Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dom w lesie - za i przeciw

IP: 217.153.123.* 23.07.06, 13:58
    Zastanawiam się nad kupnem bardzo zadrzewionej działki i budową tam domu. Czy
    ci którzy mieszkają w takich domach mogliby powiedzieć coś wiecej na temat wad
    i zalet takiego rozwiązania?? Czy przez drzewa nie ma na przykład mniej słońca
    w domu, czy dużo trudniej jest na takiej działce urzadzić ogródek itp.
    Z góry dzięki
    Obserwuj wątek
      • kaktus115 Re: Dom w lesie - za i przeciw 23.07.06, 20:09
        witam,,plusy to:
        swierze powietrze, ciekawa koncepcja zagospodarowania ogrodu, bliskosc natury,
        minusy:robactwo, ktore pojawi sie w domu,dzika zwierzyna pojawiajaca sie, co
        przyprawia o wscieklosc wlasnego psa, zwroc uwage na usytuowanie domu w
        stosunku do lasu,np zeby nie zacienial poludniwej witryny,albo calej czesci
        wypoczynkowej, pozdrawiam
        • Gość: Alex Re: Dom w lesie - za i przeciw IP: 217.153.123.* 23.07.06, 22:06
          A co za robactwo? Czy jest bardzo uciązliwe i czy można je skutecznie wytępić?
        • Gość: mif Re: Dom w lesie - za i przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 22:43
          kaktus115 napisała:
          > minusy:robactwo, ktore pojawi sie w domu,dzika zwierzyna ...

Przesada.
          Z robactwa skorki (zwane inaczej szczypawicami), może mrówki (ale nie faraonki)
          Z dzikiej zwierzyny, myszy i nornice.
          Większość zwierząt jest inteligentna i, w odróżnieniu od ludzi, nie pcha się
          tam, gdzie ich nie chcą :)
          Świergot ptaków, podglądanie ich zachowań w zimie, przy karmniku, grzyby na
          wyciągnięcie ręki, w pełni zrekompensują małe niedogodności.
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=31509787&a=31509787---------------------------
          Opisz swój las :)
          • Gość: gh Re: Dom w lesie - za i przeciw IP: *.izz.waw.pl / *.izz.waw.pl 27.07.06, 09:07
            Minus to komary po byku zwłaszcza jeśli nie daleko jest woda
        • Gość: arabella Re: Dom w lesie - za i przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 02:28
          plus-od razu gotowy i piękny ogród (po co zmieniać naturę),który
          nawet w zimie wygląda pięknie.Można posadzić pelargonie na tarasie w donicach
          lub w obecnie modnych kamiennych kręgach niedaleko domu.Chcąc posadzić np. róże
          wprost do gruntu musisz nawieżć sporo ziemi ogrodowej.

minus-na dach domu sypią się igły,przy wilgoci i stałym zacienieniu panującym w
          lesie dachówka ceramiczna porasta mchem,b. brzydko to wygląda i co jakiś czas
          wymaga czyszczenia.
          Ja zbudowałam dom na działce nie zalesionej i obecnie sama ją powoli zalesiam
          Po deszczu sosenki i świerki srebrne pachną tak mocno że czuję się jakbym była
          w prawdziwym lesie.
      • kaktus115 Re: Dom w lesie - za i przeciw 25.07.06, 21:28
        u mnie sa much konskie, osy, pszczoly i stada konikow ( te bardzo
        sympatyczne ), a pod dom podchodza sarny, dziki ...
        • Gość: Alex Re: Dom w lesie - za i przeciw IP: 217.153.123.* 25.07.06, 23:19
          To gdzie ty mieszkasz Kaktus? Ja miałem na myśli zalesioną działkę w Mazowieckim
          Parku Krajobrazowym w Warszawie.
          • vdagv Re: Dom w lesie - za i przeciw 27.07.06, 08:28
            Moi rodzice mają działkę na skraju MPK, zalesiona jest naturalnie z jednej
            strony (z tyłu). Co do zwierzaków to rodzina jeży (przecudne są) i kuna, która
            przez pół roku buszowała im po strychu (robiła takie zamieszanie,że spać nie
            można było),ale szczęśliwie się wyniosła. Poza tym mnóstwo ptaków, wiewiórki,
            myszy też się zdarzają (ale jest kot, który robi z nimi porządek i później
            przynosi w prezencie ;)). Grzyby na wyciągnięcie ręki. Igliwie nie jest tak
            bardzo uciążliwe, za to ze sprzątaniem szyszek, które pałętają się wszędzie
            trudno nadążyć. Innych minusów nie widzę, jak kiedyś przyjdzie mi kupować
            działkę to tylko zalesioną :)
          • Gość: Jola Re: Dom w lesie - za i przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 08:57
            To wolno budować się w parku krajobrazowym????????
            • vdagv Re: Dom w lesie - za i przeciw 27.07.06, 14:51
              nie wolno to w parku narodowym.W parku krajobrazowym można prowadzić
              działalność gospodarczą i rolniczą, oczywiście wszystko w granicach
              zrównoważonego rozwoju ;)
      • kalinazkalinowa Re: Dom w lesie - za i przeciw 26.07.06, 09:06
        Prawdopodobnie minusem będzie droga dojazdowa najczęściej piaszczysta jesienią
        woda, zimą lód, latem kurz itd.
        Po co urządzać ogródek skoro teren jest zalesiony i ma swoją specyfikę ?
        Ewentualnie taras i altana.
      • kalinazkalinowa Re: Dom w lesie - za i przeciw 26.07.06, 09:07
        Akurat odnośnie MPK mogę się wypowiadać bo mieszkałam tam ponad 25 lat :)
      • kaktus115 Re: Dom w lesie - za i przeciw 26.07.06, 18:26
        moze u mnie to faktycznie przesada! ale ja nie odradzam bron boze nikomu
        kontaktu z natura, sama mieszkam prawie w lesie pod szczecinem.pozdrawiam :-)
      • Gość: proper Re: Dom w lesie - za i przeciw IP: *.itpp.pl 27.07.06, 00:42
        My za chwilę bedziemy na takiej działce mieszkać.
        Specjalnie chcielismy działke w lesie dla jej plusow (ale są i minusy)
        Plusy to cisza, spokój, brak ruchu na drodze brak uciązliwych sąsiadow jak
        sklepy czy warsztaty. Drzewa to rowniez cień - nie wiem co ludzie mają z
        nasłonecznieniem. ja wole miec dom zacieniony a nie nasłoneczniony - zwlaszcza
        teraz :)
        Nasłoneczniony moge miec taras.
        Pod dom podchodza sarenki. Widzisz jak przesuwa się jeż. Kica sobie zajączek,
        myślisz: o rany. Śpiewają ptaszki i wydaje ci się że wciąż jesteś na wakacjach.
        Minusy to to że masz las :) a wiec wszedzie igły i liscie. Fajnie wygladają, ale
        lasu przecież nie [posprzątasz. Wiec nie marzysz o trawniku bo cholera cie
        wezmie jak codziennie zbierasz igly z trawniczka. Zapomnij tez o basenie albo
        oczku wodnym - no chyba ze lubisz codziennie je czyscic.
        Widziales zdjecia rezydencji w lesie a wokol drzew cudowny zielony trawnik? No
        to pomysl ze co rano zbierasz z tego pieknego trawnika miliony igiel i szyszek :)
        Droga jest pewnie gruntowa wiec zima nasypie snieg i nie zjawi sie nic co
        odsniezy. Musisz poprosic sąsiada z traktorem.
        W domu masz pelno tych szyszek i igielek (no ale jak mieszkasz na pustym polu to
        masz pelno piachu).
        Nie dasz rady zrobic ogrodu jaki chcesz. Nie pozwoli ci na to gleba. No zresz a
        do lasu to niewiele ogrodow pasuje. Musisz sie dostosowac do lasu - to plus i
        minus razem :)
        Ja bym za nic nie mieszkal gdzie indziej.
        • Gość: Ewa Re: Dom w lesie - za i przeciw IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 27.07.06, 01:26
          Nim podejmiesz jakakolwiek decyzje ,sprawdz czy wszystkim domownikom
          przeprowadzka do domu w lesie wyjdzie na zdrowie-przemysl to dokladnie bo potem
          bedzie tragedia.
          • Gość: Alex Re: Dom w lesie - za i przeciw IP: 217.153.123.* 27.07.06, 02:04
            A dlaczego miałaby nie wyjść na zdrowie? Co jest niezdrowego w lesie?
            • Gość: x Re: Dom w lesie - za i przeciw IP: *.icpnet.pl 27.07.06, 08:18
              alergia
        • Gość: Alex Re: Dom w lesie - za i przeciw IP: 217.153.123.* 27.07.06, 02:16
          Ewa? A gdzie kupiliście działkę? Jaki to las?
      • Gość: calamari Re: Dom w lesie - za i przeciw IP: *.static.rvsd.ca.charter.com 27.07.06, 03:33
        Ej to i tak macie jeszcze fajnie. Chcialabym zeby pod moj dom podchodzily sarenki i zajaczki, zamiast
        tego mam cholerne kojoty , szopy i niedzwiedzie, o matko strach. No i mieszkam w lesie, ale niestety
        nie w Polsce. Prawde mowia Ci, twierdzac, ze nie zrobisz sobie pieknego ogrodu, bo gleba jest niestety
        za kwasna. I bardzo wazne, planuj budowe tak zebys miala duzo slonca w srodku. My kupilismy dom,
        mamy piekne duze okna ale z polnocnej i pd strony, tzn, ze slonca w domu jest malutko i przy zakupie
        jakiegokolwiek kwiatka musze kombinowac, gdzie go postawic.
        Warto jakkolwiek bys nie patrzyl/a, ptaszki spiewaja, a powietrze , achh sama rozkosz.
      • raveness1 Re: Dom w lesie - za i przeciw 27.07.06, 06:29
        Las jest cudowny, ale co innego wypoczywac w lesie a co innego mieszkac tam na
        stale.
        Czy to nie grozi zeswirowaniem, byc tak odcietym z dala od swiata?
      • kalinazkalinowa Re: Dom w lesie - za i przeciw 27.07.06, 08:32
        akurat Mazowiecki Park Krajobrazowy jest w Warszawie i w jej bliskim
        sąsiedztwie czyli 2 w 1 ;)
      • Gość: Wit Re: Dom w lesie - za i przeciw IP: 213.241.46.* 27.07.06, 08:46
        Świetna sprawa mam taką działkę z domem w lesie.Faktycznie przy dużych drzewach
        brak słońca ,ogródek nie z powodu zakwaszenia gleby.jeżeli to trzeba zrobić
        skórówkę inawieść ziemi ogrodniczej ale jest to zabronione ze względu na
        degradację środowiska.Przy dużych drzewach /ok 25m wysokości/mam problem z
        odbiorem programu telewizji oraz ciągiem w kominie.A pozatym ekstra !!!
        • Gość: Arabella Re: Dom w lesie - za i przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 10:48
          Zapomniałam o jeszcze jednym minusie.Słyszę od moich koleżanek które
          mają domy w lesie ,że gdy ich mężów nie ma w domu w nocy(bo np. mają wyjazd
          służbowy) to one boją się być same, mimo że dom jest monitorowany przez
          security service.Ato jakiś puszczyk pohukuje ato jakaś gałąż trzaśnie
          Skarżą się też na komary w domu.
        • Gość: Gość Re: Dom w lesie - za i przeciw IP: 83.168.96.* 27.07.06, 11:13
          Co do kłopotów z ciągiem w kominie, to są specjalne nakładki na komin
          poprawiające cug. Pytaj się kominiarza.
      • kropka9991 Re: Dom w lesie - a jeśli będzie pożar lasu? 27.07.06, 10:41
        Teraz w dobie zmian klimatycznych pojawił się nowy istotny minus domu w lesie.
        Lasy będą płonąć, bo tak długotrwałe susze wystawiają je na bardzo ciężką próbę.
        A wtedy przy mocno zadrzewionej działce dom nie ma szans aby się uchronić -
        czasami pokazują w TV zdjęcia z płonących lasów w Kalifornii albo Australii -
        stojące w tamtych lasach domy, nie tylko te z drewna, ulegają doszczętnemu spaleniu.
      • Gość: Gość Re: Dom w lesie - za i przeciw IP: 83.168.96.* 27.07.06, 11:19
        W lesie powinny dobrze rosnąć różaneczniki, azalie i chyba magnolie. Jest sporo
        bylin cieniolubnych, cebulkowe też powinny się dobrze czuć w lesie. Ale chyba
        największym problemem byłoby zachowanie leśnego "klimatu" przy wprowadzaniu
        nowych roślin.
      • Gość: zaj Re: Dom w lesie - za i przeciw IP: 62.140.211.* 27.07.06, 12:08
        mieszkam z rodzicami na działce w 3/4 leśnej w Warszawie, na Choszczówce
        (daleka Białołęka)

minusy:

trudno zrobić ogródek tam gdzie sa drzewa, pielęgnacja trawy jest bardzo trudna.
        mnóstwo igiel w domu oraz muszek, robaczków itp. ale to jak w każdej
        bardziej "wiejskiej" okolicy.
        kobieta w domu w nocy sama się boi i zazwyczaj jest to dosyc daleko "od szosy"

plusy:
        wiosenne, letnie oraz wczesno-jesienne wieczory są piękne, zwłaszcza po
        podlewaniu albo deszczu - wspaniały zapach. ja w lecie czuję się tam jakbym był
        na wakacjach
        mnóstwo ptaków i zwierzaków które można obserwować - wiewórki, sarenki, jeże -
        moi rodzice kupują im ziarno i wysypyją do specjalnie zawieszonej tacki -
        mnóstwo radości z obserwacji
      • Gość: polakus A co ze zlodziejami i wlamywaczami -czy spokoj???? IP: *.fbx.proxad.net 27.07.06, 12:20
      • Gość: FreakyMisfit Re: Dom w lesie - za i przeciw IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 27.07.06, 12:22
        No to musisz się liczyć z tym, że będziesz wyśmienitym pokarmem dla całej masy komarów, much, os leśnych, szerszeni, bąków i innego latającego gówna.
      • Gość: domownik Zależy czy chcesz tam mieszkać czy "bywać" IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.07.06, 13:27
        Na podstawie własnych doświadczeń: mieszkać można, budować domu na weekendy nie
        warto - leśna działka wymaga dużo więcej pracy, a i elektorat partii rządzącej
        będzie ci regularnie pod Twoją nieobecność wyłamywal drzwi w poszukiwaniu wódki.
      • titta Re: Dom w lesie - za i przeciw 27.07.06, 14:54
        Czyli jak ktos: nie oglada telewizji, nie boi sie robactwa (tylko karaluch sa
        ble), podoba mu sie zarosnieta mchem dachowka, nie boi sie puszczyka, spis
        roslin kwasolubnych i cieniolubnych zna na pamiec, to moze sie smialo do lasu
        przeprowadzac?
        Jakis inne minusy? Co z dojazdem zima?
      • Gość: yoniska Re: Dom w lesie - za i przeciw IP: *.23.rev.vline.pl 27.07.06, 15:20
        plusy : najprzyjemniejsze jest to ,ze ptaszki spiewają o poranku , jest swieze
        powietrze, taka oaza ciszy i spokoju.
        minusy- wszedzie daleko, zima problemy z dojazdem, czasami nawet z wywozem
        smieci, obecnie są ogromne upały i ryzoko pożaru... jesli chcesz robic własny
        ogród, to trzeba sie liczyc , że wiecznie bedzie tam pełno igieł, liści....
      • adasha5 Re: Dom w lesie - za i przeciw 02.08.06, 18:18
        stałe sprzątanie liści lub igieł ( sosny ) . Ogromny problem,
      • eewa18 Re: Dom w lesie - za i przeciw 12.12.06, 20:11
        kłopot z komarami . Igły sypią się na głowę.A do tego strach przed pożarem.
        Wolę więcej ludzi i działkę w zurbanizowanym bezleśnym terenie.
        • Gość: piotr Re: Dom w lesie - za i przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 21:45
          Napewno nie będziesz mieszkała sama , pojawią się sasiedzi - tak mam .
          Ogniska , grile , kominki , spalanie śmieci - robactwo pouciekało , teraz czas
          na mnie .
          • Gość: Ziemianka Re: Dom w lesie - za i przeciw IP: *.chello.pl 13.12.06, 20:06
            Rozwiązanie pośrednie - zależne od wielkości działki - wyciąć część drzew przy domu.
            Ja miałam działkę gęsto zarośniętą drzewami liściastymi (dla tych drzew ją
            wybrałam). Ale ze względu na
            - zagrożenie zwaleniem się drzewa na dach (płytki system korzeniowy) podczas burzy
            - chęć doświetlenia domu
            - chęć stworzenia przestrzeni dzieciom jeżdżącym np. na rowerkach
            wycięłam prawie wszystkie w najbliższym otoczeniu domu.
            Zrobiłam to za radą znajomego, który mieszkał na stałe w gęstym lesie sosnowym
            (do tego stopnia, że 2 sosny wchodziły w obręb domu (przechodziły przez dach
            werandy).
            Jeśli ktoś nie chce lub nie może wyciąć drzew wokół domu, to szczerze radzę
            zamontować sobie jak najwięcej okien połaciowych typu Velux. Dają dużo więcej
            światła niż zwykłe okna. To też rada tego znajomego z lasu, u którego w domu
            było po prostu ciemno (wieczny półmrok), bo sam nie był mądry przed szkodą.
            No i w lesie można zapomnieć o montowaniu wszelkiego typu kolektorów słonecznych
            na dachu - przy polskim klimacie i przy leśnym zacienieniu mogą okazać się
            całkiem bezużyteczne.
            • roxy361 Re: Dom w lesie - za i przeciw 13.12.06, 22:27
              ja tam widzę tylko pozytywy bo z tymi pozornymi negatywami można sobie łatwo
              poradzic- jedyna rzeczą co do której ogranicza mnie działka leśna jest
              niemożliwośc wybudowania basenu odkrytego ale to tez jest w sumie do przejścia.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka