Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

nieaktualna mapa geodezyjna

07.05.07, 15:30
    Witam, sprawa jest następująca: chcę kupić działkę, mam mapę z wydziału
    geodezji, ale okazało się, że na mapie nie są naniesione budynki, które w
    rzeczywistości są zbudowane na sąsiednich działkach.
    Nie byłoby problemu, gdyby nie fakt, że na dwóch sąsiednich działkach stoją
    budynki w granicy działki. Nie ukrywam, że po zakupie działki chętnie
    postawiłabym garaż w granicy dobudowując się do sąsiada, ale nie wiem czy
    dostanę pozwolenie, skoro garażu sąsiada nie ma na mapie.
    Może ktoś miał podobna sytuację? Garaż na pewno jest większy niż 10m2 (bo
    chyba do tej wielkości nie jest potrzebne pozwolenie na budowę). Będę
    wdzięczna za wszelkie sugestie.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Olo Re: nieaktualna mapa geodezyjna IP: *.netcontrol.pl 07.05.07, 15:55
        Może te budynki to samowole budowlane?
      • andrzej.sawa Re: nieaktualna mapa geodezyjna 07.05.07, 15:55
        Są inwentaryzacje,ale jeżeli nawet nie ma na mapie,to poszukaj zezwolenia na
        budowę i wg. niego występuj o zezwolenie.
        • Gość: ewaes Re: nieaktualna mapa geodezyjna IP: *.polkomtel.com.pl 08.05.07, 08:49
          dzięki za sugestie, wydaje mi się, że to są właśnie samowole budowlane, popytam
          jeszcze w geodezji
          • andrzej.sawa Re: nieaktualna mapa geodezyjna 08.05.07, 08:56
            I w architekturze.
      • mona817 Re: nieaktualna mapa geodezyjna 12.05.07, 15:58
        Spytaj sprzedającego czy wyrażał zgodę na budowę w granicy! I sprawdź miejscowy
        plan zagospodarowania terenu, on MOŻE dopuszczać taką zabudowę jeżeli np.
        działki są wąskie.
        Brak budynków na mapie, albo ich obecnośc :) tak naprawdę o niczym nie
        swiadczy...
        Podczas aktualizacji mapy wchochmy na teren i mierzymy WSZYSTKO i nanosimy na
        mapę. Nikogo nikt nie pyta o pozwolenie na budowę np. gazażu. Mamy to w nosie
        bo to nie nasza "działka" niech się inni martwią.
        Pozwolenie na budowę nie jest wymagane dla budynku do 25m2 ale tylko gdy
        działka ma min. 500m2.
        Wszystko może zależec od sąsiada, bo najogólniej ujmując to ON musiałby się
        zgodzić na to, żebyś sie budowała przy jego granicy. Może się nie zgodzić,
        argumentując odmowę w prosty sposób. Musisz mieć swoją ścianę, więc on do
        swojej nie będzie miał dostepu...
        • Gość: ewaes Re: nieaktualna mapa geodezyjna IP: *.polkomtel.com.pl 14.05.07, 09:15
          Nie wiem czy sprzedający wyrażal zgodę, od kilkunastu lat nie mieszka w Polsce
          i pewnie nawet nie wiedział co się wokół jego działki działo przez ten czas,
          niemniej jednak spytam.
          Planu zagospodarowania przestrzennego w tej gmienie nie ma. I z tego co
          zauważyłam nikt nie przejmuje się ustawowymi odległościami od granic oraz od
          drogi.
          Co do zgody sąsiada, o ile wiem nie jest konieczna (Rozporządzenie Ministra
          Infrastruktury z 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych jakim
          powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75, poz. 690)). Nie
          zamierzam korzystać z jego ściany, tylko tak jak on postawić ścianę w granicy.
          Obecnie tez nie ma do swojej ściany dostępu z zewnątrz, musiałabym zgodzić się
          na wejście na moją działkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka