Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wybór projektu - Dom w Chabrach

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 10:04
    Witam wszystkich - właśnie dokonaliśmy zakupu tego projektu (Dom w Chabrach)
    www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m3f02ade3a00c0
    Co wy o nim sądzicie??? Czy jest coś co możnaby było w nim zmienić aby był
    bardziej funkcjonalny?? Jesteśmy na etapie projektowania i dokonywania
    drobnych poprawek - za wszystkie cenne uwagi i wskazówki jesteśmy z góry
    wdzięczni.
    Obserwuj wątek
      • Gość: dachowiec Domek fajny IP: 194.158.194.* 20.02.06, 10:52
        Ale konstrukcja dachu to istny Mount Everest dla ekipy cieśli :). Mi by nie
        starczyło odwagio na taką ilość załamań połaci dachu :)
      • senczek Re: Wybór projektu - Dom w Chabrach 20.02.06, 15:19
        Nie wiem, czy ten kto projektuje mieszka w domu...
        1. Ciasne wejście do dużego domu.
        2. Wielka przestrzeń, którą trzeba ogrzać i zmagac się z pogłosem. Zamnełabym
        kuchnię, bo w domu nie ma zbyt dużego sensu, aby była otwarta i każdy musiał
        mieć zagłuszony wypoczynek odgłosami np. miksera.
        3. Brak spiżarki - dobrze jest mieć takie pomieszczenie, zwłaszcza, gdy ktoś
        planuje otwartą kuchnię!
        4. Na górze przydaje się osobne WC, ponieważ jest tylko jedna łazienka.
        5. Taki garaż (mam taki sam) skazuje Was na parkowanie pod domem, ponieważ jest
        zbyt wąski i bardzo trudo wysiada się z samochodu, albo ciągle ociera o niego.
        A garaż to przecież tez zwykle miejsce dla rowerów, kosiarki, stołu do ping
        ponga, mebli ogrodowych, narzedzi itp.

Tyle przyszło mi na razie do głowy. Może przydadzą Ci sie moje sugestie?
        Pozdrawiam, Anka
        • Gość: Maćko Re: Wybór projektu - Dom w Chabrach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 15:32
          Jak najbardziej - na niektóre uchybienia wspomniane przez ciebie już wcześniej
          też zwróciiśmy uwage ale pozostałe wskazówki są bardzo cenne także dzieki
          serdeczne - jakbyś miała jeszcze chwilke to może ci coś jeszcze do głowy
          przyjdzie pozdrawiam :-)
          • senczek Re: Wybór projektu - Dom w Chabrach 20.02.06, 15:40
            Mam jeszcze zastrzeżenia co do kuchni: według mnie jest za mała.
            7 metrów to zdecydowanie za mało. W kuchni należy miec jeszcze stół do
            codziennych posiłków, aby ze wsztstkim nie latac do jadalni. Z doświadczenia
            wiem, że jadalnia to najrzadziej wykorzystywane pomieszczenie :-) Zwłaszcza,
            jak są małe dzieci...
            A tak, to projekt świetny i będzie Wam na pewno wygodnie i miło.
            Pozdrawiam, Anka
            • Gość: Maćko Re: Wybór projektu - Dom w Chabrach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 15:52
              Seneczek - wielka racja - kuchnia jest za mała - no ale mnie jako mężczyżnie to
              nie przeszkadzało :-) oczywiście zartuje - podobne sugestie co do małej
              wielkości kuchni zgłosiła moja przyszła małżonka więć coś trzeba z tym
              zrobic. teraz zastanawiam jak to rozwiązać - czy poprostu zamknąć kuchnie
              ściankami działowymi oczywiscie trochę ją poszerzając ?? czy może coś
              innego ?? - pewnie trzeba będzie zmieniać położenie okiem??? hmmmmm ??
              Planujemy także powiększyć łażienkę u góry - co o tym myślisz ?? - może być z
              tym problem bo w sciance jest słupek podtrzymujący dach ..
              • senczek Re: Wybór projektu - Dom w Chabrach 20.02.06, 15:59
                Nie powiekszałabym łazienki, tylko kosztem pokoju 6 wygospodarowała osobne WC.
                A kuchnię zamknełabym ścianą od jadalni i przesunęła ją aż do okna, wtedy nie
                trzeba nic zmieniać w oknach.
                Anka
      • senczek Re: Wybór projektu - Dom w Chabrach 20.02.06, 16:01
        Wiesz, jeszcze przyjrzyj się parterowi, pomieszczeniom 6,7,8 - czy potrzebne te
        korytarze, może da się cos tu zmienić? Będę myślała. Odezwę się jutro, bo już
        wychodzę.
        Anka
      • Gość: mif Re: Wybór projektu - Dom w Chabrach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 22:22
        Gość portalu: Maciek napisał(a):

> Witam wszystkich - właśnie dokonaliśmy zakupu tego projektu (Dom w Chabrach)

I wrzuć go do kosza. Taniej będzie zamówić indywidualny, niż płacić za
        adaptację i potem z tego budować.

Smoczek już się natrudziła, więc tylko uzupełnię:
        Kuchnię można poszerzyć, ale uważaj na słup podczymujący strop. Tego nie można
        przestawić. Podobnie koło schodów. Kibelek musi być w tym miejscu, co na
        projekcie, bo będziesz walił głową o schody, od spodu. Schody są super
        niewygodne i nie można ich zmienić. Kominek na ścianie zewnętrznej (co za
        kretyn to wymyślił), będzie wysoki komin nad dachem, a wykończenie jest drogie.
        Jego wysokość nie przekracza 4 m. Może nie mieć "cugu". Kominek na tarasie...
        Chcesz koniecznie mieć elewację okopconą? Wejście z garażu jest bezpośrednio do
        domu. Będzie śmierdzieć. Drugi komin też wysoki. Brak wentylacji w kuchni
        (jeżeli kuchenka gazowa, to 2 wentylacje), w łazience na dole druga, z garażu
        trzecia, w sumie las kominów nad dachem. Salon ma 32 m2, przy wtsokości 2,56 m.
        Każdy będzie się tam garbiłze strachu, że wisi nad nim sufit. Podwyższyć można,
        ale zabraknie miejsca na dodatkowe 2 stopnie przy schodach.
        Góra:
        Ślicznie wyglądają słupy konstrukcji dachowej w pokojach 5 i 6. W pokoju 5
        maskowany jest szafą, ale w sypialni 6 można pozazdrościć tańca na rurze. Pokój
        6 i 8 ma 2-krotnie większą powierzchnię podłóg od powierzchni użytkowej. W
        garderobie możesz stanąć swobodnie, a garderoby szukać na podłodze 1.6 /5.3 m2
        podłogi.
        Wystarczy, czy pisać dalej o konstrukcji dachu? Zaglądnij do projektu i zobacz
        przekrój murłaty. Jak ma poniżej 16 x 16 cm, to projekt nie nadaje się do
        niczego.
        • Gość: Maćko Re: Wybór projektu - Dom w Chabrach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.06, 10:15
          Dzięki Mif za wszystkie krytyczne uwagi na pewno okażą się cenne - ale po
          kolei - Pierwsza sprawa kominek na tarasie - rzecz dla zwykłego laika świetna
          kominek na zewnątrz przy tarsie super sprawa - na ale popierwsze kosztowna po
          drugie może okazać się faktycznie niefunkcjonalna (Okopcona elewacja) -
          rozwiązanie - rezygnujemy z kominka zewnętrznego - po kłopocie
          Druga sprawa wysokośc stropu na parterze - mam 192 cm wzrostu - obecnie
          mieszkam jeszcze pod niższym stropem - myśle że to nie jest problem (lekko
          przesadziłeś z całym szacunkiem dla twojej wiedzy :-).
          Po trzecie Schody - mysle ze określenie super niewygodne też nie jest
          odpowiednie - owszem są lepsze rozwiązania i bardzie funkcjonalne ale bez
          tragedi nie są aż tak złe.
          Po czwarte - garaż i zapach wydobywający sie z niego - może nie będzie aż tak
          źle!! ale inne rozwiązania raczej nie wchodziły w gre. więc tutaj raczej nie
          mieliśmy wyboru.
          Po piąte - Słupy w pomieszczeniach 5 i 6 - No racja zwłąszcza ten w 6 jest to
          fatalna sprawa - może masz jakiś pomysł jak to rozwiązać ??
          Pozostałe sugestie jak najbardziej trafne

Generalnie projekt ma usterki - ale żeby od razu do kosza ??? lekka przesada :-)
          Jeśli byłbyś tak uprzejmy możesz napisać kilka słów o dachu (może coś jeszcze)
          co ci sie w nim nie podoba co byś zmienił - wszelkie uwagi będą cenne zwłąszcza
          te krytyczne - (bo chyba tylko takie będą) - Jeszcze raz dzięki za "analize"
          projektu
          Pozdrawiam
          • Gość: mif Re: Wybór projektu - Dom w Chabrach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 22:38
            Gość portalu: Maćko napisał(a):
            > Druga sprawa wysokośc stropu na parterze - mam 192 cm wzrostu

Więc z podłogi możesz malować sufit :)

- obecnie
            > mieszkam jeszcze pod niższym stropem -

Ile metrów kwadratowych ma największe pomieszczenie z tym niższym stropem?
            Zakładam, że 18 z hakiem. Jest trochę nisko, ale w miarę normalnie do tej
            powierzchni. Przejdź się do WC/łazienki. Zakładam, że ma 1,5 - 2,5 m2. Tu strop
            wydaje się być wysoko. W chabrach masz 32 m2 i 2,9 m wysokości, wcale nie
            będzie wydawać się wysokim pomieszczeniem. Garbienie jest naturalnym odruchem
            wejścia do niskiego pomieszczenia, co wcale nie oznacza, że w tym pomieszczeniu
            nie mieścisz się na stojąco.

> Po trzecie Schody - mysle ze określenie super niewygodne też nie jest
            > odpowiednie - owszem są lepsze rozwiązania i bardzie funkcjonalne ale bez
            > tragedi nie są aż tak złe.

Pochodzisz, zobaczysz. Zmienisz zdaniejak (odpukać…) ktoś z nich spadnie, a o
            to nie trudno.

> Po czwarte - garaż i zapach wydobywający sie z niego - może nie będzie aż tak
            > źle!! ale inne rozwiązania raczej nie wchodziły w gre. więc tutaj raczej nie
            > mieliśmy wyboru.

Założenie, że nie będzie aż tak źle przypomina o prawie Murphiego. Śmierdzieć
            będzie, a wyjściem z sytuacji jest garaż osobno (najlepsze rozwiązanie), albo
            wejście boczne, pod zadaszeniem, na zewnątrz budynku, ale obok drzwi
            wejściowych do domu.

> Po piąte - Słupy w pomieszczeniach 5 i 6 - No racja zwłąszcza ten w 6 jest to
            > fatalna sprawa - może masz jakiś pomysł jak to rozwiązać ??

Zlikwidować się nie da (w tym rozwiązaniu dachu i budynku), ale można inaczej
            rozwiązać układ pomieszczeń. Jeżeli nie to ładnie wyszlifować, albo czymś
            obudować i uważać przy chodzeniu na nocne siusiu 

> Generalnie projekt ma usterki - ale żeby od razu do kosza ??? lekka
            przesada :-

Proponowałem niską cenę za naukę. Zapłacisz więcej za przeróbki projektu,
            poprawki w trakcie budowy i po zamieszkaniu. A potem stale będziesz wracał
            myślą, że można było inaczej… Trzeba wiedzieć gdzie, kiedy i na czym
            oszczędzać, a budowa jeszcze się nie zaczęła.

> Jeśli byłbyś tak uprzejmy możesz napisać kilka słów o dachu (może coś
            jeszcze)
            > co ci sie w nim nie podoba co byś zmienił - wszelkie uwagi będą cenne
            zwłąszcza

Konstruktor założył murłatę o przekroju 12 x 12 cm (ewentualnie 14 x 14 cm) i
            krokwie 7 x 16 cm. Czy mam rację? Zaglądnij w projekt i napisz.
            Pozdrawiam mif
            • Gość: Macko Re: Wybór projektu - Dom w Chabrach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 11:43
              Po pierwsze - strop i jego wysokośc - zostawmy to -mamy tutaj odmienne zdanie -
              Pisząc że mam 192 cm wzrostu nie myślałem ze zrozumiesz ze chodzi mi o to że
              się tam zmieszcze na stojąca :) Według mnie pomieszczenia nie są ani za niskie
              ani za wysokie są w sam raz - Koniec tematu :-)

Po drugie Schody - schody maja to do siebie ze jest z nich łatwo spaść - i to
              bez względu na to jakie są - Koniec tematu.:-)

Po trzecie Garaż - mam znajomych, którzy mają garaż połączony z budynkiem
              mieszkalnym - nie narzekają - garaż osobny odpada niestety- Czy to rozwiązanie
              o którym piszesz, (w przypadku gdy garaż nie jest osobno) byłoby mozliwe do
              zaadoptowania w tym projekcie ??

Po czwarte - słupy - nic tu nie wymyslimy - również koniec tematu

Po piate - co do przeróbek i ich ewentualnych kosztów - porozmawiamy po
              budowie - zakładam że siedzisz w temacie i się na tym znasz - ale możemy
              wymienić poglądy za jakiś okres - i wtedy albo przynam ci racje chyląc się do
              pasa albo będziesz musiał zrobić to ty :-)

Po szóste - Murłata ma przekrój 14x14 a krokiew 8x16 - jakbys był tak uprzejmy
              to przybliz mi o czym te wartości decydują :-)

Pozdrawiam i licze na dalsze uwagi nasycone dużą dozą krytycyzmu.
              ale mam nadzieję że napiszesz coś dobrego o tym projekcie ?? Dach ci się nie
              podoba ??

• Gość: mif Re: Wybór projektu - Dom w Chabrach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 00:24
                Gość portalu: Macko napisał(a):

> Pisząc że mam 192 cm wzrostu nie myślałem ze zrozumiesz ze chodzi mi o to że
                > się tam zmieszcze na stojąca :)

To był żart :) Zauważ, że ludzie niższego wzrostu bardziej pochylają głowy, od
                wysokich, wchodząc do niskich pomieszczeń :)

Według mnie pomieszczenia nie są ani za niskie
                > ani za wysokie są w sam raz - Koniec tematu :-)

Wysokość dostrzeżesz po wierzchniej wylewce, ale już nic nie zrobisz. koniec
                tematu

>
                > Po drugie Schody - schody maja to do siebie ze jest z nich łatwo spaść - i to
                > bez względu na to jakie są - Koniec tematu.:-)

Łatwiej spaść ze schodów z trójkątnymi stopniami. Radzę poćwiczyć schodzenie na
                takich stopniach, przed podjęciem decyzji. Likwidując wejście do garażu, można
                tam wcisnąć wygodniejsze schody. Byłyby dyskretniejsze, a wejście do kotłowni,
                pod nimi - koniec tematu

> Po trzecie Garaż - mam znajomych, którzy mają garaż połączony z budynkiem
                > mieszkalnym - nie narzekają -

Mogą mieć wejście przez śluzę, np. przez kotłownię, albo nie mieć węchu

garaż osobny odpada niestety- Czy to rozwiązanie
                > o którym piszesz, (w przypadku gdy garaż nie jest osobno) byłoby mozliwe do
                > zaadoptowania w tym projekcie ??

Przy wejściu masz ścianę garażową 1-1,1 m. Powinny wejść drzwi 80 cm, a napewno
                70 cm. Można wydłużyć garaż o 10 - 15 cm. I tak będziesz adoptował projekt.

> Po czwarte - słupy - nic tu nie wymyslimy - również koniec tematu

Sensowniej ustawić pomieszczenia na górze, zwłaszcza związane z przesunięciem
                schodów. Koniec tematu.

> Po piate - co do przeróbek i ich ewentualnych kosztów - porozmawiamy po
                > budowie - zakładam że siedzisz w temacie i się na tym znasz - ale możemy
                > wymienić poglądy za jakiś okres - i wtedy albo przynam ci racje chyląc się do
                > pasa albo będziesz musiał zrobić to ty :-)

Nie mówię nie :)

> Po szóste - Murłata ma przekrój 14x14 a krokiew 8x16 - jakbys był tak
                uprzejmy
                > to przybliz mi o czym te wartości decydują :-)

14 x 14 trochę za mało. Szpilka mocująca murłatę ma 12 - 16 mm średnicy.
                Pozostaje 6 cm ścianki drewna. Nierówne wmurowanie szpilek, nierówny montaż...
                Dałbym "na bidę" 16 x16. Ja dałem u siebie murłatę 18 x 18 cm.
                Ocieplenie dachu, to 20 - 25 cm wełny. Krokiew ma 16cm. Będziesz dobijał listwy
                (drewno, wkręty, robocizna), czy dasz szersze krokwie? Będzie stelaż od GK, ale
                25 cm nie zmieścisz.

> Dach ci się nie podoba ??

A gdyby dach zrobić 2-spadowy, w kształcie L? Więcej miejsca na górze i mniej
                kosztowny.
                A balkonik zlikwidowałbym. Po co męczyć się przy sprzątaniu, a zimą przy
                odśnieżaniu. W lecie masz ogród :) Jak komuś nie chce się zejść z piętra do
                ogrodu, to może wybrać dom parterowy.
                Mam nadzieję, że nie będziesz ogrzewał garażu? Trzeba ocieplić ściany wewnątrz
                garażu, graniczące z powierzchnią mieszkalną, strop też. I trzeba coś zrobić z
                kominkiem. Nie dawaj przy zewnętrznej ścianie. Na ocieplenie podłogi na
                parterze daj 15 cm styropianu. W zimie będziesz chodził w skarpetkach po
                betonie, przed założeniem podłóg :)

> ale mam nadzieję że napiszesz coś dobrego o tym projekcie ??
                Jak można pisać coś dobrego o czymś, co jest be? Chociaż, podoba mi się ścianka
                garażowa przy wejściu. Można tam wstawić drzwi wejściowe :)
                Pozdrawiam mif
                • Gość: Maćko Re: Wybór projektu - Dom w Chabrach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 11:14
                  Przejęty tą całą sprawą stropu i jego wysokością przez ostatnie dwa dni
                  mierzyłem wysokość każdego pomieszczenia w którym się znajdowałem i to zarówno
                  tych małych jak i większych i co ???? i odetchnąłem z ulgą.....

Temat schodów - bardzo ciekawa sugestia napewno wezme ją pod uwagę. Tak sama
                  jak i ta związaną ze zmianą ulożenia pomieszczeń na poddaszu.

Ulokowanie garażu pozostawie jednak bez zmian zamknę tylko je druga parą dzrzwi
                  od strony pomieszczenia 8 - Poza tym ponoć smród i jego natężenie uzaleznione
                  jest od rodzaju samochodu więc jestem troszke spokojniejszy.

Co sie tyczy Murłaty, Krokwi czy szpilek:-) - to muszę się bardziej zagłębić w
                  temat bo mało rozumiem z tego co piszesz :-)

Dach dwuspadowy??? wybacz ale ja wychodzę z założenia że jak budować to dom a
                  nie stodołę czy co gorsza stajnię - takie domy nam się poprostu nie podobały.

Pozostałe sugestie równiez trafne - ale jeden albo dwa balkoniki sobie
                  zostawie kosztem nawet 3 minut poświęceń na ich sprzątanie czy odsnieżanie :-)
                  Pozdrawiam
                  • Gość: mif Re: Wybór projektu - Dom w Chabrach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 14:54
                    > Ulokowanie garażu pozostawie jednak bez zmian zamknę tylko je druga parą
                    dzrzwi

Zapewne otwierane: jedne do garażu, a drugie do wewnątrz pomieszczeń
                    mieszkalnych?
                    Boże broń. Przepisy p.poż i niech od garażu nie będą domknięte i przeciąg może
                    uszkodzić samochód. Poza tym, między drzwiami musiałaby być wentylacja,
                    zmieścisz?

> Co sie tyczy Murłaty, Krokwi czy szpilek:-) - to muszę się bardziej zagłębić
                    w
                    > temat bo mało rozumiem z tego co piszesz :-)

Murłata, jak sama nazwa wskazuje, leży na murze ściany kolankowej, Na niej
                    wspierają się krokwie. Murłata jest przykręcona do muru, za pomocą szpilek
                    zakotwionych w stropie i przechodzących przez ścianę kolankową i murłatę, na
                    wylot. Niedokładność zakotwienia, niedokładność wiercenia otworów w murłacie i
                    kłopot.

> Temat schodów - bardzo ciekawa sugestia napewno wezme ją pod uwagę. Tak sama
                    > jak i ta związaną ze zmianą ulożenia pomieszczeń na poddaszu.
                    Po przeniesieniu schodów, słup koło nich na dole, można zlikwidować podciągiem.
                    • Gość: Maćko Re: Wybór projektu - Dom w Chabrach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 15:31
                      Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy - te drzwi nie miałby charakteru drzwi
                      podwójnych - tzn otwieram jedne i za nimi w odległości 10 centymetrów drugie -
                      tylko do tego pomieszczenia nr 8 z korytarza drzwi bo ich na projekcie nie ma -
                      spójrz na rzut
                      www.archon.pl/index.php?act=33&rodzaj=rzuty&sid=m3f02ade3a00c0.Pozdrawiam
                      • Gość: Maćko Re: Wybór projektu - Dom w Chabrach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 15:37
                        Jeszcze raz link tamten był zły
                        www.archon.pl/index.php?act=33&rodzaj=rzuty&sid=m3f02ade3a00c0
                        • Gość: mif Re: Wybór projektu - Dom w Chabrach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 16:13
                          Ale wtedy nici z przesunięcia schodów.
                          • Gość: Maćko Re: Wybór projektu - Dom w Chabrach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 16:20
                            O kurka - hmmmm
                            Czyli jedynym rozwiązaniem dotyczącym ulokowania wejścia do garażu w przypadku
                            kiedy chiałbym przesunąć schody jest .................. ??????
                            • Gość: mif Re: Wybór projektu - Dom w Chabrach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 17:08
                              Jedyna pozytywna ściana w domu, to ta garażowa przy wejściu :)
                            • Gość: mif Re: Wybór projektu - Dom w Chabrach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 22:05

Dach dwuspadowy??? wybacz ale ja wychodzę z założenia że jak budować to dom a
                              nie stodołę czy co gorsza stajnię - takie domy nam się poprostu nie podobały.

Stodoła, czy kurnik też może mieć dach 4 spadowy. Ważne są proporcje.
                              Proponowałem dach L, który na stodołach raczej nie występuje. Zmieniłaby się
                              strona ogrodowa i wschodnia. Nad garażem układ musi być bez zmian, łącznie z
                              lukarną nad wejściem, z drzwiami balkonowymi (chociaż te bym zlikwidował -
                              zbędny koszt, wystarczy okno). Balkonu tam nie ma. Oszczędzasz na kształtkach
                              dachowych i 2 lukarnach. Kształtki dachowe (gąsiory, trójniki itp. są parszywie
                              drogie, a do tego akcesoria, obróbki blacharskie i wiele innych rzeczy. Twój
                              dach będzie kosztował około 70 tys. z rynnami, śniegołapami, włazem i półką
                              kominiarską, czyli więcej, niż połowa stanu surowego otwartego.
                              Masz o czym myśleć :)
                              Pozdrawiam mif
                              Brakuje Ci w tym domu strychu (ładnego pomieszczenia - nie zaniedbanego,
                              zakurzonego, przez lata nieużywania, oprucz składu rupieci. Brakuje Ci
                              spiżarki - zapytaj żony :)
                              Brakuje Ci pomieszczenia na kosiarkę, taczki i inne narzędzia ogrodnicze. I
                              tego pomieszczenia brakuje najbardziej. Czeka cię budowa takiego małego domku
                              (w przyszłości) lub dobudowa do kotłowni (w przyszłości, albo spuszczenie dachu
                              i przykrycie pomieszczenia 3 x 2 m wewnątrz - wystarczy). Garaż nie pomieści
                              tylu klamotów, a poza tym: kosiara przy porządnym samochodzie i taczki oparte o
                              ścianę? A fe... Zapytasz, a po co taczki? Zaręczam, że zapracują na siebie.
                              Nawóz, ziemia ogrodnicza, torf, drzew i krzewy do nasadzenia, przesadzenia i to
                              kilka razy w sezonie :) Potem liście, kompost zaczyna się zabawa w ogrodnictwo.
                              • senczek Re: Wybór projektu - Dom w Chabrach 24.02.06, 10:52
                                Tu zgadzam się z Mif (bo to rozumiem).
                                Kosiarka, taczki (niezbędne!), klamoty do ogródka, szufla dośniegu, skrzynia na
                                piasek i spiżarka, to rzeczy nie do przecenienia! Ja teraz robię cuda, żeby
                                mieć takie pomieszczenie, bo jako człowiek blokowy nie przewidywałam, że będą
                                takie potrzeby.
                                • Gość: Maćko Re: Wybór projektu - Dom w Chabrach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.06, 16:17
                                  Czyli w gre by wchodziło dobudowanie jakiegoś małego pomieszczonka ??
                                  • Gość: mif Re: Wybór projektu - Dom w Chabrach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 17:00
                                    Popatrz na plan parteru. Garaż sięga pomieszczenia 8. Zewnętrzna ściana ma w
                                    tym miejscu załom.
                                    A gdyby tak:
                                    Poszrzyć pomieszczenie 8 o występ garażu, tj. około 40 cm, a dalej, równolegle
                                    do kotłowni wybudować kanciapę na narzędzia, 2 m szerokości i nakryć ją
                                    przedłużonym dachem? Może wyjdzie tylko 1,8 m. Ale i to wystarczy.
                                    • Gość: Maćko Re: Wybór projektu - Dom w Chabrach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.06, 15:19
                                      a może mała piwniczka ??
                                      • Gość: Maćko Re: Wybór projektu - Dom w Chabrach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.06, 16:53
                                        a co myslisz o podniesieniu podasza o 3 ewentualnie 4 maksy - czy w ten sposób
                                        nie zyskamy na powierzchni??? czy są jakies negatywne skutki takich zmian??
                                        • Gość: mif Re: Wybór projektu - Dom w Chabrach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 21:07

> a co myslisz o podniesieniu podasza o 3 ewentualnie 4 maksy
                                          Autor projektu nie zgodzi się na podwyższenie ok. metra ściany kolankowej. Na
                                          jeden, góra dwa, chyba nie będzie miał nic przeciwko temu. Podniesienie budynku
                                          o metr narusza proporcje bryły. 30 cm zwiększy komfort na poddaszu, a 60 cm
                                          wystarczy na zdecydownie powiększenie powierzchni. Dach 4 spadowy ma w naturze
                                          swojej zmniejszanie powierzchni użytkowej w narożnikach :(
                                          Proponowałem dach 2 spadowy w L (z koszem), a zamknięcie koperty wzdłuż ścian
                                          szczytowych, jako "daszek", szeroki na 3 - 4 dachówki.
                                      • Gość: mif Re: Wybór projektu - Dom w Chabrach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 20:50

> a może mała piwniczka ??

Doskonały pomysł. Piwniczka - ziemianka 4 x 2,5 - 3 m, po obrysie fundamentów,
                                        a nad nią pomieszczenie na narzędzia. Przy ścianach, pod dachem ułożysz drewno
                                        do kominka - niech schnie, conajmniej 2 lata.
                                        Fudamenty piwniczki nie muszą być specjalnie izolowane. Nawt, jak trochę
                                        przecieknie, to wilgoć jest pożądana do przechowania ziemniaków, warzyw, bulw i
                                        kwiatów niektórych rośli przechowywanych w ten sposób w zimie (np. dalie). Wino
                                        nie wymaga wilgoci, ale z piwniczki jest doskonałe :)
                                        Piwnica w domu wymaga starannej i drogiej izolacji. Wejście od zewnątrz, albo
                                        klatka schodowa wewnątrz i związane z tym koszty.
                                        Właśnie tak wyobrażam sobie garaż z dodatkową częścią gospodarczą, a pod nią
                                        piwniczka. Miodzio, ale uparłeś się z garażem w bryle domu :(
                                        Chyba, że WZ przewiduje garaż złączony z domem, wtedy mówi się: trudno.
                                        Łatwiej ustawić na działce osobno dom, osobno garaż, względem wejścia i wjazdu,
                                        garaż wychodzi zdecydowanie taniej itd. Ale temat dawno zakończyłeś.
                                        • Gość: Maćko Re: Wybór projektu - Dom w Chabrach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.06, 22:03
                                          To jesteś kolejną osobą która utwierdza mnie w przekonaniu co do słuszności
                                          zrobienia sobie takiej małej piwniczki. Zastanawiam się tylko nad ewentualnymi
                                          kosztami bo tutaj opinie moich znajomych (i nie tylko) są róźne i tak
                                          dokłądnie nie wiem ile takie coś może mnie kosztować - tak że chętnie poznam i
                                          twoją opinię.
                                          Co do podniesienia podasza o te 4 maksy - to informarcje posiadam z forum
                                          dotyczącym właśnie tego projektu na stronie pracowni i myśle ze są jak
                                          najbardziej prawdziwe - więc może autor projektu godzi się na takie zmiany -
                                          zastanawiam się tylko czy nawet te 2 maksy nie zaburzą bryły domu.
                                          Poza tym pytanie(do mifa) z innej beczki - czy zawodowo zajmujesz się
                                          zagadnieniami związanymi z projektowaniem domów??? jeśli tak to w której części
                                          kraju??
                                          Pozdrawiam
                                          • Gość: mif Re: Wybór projektu - Dom w Chabrach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 23:31
                                            > zrobienia sobie takiej małej piwniczki. Zastanawiam się tylko nad
                                            ewentualnymi
                                            > kosztami bo tutaj opinie moich znajomych (i nie tylko) są róźne i tak
                                            > dokłądnie nie wiem ile takie coś może mnie kosztować - tak że chętnie poznam
                                            i
                                            > twoją opinię.

W 8 - 10 tys. zł powinieneś się zamknąć: piwniczka i drewutnia. Tak, jaką
                                            opisałem.

> Co do podniesienia podasza o te 4 maksy - to informarcje posiadam z forum

Forum swoje, a zgoda autora może być negatywna. Pisałem, że 2 maxy mogą być
                                            problematyczne, ale proporcje jeszcze będą zachowane.

> Poza tym pytanie(do mifa) z innej beczki - czy zawodowo zajmujesz się
                                            > zagadnieniami związanymi z projektowaniem domów???

Nie. Wybudowałem własny dom. Zacząłem od szukania gotowców. Kupiłem, podobnie,
                                            jak Ty. Wyrzuciłem, jak Tobie radziłem. Znalazłem architekta. Za projekt z
                                            zagospodarowaniem działki (do pozwolenia na budowę) zapłaciłem 2200 zł. Coś tam
                                            dostał za nadzór autorski do stanu surowego i obie strony są zadowolone. Nie
                                            musiał robić projektu wykonawczego, a jak był potrzebny szczegół do budowy, to
                                            go przynosił na miejsce.
                                            Łatwiej i taniej stworzyć coś od nowa, niż ciągle poprawiać. :)
                                            Korzystając z własnych doświadczeń i znając moje wrodzone wygodnictwo, staram
                                            się ludziom dać inne spojrzenie na to, co wybrali na przyszłe lokum.
                                            Skorzystają z rad, albo nie. Trudno mieć o to do kogoś pretensje, że nie
                                            posłuchał. Każdy ma swój rozum i nim się kieruje, wg własnej logiki myślenia, a
                                            czasem wbrew logice.
                                            :)
                                            • Gość: Maćko Re: Wybór projektu - Dom w Chabrach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 20:16
                                              No niestety ale piwniczka odpada - bardzo żałuje ale grunt na działce się to
                                              tego nie nadaje - "Będzie woda" - jak mi powiedziano - więc niestety odpuszczam
                                              temat. Ale dalej myśle nad maksami :-)
                                              • Gość: mif Re: Wybór projektu - Dom w Chabrach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 22:37
                                                Wchodimy w architekturę ogrodu. Na jakiej głęgokości będzie woda?. Dlaczego
                                                odpuszczasz?. Nie widziałeś budowli z kamienia wapiennego, częściowo
                                                zagłębionego w grunt, obsypanego ziemią na 70 cm i obsianego trawą i drobnymi
                                                krzewami okrywowymi? Tego jest pełno w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. A
                                                kanciapę na narzędzia trzeba dobudować do domu, albo, jak sugerowałem, garaż z
                                                kanciapą poza bryłą budynku.
                                                • Gość: Maćko Re: Wybór projektu - Dom w Chabrach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 14:13
                                                  Jeżeli chodzi o kanciape na narzędzia to napewno skorzystam z twojego
                                                  rozwiązania bo poprostu jest trafne.
                                                  Jeżeli chodzi o piwnice to odradza mi ją osoba która projektowała co trzeci dom
                                                  w okolicy mojej działki i za bardzo nie mam argumentów w rozmowie z nim
                                                  typu "Nie widziałeś budowli z kamienia wapiennego, częściowo zagłębionego w
                                                  grunt, obsypanego ziemią na 70 cm i obsianego trawą i drobnymi krzewami
                                                  okrywowymi?" - no ale znowu dałeś mi do myslenia - więc temat uznaje w dalszej
                                                  części za otwarty..
                                                  • Gość: mif Re: Wybór projektu - Dom w Chabrach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 17:18
                                                    Kanciapa na narzędzia, obłożona kamieniem/cegłą, odpowiednio wkomponowana,
                                                    byłaby pięknym frontem / przedsionkiem ziemianki.
                                          • wojtek33 Re: Wybór projektu - Dom w Chabrach 28.02.06, 13:43

> Co do podniesienia podasza o te 4 maksy - to informarcje posiadam z forum
                                            > dotyczącym właśnie tego projektu na stronie pracowni i myśle ze są jak
                                            > najbardziej prawdziwe

Nie dość że gotowce już są okropne, to jeszcze sięje "upiększa"

> Poza tym pytanie(do mifa) z innej beczki - czy zawodowo zajmujesz się
                                            > zagadnieniami związanymi z projektowaniem domów???

mif, Ty pisz biznes plan i zakładaj firmę doradczą, kilka kontaktów z dobrymi
                                            architektami i za część prowizji będzi im naganiał już wyedukowanych klientów,
                                            szkoda by taka wiedza i zapał zniknęła gdzieś w dyskusjach nad przewagą garażu
                                            zewnętrznego nad tym w bryle.
                                            • Gość: mif Re: Wybór projektu - Dom w Chabrach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 22:39
                                              Pomysł na życie. Może wykorzystam. Dzięki.
      • e07 Re: Wybór projektu - Dom w Chabrach 21.02.06, 10:57
        A mnie sie podoba - gratuluję. Sama poddałam nasz projekt ocenie forumowiczów,
        więc myślę, że też czekasz na krytykę.
        To, co ja bym zmieniła, biorąc pod uwagę moje potrzeby, to z pewnością
        zamknęłąbym i powiekszyła kuchnię, kosztem jadalni. Słupy faktycznie, to nie
        jest szczyt marzeń, szczególnie w tak malutkim pokoiku, ale chyba da się zrobić
        z tego dekoracyjny atut. Natomiast nie podoba mi sie brak zwykłego okna w tym
        pokoju. Jak spadnie śwnieg, to będzie ciemno jak w grobie, a odśnieżanie tego,
        np. co godzinę, w mróż i zawieruchę... Może warto rozważyć połączenie 5 i 6?
        No i chyba jeśli zależałoby mi na dużej i wygodnej garderobie na pietrze, to
        wolałabym mieć do niej wejście z holu, a nie z jednego z pokoi.
        Pozdrawiam
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka