Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Na co zwrócić uwagę przy zakupie starego domu ?

IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.07, 19:38
    poradźcie proszę
    Obserwuj wątek
      • Gość: gość czyli blokarz Re: Na co zwrócić uwagę przy zakupie starego domu IP: *.adsl.inetia.pl 25.04.07, 09:48
        nikt nie kupował domu ?
        prosze pomózcie
        Czy warto poradzić sie rzeczoznawcy? jaki to koszt?
        czy na pierwszy rzut oka mozna ocenić stan domu? wilgotność ,dach....
        • Gość: kryl Re: Na co zwrócić uwagę przy zakupie starego domu IP: 81.210.16.* 25.04.07, 13:40
          jest jeden dobry sposob na zbadanie wilgotnosci starego domu. nalezy obejrzec
          jego polnocna strone i jelsi jest porosnieta mchem to domu nie warto kupowac...
        • Gość: al9 na budżet remontowy IP: *.teleton.pl 25.04.07, 13:41
          w czerwcu 2006 kupiłem szeregowiec z 1931. Zaniedbany.
          Z góry wiedziałem, że będę robił ciężki remont.
          Poprawiłem dach, odkopałem ściany do fundamentów (czesciowo osuszyłem,
          częściowo dobudowałem ściany), wyburzyłem ścianę od ogrodu, przesunąłęm ją o
          kilka metrów dalej (dobudówka) robiąc ścianę ze szkła.
          Usunąłem wszystkie ściany na parterze, zmieniłęm rozkład pomieszczeń na
          piętrze. Powiększyłem łazienkę a dwie nowe dobudowałem. Usunąłęm wszystkie
          instalacje i tynki. Zrobiłem nowoczesne ogrzewanie, od podstaw instalację wod
          kan i elektryczną...
          Wydałem 180 tys, a przede mną elewacje (ocieplenie) i taras...
          Prace trwają non stop od 15 wrzesnia (czekałem na pozwolenie na budowę) -
          pracuje ekipa 4-8 osobowa...
          W efekcie będe miał dom jak nowy, z zaprojektowanym od podstaw programem,
          nowoczesny, ekonomiczny a co najwazniejsze w znakomitej lokalizacji...
          Kluczem jest dobra ekipa i finansowanie.
          Ale warto
          Pozdrawiam
          al
      • 1realista Re: Na co zwrócić uwagę przy zakupie starego domu 25.04.07, 14:02
        Miej swiadomosc że powazny remot kosztuje czesto tyle co wybudowanie od nowa. A wiele defektow wychodzi dopiero podczas remontu.
        Najważniejsze to dokladnie obejrzec konstrukcje domu - sciany stropy dach. Bo to one decyduja o tym czy calkowiecie wyburzamy czy "tylko" robimy kapitalny remont( czyli zakadamy nowe) instalacji i okładzin( tynki itp). A przy konstukcji należy zwrócic uwage na zwilgocenie i korozję ( rownież biologiczna) oraz czy nie madmiernych pękniec i odksztalcen.
        • 1realista Re: Na co zwrócić uwagę przy zakupie starego domu 25.04.07, 14:03
          ...czy nie ma nadmiernych pękniec i odksztalcen. :-)))
      • andrzej.sawa Re: Na co zwrócić uwagę przy zakupie starego domu 25.04.07, 15:28
        Znajdź konsultanta,bo jeżeli jesteś laikiem,jak większość ludzi,to nie dasz rady
        ocenić nawet podanych elementów.A problemy bywają.Niedawno robiłem remont,gdzie
        zakres robót w stosunku do pierwszej oceny był dwa razy większy.Trzeba człowieka
        upierdliwego,który zobaczy każdą dziurę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka