zamrażarki, gdy
          > wymagane jest tylko wychłodzenie chłodziarki i odwrotnie,

przeciez moze byc 1 agregat a 2 termostaty!
          poza tym wystarczy porownac podobne gabarytowo modele 1 i 2 agragatowe - i to
          te drugir maja zawsze troszke wieksze zuzycire energii

> - wydajność zamrażania: przy 2 agregatach jest 10 kg/24h, w identycznym
          > gabarytowo modelu jednosprężarkowym 4,5 kg/24h,

jak czesto zamrazasz czegos np. 6 kg i to koniecznie na nastepny dzien ???

> - możliwość wyłączenia samej chłodziarki lub zamrażarki, gdy jest pusta (np.
          > jadąc na 3 tygodniowy urlop).

w praktyce bez zadnego znaczenia
          (czy ktokolwiek tak robi _w praktyce_ ??)
          • Gość: zx Re: potrzebna najlepsza LODÓWKA IP: *.waw.cdp.pl 25.09.02, 17:11
            Widząc, że nie wszyscy wiedzą do końca o czym w tym chodzi, pozwalam sobie
            wyjaśnić różnicę "łopatologicznie":

> przeciez moze byc 1 agregat a 2 termostaty!

Tak właśnie jest w lodówkach jednoagregatowych. Jeden termostat w zamrażarce,
            drugi termostat w chłodziarce.

Gdy wzrośnie temperatura np. w chłodziarce termostat chłodziarki załącza
            agregat (ten jeden wspólny dla obydwu obwodów chłodniczych).

W efekcie schładzane są obydwie części - chłodziarka (bo tego zażądał jej
            termostat) i zamrażarka - chociaż to niepotrzebne - przy jednym agregacie ich
            układy chłodnicze są połączone. Nie ma bowiem zaworu, który przełączałby
            agregat na układ chłodziarki, czy też zamrażarki. W związku z tym agregat chcąc
            wychłodzić chłodziarkę musi pracować dłużej bo chłodzi też niepotrzebnie
            zamrażarkę (a więc zużyje więcej energii).

W wypadku dwóch agregatów każdy z ich zajmuje się swoją częścią - są to dwa
            niezależne układy chłodnicze.

> poza tym wystarczy porownac podobne gabarytowo modele 1 i 2 agragatowe - i to
            > te drugir maja zawsze troszke wieksze zuzycire energii

Co do zużycia energii to nieprawda - patrz powyżej. Większy może być tylko
            chwilowy pobór mocy (gdy załączą się 2 agregaty naraz).
            • Gość: Doki Re: potrzebna najlepsza LODÓWKA IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 25.09.02, 20:49
              Gość portalu: zx napisał(a):

>
              > Tak właśnie jest w lodówkach jednoagregatowych. Jeden
              termostat w zamrażarce,
              > drugi termostat w chłodziarce.

Szkoda,ze nie mam strony internetowej, umiescilbym tam
              specjalnie dla Ciebie zdjecie termostatu z lodowki
              jednoagregatowej: mierzy temperature w przedziale
              chlodniczym. Przy normalnej czestosci otwierania drzwi
              chlodziarki agregat wlacza sie na tyle regularnie, ze
              niska temperatura w zamrazarce jest utrzymywana. Choc
              przyznaje, ze jest to rozwiazanie uproszczone i mniej
              dokladne.
              Poniewaz wydajnosc agregatu spada wraz ze spadkiem
              temperatury, nie grozi zbyt duzy spadek temperatury w
              zamrazarce.
              Wniosek: teoretycznie masz racje. W praktyce: podwojne
              agregaty montuje sie w lodowkach 260 litrow i wiekszych,
              bo tam to rzeczywiscie ma sens.
      • Gość: jpawl Re: potrzebna najlepsza LODÓWKA IP: 2.3.STABLE* / *.wasko.pl 26.09.02, 11:08
        Proponuję odwrócić kolejność poszukiwań (zamiast producenta zacząć od cech
        urządzenia, które są Tobie najpotrzebniejsze). U nas wyglądało to tak:
        a) szerokość 55 cm (nic szerszego nie dało się wcisnąć)
        b) wysokość nie większa niż 170 cm (moja druga połowa nie jest wysoka :)
        c) osobna zamrażalka na dole
        d) szklane półki (z możliwością dzielenia)
        e) solidne uchwyty przy drzwiach
        f) g) h) itd
        Zostanie Ci kilka modeli, z których wybierzesz ten, który jest najbliższy Twoim
        wyobrażeniom i na który Cię stać :)
        • dokto Re: potrzebna najlepsza LODÓWKA 26.09.02, 20:23
          I co wybraliście?
          Co to są półki z możliwością dzielenia?
          Pytam bo sam jestem na kupnie, a dzisiaj widziałem polara o takich parametrach.
          pzdr
          • Gość: jpawl Re: potrzebna najlepsza LODÓWKA IP: 2.3.STABLE* / *.wasko.pl 01.10.02, 10:46
            Półki z możliwością dzielenia to po prostu dwie półki (lub ich wielokrotność) o
            połowie szerokości. W lodówce mogą służyć jako "pełna" półka o normalnych
            wymiarach, lub dwie wąskie na róznych poziomach. Umożliwia to np. wstawienie do
            lodówki naczynia o większych gabarytach.
            My wybraliśmy Elektroluxa i od dwóch lat nie ma czegoś takiego jak problem z
            lodówką. Działa... niczego więcej od niej nie wymagamy :)
      • hubert34 Re: potrzebna najlepsza LODÓWKA 26.09.02, 11:55
        a co sądzicie o Gorenje z serii metallic
        • Gość: sandi 1 Re: potrzebna najlepsza LODÓWKA IP: 2.4.STABLE* / 192.168.1.* 26.09.02, 14:29
          Najlepsza Liebherr -premium sądząc po cenie i wyglądzie i rozmowie w sklepie
      • Gość: wzosia Re: potrzebna najlepsza LODÓWKA IP: AWA1PRX* / *.chello.pl 26.09.02, 16:03
        Najlepszy jest Liebherr. Firma nie robi innych sprzetów AGD oprócz lodówek ale
        specjalizuje się w przemysłowych agregatach chłodniczych oraz zaopatruje w
        agregaty firmy typu Miele. Po za tym robi też koparki i inne maszyny ale my nie
        o tym.
        Podobał mi się mail Jpawl - warto zrobić sobie listę cech których spodziewasz
        sie po lodówce. My chcieliśmy stalową (ale nie w kolorze stalowym),
        energooszczędną i cichą. Mój mąż zachorował na Liebherra i mimo ceny kupiliśmy
        tę upragnioną i nie żałujemy.
        • Gość: Raf Re: potrzebna najlepsza LODÓWKA IP: 217.11.144.* / 192.168.100.* 27.09.02, 11:25
          Witam wlasnie sam jestem na etapie kupna sprzetu i wybralem lodówke Liebherr KIK
          4143 (po rozmowach ze sprzedawcami ) gdzie slyszalem opinie rozne stwierdzam jedno
          to jest na takim poziomie

Liebherr to jest MERCEDES w klasie lodowek

Pozdrawiam
          • Gość: ch omik Re: potrzebna najlepsza LODÓWKA IP: *.chomiczowka.net.pl 27.09.02, 13:42
            Hmm, czasami marzenia trudno zrealizować z przyczyny najbardziej prozaicznej -
            finansowej. Nam się udało i kupiliśmy lodówkę Siemensa (montowaną w Niemczech -
            podobno ma to znaczenie, że nie np. w Hiszpanii-odwołuję się do wcześniejszych
            wątków) w cenie niższej o 25-30% od sugerowanej detalicznej z powodu zmiany
            ekspozycji. Lodówka w stanie idealnym, bez zarysowań etc. Polecam zatem osobom
            o ograniczonym budżecie a nieograniczonych marzeniach poszukiwania. Kosztem
            alternatywnym jest poświęcony czas, benzyna lub bilety ale nam się udało kupić
            w ten sposób kilka sprzętów i wydać kilka tysięcy złotych mniej. Życzę
            powodzenia.
            • Gość: ZMok Re: potrzebna najlepsza LODÓWKA IP: 5.2.1R* / 212.177.57.* 27.09.02, 15:41
              Szanowni Państwo !

Śmieszy mnie jak ktoś mówi o wyższości jakiejś marki lodówki nad inną biorąc
              pod uwagę opinię sprzedawcy. Wiem na 1000 %, że sprzedawcy polecają te marki na
              których mają większą marżę, a nawet są takie sytuacje, że sami handlowcy (danej
              marki)obsługujący dany sklep dokładają do każdego sprzedanego parę złotych
              (np.20) "fachowemu" sprzedawcy. Jeśli zależy wam na naprawdę fachowej poradzie
              proponuję udać się do jakiegoś dużego autoryzowanego serwisu AGD, który
              obsługuje kilka dużych firm i poprosić o obiektywną ocenę sprzętów, który
              najbardziej interesuje.
              Co do Polara to słyszałem, że jeśli chodzi o produkcję lodówek to mają oni
              najnowocześcniejszą linię produkcyjną w Europie centralnej. Produkują na naowym
              czynniku R600.
              Pozdrawiam.
          • dokto Re: potrzebna najlepsza LODÓWKA 28.09.02, 17:40
            Mnie też sie bardzo podobaly liebherry ale jak sie dowiedziałem, że ta firma
            składa je też i w Bułgarii zaczęły mi sie mniej podobać.
            Szukam dalej.
          • Gość: Ali Re: potrzebna najlepsza LODÓWKA IP: 217.153.102.* 30.09.02, 07:07
            Specjalnie poszedłem do sklepu obejrzeć lodówkę Liebherr ponieważ wiele wątków
            wspomina o niej. Ludzie, jak to zobaczyłem to przecierałem oczy z wrażenia.
            Gdzie coś takiego postawić? Stylistyka z lat sześćdziesiątych. Ohyda, kompletny
            brak funkcjonalności i estetyki w środku i na zewnątrz. Nigdy bym nie wydał
            pieniędzy na coś takiego.
            • Gość: Anek Re: potrzebna najlepsza LODÓWKA IP: 2.4.STABLE* / 10.1.227.* 30.09.02, 08:47
              Ja ostatnio też przyjrzałam się w sklepie lodówce Liebherr jest troszkę toporna
              ale sprzedawcy mówią że są to bardzo dobre lodówki. Poza tym znalazłam nowego
              Elektroluxa z 2 agregatami, bardzo ładna i niedroga. O Elektroluxie sprzedawcy
              też mają dobre zadnie. Czy ktoś wie coś więcej na temat Elektroluxa?
              • Gość: Ania Re: potrzebna najlepsza LODÓWKA IP: 2.4.STABLE* / 10.1.227.* 03.10.02, 12:33
                Ja właśnie kupiłam lodówkę Ariston z 1 agregatem i 2 termostatami. Na razie mam
                ją 2 dni, czy będzie sprawna przez conajmniej 15 lat to zobaczę.
                • Gość: KKLL Re: potrzebna najlepsza LODÓWKA IP: 195.94.206.* 07.10.02, 09:50
                  A co powiecie na temat lodówki do zabudowy Smeg CR 306 SE? Mam okazję kupić
                  tanio (2000 PLN) i legalnie. Zastanawiam się nad tym mocno. Czy warto? Z góry
                  dziękuje z dobra jak i złe opinie.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka