Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

C.O. czy piece indywidualne

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 09:00
    Mam problem. Mam do wyboru kupno mieszkania ze standardowym C.O. albo
    mieszkanie z indywidualnym piecykiem grzewczym dwufunkcyjnym( z zamkniętą
    komorą spalania).Co jest lepsze? może macie juz jakieś doświadczenia z takimi
    indywidualnymi piecykami. Dodam że to jest noowobudujący się blok, gdzie w
    każdym mieszkaniu dewloper przewiduje takie piecyki.
    Obserwuj wątek
      • Gość: joanna_poz Re: C.O. czy piece indywidualne IP: *.icpnet.pl 08.09.06, 10:18
        Miałam mieszkanie (a teraz dom) z własnym piecem gazowym.

Niewatpliwym plusem jest przede wszystkim to, ze włączasz i grzejesz kiedy
        chcesz - chocby w sierpniowy zimny wieczór jak juz sie zdarzyło ostatnio, nie
        czekając na łaskę albo niełaskę panów od CO.

To samo z płaceniem. Na CO pobierają Ci zaliczki przez cały rok. Tu płacisz
        faktycznie tylko wtdey kiedy grzejesz czyli od maja nic (tyle co za podgrzanie
        wody), zima ciut gorzej bo zbierają sie powazniejsze kwoty.

jesli zamontujesz sobie programator ustawiasz sobie temperatury jakie Ci
        odpowiadają (np. w takich godzinach > 22 stopnie, a w takich np. kiedy Cie nie
        ma w domu 19; osobno na weekendy, osobno na srodek tygodnia) - masz więc
        wiekszą kontrolę nad temperatura którą faktycznie chcesz miec.

Wg mnie własny piec to lepsze rozwiązanie.
        • Gość: Arek Re: C.O. czy piece indywidualne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 11:56
          Rozumiem że nie było usterek i piec wpisuje sie w miarę rozsądnie w ergonomie
          łazienki.
          Dzięki za odpowiedz
      • Gość: phans Re: C.O. czy piece indywidualne IP: *.centertel.pl 08.09.06, 19:50
        Piec dwufunkcyjny jest o wiele lepszy od wspólnego C.O.
        Proponuje sie zapytac dlaczego piec z zamknieta komora spalania? Gdzie beda
        odprowadzane spaliny bo jezeli przez sciane boczna to zgodnie z rozporządzeniem
        Ministra Infrastruktury z 2002 roku (DU 75 poz. 690) maksymalna moc urządzenia
        gazowego z bocznym wyrzutem spalin może sięgać 5 kW.

• Gość: tez mam taki piec Re: C.O. czy piece indywidualne IP: 212.160.91.* 11.09.06, 13:38
          Z zamknietą - bo bezpieczniej. Poza tym, można go wtedy obudowac szafką.
          Sama mam taki piec i bardzo sobie chwalę. Jedyne, czego żałuję, to to, że nie ma
          przy nim zbiornika na wodę - podgrzewa wodę przepływowo, więc trzeba chwilę
          odczekać, zanim woda ma odpowiednią temperaturę. Nie lubię tracic wody :/
          Ogólnie: komfort decydowania o tym, kiedy chcesz mieć ciepło; łatwość kontroli
          wydatków; spore oszczędności (w rozliczeniu bloków ogrzewanych z kotłowni zawsze
          uwzględniane są jakieś straty - suma liczników indywidualnych nie rowna sie
          glownemu).
          Musisz pamietac o obowiązku konserwacji takiego pieca, zwłaszcza w okresie
          gwarancji, o przewodach kominiarskich, ale w bloku ogrzewanym przez kotlownie
          takie koszty tez sa, tylko ukryty w stawce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka