Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kuchnia - panele

20.12.06, 11:25

Obserwuj wątek
      • joolanta Re: Kuchnia - panele 20.12.06, 11:27
        czy się one sprawdzają? czy lepiej terakota?
        • marghot Re: Kuchnia - panele 20.12.06, 15:30
          My zdecydowaliśmy sie na terakotę. Mam jendak znajomą, która połozyła sobie w
          kuchni panele Pergo - służą już wiele lat i przeżyły nawet drobne zalanie (woda
          z rozmarzniętej lodówki)
          • joolanta Re: Kuchnia - panele 20.12.06, 16:29
            no właseni to chyba musza byc specjalne panele?
            • woodpecker_from_mars Re: Kuchnia - panele 20.12.06, 16:46
              Moim zdaniem do kuchni niekonieczne są "specjalne" panele; wystarczy dokupic
              specjalna paste do impregnacji piór (uodparnia na wilgoć).
              • des4 Re: Kuchnia - panele 21.12.06, 07:42
                Myślę, że panele w kuchni to nienajlepszy pomysł. To przecież nie tylko kwestia
                ewentualnej wilgoci, ale i pryskający tłuszcz, rozlane płyny, drobne okruch
                jedzenia. Panele są podatne na zarysowania, które bardzo dobrze widać. O ile
                utrzymanie paneli w zwykłym pokoju jest bardzo pracochłonne aby jako tako
                wyghladały, to w kuchni bedzie to masakra...
      • joolanta Re: Kuchnia - panele 21.12.06, 12:10
        no tak, ale taka zimna posadzka z terakoty bardzo mi nie odpowiada
        • marghot Re: Kuchnia - panele 21.12.06, 13:49
          to zrób ogrzewanie podlogowe w kuchi i po problemie
      • Gość: GG Re: Kuchnia - panele IP: *.icm.edu.pl 21.12.06, 14:51
        Znajomi mają panele i tak źle nie wyglądają, być może nie używają intensywnie
        kuchni. Najlepiej stosować o największej klasie ścieralności i uszczelnić
        łączenia to nie poinno być chyba problemu. Ja mam w kuchni od 10 lat płytki
        korkowe przeznaczone do obiektów o większym natężeniu ruch i sprawują się bardzo
        dobrze, specjalnie nie widać śladów zużycia. Nie występuje coś takiego jak
        wydeptane ścieżki na powierzchniach lakierowanych. Oprócz tego, że podłoga jest
        ciepła mozna chodzić boso, to czasami jak coś spadnie ze stołu to nie zawsze się
        stłucze. W przypadku terakoty to masz bankowo a jak coś ciężkiego to jeszcze
        zostawi ślad.
      • mariusz_1234 Re: Kuchnia - panele 05.01.07, 21:09
        Jedna i druga podłoga ma wady i zalety.
        Panele - ciepłe, jak spadnie szklanka to jest szansa że się nie stłucze. Co do
        jakości paneli to proponuję 8mm i klasa ścieralności AC4 (np. Quick Step
        Floor). Warunek jest jeden, musisz "zasilikonować" specjalnym zabezpieczniem
        (koszt ok. 20zł/10m2) panele podczas montażu. Utrzymanie w czystości dobrej
        jakości pali nie jest trudne. Odpowiedni płyn do konserwacji powinien
        wystarczyć.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka