Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    22.11.02, 11:16
    Napiszcie mi czy to co zapłaciłam notariuszowi (taksa notarialna) mogę sobie
    odliczyć od podatku. Dzięki
    Obserwuj wątek
      • monia76 Re: Notariusz 22.11.02, 11:30
        bardzo chetnie i ja sie dowiem jak to wyglada od strony prawnej. czytajac
        przepisy min. finansow zinterpretowalam je na swoja niekorzysc, ale chcialabym
        sie upewnic. jesli ktos wie to bardzo prosze tez o info na temat oplat za
        zalozenie ksiegi wieczystej - mozna do odliczyc?
        • Gość: T.B. Re: Notariusz IP: *.alcatel.pl 22.11.02, 13:41
          monia76 napisała:

> bardzo chetnie i ja sie dowiem jak to wyglada od strony prawnej. czytajac
          > przepisy min. finansow zinterpretowalam je na swoja niekorzysc, ale
          chcialabym
          > sie upewnic. jesli ktos wie to bardzo prosze tez o info na temat oplat za
          > zalozenie ksiegi wieczystej - mozna do odliczyc?

Zarówno taksa notarialna jak i opłata sądowa są wydatkami na mieszkanie.
          Sam notariusz powiedział mi, że można i na swoją usługę wystawił fakturkę.
          • monia76 Re: Notariusz 22.11.02, 13:55
            ja tez mam fakture, ale nie bylam pewna cyz mozna oplate odliczyc.
            wielkie dzieki za odp.
            • Gość: Magda Re: Notariusz IP: *.kety.sdi.tpnet.pl 22.11.02, 15:47
              Zbyt piękne żeby było prawdziwe, ale ponieważ osobiście jestem zainteresowana
              proszę o informacje tych, którzy zrobili stosowne odliczenia na podstawie
              posiadanej faktury od notariusza.
              • Gość: Wacek Re: Notariusz IP: 195.205.132.* 22.11.02, 16:15
                Na pewno można w ramach dużej ulgi budowlanej, jeśli ktoś nie przekroczył już
                limitu. Informacja od doradcy podatkowego.

Wacek
                • annatro Re: Notariusz, a ulga budowlana 22.11.02, 21:49
                  no to Was zasmuce...
                  mam na pismie interpretacje US W-wa Mokotow z dnia 21.08.2002r i wg niej:
                  oplat notariusza zw.z zakupem mieszkania nie mozna odliczac, natomiast jeśli
                  korzysta sie z ulgi na zakup czesci udzialu w gruncie, to te czesc oplat
                  notariusza(proporcjonalnie) mozna odliczyc.
                  kiedys z rok temu czytalam na ktoryms forum GW, ze ktos odliczyl sobie
                  wszystkie koszty notariusza, ale US mu to odrzucil, wiec odwolal sie do II
                  instancji, a potem do NSA (dokladnie nie pamietam), ale pamietam, ze wygral
                  sprawe.
                  ja chyba sobie daruje, bo szkoda mi nerwow i taka walka pewnie potrwa troche.
                  poza tym zawsze kontroluja mi wszytskie rachunki, bo od razu wnosze wniosek o
                  zaniechanie poboru zaliczki na podatek, a w takim przypadku pewnie jeszcze by
                  mi nie wydali takiego zwolnienia.
                  wg mnie jest ogromna szansa wygrac!!!
                  azeby nie byc goloslowna zacytuje kawalek z tego pisma:
                  "odliczeniu podlegaja rowniez oplaty towarzyszace transakcji, a wiec podatek
                  od czynnosci cywilno-prawnych, oplata notarialna, wypisy, przypadajace
                  proporcjonalnie do zakupu udzialu w gruncie lub odplatnego przeniesienia prawa
                  wieczystego gruntu."
                  i mam jeszcze jedna interpretacje tegoz urzedu, ale z 10.04.2002r:
                  "natomiast ustawodawca nie przewiduje odliczen od podatku poniesionych kosztow
                  u notariusza, w zwiazku z przeniesieniem wlasnosci nieruchomosci"
                  powodzenia w walce!
      • Gość: monia76 Re: Notariusz IP: *.u.mcnet.pl 22.11.02, 16:29
        zgadzam sie, piekne, dlatego sie dopytujemy. a co jesli zakupilam mieszkanie na
        rynku wtornym? ulga budowlana mi nie przysluguje, odliczenie odsetek od kredytu
        tez nie, a jak z oplata notarialna i oplatami za KW?
        • Gość: Wacek Re: Notariusz IP: 195.205.132.* 22.11.02, 17:13
          Skoro nie masz prawa do ulgi, to nie możesz odliczać.

Wcek
          • Gość: Magda Re: Notariusz IP: *.kety.sdi.tpnet.pl 25.11.02, 08:06
            A mówiłam że to zbyt piękne żeby było prawdziwe. Właśnie jestem w wyżej
            opisanej sytuacji.
      • Gość: janek Re: Notariusz IP: 213.158.197.* 27.11.02, 12:59
        Jeśli:
        a. kupiłas mieszkanie nowe od developera w 2001 roku lub wcześniej
        b. korzystasz z ulgi budowlanej z tytułu zakupu mieszkania
        c. notariusz wystawił fakturę VAT za sporządzenie aktu notarialnego

to:
        Kwotę taksy notarialnej + podatek VAT możesz wliczyc do tej ulgi.
        Opłat sądowych, opłat skarbowych i opłat za wypisy aktu - NIE.

Generalnie to żeby skorzystać z ulgi na zakup mieszkania od developera
        trzeba posiadać faktury VAT, bo tylko one są podstawą odliczeń.
        Przepisy są według mnie tutaj jasne.
        Ja będę wliczał taksę notarialną do ulgi na zakup mieszkania
        i mam nadzieję nie będzie z tym potem problemu....

Janek

• brenya Re: Notariusz 27.11.02, 13:59
          ad b. O jakiej uldze budowlanej mowimy? Czy jezeli kupuje od developera (rynek
          pierwotny) i nie korzystalam do tej pory z zadnej ulgi, wobec czego chce
          skorzystac z "nowej ulgi" tj. odliczac sobie odsetki od kredytu, to czy bede
          mogla odliczyc rowniez notariusza? Czy moze masz na mysli stara ulge budowlana?
          • Gość: janek Re: Notariusz IP: 213.158.197.* 27.11.02, 16:29
            Dotyczy 'starej ulgi'
        • Gość: AniaSK Re: Notariusz IP: 10.31.10.* 27.11.02, 15:34
          Gość portalu: janek napisał:

> to:
          > Kwotę taksy notarialnej + podatek VAT możesz wliczyc do tej ulgi.
          > Opłat sądowych, opłat skarbowych i opłat za wypisy aktu - NIE.

Janku, ja odliczyłam CAŁĄ kwotę za notariusza (tj. taksę notarialną+ odpisy) a
          oprócz tego opłatę skarbową tj. podatek od czynności cywilno-prawnych. Jestem
          po kontroli z US - nie zakwestionowano ŻADNEGO z wydatków.
          • Gość: Dosia Re: Notariusz IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 27.11.02, 16:01
            Cos mi tu nie gra. Od kiedy podatek placony panstwu mozna odliczac od podatku
            placonego panstwu? Moze mnie ktos oswieci?
          • Gość: janek Re: Notariusz IP: 213.158.197.* 27.11.02, 16:27
            Wg mnie to urzędnik popełnił bład. I masz szczęście...
            (Ale to jest moja interpretacja)
            Opłata sądowa za założenie księgi wieczystej nie jest przeciez na fakturze VAT
            pozycją. Nie podlega opodatkowaniu podatkiem VAT, bo nie jest usługą ani towarem
            A wydatków na które nie masz faktury nie możesz odliczyć.
            To samo tyczy się opłaty skarbowej. Byc może praktyka jest inna i całość opłat
            rzeczywiście można odliczyć (ale watpię)
            Janek

• Gość: AniaSK Re: Notariusz- do Janka IP: 10.31.10.* 27.11.02, 17:19
              Janku, Pani w Skarbowym życzyła sobie umowę notarialną, na której te opłaty
              były wymienione i nie miała zastrzeżeń.
              • Gość: Dosia Re: Notariusz- do Janka IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 27.11.02, 17:28
                Wydaje mi sie, ze mialas kupe szczescia, albo Pani ze skrabowego cos sie
                pomieszalo. Niestety nie mozna odliczyc sobie podatko od czynnosci cywilno-
                prawnej od podatku. To jest po prostu niemozliwe w swietle prawa. Podatek to
                podatek, nie mozna go odliczyc od podatku.

Moze sie jakis doradca podatkowy wypowie?
                • Gość: Wacek Re: Notariusz- do Janka IP: 195.205.132.* 28.11.02, 10:51
                  A niby dlaczego nie można odliczyć podatku od podatku? Przecież np. przy uldze
                  remontowej od podatku PIT odlicza się wydatki na zakup materiałów budowlanych,
                  w tym podatek VAT. Zgadzam się z Jankiem, że na podatek od czynności cywilno
                  prawnych i wpis do księgi wieczystej nie ma faktury VAT i idąc tym tropem
                  rzeczywiście nie powinno się ich odliczać.

Niemniej jednak, mój doradca podatkowy, specjalista od PIT, twierdzi, że się
                  odlicza. Jak widać powyżej interpretacja poszczególnych urzędów skarbowcyh jest
                  różna. Ja w każdym razie mam zamiar odliczyć wszystko.

A co do US na Mokotowie, to ogólnie w sprawach niejasnych, oni wszystko
                  interpretują na niekorzyść podatnika. Ale da się z nimi wygrać. Przechodziłem
                  już raz przez to.

Wacek
                  • Gość: Dosia Re: Notariusz- do Janka IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 28.11.02, 11:33
                    Gość portalu: Wacek napisał(a):

> A niby dlaczego nie można odliczyć podatku od podatku? Przecież np. przy
                    uldze
                    > remontowej od podatku PIT odlicza się wydatki na zakup materiałów
                    budowlanych,
                    > w tym podatek VAT.

Podatek VAT to co innego niz podatek od czynnosci cywilno-prawnej, ktory z
                    zalozenia polega na tym, zeby zedrzec z Ciebie za sam fakt, ze postanowiles
                    sobie kupic mieszkanie :) chcialabym sie mylic, ale wydaje mi sie, ze
                    zamierzeniem ustawodawcy bylo, zeby jednak ten podatek placic, a nie odliczac.

To tak jak z podatkiem dochodowym - nie mozna go odliczyc od podatku
                    dochodowego tylko dlatego, ze dochod przeznaczyles na mieszkanie.

W przypadku starej ulgi mieszkaniowej odliczeniu podlegaja WYDATKI poniesione w
                    zwiazku z mieszkaniem, a w przypadku nowej ulgi odliczeniu podlegaja ODSETKI od
                    zaciagnietego kredytu na ten cel. Oznacza to, ze Panstwo zwraca Ci od tych
                    wydatkow, czy odsetek wczesniej nadplacony podatek dochodowy. Ale w zadnym
                    wypadku nie podlegaja odliczeniu PODATKI, ktore zaplaciles, a takim podatkiem
                    jest podatek od czynnosci cywilno-prawnej. Rozumiesz roznice?

To samo w przypadku VATu - odliczeniu nie podlega VAT jako taki, ale WYDATEK
                    jaki poniosles w zwiazku z zakupem towaru. Panstwo zwraca Ci nadplacony
                    PODATEK, ale nie jest to zwrot VATu, ale zwrot podatku dochodowego, ktory
                    nadplaciles ze swoich dochodow.

Moim zdaniem, w przypadku kupna mieszkania bezsensem z punktu widzenia Panstwa
                    byloby ustanawianie stawki podatku za czynnosc cywilno-prawna jaka jest kupno
                    mieszkania, a potem umozliwianie w kazdym przypadku odliczenia tego podatku od
                    podatku. to by sie kupy nie trzymalo.

Ale chcialabym sie mylic ;)
                    • Gość: Wacek Re: Notariusz- do Janka IP: 195.205.132.* 28.11.02, 15:13
                      Kupując mieszkanie nowe od developera nie płaci się podatku od czynności
                      cywilno-prawnych od zakupu mieszkania. Płaci się jedynie PCC od gruntu.

PCC płaci się kupując mieszkania na rynku wtórnym. Wtedy się go nie odlicza, bo
                      ulga budowlana nie dotyczy zakupu na rynku wtornym.

Przykład z VATem podałem tylko po to, żeby pokazać, że odlicza się podatek od
                      podatku. Poza tym w naszym systemie podatkowym jest wiele nielogicznych i
                      niespójnych przepisów. Fakt, że coś jest nielogiczne nie oznacza, że nie jest
                      to prawdą.

Wacek
                      • Gość: Dosia Re: Notariusz- do Janka IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 28.11.02, 15:46
                        Jak to sie nie placi???? Blagam powtorz to jeszcze raz. Pierwsza slysze,
                        naprawde. Bylam PEWNA, ze sie placi! Na marginesie powiedz mi jeszcze ile tego
                        podatku jest?

A wracajac do VATu to jeszcze raz powtorze, ze to nie VAT odliczasz, ale
                        WYDATKI. A to nie to samo.

Z brakiem logiki w przepisach musze sie jednak zgodzic.
                      • Gość: Dosia Re: Notariusz- do Janka IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 28.11.02, 16:12
                        Wlasnie jestem po lekturze ustawy o podatku od czynnosci cywiloprawnych i
                        niestety w Rozdziale 4 (Zwolnienia od podatku) nie ma slowa o tym, ze kupno
                        nieruchomosci na rynku pierwotnym jest zwolnione od tego podatku.

Skad masz takie informacje?
                        • Gość: pegaz_ Re: Notariusz- do Janka IP: spc:* / 126.17.59.* 28.11.02, 16:15
                          > Wlasnie jestem po lekturze ustawy o podatku od czynnosci cywiloprawnych i
                          > niestety w Rozdziale 4 (Zwolnienia od podatku) nie ma slowa o tym, ze kupno
                          > nieruchomosci na rynku pierwotnym jest zwolnione od tego podatku.
                          >

Kupno nieruchomosci na rynku pierwotnym nie jest zwolnione od podatku pcc, ale
                          po prostu nie jest obieta tym podatkiem poniewaz juz jest objete podatkiem VAT.

Grunt jest zwolniony z VAT - za to objety pcc.

pegaz_
                          • Gość: Dosia Re: Notariusz- do Janka IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 28.11.02, 16:25
                            Czyli kupujac nowe mieszkanie place tylko za .... no wlasnie za co? Bylam
                            przekonana, ze zaplace 2% podatku cywilno-prawnego od ceny mieszkania . Byloby
                            milo, gdybym jednak zaoszczedzila te pare tysiaczkow.

Napiszecie mi jak to wyglada w praktyce? Jakie sa w koncu te oplaty? Na jakie
                            koszty sie przygotowac?
                            • Gość: pegaz_ Re: Notariusz- do Janka IP: spc:* / 126.17.59.* 28.11.02, 16:46
                              > Czyli kupujac nowe mieszkanie place tylko za .... no wlasnie za co? Bylam
                              > przekonana, ze zaplace 2% podatku cywilno-prawnego od ceny mieszkania .
                              Byloby
                              > milo, gdybym jednak zaoszczedzila te pare tysiaczkow.
                              >
                              > Napiszecie mi jak to wyglada w praktyce? Jakie sa w koncu te oplaty? Na jakie
                              > koszty sie przygotowac?

Koszty (było to już maglowane kilka razy):

Podatek pcc - 2% od wartosci gruntu

Oplata sadowa za zalozenie ksiegi wieczystej - ok. 1,6% od wartosci calej
                              nieruchomosci.

Taksa notarialna:
                              patrz www.irbis.home.pl/centrum/taksa_not.htm

Do tego za kazda strone wypisow (chyba sa 3 wypisy) - zalezy od ilosci stron -
                              stawka na strone w powyzszym linku.

Wlasnie podpisuje akt notarialny - wiec stad wiem o tych ok. 1,6% dla sadu za
                              ksiege wieczysta (to jest orientacyjna kwota naliczana przez notariusza i u
                              niego placona, w razie gdyby byla za wysoka to zwraca ja - chyba - sad).

pegaz_
                            • Gość: u Re: Notariusz- do Janka IP: 193.178.143.* 28.11.02, 16:48
                              Placisz 2% od wartosci udzialu w gruncie (to oblicz
                              zamiast podatku od czynnosci cywilno-prawnych w tabelce,
                              do ktorej cie odsylam) + taksa notarialna + VAT od taksy
                              (22%) + oplaty sadowe
                              Dokladne wyliczenia znajdziesz:
                              www2.gazeta.pl/pieniadze/1,35895,1043291.html
                              • Gość: Dosia Re: Notariusz- do Janka IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 28.11.02, 16:55
                                Dzieki przeogromne. Mi sie cos juz pokrecilo dlatego pytalam, choc wiem, ze
                                pytanie zadane bylo pewnie po raz setny :)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka