Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Chcę zagospodarować strych

IP: 158.66.36.* 26.09.01, 14:13
    Kupiłam mieszkanie, a teraz chciałabym zagospodarować strych znajdujący się nad
    tym mieszkaniem. Nie mam zielonego pojęcia ile to może kosztować i jak to od
    strony formalnej przeprowadzić, a przede wszystkim od czego zacząć. Należę do
    dużej wspólnoty mieszkaniowej. Proszę o pomoc !!!!
    Obserwuj wątek
      • Gość: JarekM Re: Chcę zagospodarować strych IP: 195.205.213.* 26.09.01, 20:13
        Zwróć sie do zarządcy, to pierwszy krok.
        Jeżeli jest profesjonalistą, poprowadzi ciebie za rączkę.
        • Gość: aga Re: Chcę zagospodarować strych IP: 158.66.36.* 27.09.01, 10:35
          Gość portalu: JarekM napisał(a):

> Zwróć sie do zarządcy, to pierwszy krok.
          > Jeżeli jest profesjonalistą, poprowadzi ciebie za rączkę.

Zarządcy jescze nie ma, a wspólnota nie została formalnie zarejstrowana.
          • Gość: szymon Re: Chcę zagospodarować strych IP: *.umirm.gov.pl 27.09.01, 14:50
            Wspólnota mieszkaniowa powstaje z mocy prawa z chwilą sprzedaży pierwszego
            lokalu. Aby powstała nie są potrzebne żadne dodatkowe czynności. Pomijam tu
            sprawy REGON-u i NIP-u, itp.
            Jak rozumiem strych jest częścią nieruchomoścu wspólnej. Decyzję o udzieleniu
            zgody na nadbudowę lub przebudowę nieruchomości wspólnej, na ustanowienie
            odrębnej własności lokalu powstałego w następstwie nadbudowy lub przebudowy i
            rozporządzenie tym lokalem oraz na zmianę wysokości udziałów w następstwie
            powstania odrębnej własności lokalu nadbudowanego lub przebudowanego,zmianie
            przeznaczenia nieruchomości wspólnej podejmują właściciele w drodze przyjęcia
            odpowiedniej uchwały. Jej wykonanie należy do zarządu lub zarządcy, ktorym
            właściciele udzielają pełnomocnictwa w uchwale.
            W sprawie sposobu zarządu radzę zajrzeć do umowy kupna. Jeżeli nic tam nie ma
            to się stosuje przepisy ustawy o własności lokal, którą też radzę przejrzeć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka