-
1,20 szczupaka w kawałku. Co z niego zrobić? Z wyłączeniem ryby w galarecie. Najchętniej coś z warzywami. I jeszcze pytanie - jak wcześnie i w czym zamarynować żeby pozbyć się rybiego zapachu. (Poratujcie proszę - Teściowie będą na Wigilii -). Dzięki.
-
jestem szczęśliwą posiadaczką szczupaka (sztuk dwa), chciałabym go zrobic w całości (a co tam) tylko nie bardzo wiem jak.
może jakieś propozycje? zamiaruję zrobic go na jutrzejszą kolację. jeśli mi czegoś nie podrzucicie bedę musiała eksperymentowac, a tego moja rodzina może nie przeżyc.
-
Jest taki stary polski przepis na szczupaka, wg. ktorego nalezy ładnie
pozbawic rybe skory, z miesa i innych dodatkow zrobic farsz i napelnic nim na
powrót skóre. Potem obróbka cieplna :-)
Problemem jest owe skalpowanie. Robił to już ktoś. Jak to ugryżć, zeby było
OK.
Chce na swieta przygotowac naprawde sporą sztukę (tak ze 3 kg), ale to musi
sie udac za pierwszym razem :-)
Z gory dzieki
-
Dostałam trzy małe szczupaki i pojęcia nie mam co z nimi zrobić?
Wiem tylko tyle że szczupak ma suche mięso i że można go faszerować.
Na tym moja wiedza się skończyła. Poproszę znawców o poprowadzenie
dalej :-)))
-
hej,
dzisiaj zobaczylam na targu w Holandii szczupaka - kraj polowu: Polska.
Postanowilam, ze w przyszla sobote zakupie to cudo, tylko nie wiem jak go
przygotowac.....czy mozecie podzielic sie jakimis wyprobowanymi przepisami?
pozdrawiam
-
Zlowilismy 40 szt szczupakow.
10 wzielismy do domu a reszta
poszla plywac.
Zlowilismy inne ryby tez , ale z tymi nie
ma problemu ,bo jest tego w miare.
Moze macie jakies pyszne danie ze
szczupaka?
-
Szukam dobrego przepisu na szczupaka (zamrożony, nie świeży) - najchetniej z
piekarnika i w jakims smakowitym sosiku...Ktoś ma doświadczenie ze
szczupakiem?
-
Przepraszam. SZukam przepiu na świeżego szczupaka prosto z jeziora, najlepiej
zeby można było użyć patelki grilowej. Coś prostego i bardzo
smacznego.Dziekuje najmocniej
-
Witam!
Kupiłam dziś rano 3 świeżutkie dzwonka ze szczupaka i zastanawiam się teraz,
czy wybrać opcje klasyczną (obtoczyć w mące, usmażyć na maśle), czy też
opcję 'dietetyczną' - ale nie mniej smaczną, czyli upiec w alufolii w
piekarniku. Tak mnie męczy ten dylemat, że aż się musiałam Was zapytać o
zdanie. A może jakieś macie inne podpowiedzi?
Pozdrawiam!
Antycyponek
-
Co tu ukrywać, karp mi się już opatrzył, oczywiście będzie ze względu na
tradycję. Jak do tej pory u mnie na kolacji królowały ryby smażone a ja
chciałabym coś innego, mogę poszaleć, duzo mam gości w tym roku :-) Co
jeszcze podajecie z ryb na swoich Wigiliach?
-
Bardzo prosze o podzielenie sie pomyslami na przygotowanie tego rodzaju ryby.
Bardzo dziekuje juz teraz.
Pozdrawiam:)
-
zupa ratatouille
szczupak szarpany
zielona fasola lub kardy
łosoś obsmażony z serem
ryż dęty
na wety:co jest
-
Uwielbiam ryby ale niestety nie potrafię ich przyrządzać. Dwa lata temu
byłam we Francji i zajadałam się nimi, były one wspaniale przygotowane i
podane (nie smażone w cieście). Proszę podajcie mi ciekawe przepisy.
Pozdrawiam
-
Witajcie! Własnie jedzie do mnie swiezy szczupak i dwa sandacze z Mazur. Moze
macie jakies propozycje na niezbyt pracochłonne potrawy z tych rybek? Do tej
pory przyprawionego sandacza smazylam po prostu na masle i byl pyszny, ale
potrzebuje odmiany. Czekam na propozycje.
-
Chciałabym wystąpić na Wigilii z rybą faszerowaną. Widziałam już różne
przepisy na szczupaka, ale wydaje mi się że na moją 15 osobową wigilię to
trochę mało będzie. Stąd pytanie, czy ktoś z Was Mili Państwo faszeruje coś
innego (chodzi o rybę) niż szczupak i karp (karpia nie lubią u mnie, więc nie
będą chcieli jeść- no chyba, że im nie powiem, że to karp :-)))