Forum   szczupak

szczupak

(15 wyników)
  • 1,20 szczupaka w kawałku. Co z niego zrobić? Z wyłączeniem ryby w galarecie. Najchętniej coś z warzywami. I jeszcze pytanie - jak wcześnie i w czym zamarynować żeby pozbyć się rybiego zapachu. (Poratujcie proszę - Teściowie będą na Wigilii -). Dzięki.
  • jestem szczęśliwą posiadaczką szczupaka (sztuk dwa), chciałabym go zrobic w całości (a co tam) tylko nie bardzo wiem jak. może jakieś propozycje? zamiaruję zrobic go na jutrzejszą kolację. jeśli mi czegoś nie podrzucicie bedę musiała eksperymentowac, a tego moja rodzina może nie przeżyc.
  • Jest taki stary polski przepis na szczupaka, wg. ktorego nalezy ładnie pozbawic rybe skory, z miesa i innych dodatkow zrobic farsz i napelnic nim na powrót skóre. Potem obróbka cieplna :-) Problemem jest owe skalpowanie. Robił to już ktoś. Jak to ugryżć, zeby było OK. Chce na swieta przygotowac naprawde sporą sztukę (tak ze 3 kg), ale to musi sie udac za pierwszym razem :-) Z gory dzieki
  • Dostałam trzy małe szczupaki i pojęcia nie mam co z nimi zrobić? Wiem tylko tyle że szczupak ma suche mięso i że można go faszerować. Na tym moja wiedza się skończyła. Poproszę znawców o poprowadzenie dalej :-)))
  • hej, dzisiaj zobaczylam na targu w Holandii szczupaka - kraj polowu: Polska. Postanowilam, ze w przyszla sobote zakupie to cudo, tylko nie wiem jak go przygotowac.....czy mozecie podzielic sie jakimis wyprobowanymi przepisami? pozdrawiam
  • Zlowilismy 40 szt szczupakow. 10 wzielismy do domu a reszta poszla plywac. Zlowilismy inne ryby tez , ale z tymi nie ma problemu ,bo jest tego w miare. Moze macie jakies pyszne danie ze szczupaka?
  • Szukam dobrego przepisu na szczupaka (zamrożony, nie świeży) - najchetniej z piekarnika i w jakims smakowitym sosiku...Ktoś ma doświadczenie ze szczupakiem?
  • Przepraszam. SZukam przepiu na świeżego szczupaka prosto z jeziora, najlepiej zeby można było użyć patelki grilowej. Coś prostego i bardzo smacznego.Dziekuje najmocniej
  • Witam! Kupiłam dziś rano 3 świeżutkie dzwonka ze szczupaka i zastanawiam się teraz, czy wybrać opcje klasyczną (obtoczyć w mące, usmażyć na maśle), czy też opcję 'dietetyczną' - ale nie mniej smaczną, czyli upiec w alufolii w piekarniku. Tak mnie męczy ten dylemat, że aż się musiałam Was zapytać o zdanie. A może jakieś macie inne podpowiedzi? Pozdrawiam! Antycyponek
  • Co tu ukrywać, karp mi się już opatrzył, oczywiście będzie ze względu na tradycję. Jak do tej pory u mnie na kolacji królowały ryby smażone a ja chciałabym coś innego, mogę poszaleć, duzo mam gości w tym roku :-) Co jeszcze podajecie z ryb na swoich Wigiliach?
  • Bardzo prosze o podzielenie sie pomyslami na przygotowanie tego rodzaju ryby. Bardzo dziekuje juz teraz. Pozdrawiam:)
  • zupa ratatouille szczupak szarpany zielona fasola lub kardy łosoś obsmażony z serem ryż dęty na wety:co jest
  • Rybki(6)

    Uwielbiam ryby ale niestety nie potrafię ich przyrządzać. Dwa lata temu byłam we Francji i zajadałam się nimi, były one wspaniale przygotowane i podane (nie smażone w cieście). Proszę podajcie mi ciekawe przepisy. Pozdrawiam
  • Witajcie! Własnie jedzie do mnie swiezy szczupak i dwa sandacze z Mazur. Moze macie jakies propozycje na niezbyt pracochłonne potrawy z tych rybek? Do tej pory przyprawionego sandacza smazylam po prostu na masle i byl pyszny, ale potrzebuje odmiany. Czekam na propozycje.
  • Chciałabym wystąpić na Wigilii z rybą faszerowaną. Widziałam już różne przepisy na szczupaka, ale wydaje mi się że na moją 15 osobową wigilię to trochę mało będzie. Stąd pytanie, czy ktoś z Was Mili Państwo faszeruje coś innego (chodzi o rybę) niż szczupak i karp (karpia nie lubią u mnie, więc nie będą chcieli jeść- no chyba, że im nie powiem, że to karp :-)))
Pokaż wątki z forum:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?