joolanta Re: Kuchnia - panele 20.12.06, 11:27 czy się one sprawdzają? czy lepiej terakota? Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Kuchnia - panele 20.12.06, 15:30 My zdecydowaliśmy sie na terakotę. Mam jendak znajomą, która połozyła sobie w kuchni panele Pergo - służą już wiele lat i przeżyły nawet drobne zalanie (woda z rozmarzniętej lodówki) Odpowiedz Link Zgłoś
joolanta Re: Kuchnia - panele 20.12.06, 16:29 no właseni to chyba musza byc specjalne panele? Odpowiedz Link Zgłoś
woodpecker_from_mars Re: Kuchnia - panele 20.12.06, 16:46 Moim zdaniem do kuchni niekonieczne są "specjalne" panele; wystarczy dokupic specjalna paste do impregnacji piór (uodparnia na wilgoć). Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Kuchnia - panele 21.12.06, 07:42 Myślę, że panele w kuchni to nienajlepszy pomysł. To przecież nie tylko kwestia ewentualnej wilgoci, ale i pryskający tłuszcz, rozlane płyny, drobne okruch jedzenia. Panele są podatne na zarysowania, które bardzo dobrze widać. O ile utrzymanie paneli w zwykłym pokoju jest bardzo pracochłonne aby jako tako wyghladały, to w kuchni bedzie to masakra... Odpowiedz Link Zgłoś
joolanta Re: Kuchnia - panele 21.12.06, 12:10 no tak, ale taka zimna posadzka z terakoty bardzo mi nie odpowiada Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Kuchnia - panele 21.12.06, 13:49 to zrób ogrzewanie podlogowe w kuchi i po problemie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GG Re: Kuchnia - panele IP: *.icm.edu.pl 21.12.06, 14:51 Znajomi mają panele i tak źle nie wyglądają, być może nie używają intensywnie kuchni. Najlepiej stosować o największej klasie ścieralności i uszczelnić łączenia to nie poinno być chyba problemu. Ja mam w kuchni od 10 lat płytki korkowe przeznaczone do obiektów o większym natężeniu ruch i sprawują się bardzo dobrze, specjalnie nie widać śladów zużycia. Nie występuje coś takiego jak wydeptane ścieżki na powierzchniach lakierowanych. Oprócz tego, że podłoga jest ciepła mozna chodzić boso, to czasami jak coś spadnie ze stołu to nie zawsze się stłucze. W przypadku terakoty to masz bankowo a jak coś ciężkiego to jeszcze zostawi ślad. Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz_1234 Re: Kuchnia - panele 05.01.07, 21:09 Jedna i druga podłoga ma wady i zalety. Panele - ciepłe, jak spadnie szklanka to jest szansa że się nie stłucze. Co do jakości paneli to proponuję 8mm i klasa ścieralności AC4 (np. Quick Step Floor). Warunek jest jeden, musisz "zasilikonować" specjalnym zabezpieczniem (koszt ok. 20zł/10m2) panele podczas montażu. Utrzymanie w czystości dobrej jakości pali nie jest trudne. Odpowiedni płyn do konserwacji powinien wystarczyć. Odpowiedz Link Zgłoś