Dodaj do ulubionych

Klamki samochodowe

24.09.26, 19:04
Temat dosyć bezsensowny, ale za to w temacie forum.

Oglądając różne samochody dookoła zwróciłem uwagę na jeden szczegół: klamki. Pamiętam, że jeszcze nie tak dawno najpowszechniej spotykanym typem był "pull-up" - takie jak w Polonezie, choć oczywiście w większości modeli klamki były znacznie ładniejsze. Historycznie występowały jeszcze inne rodzaje: tradycyjne klamki "naciskane" w samochodach z lat 40.-50., klamki z przyciskiem do otwierania, klamki schowane "za drzwiami" jak w pierwszej Pandzie albo Citroenie AX. A najnowsza zaraza to chowane w całości klamki typu Tesla - jeszcze gorzej, jak są wysuwane elektrycznie, nie przez naciśnięcie.

Jednak obecnie absolutnie dominującym rodzajem jest klamka typu "pull-out", która występuje w 90% współczesnych samochodów i niemal całkowicie wyparła "pull-upy". Te ostatnie występują jeszcze głównie w projektach typu "klamka schowana w ramce okna tylnych drzwi".

No to zacząłem się zastanawiać - dlaczego? Zrobiłem mały risercz i okazało się, że powody są dwa.

Pierwszy jest dosyć oczywisty: rozwiązanie takie jest bardziej ergonomiczne, bo pociągnięcie za klamkę w celu odblokowania zamka jest jednocześnie pociągnięciem w celu otwarcia drzwi - siła działa w tym samym kierunku. Logiczne.

Drugi z kolei jest dość zabawny (i na pewno spodoba się enginowi): wzrost popularności tego typu klamek związany jest z... większą liczbą kobiet kupujących samochody. Ten typ otóż umożliwia im złapanie za klamkę i otwarcie samochodu bez ryzyka połamania długich paznokci. Ot i cała tajemnica!
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: Klamki samochodowe 24.09.26, 19:12
      Dodałbym trzecią przewagę pull-out nad pull-up - mniejsze ryzyko, że w zimie w dłoni zostanie.
      Pull-outa nie złamałem jeszcze ani jednego, a pull-upy już dwa razy (w Astrze F i w Micrze).
      • vogon-jeltz Re: Klamki samochodowe 24.09.26, 19:40
        A tak, to był trzeci powód. Szczególnie jeśli "pull-up" był plastikowy - a często był.
    • nousecomplaining Re: Klamki samochodowe 24.09.26, 19:31
      > bez ryzyka połamania długich paznokci
      No nie wiem. To zależy od długości paznokcia, bo ta potrafi być imponująca i pull-out może nie pomóc przy nieumiejętnym zaatakowaniu klamki. Ale fakt, w pull-up nie ma przestrzeni "przelotowej"...
      • vogon-jeltz Re: Klamki samochodowe 24.09.26, 19:39
        > No nie wiem. To zależy od długości paznokcia, bo ta potrafi być imponująca i pull-out może nie pomóc przy nieumiejętnym zaatakowaniu klamki. Ale fakt, w pull-up nie ma przestrzeni "przelotowej"...

Zakładam, że zbiór kobiet kupujących samodzielnie samochody dla siebie i zbiór kobiet z kilkucentymetrowymi doklejonymi szponami mają bardzo niewielką część wspólną.
        • qqbek Re: Klamki samochodowe 24.09.26, 20:39
          vogon-jeltz napisał(a):

> Zakładam, że zbiór kobiet kupujących samodzielnie samochody dla siebie i zbiór
          > kobiet z kilkucentymetrowymi doklejonymi szponami mają bardzo niewielką część w
          > spólną.

Zakładam, że możesz się mylić.
          Moje X5 miało klamki "pull-out" i przyjechało z Włoch, po pierwszej właścicielce.
          Jako, że nie było "robione pod Żyda" przez handlarza, to zachował się oryginalny lakier (tak, jeżeli chodzi o "ślady parkowania po włosku", jak i ślady po gigantycznych szponach pod klamką).
          Co ciekawe wnętrze było takiej jakości i z takich materiałów, że nawet takimi krogulczymi "pazami" paniusia nie zdołała go zniszczyć... tylko przy klamce kierowcy, na przedzie wybieraka od biegów i na panelu radia było "coś znać". Teraz już takich wnętrz nie robią.
    • engine8t Re: Klamki samochodowe 24.09.26, 19:47
      a ja slyszalem gdzies ze te chowane pull-upy to mialy zmniejszac opor powietrza i przez to byc bardziej ECO?

A to co mowisz by znaczylo ze baskie pazury wazniejsze niz eco ? Wez to naglosnij gdzie sie da.
      O moze bywalec to zapoda na egrazynie ze ich pazury sie przyczyniaj do globalnego ocieplenia ? LOL

A co mowi chat GTP?

That may be part of the anecdotal discussion, but there’s no good evidence that women buying more cars—or long fingernails—are the main reason flush handles are becoming less popular.

The stronger reasons are:

Emergency safety: Electrically operated handles may not work after a crash or power failure, and manual releases can be difficult to find.
      Ease of use: Traditional handles are more intuitive for children, older adults, passengers unfamiliar with the car, and first responders.
      Reliability: Flush mechanisms can have problems with ice, dirt, sensors, batteries, or failed motors.
      Small aerodynamic benefit: The smoother bodywork looks modern and may slightly reduce drag, but the benefit is usually modest.
      Regulation: China is set to require exterior handles to provide enough space for a hand to operate a mechanical release from any angle starting January 1, 2027. A U.S. proposal would also require clearly accessible, power-independent emergency releases.

Long nails can certainly make some recessed or pop-out handles awkward or prone to scratching, and automakers may consider many different users when designing handles. But the current move toward conventional or mechanically accessible handles appears to be driven mainly by safety, reliability, and regulations, not specifically by female customers.
      I

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka