Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ściana trójwarstwowa z suporexu?

16.05.06, 12:47
    Czy ściana: suporex 24 + wełna 2x5+ szczelina + 12 suporex, to dobre
    rozwiązanie?
    Dziękuję i pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • Gość: arch.1234 Re: ściana trójwarstwowa z suporexu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 12:52

Może też Pan sobie przeczytać np. ten wątek :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=36635374&a=36635374
      • Gość: agaelgam Re: ściana trójwarstwowa z suporexu? IP: 62.29.165.* 16.05.06, 13:04
        Pewnie zaraz odezwą się przeciwnicy tradycyjnego budowania, ale co tam, mogę
        napisać z własnego doświadczenia, że taka ściana dobrze się sprawdza.
        Budowaliśmy dom w 2005r. Ściany są takie: suporex 24 + styropian 8 na zakładkę
        + suporex 12. Wprowadziliśmy się 30 listopada 2005, nie zdążyliśmy otyknować
        przed zimą, a zima była cieżka tego roku :)). W domu było bardzo ciepło,
        ogrzewanie gazowe (gaz z własnej butli) + drewno do kominka kosztowało nas
        niecałe 2000zł w okresie od października do marca (bo w październiku już
        grzaliśmy, żeby ściany dosychały. Teraz w domu panuje przjemny chłód, nawet w
        najcieplejsze dni temperatura nie przekracza 20C choć sporo okien wychodzi na
        południowy-zachód.
      • Gość: agaelgam U nas się sprawdziło IP: 62.29.165.* 16.05.06, 13:04
        Pewnie zaraz odezwą się przeciwnicy tradycyjnego budowania, ale co tam, mogę
        napisać z własnego doświadczenia, że taka ściana dobrze się sprawdza.
        Budowaliśmy dom w 2005r. Ściany są takie: suporex 24 + styropian 8 na zakładkę
        + suporex 12. Wprowadziliśmy się 30 listopada 2005, nie zdążyliśmy otyknować
        przed zimą, a zima była cieżka tego roku :)). W domu było bardzo ciepło,
        ogrzewanie gazowe (gaz z własnej butli) + drewno do kominka kosztowało nas
        niecałe 2000zł w okresie od października do marca (bo w październiku już
        grzaliśmy, żeby ściany dosychały. Teraz w domu panuje przjemny chłód, nawet w
        najcieplejsze dni temperatura nie przekracza 20C choć sporo okien wychodzi na
        południowy-zachód.
        • baobab1999 Re: U nas się sprawdziło 16.05.06, 13:41
          Dziękuję za odpowiedzi:)
          Mam pytanie, czy robił Pan/i szczelinę w środku i czy ściany były stawiane za
          pomocą kleju czy zwykłej zaprawy?
          Pozdrawiam
          • Gość: agaelgam Re: U nas się sprawdziło IP: 62.29.165.* 16.05.06, 14:02
            dom był stawiany na zaprawę, a o szczelinę musze dopytać męża :))
            • baobab1999 Re: U nas się sprawdziło 16.05.06, 14:08
              dzięki wieelkie:)
        • Gość: arch.1234 Re: U nas się sprawdziło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 13:46
          Gość portalu: agaelgam napisał(a):
          że taka ściana dobrze się sprawdza.

Jeden sezon to za krótko.
          Musi Pan trochę jeszcze poczekać. Z czasem ze ścian będzie panu wyciekała
          ciecz, a właściwie maź ... itd., ocieplenie będzie zawilgocone, rozwijał się
          będzie grzyb, itd.
          Gdy tak się będzie działo, będzie musiał Pan położyć na ściany dodatkową
          warstwę ocieplenia ( np.styrop.+...itd.) od zewnątrz. Niestety.
          Popełnił pan błąd budując tego rodzaju ściany zewnętrzne.
          • Gość: agaelgam Re: U nas się sprawdziło IP: 62.29.165.* 16.05.06, 13:57
            A z czego ta maź będzie się brała ?? dom już jest otynkowany. Dotychczas
            mieszkałam w domu, który miał dobudowaną część z suporexu, była ona
            nieotykowana przez kilka lat i nigdy nic nie wyciekało
          • Gość: agaelgam Re: U nas się sprawdziło IP: 62.29.165.* 16.05.06, 13:57
            A z czego ta maź będzie się brała ?? dom już jest otynkowany. Dotychczas
            mieszkałam w domu, który miał dobudowaną część z suporexu, była ona
            nieotynkowana przez kilka lat i nigdy nic nie wyciekało
            • Gość: arch.1234 Re: U nas się sprawdziło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 14:08
              A z czego ta maź będzie się brała ??

Z wilgoci zawartej w powietrzu wewnątrz budynku.

Na skutek różnicy temepratur oraz ciśnienia, itd. w sezonie grzewczym będzie
              następowało "przenikanie wilgoci zawartej w powietrzu wewnątrz domu" na
              zewnątrz domu - przez ściany zewnętrzne. To tak trochę bardzo upraszczając i
              bardzo niefachowo opisując. Jest to tzw. efekt oddychania ścian, itd.
              Wbrew pozorom są to dość znaczne ilości wody ( od kilku do kilkunastu litrów w
              sezonie na metr kwadratowy ściany ), część tej wody wyschnie, ale niestety
              większość będzie się skraplała wewnątrz ściany - właśnie pomiędzy warstwą
              ocieplenia a zewnętrzą okładziną z suporexu. Dlatego dość długo będzie to
              niewidoczne, dopiero z czasem ...
              • Gość: agalegam Re: U nas się sprawdziło IP: 62.29.165.* 16.05.06, 14:52
                Nie będę polemizowała, choć jest to dla mnie nowość. Suporex jest popularnym
                materiałem budowlanym i nikt ze znajomych nigdy nie skarżył się na zbudowane
                tak ściany. Mamy w całym domu bardzo dobrą wentylację, może pomorze :)
                • Gość: arch.1234 Re: U nas się sprawdziło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 15:08
                  Gość portalu: agalegam napisał(a):
                  Mamy w całym domu bardzo dobrą wentylację, może pomorze :)

Nie, raczej nie pomoże.
                  Cudów niestety nie ma ... a z prawami fizyki też "za bardzo dyskutować nie
                  można".:)))
                  Radzę np. w zimie zaopatrzyć się w prosty hydrometr i np. mierzyć wilgotność
                  powietrza : ciepłego wewnątrz domu ( będzie ono wynosiło 60-90% ), a powietrze
                  na zewnątrz w tym samym momencie ( zimne ) będzie miało wilgotność 30-50% -
                  czyli mniej więcej połowę tego w mieszkaniu.
                  (...)
                  Pewnym pocieszeniem jest to, że okładzina zewnętrzna nie jest np. z cegły
                  ceramicznej a z gazobetonu, który lepiej "wysycha", ale ... to chyba słabe
                  pocieszenie.
                  Lepiej by było, gdyby zewnętrznej ( trzeciej ) warstwy po prostu nie było.
                  ( Oczywiście jeżeli nie ma went. pustki powietrznej - za ociepleniem )
                  • Gość: figa A jak ma być? IP: *.l / *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 15:19

Do arch 1234.
                    Wobec tego jak powinno być aby było dobrze?
                    Niedawno dyskutowalismy taki temat w domu-bez efektu :(

Nie chcę okładziny ze styropianu,bo widzę u sąsiada od kilku lat bijące i
                    opychające się tym wrony budujące gniazda!
                    Powoli zbliżamy się do tematu projektowania domu.
                    • Gość: arch.1234 Re: A jak ma być? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 16:23
                      Gość portalu: figa napisał(a):
                      > Wobec tego jak powinno być aby było dobrze?

Ocieplenie powinno być ostatnią ( zewnetrzną ) wastwą - ze względu na fizykę
                      budowli - to tak najkrócej mówiąc.
                      Pierwszy raz spotykam się z argumentem, że wrony ... itd.
                      (...)
                      Zamiast styropianu można zastosować np. wełnę mineralną ( twardą ) i ją
                      otynkować. Jest to nawet nieco lepsze rozwiązanie ze względu na fiz.bud., ale
                      też i droższe.
                      Poza tym wełna może być chyba nawet lepszym budulcem na gniazdo, dlatego ... :-
                      )))
                      Przy tego rodzaju argumentacji nie pozostaje nic innego, jak dodatkowa (
                      trzecia ) warstwa okładziny ( np.murowana ) ... ale wtedy pomiędzy nią a
                      ociepleniem musi być min. 4-centymentrowa wentylowana pustka powietrzna, a
                      ocieplenie powinno być z wełny, a nie ze styropianu .

Powtarzam jednak : Najprostszym, najtańszym, itd. rozwiązaniem jest ocieplenie
                      styropianem + odpow.tynk cieńkowarstwowy.
                      Takie też rozwiązanie mam np. w swoim własnym ( budowanym ) domu - tyle, że ( w
                      ramach pewnej ciekawostki dodam ), że nie 8, 10, itd. cm, ale gr. 25 cm
                      styropianu .
                  • Gość: agaelgam dopytałam męża oszczegóły IP: 62.29.165.* 16.05.06, 15:59
                    Okazuje się, że styropian w naszych ścianach jest układany na zakładkę a za
                    ociepleniem jest 10cm przewiewu. :) Wygląda na to, że maź nam nie grozi :))
                  • Gość: agaelgam dopytałam męża oszczegóły IP: 62.29.165.* 16.05.06, 15:59
                    Okazuje się, że styropian w naszych ścianach jest układany na zakładkę a za
                    ociepleniem jest oczywiście przewiew. :) Wygląda na to, że maź nam nie grozi :))
                    • Gość: arch.1234 Re: dopytałam męża oszczegóły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 16:34

> Okazuje się, że styropian w naszych ścianach jest układany na zakładkę a za
                      > ociepleniem jest oczywiście przewiew. :) Wygląda na to, że maź nam nie
                      grozi :)

Tak, ale pod warunkiem, że jest to rzeczywiście pustka powietrzna wentylowana
                      (!), a nie zamknięta (!) - tzn. taka, która ma "nawiew" ( zazwyczaj u dołu )
                      i "wywiew" ( zazwyczaj u góry )... + o odpowiednich przekrojach, zabezp.przed
                      np.gryzoniami,owadami,itd.
                      • franek_33 Re: dopytałam męża oszczegóły 12.08.14, 14:56
                        Jestem pod wrażeniem jak arch.1234 wciska ludziom kit.
                        Jeżeli mamy ścianę trójwarstwową i w tym kontekście rozpatrujemy ścianę dwuwarstwową, to zamiast trzeciej warstwy cegłanej mamy warstwę tynku. Biorąc pod uwagę, że lepszy jest styropian lżejszy tzn. o niższej gęstości, trzeba stwierdzić, że powietrze jest jeszcze lepszym izolatorem niż styropian, który skrapla na swojej powierzchni wilgoć, więc należy stosować styropian poryzowany i do tego perforowany, poza tym ściana trójwarstwowa oddycha, a to znaczy - dobrze wysycha.
                        Reasumując, ściana trójwarstwowa jest lepsza, ale droższa od ocieplanej styropianem.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka