-
tak mi chodzą po głowie, w dodatku z borowikami w środku zamiast
mięsa.Znalazłam wczoraj w lesie dwa na oko kilogramowe borowiki i
chcę coś z nimi zrobić; póki co - udusiłam z cebulką.
Jak myslicie, Szanowne kucharzostwo, dadzą się utrwalić w słoikach?
No i czy je dusić pzred wekowaniem ( planuję pasteryzowac tak jak
mięso, 3 dni z rzędu), czy tylko sparzyć liście, zawinąć farsz i do
słoika zalawszy jakimś sosem pomidorowym ?
Poradźta.
-
Mam ochotę zrobić takie gołąbki.Przeczytałam kilkanaście przepisów,i
zupełnie nie wiem który wybrać,może ktoś ma sprawdzony
przepis,bardzo proszę podzielcie się doświadczeniem.
-
witam. zrobiłam gołąbki używając liści winogron z mojego ogródka. tak ja
podaje Pan MAKŁOWICZ zblanszowałam je w wrzątku a pogodzinie i tak liście są
tarde nie do przełknięcia natomiast farsz jest już za miękki. Co robie źle?
Znalazłam również inne przepisy z jakimiś liśćmi marynowanymi ale takich to
nie mam.
-
Czy ktoś z was kucharzy sadzi w domu Curry? Nie mam gdzie kupić liści curry - chciałbym to sadzić w kuchennym zielniku. Gdzie kupiliście nasiona i jak wam to rośnie? Mi kolendra zdechła - nie chciała dobrze rosnąć w domu.
-
no właśnie....
słyszałem że jest pyszny z grilla i mam na to wielką ochotę ale nie wiem jak
to się robi, pojęcia nie mam
proszę serdecznie o przepis
-
tak mi się wymyśliło :)
macie jakiś pomysł? zastanawiam się czy wyjda jak zrobie je tak klasycznie
zastępując kapustę liśćmi winogro a mięsko np. drobiowe.
może ktoś już robił? pomóżcie!
-
po ugotowaniu botwinki całkiem sporo tych liści zostało, tak ładnie, świeżo wyglądają, czy da się je wykorzystać jeszcze do czegoś?
-
Proszę o radę: mam sparzone liście kapusty na gołąbki, ale zabrakło mi farszu. Czy mogę je zamrozić i wykorzystać w przyszłości na gołąbki, czy się rozpadną? Pozdrawiam
-
rozwalają mi się zawsze...brrrrrrrrrr.....wkładam kapuchę do duzego
gara, nawet trochę oleju wlewam, że niby mają te liscie lepiej
schodzić i....i tak się rozrywają...ile mam gotowac taką kapustę? na
gołąbki, które zamrożę?
-
Kochani jak zwykle bedziecie na pewno niezawodni, mam pytanie w kwestii
szpinaku czy w sprzedazy bywa tylko rozdrobniony szpinak czy tez w liściach
albo krojony, w ogóle w jakich postaciach wystepuje mrozóny i jaki
preferujecie- rozpoczynam przygode ze szpinakiem wieć niewiem a wspomnienia
mam jak najbardziej niegodne tego warzywka - z przedszkola bleeeeeeeeee
-
poniewaz z uwagi na odrobine wiecej czasu i mozliwosc nabycia lisci bananowca, mysle o tym od dwoch tygodni, szukam jakiejs inspiracji. Na razie znalazlem klika przepisow, ale moze senin, szopen (inni) cos podpowiedza.
na razie znalazlem przepis brazylijski na indyka
i Puerco En Hojas De Platano czyli wieprzowine
-
Czy takie liscie sie jakos specjalnie przygotowuje?
Kto wie?
Pozdrowka
-
Czy ktoś mi wreszcie doradzi jak "eksmitować zielone żyjątka z liści sałaty"
czy umiecie tylko wojować na forum...........?
-
Przywiozłam sobie z Krety kilka słoików marynowanych zalewie solnej liści
winogron, oprócz tego parę puszek już gotowych (które są takie sobie).
Postanowiłam w koncu wykorzystać te marynowe i zrobiłam nadzienie ryżowe (z
pietruszką, koperkiem i róznymi przyprawami). Nawet fajnie się zawijały
(zgodnie z instrukacją z nowonabytej ksiażki o kuchni polsko-greckiej),
ułożyłam w naczyniu, zalałam rosołem i wstawiłam na 200C do piekarnika na
jakieś 40min. (nadziewałam juz ugotowanym ryże...
-
Gdzie można kupić w Wawie?
-
Mam problem z wyżej wymienionymi.Robiłam greckie gołębie kilka razy,
ale zawsze liscie pozostają twardawe i wyłażą z nich kłujące
nitki.Próbowałam sparzać, trzymałam w zalewie kwaskowatej,długo
dusiłam-nadal twardawe i łykowate. Gdzie popełniam bład?Czy mam
używać młodych liści? Jest już ich trochę w moim ogródku. Jak z nimi
postępować?Będę wdzięczna za podpowiedzi.
-
Witam, ja z olbrzymią prośbą - baaardzo potrzebny mi przepis na piersi kaczki
w sosie pomarańczowym - z jednego z numerów (już niestety nie wydawanych)
Smakow i Aromatów. Czeka nas uroczyste przyjęcie w niedzielę i to miał być
podane jako kontrpropozycja do dziczyzny. No ale ten sprawdzony i pyszny
przepis gdzieś się zagubił.
I taką mam cichą nadzieję, że Ktoś tu czytywał Smaki, ma stare numery,
odszuka i poda przepis na forum.
Będę bardzo wdzięczna.
pozdrawiam
Gajdzia
-
kupie?
jak wygląda seler to wiem ale łodyga selera?...w przepisie
jest:posiekać łodygę selera...gdzie kupię?
-
drodzy doświadczeni forumowicze - mam pytanie:
widuję i kupuję w sklepach gotowe /w puszkach i w słoiczkach/ importowane
liście winogron faszerowane ryżem lub mięsem...
chciałabym zrobić sama taką potrawę, ale nie wiem czy WSZYSTKIE liście
winogron ogrodowych, działkowych itp są jadalne?
czy używacie liści w swojej kuchni? a jak tak - to czy są to te popularne
nasze działkowe winorośle?
będę wdzięczna za informacje....
-
pierwszy raz bede je robic. poradzcie prosze jak je zawijac w kapuche, zeby
sie nie rozpadaly?