kasiula83 29.01.07, 13:23 mam problem z oknami w moim domu. podczas zimy moje okna sa zaparowane i woda skrapla sie od wewnatrz na parapet. czy ktos wie co nalezy zrobic zeby tak sie nie robilo? dodam ze sa to plastikowe okna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marta_inter Re: zaparowane okna 29.01.07, 13:38 Masz złą wentylacje w domu. Rozszczelnij okna i sprawdz kanały wentylacyjne. Mozesz zainwestować w wentylacje mechaniczną lub taniej założyc nawiewniki higrosterowalne. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiula83 Re: zaparowane okna 29.01.07, 13:56 nie moge rozszczelnic okien bo jak to zrobie to kaloryfer pobiera mi wiecej ciepla. a na kaloryferze zalozone sa pomiarniki ciepla. najgorsze jest to ze to tylko u mnie jest problem z tymi oknami. sasiedzi tak nie maja. Odpowiedz Link Zgłoś
marta_inter Re: zaparowane okna 29.01.07, 14:17 kasiula83 - musisz wybrac sama : 1. Wysoka wilgotność wewnatrz mieszkania, grzyb na scianach itp. i niskie koszty ogrzewania. 2. Niska wilgotność wewnatrz mieszkania, a więc dobrze wentylowane pomieszczenia i trochę wyzsze koszty ogrzania mieszkania. "Z pustego i Salomon nie naleje" - poczytaj sobie o wentylacji : www.wentylacja.org.pl/02_abc.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grodek Re: zaparowane okna IP: *.chello.pl 29.01.07, 20:02 Więc siedź w wilgoci, smrodzie, a na dłuższą metę w grzybie. Grzejnik można wyłączyć i intensywnie wywietrzyć mieszkanie przez kilkanaście minut dziennie. kasiula83 napisała: > nie moge rozszczelnic okien bo jak to zrobie to kaloryfer pobiera mi wiecej > ciepla. a na kaloryferze zalozone sa pomiarniki ciepla. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: zaparowane okna 29.01.07, 20:15 pewnie masz szyby o dużym współczynniku przenikalności cieplnej. Ja miałam 2,9 - i ciągle szyby były zaparowane. Gdy wymieniłam na 1,1 - poza tym reszta bez zmian - nie ma zaparowania. Pojawia się tylko, gdy dużo gotuję w kuchni - ale to zrozumiałe - wilgotność rośnie i gdzieś się skroplić musi. Lepiej na szybach niż w kącie ściany i grzyb gotowy. Sprawdź wentylację. Gdy wietrzysz - zakręć kaloryfer a wietrzenie rób intensywne - wszystkie okna otwórz na pięć minut - powietrze się wymieni a przedmioty nie wyziębią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiula83 Re: zaparowane okna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 10:35 czekalam na porade Grodek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grodek Re: zaparowane okna IP: *.chello.pl 30.01.07, 21:21 Dostałaś porady. Stwierdziłaś że Ci się nie podobają i że rozszczelniać okien nie będziesz bo masz podzielniki i wzrosną Ci rachunki. Mieszkania w bloku na ogół nie mają prawidłowej wentylacji. Przy średnio szczelnych oknach drewnianych nie miało to aż takiego znaczenia bo następowała wymiana powietrza poprzez szczeliny. Plastiki są szczelne i w związku z tym ograniczają cyrkulację powietrza. Jedyna metoda to co jakiś czas intensywnie wietrzyć mieszkanie. Lub siedzieć w wilgoci i smrodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
spacememdo Re: zaparowane okna 29.08.17, 12:53 To prawda, problemem jest wentylacja. Lepszym sposobem będzie wentylacja mechaniczna.Gdybyś chciała dowiedzieć się więcej na ten tamat, polecam geoheat.eu/. Odpowiedz Link Zgłoś
osika4 Re: zaparowane okna 29.01.07, 16:55 Poczytaj sobie tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=54736555 Odpowiedz Link Zgłoś
kamila-dec Re: zaparowane okna 30.01.07, 14:05 Mamy ten sam problem. Sprawdziliśmy wentylację i założyliśmy nawiewniki higrosterowalne. Nie pomogło nic, choć panowie, którzy nam je montowali twierdzili, że pomoże. Wilgotne rogi mieszkania już są, grzyb też się pojawił. Może ten "duży współczynnik przenikalności cieplnej" stanowi rozwiązanie zagadki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiula83 Re: zaparowane okna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 16:10 dzis najpierw zakrecilam kaloryfery i otworzylam wszystkie okna na okolo 5 min. Po ich zamknieciu odczekalam troche wlaczylam kaloryfery i jak na razie zaparowanych okien nie mam. Ciekawe tylko na jak dlugo... Odpowiedz Link Zgłoś