Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

konwektory elektryczne

IP: *.esta.com.pl 23.10.01, 10:32
    Mieszkam w starym budynku. W mieszkaniu mam piece. Chciałabym je zlikwidować i
    zainstalować grzejniki elektryczne o łącznej mocy 5500 W. Instalację
    elektryczną w mieszkaniu mam nową. Oczywiście chciałabym nie popaść w
    niepotrzebne koszty. Dotychczasowy remont i tak już sporo mnie kosztował. Nie
    wiem od której strony do tego podejść. Jestem zupełnym laikiem w takich
    sprawach. Proszę o rady, co zrobić, o co się dowiedzieć. Czy istalacja 220V
    wystarczy? Czy muszę też coś załatwiać w rejonie energetycznym ?
    Obserwuj wątek
      • Gość: aneta Re: konwektory elektryczne IP: 212.160.159.* 23.10.01, 18:31
        nie wiem jakie piece masz na myśli. Bo jeżeli miałaś piece akumulacyjne (takie
        z grzałkami elektrycznymi w środku) to przydział mocy jest odpowiednio duży. Ja
        za tydzień zmieniam piece akumulacyjne na grzejniki elektryczne ale marmurowe.
        Wyglądają bardzo ładnie i nie są takie drogie w eksploatacji. Do mieszkania o
        powierzchni 60 m2 doradzono mi moc 5200, co odpowiada 5 grzejnikom. ZApłacę za
        to 5.500 zł. Ale gwarancja obejmuje 10 lat, a przewidziana przez producenta
        eksploatacja 30 lat. Do tego można wybrać rodzaj i kolor marmuru.

Ogrzewanie elektryczne wiąże się z dużym obciążeniem sieci. Jeżeli masz np.
        przepływowy ogrzewacz wody, to przy grzejnikach elektrycznych wymagany jest
        przełącznik priorytetowy, tak żeby nie dochodziło do spięcia.

Oczywiście takie ogrzewanie się opłaca najbardziej przy dwutaryfowym liczniku
        energii. W godzinach od 22. do 6.00 i 13. do 15.00 energia jest tańsza o ponad
        połowę. W innym wypadku rachunki będą kolosalne.

pozdrawiam
        • Gość: laser Re: ania IP: 62.233.128.* 23.10.01, 21:22
          "Zamienił stryjek siekierkę na kijek" - tak bym skomentował Twoją decyzję.
          Jeżeli ktoś Ci naopowiadał,że będziesz mniej płacić za prąd po tej zamianie,to
          radzę Ci podejść do tego z rezerwą.Za cenę 5,5tys.złotych można kupić
          nowoczesne piece akumulacyjne.Podejrzewam,że masz stare piece,wielkie krowy i
          dlatego zauroczyły Cię te marmurowe.Nowoczesne piece są małe,wypełnione wkładem
          akumulacyjnym z magnezytu /nic lepszego nie wymyślono/ izolowane są najlepszą
          izolacją jaką do tej pory wymyślono. Dzięki temu piece nagrzewają się szybko,i
          oddają ciepło do otoczenia równomiernie.Jeżeli masz dwie taryfy,to zapewniam
          Cię,że nie ma bardziej ekonomicznego rozwiązania jak nowoczesne piece
          akumulacyjne.Grzejniki marmurowe stygną do temperatury pokojowej po 2-3
          godzinach od wyłączenia.O godz. 6 rano kończy się tani prąd o 8 Twoje grzejniki
          przestaną grzać,bo ostygną.Zamierzasz je grzać drogim prądem w międzyczasie?
          Od 13 do 15 masz prąd tani o 17 grzejniki już nie będą grzały,a do 22 gdy jest
          tani prąd jeszcze 5 godzin,będziesz grzać drogim prądem do tego czasu?
          Radzę Ci zapytaj jakiegoś bezzstronnego fachowca jeśli mi nie ufasz ,bo wydasz
          kupę pieniędzy,a napewno nie będzie taniej w eksploatacji.Żeby było ciepło i
          ekonomicznie grzejnik musi zgromadzić tyle ciepła,żeby starczyło go przez cały
          czas,gdy jest drogi prąd - inaczej nie ma to sensu i napewno nie tanio.
          • Gość: laser ps.powyżej powinno być Re.Aneta IP: 62.233.128.* 23.10.01, 21:26
          • Gość: aneta Re: laser IP: 212.160.159.* 25.10.01, 18:40
            Gość portalu: laser napisał(a):

> "Zamienił stryjek siekierkę na kijek" - tak bym skomentował Twoją decyzję.
            > Jeżeli ktoś Ci naopowiadał,że będziesz mniej płacić za prąd po tej zamianie,to
            > radzę Ci podejść do tego z rezerwą.Za cenę 5,5tys.złotych można kupić
            > nowoczesne piece akumulacyjne.Podejrzewam,że masz stare piece,wielkie krowy i
            > dlatego zauroczyły Cię te marmurowe.Nowoczesne piece są małe,wypełnione wkładem
            >
            > akumulacyjnym z magnezytu /nic lepszego nie wymyślono/ izolowane są najlepszą
            > izolacją jaką do tej pory wymyślono. Dzięki temu piece nagrzewają się szybko,i
            > oddają ciepło do otoczenia równomiernie.Jeżeli masz dwie taryfy,to zapewniam
            > Cię,że nie ma bardziej ekonomicznego rozwiązania jak nowoczesne piece
            > akumulacyjne.Grzejniki marmurowe stygną do temperatury pokojowej po 2-3
            > godzinach od wyłączenia.O godz. 6 rano kończy się tani prąd o 8 Twoje grzejniki
            >
            > przestaną grzać,bo ostygną.Zamierzasz je grzać drogim prądem w międzyczasie?
            > Od 13 do 15 masz prąd tani o 17 grzejniki już nie będą grzały,a do 22 gdy jest
            > tani prąd jeszcze 5 godzin,będziesz grzać drogim prądem do tego czasu?
            > Radzę Ci zapytaj jakiegoś bezzstronnego fachowca jeśli mi nie ufasz ,bo wydasz
            > kupę pieniędzy,a napewno nie będzie taniej w eksploatacji.Żeby było ciepło i
            > ekonomicznie grzejnik musi zgromadzić tyle ciepła,żeby starczyło go przez cały
            > czas,gdy jest drogi prąd - inaczej nie ma to sensu i napewno nie tanio.

A pytałam wcześniej czy ktoś może mi doradzić na temat grzejników marmurowych. I
            co? Nikt się nie zgłaszał. OK zartuję.

Mam nadzieję, że Twoje wizje w 100% się nie sprawdzą. Przed decyzją o kupnie
            robiłam małe kalkulacje. Jestem świadoma, że te grzejniki będą pracowały w
            droższej taryfie w dzień. Ale najważniejsze, że mogę sama ustawiać temperaturę w
            pomieszczeniu, np. w dzień na nieco niższą, ponieważ cały dzień i tak siedzę w
            pracy. Grzejniki nie pracują cały czas, wyrównują jedynie spadek temperatury.
            Przy zamkniętych nowych oknach i izolowanym dachu (chociaż mieszkanie jest na
            ostatniej kondygnacji w starej kamienicy) temperatura aż tak szybko spadała nie
            będzie. Przy największym mrozie grzejniki zużyją ok. 30 kW w ciągu doby (rozkłada
            się to na dwie taryfy. Przy moich obecnych piecach-krowach zużywam przez 8 godzin
            30 kW, przy czym jest dalej zimno w mieszkaniu.

Wiem, że nowoczesne piece akumulacyjne są tańsze w eksploatacji. Zajmują jednak
            trochę miejsca. Ale skusiłam się na efektowniejsze marmury ze względów
            estetycznych. Potrzeba mi więcej wolnej przestrzeni w mieszkaniu.

Jeśli masz jeszcze jakąś radę dla mnie chętnie przeczytam.
            Np. nie jestem pewna, czy bez priorytetu nie będą wysiadały mi korki, jak włączę
            ogrzewacz wody. Piece akumulacyjne miały inna instalację. Ja chcę na razie
            podłączyć nowe grzejniki do tej zwykłej (2 x po 16 A).
            • Gość: XXL Re: laser IP: *.echostar.pl 25.10.01, 19:19
              Oj ludzie :-))
              Nie ma pieców elektrycznych mniej lub bardziej oszczędnych !
              5500 Wat zamienia się na ciepło i to ciepło zostaje w mieszkaniu
              obojętnie z jakiego pieca. O oszczędności możemy mówić
              jedynie jeśli chodzi o taryfę i ciepło oddawane w czasie
              obowiązywania droższej taryfy.

Nie chcę cię martwić, ale jeżeli przy zużytych 30 kW ( krowy )
              było ci zimno, to i przy ( też 30 kW ) nowych będzie zimno.
              Tu chodzi o bilans cieplny mieszkania.
              Na plus jest to, że stare, grube ściany mają dużą bezwładność
              cieplną, ale i tak musisz się liczyć na spore wahania temperatury
              w mieszkaniu.

5200 W grzejników to ok. 24 A, podgrzewacz wody pewnie z min 10 A
              dodatkowo oświetlenie, telewizor itp. z 6 A. Będzie za mało.

pozdrowienia

• Gość: laser Re: XXL IP: 62.233.128.* 26.10.01, 18:01
                Gość portalu: XXL napisał(a):

> Oj ludzie :-))
                > Nie ma pieców elektrycznych mniej lub bardziej oszczędnych !
                > 5500 Wat zamienia się na ciepło i to ciepło zostaje w mieszkaniu
                > obojętnie z jakiego pieca. O oszczędności możemy mówić
                > jedynie jeśli chodzi o taryfę i ciepło oddawane w czasie
                > obowiązywania droższej taryfy.

Re: Niestety nie mogę się z tym zgodzić,bo są nieekonomiczne piece,ekonomiczne
                i bardzo ekonomiczne.Stare piece kiepsko izolowane miały tylko jedną
                regulację - stopnia naładowania.Jeżeli przesadziło się z naładowanie to jedynym
                sposobem obniżenia temp.w domu było otwarcie okien i wypuszczenie nadmiaru ciepła
                na zewnątrz./mało ekonomiczne prawda ?/Dodatkowo przez złą izolację piece te
                oddawały zbyt dużo ciepła zaraz po naładowaniu,czyli w nocy,a niewystarczająco po
                paru godzinach.Cegła szamotowa też nie była dobrym wkładem,bo zbyt długo się
                nagrzewała.Najwyższy czas by te piece trafiły na złom.Wady te w znacznym stopniu
                usunięto w piecach najnowszej generacji.Zastosowano w nich bardzo dobre materiały
                izolacyjne,zastosowano magnezyt,który się znacznie szybciej nagrzewa i dodano
                regulację temperatury.Regulator automatycznie przysłania lub odsłania
                kanał ,którym przepływa powietrze przez rozgrzany rdzeń.Dzięki temu jest
                utrzymywana stała temperatura w mieszkaniu i nie dochodzi do niepotrzebnego
                przegrzania.Zesawiając te zalety z ceną tych pieców mamy ekonomiczne ogrzewanie
                naszego mieszkania.
                Szczytem techniki jest piec oddający ciepło dynamicznie.Zastosowano w nim
                najlepsze materiały izolacyjne i niestety najdroższe.Cena ich to znaczący
                składnik ceny całego pieca.Piec ten praktycznie oddaje ciepło tylko wtedy,gdy
                włączymy dmuchawę,która wydmuchuje ciepłe powietrze z pieca.Jeżeli dmuchawa jest
                wyłączona to piec traci nie więcej jak 15% energii na dobę!,czyli praktycznie nie
                grzeje i nie potrzebuje się ładować,a ma cały czas zgromadzony zapas
                ciepła.Jeżeli podłączymy dmuchawę do sterownika dobowego,czy tygodniowego to
                możemy sobie zaprogramować w jakich godzinach ma być w naszym mieszkaniu ciepło,a
                kiedy jesteśmy w pracy będzie w mieszkaniu chłodniej,albo chłodniej np.w nocy.
                Do tego można dodać sterownik pogodowy i on sam porównując temperatury z trzech
                ostatnich dni sam ustali do jakiego poziomu jest konieczne naładowanie pieca,aby
                wystarczyło ciepła na czas drogiej taryfy.
                To tyle w skrócie na temat dlaczego są oszczędne i nieoszczędne piece.

XXL napisał:
                > Nie chcę cię martwić, ale jeżeli przy zużytych 30 kW ( krowy )
                > było ci zimno, to i przy ( też 30 kW ) nowych będzie zimno.

Re:Niekoniecznie,bo stare piece najwięcej oddawały ciepła w nocy,gdy nie było to
                potrzebne,a w dzień już nie starczyło im energii do ogrzania mieszkania,to była
                ich główna wada.

XXl napisał:
                > Tu chodzi o bilans cieplny mieszkania.
                > Na plus jest to, że stare, grube ściany mają dużą bezwładność
                > cieplną, ale i tak musisz się liczyć na spore wahania temperatury
                > w mieszkaniu.

Re:Tu też bym się nie zgodził z tą bezwładnością.Jest zaletą,ale nie w tym
                przypadku.Aneta chce grzać tylko wtedy gdy przebywa w mieszkaniu.Gdy wyjdzie do
                pracy i obniży temperaturę to mury będą powoli stygnąć utrzymując dłuższy czas
                wyższą temperaturę.Ostygną do czasu powrotu do nastawionej temperatury.Jeżeli
                teraz Aneta wróci z pracy i nastawi większą - konfortową temperaturę to w
                pierwszej kolejności ściany o dużej bezwładności będą się długo nagrzewać
                pobierając ciepło z ogrzewanego mieszkania.Przywrócenie komfortowej temperatury
                będzie trwało dłużej i pochłonie więcej energii,niż przy ścianach o małej
                bezładności cieplnej.

XXL napisał:
                > 5200 W grzejników to ok. 24 A, podgrzewacz wody pewnie z min 10 A
                > dodatkowo oświetlenie, telewizor itp. z 6 A. Będzie za mało.
                >
                > pozdrowienia

Re:Aneta miała stare piece akumulacyjne.W większości były zasilane prądem
                3-fazowym jeżeli moc nowych grzejników nie będzie większa niż tych starych i w
                mieszkaniu jest instalacja 3-fazowa to nie będzie problemów.Należy równo obciążyć
                wszystkie 3fazy odbiornikami prądu.
                Zabezpieczenie 25A stosuje się jako zabezpieczenie główne,a ono dzieli się na
                wiele 10-cio czy 16-sto Amperowych.Odbiorniki o dużym obciążeniu podłącza się
                każdy oddzielnie i w zasadzie nie ma takich ,których moc byłaby większa niż 3200W
                i byłyby odbiornikami jednofazowymi.
                Tak czy tak instalator musi to ocenić oglądając instalację,a w razie wątpliwości
                trzeba pytać w swoim Rejonie Energetycznym.
                Pozdrawiam
                ps.Aneta nadal nie polecam tych marmurów,bo oprócz wyglądu nie mogę znaleźć w
                nich żadnych innych zalet,biorąc pod uwagę,że masz dwie taryfy.
                • Gość: XXL Re: Do lasera IP: *.echostar.pl 26.10.01, 19:56
                  Gość portalu: laser napisał(a):

> Gość portalu: XXL napisał(a):
                  > > Oj ludzie :-))
                  > > Nie ma pieców elektrycznych mniej lub bardziej oszczędnych !
                  > > 5500 Wat zamienia się na ciepło i to ciepło zostaje w mieszkaniu
                  > > obojętnie z jakiego pieca. O oszczędności możemy mówić
                  > > jedynie jeśli chodzi o taryfę i ciepło oddawane w czasie
                  > > obowiązywania droższej taryfy.
                  >
                  > Re: Niestety nie mogę się z tym zgodzić,bo są nieekonomiczne piece,ekonomiczne
                  > i bardzo ekonomiczne.Stare piece kiepsko izolowane miały tylko jedną
                  > regulację - stopnia naładowania.Jeżeli przesadziło się z naładowanie to jedynym
                  sposobem obniżenia temp.w domu było otwarcie okien i wypuszczenie nadmiaru ciepła
                  > na zewnątrz./mało ekonomiczne prawda ?/Dodatkowo przez złą izolację piece te
                  oddawały zbyt dużo ciepła zaraz po naładowaniu,czyli w nocy,a niewystarczająco po
                  > paru godzinach.Cegła szamotowa też nie była dobrym wkładem,bo zbyt długo się
                  >nagrzewała.Najwyższy czas by te piece trafiły na złom.Wady te w znacznym stopniu
                  usunięto w piecach najnowszej generacji.Zastosowano w nich bardzo dobre materiały
                  > izolacyjne,zastosowano magnezyt,który się znacznie szybciej nagrzewa i dodano
                  > regulację temperatury.Regulator automatycznie przysłania lub odsłania
                  > kanał ,którym przepływa powietrze przez rozgrzany rdzeń.Dzięki temu jest
                  > utrzymywana stała temperatura w mieszkaniu i nie dochodzi do niepotrzebnego
                  > przegrzania.Zesawiając te zalety z ceną tych pieców mamy ekonomiczne ogrzewanie
                  > naszego mieszkania.
                  > Szczytem techniki jest piec oddający ciepło dynamicznie.Zastosowano w nim
                  > najlepsze materiały izolacyjne i niestety najdroższe.Cena ich to znaczący
                  > składnik ceny całego pieca.Piec ten praktycznie oddaje ciepło tylko wtedy,gdy
                  >włączymy dmuchawę,która wydmuchuje ciepłe powietrze z pieca.Jeżeli dmuchawa jest
                  >wyłączona to piec traci nie więcej jak 15% energii na dobę!czyli praktycznie nie
                  > grzeje i nie potrzebuje się ładować,a ma cały czas zgromadzony zapas
                  > ciepła.Jeżeli podłączymy dmuchawę do sterownika dobowego,czy tygodniowego to
                  możemy sobie zaprogramować w jakich godzinach ma być w naszym mieszkaniu ciepło,a
                  > kiedy jesteśmy w pracy będzie w mieszkaniu chłodniej,albo chłodniej np.w nocy.
                  > Do tego można dodać sterownik pogodowy i on sam porównując temperatury z trzech
                  >ostatnich dni sam ustali do jakiego poziomu jest konieczne naładowanie pieca,aby
                  > wystarczyło ciepła na czas drogiej taryfy.
                  > To tyle w skrócie na temat dlaczego są oszczędne i nieoszczędne piece.

Ech, nadal powtarzam, że ilość ciepła powstała z energii elektrycznej
                  obojętnie w którym piecu jest TAKA SAMA. To o czym piszesz to są
                  rozwiązania techniczne pozwalające na gromadzenie i równomierne
                  oddawanie ciepła przez całą dobę ( także w czasie droższej taryfy ).
                  I o tym pisałem. Nawet najlepszy piec nie da więcej energii.
                  A nowoczesny piec zapewnia za to większy komfort.

> XXL napisał:
                  > > Nie chcę cię martwić, ale jeżeli przy zużytych 30 kW ( krowy )
                  > > było ci zimno, to i przy ( też 30 kW ) nowych będzie zimno.
                  >
                  >Re:Niekoniecznie,bo stare piece najwięcej oddawały ciepła w nocy,gdy nie było to
                  > potrzebne,a w dzień już nie starczyło im energii do ogrzania mieszkania,to była
                  > ich główna wada.

Zgoda, ale w przekroju doby ilość ciepła oddawana do otoczenia ( mieszkania )
                  pozostanie taka sama. Zwiększą się tylko różnice temperatury między
                  okresami grzania.

> XXl napisał:
                  > > Tu chodzi o bilans cieplny mieszkania.
                  > > Na plus jest to, że stare, grube ściany mają dużą bezwładność
                  > > cieplną, ale i tak musisz się liczyć na spore wahania temperatury
                  > > w mieszkaniu.
                  >
                  > Re:Tu też bym się nie zgodził z tą bezwładnością.Jest zaletą,ale nie w tym
                  > przypadku.Aneta chce grzać tylko wtedy gdy przebywa w mieszkaniu.Gdy wyjdzie do
                  > pracy i obniży temperaturę to mury będą powoli stygnąć utrzymując dłuższy czas
                  > wyższą temperaturę.Ostygną do czasu powrotu do nastawionej temperatury.Jeżeli
                  > teraz Aneta wróci z pracy i nastawi większą - konfortową temperaturę to w
                  > pierwszej kolejności ściany o dużej bezwładności będą się długo nagrzewać
                  > pobierając ciepło z ogrzewanego mieszkania.Przywrócenie komfortowej temperatury
                  > będzie trwało dłużej i pochłonie więcej energii,niż przy ścianach o małej
                  > bezładności cieplnej.

Nieprawda, im większa bezwładność cieplna ścian i sprzętu domowego tym lepiej.
                  To te elementy stabilizuja temperaturę w mieszkaniu. Nagrzewają się powoli
                  i stygną powoli. Powietrze ma bardzo małą pojemność cieplną nagrzewa się
                  i stygnie błyskawicznie. Taki efekt jest w drewnianych domach.
                  Te mieszkania, których ściany mają dużą pojemność cieplna stygną bardzo powoli
                  ( 2-4 bez żadnego ogrzewania na dobę ). I okresowe ogrzewanie ma mniejszy
                  wpływ różnicę temperatury.

> XXL napisał:
                  > > 5200 W grzejników to ok. 24 A, podgrzewacz wody pewnie z min 10 A
                  > > dodatkowo oświetlenie, telewizor itp. z 6 A. Będzie za mało.
                  >
                  > Re:Aneta miała stare piece akumulacyjne.W większości były zasilane prądem
                  > 3-fazowym jeżeli moc nowych grzejników nie będzie większa niż tych starych i w
                  mieszkaniu jest instalacja 3-fazowa to nie będzie problemów.Należy równo obciążyć
                  > wszystkie 3fazy odbiornikami prądu.
                  > Zabezpieczenie 25A stosuje się jako zabezpieczenie główne,a ono dzieli się na
                  > wiele 10-cio czy 16-sto Amperowych.Odbiorniki o dużym obciążeniu podłącza się
                  każdy oddzielnie i w zasadzie nie ma takich ,których moc byłaby większa niż 3200W
                  > i byłyby odbiornikami jednofazowymi.

Aneta pisała, że ma do dyspozycji prąd 2 x 16 A i to jest za mało.
                  Naturalnie przy wykorzystaniu trzeciej "nitki" to wystarczy ( 3 x 16 A )

>Tak czy tak instalator musi to ocenić oglądając instalację,a w razie wątpliwości
                  > trzeba pytać w swoim Rejonie Energetycznym.

Też tak uważam , nie wiem jak u niej wygląda instalacja ( też przekroje
                  kabli ) Do podłączenia pieca powinien być 3x2,5mm2.

> ps.Aneta nadal nie polecam tych marmurów,bo oprócz wyglądu nie mogę znaleźć w
                  > nich żadnych innych zalet,biorąc pod uwagę,że masz dwie taryfy.

Ja też nie polecam :-(
                  No chyba, że walory estetyczne przeważają nad komfortem użytkowania.

pozdrowienia
                  • Gość: aneta Re: Do lasera i XXL IP: 212.160.159.* 29.10.01, 17:51
                    Ale wywołałam burzę.
                    Niestety Wasze rady były spoźnione, bo już wcześniej zdecydowałam się
                    zainwestować w moje marmury i wpłaciłam zaliczkę. Fachowcy mi je zainstalowali
                    w sobotę.

Nie znam dobrze praw fizyki bo jestem filologiem, ale jestem z nowych
                    grzejników zadowolona. Temperatura w domu jest stała, na dworze nie jest zimno,
                    więc grzejniki pracują tzn. włączają się w dużych odstępach czasu. Zerkam
                    również na licznik i na razie nie wywołało to u mnie przerażenia.

Zdaję sobie sprawę, że zimą będę płaciła więcej.

Co do instalacji, to wszystko funkcjonuje bez przeróbek. Może wcześniej źle
                    policzyłam ampery i jest ich więcej. Podgrzewacz wody z pewnością funkcjonuje
                    na więcej niż jednej fazie. Gdy wszystkie grzejniki są włączone i odkręcam wodę
                    pod prysznicem (duży strumień), to korki nie wyskakują, czego się obawiałam.

Zgadzam się, że nowoczesne piece akumulacyjne to najlepsze rozwiązanie w
                    wypadku ogrzewania elektrycznego. Ale mimo wszystko nie chciałam zamieniać
                    wielkich krów na mniejsze krowy. Dzięki zamianie na grzejniki marmurowe
                    (grubość 3 cm x 100 cm x 50 cm) zyskałam bardzo dużo miejsca. Nie sądzę również
                    aby takie nowoczesne piece z możliwością sterowania były super tanie.

Dziekuję mimo wszystko za odzew.
                    Jak będę miała jakiś nowy pomysł w związku z modernizacją mieszkania będę
                    najpierw długo się radzić.
                    Teraz muszę jakoś wynieść te stare piece z domu i zagipsować przewód kominowy.
      • Gość: Kasia Re: konwektory elektryczne IP: *.esta.com.pl 24.10.01, 08:06
        W chwili obecnej mam piece węglowe. Stąd moje pytanie, czy podłączenie
        grzejników o łącznej mocy 5500V do obecnej instalacji elektrycznej 220 V nie
        spowoduje jakiejś katastrofy w mieszkaniu. Zupełnie nie wiem od której strony
        zabrać się do tego tematu. Jak to zrobić, żeby nie popaść w niepotrzebne
        koszty. Proszę o radę.
        • Gość: laser Re: konwektory elektryczne IP: 62.233.128.* 24.10.01, 20:29
          Musisz zapytać w Twoim rejonie energetycznym,czy Twoja sieć to jesyt na to
          obciążenia zaprojektowana.Podejrzewam,że nie.Tylko w Twoim rejonie
          energetycznym Ci to mogą powiedzieć.
          Pozdrawiam.
        • Gość: XXL Re: konwektory elektryczne IP: *.echostar.pl 24.10.01, 21:54
          Sprawdź, jakie masz bezpieczniki przy liczniku
          energii. Np 16 A (Amper) czy 25 A czy inne.

Moc instalacji elekrycznej to napięcie 220 V razy
          prąd w Amperach.
          Np. 220V x 16A = 3520W tyle można maksymalnie obciążyć
          twoją instalację.
          Naturalnie oprócz pieca musisz uwzględnić też inne
          odbiorniki (np. światło, pralka, TV itp ).
          Wszystko razem nie może przekroczyć obliczonej wartości.

Każdą zmianę zabezpieczenia ( także licznik dwutaryfowy )
          musisz załatwić w Rejonie Energetycznym. Do zmiany potrzebny
          pewnie będzie projekt z obliczeniami. Najlepiej udać się
          do Biura Obsługi Klienta w Energetyce.

Uwaga 1 : na taką moc ( 5500 W ) piece mogą być na prąd
          trójfazowy ( 380V ). Trzeba sprawdzić.

Uwaga 2 : Dla mocy 5500 W ( przy 220V ) potrzebny bezpiecznik
          min 25 A. Jak uwzględnić pozostałe potrzeby mieszkania ( 16A )
          potrzeba mocniejszy bezpiecznik.

pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka