Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zurzycie prądu.

IP: *.wozniaka.bytom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.05, 16:27
    Mam pytanie: czy w normalnych warunkach domowych,gdzie są 2 telewizory,i
    komputer jest możliwe zurzycie prądu na ponad 400zł w 2 miesiące?
    Dziwi mnie ten fakt,bo mieszkam tu 2 lata mając ciągle ten sam sprzęt w domu i
    nigdy nie miałam aż tak kolosalnego rachunku.
    Co prawda rachunki w miarę rosły i ostatni miałam na 160 zł,a dzisiaj na ponad
    400zł.
    Licznik mam w domu,jest jakas możliwość podpięcia z zew>?
    co doradzacie zrobić????Proszę o radę .
    Obserwuj wątek
      • Gość: kixx Re: Zurzycie prądu. IP: *.acn.waw.pl 21.11.05, 20:47
        jesli masz odczyty co 2 miesiace to jest tylko pare mozliwosci
        1-zepsul sie licznik -bo czasem sie psuja
        2-zepsul sie licznik bo ktos probowal zaoszczedzic za pomoca magnesu
        neodymowego-tak tez sie zdaza przy uzyciu tego cudenka
        jesli to pierwszy przypadek to reklamuj
        jesli to drugi przypadek to niestety tez reklamuj,przygotuj sie na zaplacenie
        kary,ale to i tak wyjdzie taniej niz comiesieczne placenie za zuzycie pradu
        wykazywane przez uszkodzony licznik
        jesli jednak odczyty sa co pol roku,to moglo sie tak zdazyc ,ze mialas za mala
        prognoze i teraz musisz doplacic
        co jednak nie wyklucza powyzszych mozliwosci-mozesz reklamowac
        • Gość: a.g9910 Re: Zurzycie prądu. IP: *.wozniaka.bytom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 10:03
          Dzieki za informację.
          MIeszkanie to zamieniłam prawie 2 lata temu,i z miesiąca na miesiąc rachunki są
          coraz wyższe,z tego co wiem to moi poprzednicy,robili tu cuda,i to może właśnie
          to wychodzi teraz?
          Jestem ciekawa gdyby okazało się ze były tu np używane magnesy,to co ja będę
          płacić karę??Ja o ich praktykach stosowanych tutaj nie miałam i nie mam
          zielonego pojęcia.
          • Gość: Elektryfikant A jakie to są telewizory :) IP: 194.158.194.* 22.11.05, 12:17
            A tak na poważnie ja mam 3 wiatraki w mieszkaniu, które chodzą non stop
            (wentylacja wymuszona) kuchnię elektryczną z płytą ceramiczną i piekarnikiem
            zasialną na 3 fazy, zmywarkę, lodówkę dwukomorową, pralkę , kino domowe, tv,
            komp. I nigdy rachunek nie był większy jak 180 zeta za dwa miechy. Jak by to
            policzyć ile kosztuje kilowatogodzina 30 groszy 100 kilowatogodzin daje 30 pln,
            jeden megawatt daje 300 pln (plus koszta stałe typu abonament, odczyty,
            konserwacje - które powinny się zajmknąć w kwocie 100 pln) wychodzi - jeśli
            dobry koszt 1 KWh przyjąłem że zużywacie 500 kilowatogodzin przez miesiąc to
            tak jak by 5 żarówek o mocy 100 watt każda (0,5 KW) świeciło się non stop przez
            ile godzin - wychodzi że przez 1000 godzin 1000 h x 0,5 Kw = 500 KWh. Liczymy
            dalej 1000 podzielone na 24 daje 41 dni (a włąściwie dób) gdzie taki żyrandolek
            świecił by się non stop 24 godziny na dobę, albo dwa żyrandole świecące 20 dni.
            Jak by nie liczył ciut za dużo.
            • jeasie Re: A jakie to są telewizory :) 23.11.05, 12:43
              A nie masz czasem przeplywowego podgrzewacza wody lub jakis piecykow? bo to żre
              jak głupie z doswiadczenia wiem...;((
              • Gość: a.g9910 Re: A jakie to są telewizory :) IP: *.wozniaka.bytom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 19:02
                Nie,nic z takich rzeczy nie mam,zresztą na starym mieszkaniu miałam i nie miałam
                aż takiego rachunku.Obserwuję od 3 dni i zrzera po 20kw na dobę.
                • Gość: Elektryfikant Ja bym reklamował w zakładzie elektryfikującym IP: 194.158.194.* 24.11.05, 08:24
                  20 KW - na dobę daje ponad pół megawata na miesiąc - co wy tam cegielnie
                  macie :)
                  • Gość: Elektryfikant ALe prawie trafiłem IP: 194.158.194.* 24.11.05, 08:28
                    Tylko że ja szcowałem 400 pln że to będzie 500 KWh na miesiąc a u was wyjdzie
                    600 KWh (skoro 20 KWh na dzień razy 30 dni - to daje ponad 600 KWh) - spisujcie
                    odczyty codziennie i w razie czego potem w reklamacji to opiszcie. Skoro u was
                    wzrasta zużycie to u kogoś (jakimś dziwnym trafem) powinno o tyle samo spaść,
                    wystarczy porównać wasze zużycie z przed kilku miesięcy i innych osób.
                    Ale 20 KWh na dobę - hmm to w sumie jeden bojler chodzący non stop - przez
                    prawie cały dzionek - albo może się dogrzewacie. Ale jeśli nic nie robicie to
                    nie wiem co to może być.
              • Gość: a.g9910 Re: A jakie to są telewizory :) IP: *.wozniaka.bytom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 19:03
                Telewizory,mają aż 2 lata,są nowej generacji.
                • Gość: a.g9910 Re: A jakie to są telewizory :) IP: *.wozniaka.bytom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.05, 08:28
                  NO właśnie,nic takiego nie mamy,jak wspominałam 2 telewizory,kino domowe,które
                  używane jest od czasu do czasu,automat który pracuje równie żadko,żelazko,żadna
                  nowośc,i komp który od 5 lat jest tak samo użytkowany czasowo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka