Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

    Akt notarialny w 3 miesące?

    IP: *.pl / *.pl-net.pl 24.10.02, 15:22
    Wziąłem kredyt budowlano-hipoteczny na mieszkanie budowane przez
    spółdzielnię. W umowie kredytowej jest napisane, że w ciągu 3 miesięcy od
    odbioru mieszkania muszę dostarczyć akt notarialny własności mieszkania. 3
    miesiące już minęły. Spóldzielnia jeszcze nie ustanowiła odrębnej własności
    lokali usprawiedliwiając się "długotrwałymi procedurami administracyjnymi".
    Bank chce sporządzić aneks do umowy przedłużający ten okres i wziąć za to 40
    Euro. Czy spółdzielnię obowiązuje 3 miesięczny okres ustanowienia odrębnej
    własności lokali? Jeśli tak, to czy mogę żądać od spółdzielni zwrotu kosztów
    jakie poniosłem, z tytułu niedotrzymania tego terminu?
    Obserwuj wątek
      • kedas Re: Akt notarialny w 3 miesące? 25.10.02, 14:55
        Spoldzielnie obowiazuje to co masz z nimi w umowie. Jak masz tam napisane, ze
        akt notarialny dostaniesz po takim to a takim czasie od odebrania lokalu, to
        sprawa jasna - postepujesz w zgodzie zpunktami umowy mowiacymi o naliczaniu
        naleznosci za opoznienie.

        A tak w ogole, to ja bym sie na twoim miejscu blizej zainteresowal
        tymi "trudnosciami administracyjnymi". 3 miesiace, to sporo i dziwne, ze nie
        daja rady zorganizowac "notariusza".

        Czekalem dwa miesiace i to glownie dlatego, ze developer czekal na odbior przez
        miasto ulicy, ktora polozyl przed moim blokiem.
        • Gość: Piotr Re: Akt notarialny w 3 miesące? IP: 217.97.246.* 25.10.02, 15:09
          Dziekuję za informacje, jednak w umowie nie ma takiego punktu, że spółdzielnia
          w ciągu 3 miesięcy ustanowi odrębną własność lokalu. Podobno jest do tego
          zobowiązana prawem. Tylko właśnie - "podobno". Nic nie wiem jaki paragraf itd.
          Znalazłem to na stronie GW www2.gazeta.pl/dom/1,22114,668931.html.

          Dziękuję i pozdrawiam
          • Gość: Piotr Re: Akt notarialny w 3 miesące? IP: 217.97.246.* 25.10.02, 15:11
            Ten adres, który podałem w poprzedniej odpowiedzi coś nie działa, więc
            skopiowałem to:

            Listy: Czy za nieterminowe przekazanie własności do lokalu możemy żądać
            odszkodowania?

            Notował Piotr Miączyński 29-01-2002



            Buduję mieszkanie w spółdzielni. Rozpoczynając, miałem w umowie zapis, że po
            zakończeniu inwestycji będę posiadał spółdzielcze prawo własnościowe do
            mieszkania. W międzyczasie zmieniła się ustawa o spółdzielczości i prawo takie
            przestało istnieć. Dostałem aneks do umowy, w którym zamiast spółdzielczego
            prawa własności został umieszczony zapis o pełnej własności do lokalu. W
            ostatnio otrzymanym piśmie spółdzielnia informuje mnie, że akt notarialny
            otrzymam najwcześniej w połowie 2003 roku. Czy w związku z tym będę mógł
            domagać się od spółdzielni odszkodowania ? Art. 21 ustawy o spółdzielniach
            mieszkaniowych nakazuje spółdzielni przekazanie pełnej własności do lokalu w
            terminie trzech miesięcy od zakończenia budowy. W tym przypadku nie będzie to
            dotrzymane.

            Imię i nazwisko do wiadomości redakcji

            Odpowiada ANTONI SZMIDT z Krajowego Związku Lokatorów i Spółdzielców

            Ustawa z 15 grudnia 2000 r. o spółdzielniach mieszkaniowych nie przewiduje
            tworzenia tzw. własnościowego prawa do lokalu mieszkalnego od dnia wejścia w
            życie ustawy (tj. od 24 kwietnia 2001). Spółdzielnia ma więc rację, że odmawia
            wydania przydziału na lokal własnościowy.

            Wybudowany lokal mieszkalny spółdzielnia powinna przekazać członkowi, który
            zwróci się o ustanowienie odrębnej własności lokalu mieszkalnego aktem
            notarialnym. Aby taki akt mógł być sporządzony, spółdzielnia ma ustawowy
            obowiązek dokonać do 23 kwietnia 2002 scaleń i podziałów geodezyjnych po to,
            żeby wyodrębnić działkę przynależną do budynku.

            Jeśli spółdzielnia czy ktokolwiek inny wyrządzi swym działaniem lub
            zaniechaniem szkodę, zobowiązany jest do jej naprawienia. Musimy jednak
            wyrządzenie takiej szkody udowodnić. Jeśli więc czytelnik poniesie jakieś
            szkody w związku z tym, że spółdzielnia zwleka z wydaniem aktu notarialnego (i
            je udowodni), spółdzielnia będzie musiała je naprawić. W przeciwnym przypadku
            można tylko wytoczyć jej proces , wnosząc pozew do sądu.
            • Gość: brenda Re: Akt notarialny w 3 miesące? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.02, 12:25
              W praktyce wszystko sprowadza sie do opieszałości sądu. Moj znajomy na wypis
              aktu czekał 2 lata po ukończeniu budowy, bo wyodrębnienie działki tyle trwało
              (w uproszczeniu - część lokatorów, którym nie zależało, po prostu nie wniosła
              opłaty, a wniosek był rozpatrywany "zbiorowo", więc ci, którzy np. chcieli
              sprzedać lokal, praktycznie byli bezsilni). Inny znajomy, któremu bardzo
              zależało (kredyt), usilował "przyspieszać" sprawę wypisu z księgi wieczystej i
              usłyszał "że teraz to już z górki, bo papiery leżą na biurku u pani sędziny", a
              na pytanie to ile to jeszczze będzie trwało, usłyszał "nie dłużej niż rok".
              Rzecz się ma w Warszawie, gdzie czas oczekiwania na wypisy z ksiąg wieczystych
              jest kuriozalny - nadaje się to do trybunalu praw czlowieka w Strasburgu.

    Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się


    Nakarm Pajacyka