Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Przemarzaja szyby okienne

IP: 195.187.51.* 23.01.06, 08:39
    Witam
    W moim nowym mieszkaniu parują troche szyby okienne - ale tylko troche
    (wentylacja jest OK, nawiewniki tez sa)

Jednak teraz przy wiekszych mrozach ta skroplona woda ZAMARZA przy
    uszczelkach - czy to dopuszczalne ?

Czy Wam tez sie to zdarza, czy jednak reklamowac okna ?
    Pozdr, Arek
    Obserwuj wątek
      • Gość: adam Re: Przemarzaja szyby okienne IP: 212.106.132.* 23.01.06, 10:07
        Mam to samo. Przy plastikowych oknach i szybach o wspólczynniku
        przenikalności "1,1" mam dzisiaj przy temperaturze na zewnątrz -26 stopni
        zamarzniętą parę wodną na dolnych uszczelkach szyb. Jestem również ciekaw, czy
        to normalne?
        • Gość: kasia Re: Przemarzaja szyby okienne IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.01.06, 14:37
          Hmmm mam to samo i również mnie ciekawi czy to aby normalne. Czy ktoś wie coś
          na ten temat??
          • ajaskolski Re: Przemarzaja szyby okienne 24.01.06, 12:07
            Podstawa to dobra wentylacja
            Pod drugie nie zasłaniac okien roletami na maxa - nalezy zostawic 20 cm
            niedosuniete, aby ciepło mogło dochodzic do szyby
      • jimmyjazz Re: Przemarzaja szyby okienne 23.01.06, 15:27
        > Jednak teraz przy wiekszych mrozach ta skroplona woda ZAMARZA przy
        > uszczelkach - czy to dopuszczalne ?

Jak mawiał kalsyk: jest zima to jest zimno.

Przy takich mrozach jakie mamy to dopuszczalne. Przecież okna nie są izolatorem
        doskonałym i jednak troszkę zimna przepuszczają, zwałszcza przy -25.

Byle do wiosny :)
      • kazikowa1 mam to samo ! opis w 4 kątach <a href="http://forum.gazeta." targe 23.01.06, 23:18
      • Gość: mieszkanie Re: Przemarzaja szyby okienne IP: 195.42.249.* 24.01.06, 13:17
        U mnie to samo. Okna plastykowe. Przy tak dużej różnicy temp. (zewnątrz i
        wewnątrz) to jest chyba normalne. Dochodzi do tego spora wilgotność w mieszkaniu
        (przy zimie rzadziej się mieszkanie przewietrza). Para wodna osadza się na
        zimniejszych rzeczach - tu na oknie/szybie i tam skrapla. A gdy jest bardzo
        zimno,to nawet zamarza.
        Radą byłoby częstsze przewentylowanie mieszkania poprzez otwarcie na kilka minut
        okna (aby wymienić powietrze i nie dopuścić do wyziębienia rzeczy w pokoju), lub
        założyć jakiś "łapacz" pary wodnej.

pozdrawiam
        www.mieszkanie.info.pl
        • Gość: Godzio Re: Przemarzaja szyby okienne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 08:38
          > założyć jakiś "łapacz" pary wodnej.
          To akurat nie najlepszy pomyśł. W takie moroźne dni wilgotność powietrza na
          zewnątrz jest ok. 20%. W pomieszczeniach (poza kuchnią i łazienką oczywiście)
          nie przekracza zwykle 25%. A optymalna wilgotność to 40-60%. Czyli raczej
          lepiej nawilżac powietrze w trosce o swoje błony śluzowe, niz je osuszać żeby
          nie mieć szronu na oknach.
      • Gość: maciej Re: Przemarzaja szyby okienne IP: *.netia.com.pl 25.01.06, 12:41
        odp.Okna mogą mieć lód w dolnej częsci pomieważ nie dokońca jest
        szczelne.Wynika to z dużej różnicy temperatur a bierze się to ze złej uszczelki
        lub może dmuchać nie oknem ale szczeliną między oknem a parapetem .Miałem taki
        problem i uszczelniłem sobie sylikonem tą szczelinę między parapetema a
        oknem.Jak ręką odioł.Pwodzenia.
        • Gość: kaz Re: Przemarzaja szyby okienne IP: 195.42.249.* 25.01.06, 14:27
          Ja mam w ogole lod na szybie od wewnatrz, ale tylko na jednym oknie...

I jakos z tym zyje
      • Gość: gość Re: Przemarzaja szyby okienne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 14:39
        NO tak, każda odpowiedź coś w sobie ma, ale przecież jak zakładam, dla nikogo
        nie jest to pierwsze w życiu mieszkanie, w którym spędza kawalek życia. JAk
        więc można twierdzić, że to normalne. Ja to mam dopiero w nowiutkim,
        nowoczesnym mieszkaniu. Co ciekawe, w firmie mamy też nowe okna, i tutaj nie ma
        nawet śladu kropelek na oknach. A w domu lód. MIeszkanie wietrzone, dogrzewane,
        oczywiście w granicach rozsądku, wentylacja według fachowców super. I jaka
        przyczyna może być?
      • Gość: docia Re: Przemarzaja szyby okienne IP: *.autoguard.pl / *.autoguard.pl 27.01.06, 09:18
        ja też to mam w nowym mieszkaniu i wydaje mi się, że nowoczesne okna i
        mieszkania są chyba po prostu zbyt szczelne. Skrapla się para wodna na oknach,
        a ponieważ w taki mróz szyby są bardzo zimne to ta para wodna zamarza, tak
        sobie to tłumaczę, bo gdy tylko temperatura podniosła się o kilka stopin (do -
        15) to już tylko para jest na oknach i nie zamarza.
        • Gość: b-beagle Re: Przemarzaja szyby okienne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 10:41
          A ja tak nie mam oprócz ogrzewanego garażu gdzie jest zła wentylacja i stoją
          dwa bardzo parujące samochody bo zawsze trochę śniegu się wwiezie
          • b-beagle Re: Przemarzaja szyby okienne 27.01.06, 10:42
            Czyli coś u was nie tak.
            • Gość: Piotr Re: Przemarzaja szyby okienne IP: *.aster.pl 28.01.06, 20:36
              Przy ujemnych temperaturach do 15-20 stopni zastoswanie odpowiedniej wentylacji
              rozwiązuje problem (czytaj nawiewniki w oknach, podcięte drzwi, sprawny wyciąg)
              powyżej tych temperatur a takich doświadczyliśmy nie jesteśmy w stanie wysuszyć
              pomieszczenia tak aby na oknie nie powstał punkt rosy i zamarzła skroplona woda.
              Może nie wyraziłem sie zbyt precyzyjnie - nie jesteśmy w stanie tego uzyskać
              przy stałej temp. wewnętrznej, jeżeli zdecydujemy sie grzać mocniej np. 28
              stopni to te zjawisko zniknie, ale nie jest to rozsądne bo takich dni w roku
              mamy tylko kilka i poprostu trzeba je przeczekać.
              Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka