Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ULGA BUDOWLANA!!!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 07:24
    Mam pytanko!CHodzi mi o ulgę budowlana która jest jeszcze do końca tego
    roku.Ile moge odliczyc najwiecej??Buduje obecnie dom i chce skorzystac z tej
    ulgi.
    Pozdrawiam!
    Obserwuj wątek
      • aniask_mama Re: ULGA BUDOWLANA!!! 16.11.05, 11:07
        A kiedy zacząłes budowę domu? Objęła Cię tzw. duża ulga? Jeśli zacząłeś budowę
        w tym roku to tylko ulga odsetkowa, ale ona nie jest do końca tego roku
        • Gość: mariusz-Łódź Re: ULGA BUDOWLANA!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.05, 14:55
          Budowę zaczołem w tym roku.NIe zaciągałem zadnego kredytu!!!A moge odliczyc od
          wartości zakupionego materiału!!!
          • vampi_r Re: ULGA BUDOWLANA!!! 18.11.05, 15:28
            Nie ma już od 3 lat ulgi budowlanej. Tzn. nie odliczysz sobie od podatku
            kosztów poniesionych na budowę domu.
            Jest tylko ulga remontowa (kończy się wraz koncem 2005), ale by z niej
            korzystać musisz miec budowe domu skonczoną i posiadac tytuł prawny do domu
            (lub mieszkania). Ulga remontowa jest na wykanczanie domu/mieszkania, na
            modernizację lub remont.
            Jeśli nie skonczyłes budowy domu, to nie możesz korzystać z ulgi remontowej.

Może natomiast masz jeszcze jakies mieszkanie. Jeśli tak, to możesz kupowac
            materiały wykończeniowe i je odliczać. Nie jest istotne czy wykorzystasz te
            materiały później w nowym domu, czy w obecnym mieszkaniu.

Jest jeszcze jedna ulga, która na pewno Cię,obejmie - to tzw. ulga VAT-owa.
            Jest wprowadzona od 1 stycznia 2006, ale działa wstecznie od 1 maja 2004.
            Dostaniesz zwrot różnicy podatku VAT pomiędzy 22, a 7% za materiały budowlane.
            Zwrot róznicy podatku VAT będzie się tyczył tylko i wyłącznie tych materiałów,
            które miały VAT 7% przed przystąpieniem Polski do UE, a od 1 maja 2004 mają 22%.
            Nie odliczysz tych wydatków budowlanych, które mają nadal stawkę VAT 7%.
            To bardzo ważne, gdyż obecnie kupując drzwi, okna, szafy, itp. wraz z usługą
            montażu, płacisz za to wszystko 7% VAT. Jeśłi więc ktoś kupił nowe okna wraz z
            montażem i ma na fakturze 7% VAT, to może skorzystac tylko z ulgi remontowej a
            z VAT-owej już nie.
            Zbietaj wszystkie faktury.

Nie wiem, czy wszystko jasne.
            W razie czego pytaj się.
            • Gość: marriusz-Łódź Re: ULGA BUDOWLANA!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.05, 07:12
              dziekuje bardzo za info w tej sprawie!Pozdrawiam!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka