Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Działka - podmokły teren - koszty

IP: *.242-241-81.adsl-static.isp.belgacom.be 19.02.07, 01:42
    Witam
    Działka, którą oglądałem znajduje się na dawnym lekko podmokłym terenie. Na
    jej części rośnie sitowie - raczej pojedyncze, po przeciwnej stronie drogi
    teren jest zdecydowanie suchy - piasek. W odległości około 100m znajduje się
    sztuczny staw i na podstawie wysokości lustra wody mniemam, że poziom wód
    gruntowych zaczyna się już około 1-1,5m.
    1. Ile ewentualnie kosztowałoby badanie określające przydatność działki pod
    kątem budownictwa jednorodzinnego? Jest to odwiert, wykop?
    2. Czy wody gruntowe/podskórne na głębokości 1-1,5m umożliwiają zbudowanie
    domu?
    3. Ewentualny drenaż - ile to mogłoby kosztować - np. mikropale żwirowe? I
    czy ma to sens.
    Dziękuję i pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • karotka69 Re: Działka - podmokły teren - koszty 19.02.07, 09:50
        Zastanów się dobrze nad taką działką.Jeżeli się nad nią uprzesz,będziesz
        musiała ponieść duże koszty w samo osuszenie gruntu,zrobienie drenaży dookoła
        domu(jak już powstanie).I tym musi zająć się naprawdę specjalistyczna firma,nie
        jakis pierwszy lepszy fachuńcio co się na wszystkim zna.
        Moi znajomi postawili dom na bardzo podmokłym terenie(są liczne małe
        stawiki).Niestety po 5 latach mieszkania tam zaczęła wchodzić wilgoć od
        gruntu.Ponoć miało byc dobrze wszystko zrobione,ale nie zostało.Teraz próbują
        sprzedac dom.Jak przychodzi potencjalny kupiec,zasłaniają plamykwiatami iinnymi
        duperelami. Pomyśl dobrze,a może ta działka jest trochę w dole i z całej
        okolicy wota właśnie tam się gromadzi.Powodzenia.....
        • Gość: bietka Re: Działka - podmokły teren - koszty IP: *.kosson.com 19.02.07, 10:59
          Dodam jeszcze,że musisz wziąć pod uwagę iż, poziom wód gruntowych mocno wzrasta
          w czasie bardzo mokrego lata, lub wiosny. Od czasu do czasu(rok 1996), twoja
          działka może więc zamieniać się w małe jeziorko. W takim ekstremalnym wypadku
          wcześniejsze osuszanie może zawieść. Zanim więc kupisz teren, zrób wywiad także
          wśród okolicznych mieszkańców, aby dowiedzieć się jak wygląda ta okolica w
          czasie dużych roztopów czy mokrego lata.
          • Gość: roman Re: Działka - podmokły teren - koszty IP: 193.244.32.* 20.02.07, 10:02
            Witam
            Co prawda obok są budynki, ale już dość stare i stosunkowo niewielkie.
            Może nawet bez fundamentów. Niestety nie ma mnie w okolicy.
            Generalnie działka nie wygląda źle, to sitowe, pojedyncze źdźbła są tylko na
            części.
            Nie pomyślałem, że poziom wód gruntowych może się zmieniać w zależności
            od 'wilgotnego' roku.
            Ale ile może kosztować wykonanie expertyzy? Obawiam się, że sąsiedzi nie pomogą
            wiele, bo ich budynki stoją na innym gruncie - piaszczystym, a ta działka
            byłaby pierwszą na 'granicy' terenu suchego i być może podmokłego.
            Pozdrawiam
            • mam6lat Re: Działka - podmokły teren - koszty 20.02.07, 19:38
              nie wchodź w to....my odstąpilismy od zakupu tego typu działki, wystarczy
              dowiedziec się chociazby o koszt projektu i wykonania melioracji....
        • Gość: Dorota Re: Działka - podmokły teren - koszty IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.04.14, 12:14
          koszty są uwarunkowane od tego jakie prace jeszcze wchodzą w grę. Ja budowałam na podmokłym terenie, ale odpukać w niemalowane, po tym jak jedna z firm zajęła się odpowienim przygotowaniem gruntu kończąc na wzmocnieniu fundamentów, póki co, mam spokójk, nic się nie dzieje. Jeśli chcesz, podam namiary www.geotest.biz.pl/
          • Gość: Gerts Re: Działka - podmokły teren - koszty IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.04.14, 09:25
            No, na podmokłej działce można nieźle umoczyć... :D Prawie taką kupiliśmy z mężem dopiero geotechnicy nam uświadomili, że to jest poroniony pomysł. Także polecam się zgłosić najpierw do jakiejś firmy, my korzystaliśmy z Geoprojektu, uczciwi fachowcy trzeba przyznać.
            • Gość: gretel Re: Działka - podmokły teren - koszty IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.05.14, 15:55
              geodeta to dobre rozwiązanie, sama mam dom na podmokłym terenie, bo pochopnie kupilismy , nie kontaktując sie wcześniej. Potem dopiero wzięliśmy specjalistów z www.geosaturn.pl przebadali grunt i podpowiedzieli, jakich materiałów użyć by nie bylo zapadów itp, więc myślę,że warto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka