Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

problem ze spółdzielnią

20.11.06, 10:46
    w lutym br. zakupiłam mieszkanie od spółdzielni;wszytko było pieknie do
    chwili gdy poszłam na głosowanie w wyborach samorządowych i okazało się, że
    oprócz mnie jest tam zameldowany jakiś człowieczek. Spóldzielnia zaskoczona
    tym faktem "postanowiła" to wyjaśnić. A ja swoja drogą chciałbym się
    dowiedzieć czy w tej sytuacji spółdzielnia czegoś nie zaniedbała i jak to
    udowodnić?
    Obserwuj wątek
      • a000000 Re: problem ze spółdzielnią 20.11.06, 12:32
        Sama idź do wydziału meldunkowego i sprawdź kto zacz. Z papierami
        dokumentującymi, żeś właścicielka.
        A gdy kupowałaś - nie było zamedowanego? Bo nawet nie chcę Cię podejrzeać, że
        nie sprawdziłaś w Urzędzie. NIE W SPÓŁDZIELNI!!!

Na liście wyborczej mogła być pomyłka zresztą. Poprzedni lokator jeszcze nie
        zgłoszony jako wymeldowany....
        • Gość: mif Re: problem ze spółdzielnią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 12:34
          Albo nie żyje od wielu lat :(
        • s.kot Re: problem ze spółdzielnią 20.11.06, 12:54
          no wiem, głupiutka byłam nie sprawdzając tego w urzedzie miasta, czy ktoś jest
          zameldowany; tereaz mam pewność, że delikwent jest tam zameldowany;jak
          spoldzielnia nic w tej sprawie nie zrobie to sama zloze wniosek o
          wymeldowanie;ale jestem wściekła na spoldzielnie(na siebie tez), że mnie o tym
          nie poinformowała:(
          • a000000 Re: problem ze spółdzielnią 20.11.06, 13:42
            ty nie czekaj na spółdzielnię, tylko sama wyjaśniaj w Urzędzie. Może facet
            faktycznie już dawno nie żyje. A może to jakiś przekręt? Przekręt pracownika
            spółdzielni? Wysyłasz wilka do kurnika? Chcesz aby przekrętas ze spółdzielni Ci
            powiedział, że wszystko OK? minie jakiś termin i bedziesz miała lokatora...

Pamiętaj, przez posły wilk nie tyje - sama gnaj do Urzędu.
            Aby wymeldować, musisz udowodnić, że dany człowiek przez rok nie mieszka.
            Inaczej musisz wskazać lokal, do którego mają Twojego lokatora wymeldować.
            Zresztą - w Urzędzie się dowiesz, jaka procedura obowiązuje w danej gminie.
          • Gość: uncja Re: problem ze spółdzielnią IP: *.de.ibm.com 21.11.06, 14:58
            s.kot napisała:

>ale jestem wściekła na spoldzielnie(na siebie tez), że mnie o tym > nie
            poinformowała:(

a czemu jesteś wściekła na spółdzielnię? przeciez oni nie mają obowiązku
            sprawdzać, kto jest zameldowany, co więcej - przy obecnej ochronie danych
            osobowych nie wiem nawet czy mają prawo wiedzieć o takich sprawach.
            spółdzielnia nie ma żadnego prawa kogoś wymeldować - wyłącznie ty możesz to
            zrobić.

to notariusz i ewentualnie agencja pośrednictwa powinna zwrócić ci uwagę na
            konieczność dopilnowania kwestii meldunkowej. U mnie notariusz przed
            podpisaniem umowy wymagał złożenia aktualnego zaświadczenia z gminy, że w
            lokalu NIKT nie jest zameldowany. Dziwię się, że u ciebie było inaczej,
            notariusz zawalił sprawę, a ty będziesz ponosić tego koszty.
      • Gość: znawca Re: problem ze spółdzielnią IP: *.aster.pl 20.11.06, 13:55
        przeczytaj jeszcze raz swój akt notarialny.
        zakładam, że przy akcie sprzedający nie okazał zaświadczenia, że nikt nie jest
        zameldowany w tym mieszkaniu, bo gdyby tak było to nie byłoby teraz problemu.
        jeśli w akcie sprzedający "oświadczył, że (...) nikt nie jest zameldowany" to
        możesz go teraz pozwać za "nieprawdę", a jeśli niczego takiego tam nie ma to
        niestety sama sobie jesteś winna i teraz to na twojej głowie jest ten "lokator"
        i problemy związane z jego wymeldowaniem.
        dadam, że do przeniesienia własności nie ma obowiązku wymeldowania ze
        sprzedawanego mieszkania, ale oczywiście warto o coś takiego zadbać przed
        podpisaniem umowy.
      • Gość: dio Re: problem ze spółdzielnią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.06, 00:30
        Od lutego minęło dużo czasu i z urzędu wymeldujesz tę osobę-załatwisz to sama.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka