-
wiem, ze kiedys (jeszcze w zeszlym roku???) kupowalam galaretke z
agarem (dr oetker, winiary?? juz nie pamietam, ale wiem, ze na
opakowaniu bylo wyraznie zaznaczone, ze bez zelatyny :)))
teraz nie moge juz jej znalezc i wszystkie galaratki w
supermarketach zageszczane sa zelatyna wieprzowa....
gdzie dostac taka BEZ prosiaczkow???
-
Zamierzam zrobić galaretkę z mlekiem skondensowanym (niesłodzonym). Mam pytanie do osób, które już taki deser robiły.
[b]1. Czy ubijacie to mleko wcześniej (jak na bitą śmietanę) czy nie?[/b]
Pytam, bo znalazłam różne przepisy w internecie (jedni piszą, żeby ubijać, inni że tylko wlać prosto z puszki). Mi się bardziej podoba ta opcja z ubijaniem, ale mam wątpliwości, czy mleko kondensowane (7,5%) się ładnie ubije.
[b]2. Jeśli ubijać, to czy mleko ma być schłodzone?[/b]
Proszę o szyb...
-
Witam,
Oto co mam:
Męża z połamaną (jak już, to solidnie!) nogą,
Żelatynę spożywczą,
cukier,
owoce pigwowca,
wodę,
dobre chęci,
wątpliwości.
Chcę zrobić galaretkę owocową, potem wkroić świeże owoce.
Na kupnej galaretce (z barwnikami, ulepszaczami itd) jest napisane, by NIE GOTOWAĆ tylko wrzucić do gorącej wody.
Zaś na żelatynie napisane jest, BY ZAGOTOWAĆ ją.
No to co jam mam zrobić, by moja galaretka nie uszkodziła kochanemu mężowi przewodu pokarmowego? [b]Jak przyrządzić galare...
-
W zlobku sniadanie po wielkanocy.
Kazdy ma cos przyniesc.
Slodyczy nie pozwalaja, ale ja chcialabym uraczyc dzieci galaretka.
Macie pomysl, jak ja na wynos, zeby jesc reka najlepiej?
Nic nie przychodzi mi do glowy... Nic ciekawego wielkanocnego....
-
Slyszalam ( moze blednie), ze niektorych owocow nie nalezy zalewac / topic w galaretce. Moglibyscie moi mili mi powiedziec jakie?
Pieknie dziekuje
-
porzeczkową lub konfiturę.
-
Witam. Co zrobić aby przyrządzając roladę z bitą śmietaną połączoną z
galaretką biszkopt nie nasiąkał (częściowo zrolowany biszkopt z bitą śmietaną
w środku zaś na części rozwiniętej owoce zalane galaretką)Myślałam o wlaniu
częściowo stężałej galaretki ale wtedy nie otoczy ona dokładnie owoców. Jakie
macie sposoby na tego rodzaju problemy?
-
jakie są Wasze ulubione?
macie jakieś sprawdzone przepisy?
Ja robię od dawna schab po warszawsku, jak się upiecze zbyt
rozpadający się i nie ma czasu na dojście, to kroję go na kawałki,
dodaję marchewkę, groszek, zalewam rosołem z żelatyną, jemy z chrzanem.
Robię jeszcze zwykłą z mięsa drobiowego, które zostaje po rosole.
Ostatnio jadłabym je ciągle, poza tym wybitnie dobrze działają na mój
organizm, na siłę, dobre samopoczucie i zero problemów z brzuszkiem
ale brak mi pomys...
-
Witajcie
Kupiłam ostatnio wyśmienite ciasto, jest to zwykł biszkopt, z owocami na
wierzchu, zalanymi cudowną galaretką. Sęk w tym że nie jest ona zwykła, taka
"glamdziajowata" , ona jest jakby krucha, rozpływająca się w ustach, NIE żująca.
Czy wiecie może na czym polega sekret jej zrobienia? Próbowałam już dodawać
mniej wody na porcję proszku galaretkowego, próbowałam też zrobić zwykłą
galaretkę z żelatyny. Niestety to nie ten smak.
Wyniosłabym na niebiosa, gdyby ktoś wiedział jak taką...
-
Zrobilam wczoraj tarte z czeresniami. Upieklam spod tak, jak zwykle.
Wystudzilam, posmarowalam dzemem i wylozylam owocami. Potem wlalam troche
galaretki i do lodowki. Kiedy stezalo - wlalam reszte. Zagladam do niej
dzisiaj, a tu polowy galaretki nie ma! Okazalo sie, ze wsiakla w spod :/
Pierwszy raz mi sie cos takiego zdarzylo. Co zrobilam zle?
-
Uprzejmie prosze o przepis jakis sprawdzony.
-
specjalnie nie lubie... Robilam kiedys taki niby-sernik, gdzie
dodawalo sie je do jogurtu lub serkow homogenizowanych. A poza tym?
Bardzo prosze o jakies podpowiedzi! Dostalam ich od groma od
Tesciowej, wyrzucac nie lubie, a niedlugo pojda w termin...
-
2 godz temu zrobiłam galaretkę do ciasta, zrobiłam ją dodając zelatynę Dr.
Oetkera do 450ml (w przepisie 500ml) kompotu porzeczkowego - zależało mi na
tym żeby uniknąć barwników w gotowych galaretkach.
od godz stoi w lodówce i wcale nie wyglada na to, zeby miała zastygnąć. na
godz 16 muszę mieć gotowe ciasto. co jest z nią nie tak? robić drugą?
-
Bardzo proszę o w miarę prosty przepis :)
Pozdrawiam.
-
tak się zastanawiam czy w PL są niebieskie galaretki - jagodowe ...
znam jedynie będące na rynku w usa "jell-o" berry blue(Siostra jest wielką fanką)
czy w PL są jagodowe galaretki?
buszowałam po sklepach i są
pomarańczowe, czerwone, żółte, zielone - trochę nuda
z góry dziękuję za odpowiedz ;]
-
mignęła mi taka w jakimś programie kulinarnym. wyglądała smakowicie. robił ktoś? możecie podpowiedzieć jak zabrac się do tego?
-
Zadałem to pytanie na forum przepisy, ale nikt mi nie odpowiedział.
Spróbuję tutaj.
Pilnie potrzebuję przepisu na takie ptasie mleczko z galaretek i
mleka skondensowanego. Mam blat biszkoptowy i chcę zrobić taki tort
trzywarstwowy. W jakich proporcjach miesza się galaretkę z tym
mleczkiem. Czy to się jeszcze słodzi? Z góry dziękuję za podpowiedź.
Sorki, ale nie mogę skorzystać z wyszukiwarki bo mam strasznie
zamulonego kompa.
Jutro mam dzieci w odwiedzinach i chciałem je ugośc...
-
co to znaczy stopione schlodzone masło? przecież jak jest schłodzone to jest
twarde, wiec jak sie topi takie maslo?
-
robie tarte z mrozonymi owocami i planuje ja zalac galaretka. jak to
zrobic?czy galaretka nie wsiaknie w ciasto? czy owoce rozmrozic
najpierw?upieke ciasto, odstawie do wystygniecia, potem na to
owoce(zamrozone?) i na koncu zaleje galaretka juz taka gestniejaca.to moj
plan, dobry??
-
taki jakby sernik na zimno ale bez serka he he