Gość: gość IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.07, 19:38 poradźcie proszę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość czyli blokarz Re: Na co zwrócić uwagę przy zakupie starego domu IP: *.adsl.inetia.pl 25.04.07, 09:48 nikt nie kupował domu ? prosze pomózcie Czy warto poradzić sie rzeczoznawcy? jaki to koszt? czy na pierwszy rzut oka mozna ocenić stan domu? wilgotność ,dach.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kryl Re: Na co zwrócić uwagę przy zakupie starego domu IP: 81.210.16.* 25.04.07, 13:40 jest jeden dobry sposob na zbadanie wilgotnosci starego domu. nalezy obejrzec jego polnocna strone i jelsi jest porosnieta mchem to domu nie warto kupowac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 na budżet remontowy IP: *.teleton.pl 25.04.07, 13:41 w czerwcu 2006 kupiłem szeregowiec z 1931. Zaniedbany. Z góry wiedziałem, że będę robił ciężki remont. Poprawiłem dach, odkopałem ściany do fundamentów (czesciowo osuszyłem, częściowo dobudowałem ściany), wyburzyłem ścianę od ogrodu, przesunąłęm ją o kilka metrów dalej (dobudówka) robiąc ścianę ze szkła. Usunąłem wszystkie ściany na parterze, zmieniłęm rozkład pomieszczeń na piętrze. Powiększyłem łazienkę a dwie nowe dobudowałem. Usunąłęm wszystkie instalacje i tynki. Zrobiłem nowoczesne ogrzewanie, od podstaw instalację wod kan i elektryczną... Wydałem 180 tys, a przede mną elewacje (ocieplenie) i taras... Prace trwają non stop od 15 wrzesnia (czekałem na pozwolenie na budowę) - pracuje ekipa 4-8 osobowa... W efekcie będe miał dom jak nowy, z zaprojektowanym od podstaw programem, nowoczesny, ekonomiczny a co najwazniejsze w znakomitej lokalizacji... Kluczem jest dobra ekipa i finansowanie. Ale warto Pozdrawiam al Odpowiedz Link Zgłoś
1realista Re: Na co zwrócić uwagę przy zakupie starego domu 25.04.07, 14:02 Miej swiadomosc że powazny remot kosztuje czesto tyle co wybudowanie od nowa. A wiele defektow wychodzi dopiero podczas remontu. Najważniejsze to dokladnie obejrzec konstrukcje domu - sciany stropy dach. Bo to one decyduja o tym czy calkowiecie wyburzamy czy "tylko" robimy kapitalny remont( czyli zakadamy nowe) instalacji i okładzin( tynki itp). A przy konstukcji należy zwrócic uwage na zwilgocenie i korozję ( rownież biologiczna) oraz czy nie madmiernych pękniec i odksztalcen. Odpowiedz Link Zgłoś
1realista Re: Na co zwrócić uwagę przy zakupie starego domu 25.04.07, 14:03 ...czy nie ma nadmiernych pękniec i odksztalcen. :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Na co zwrócić uwagę przy zakupie starego domu 25.04.07, 15:28 Znajdź konsultanta,bo jeżeli jesteś laikiem,jak większość ludzi,to nie dasz rady ocenić nawet podanych elementów.A problemy bywają.Niedawno robiłem remont,gdzie zakres robót w stosunku do pierwszej oceny był dwa razy większy.Trzeba człowieka upierdliwego,który zobaczy każdą dziurę. Odpowiedz Link Zgłoś