Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

DAROWIZNA CZY AKT WŁASNOŚCI?

IP: 212.160.228.* 27.05.03, 15:09
    CHCIAŁAM ZAPYTAĆ JAK NAJŁATWIEJ PRZEJĄĆ DOM Z DZIAŁKĄ?
    MOJEGO MĘŻA BRAT STRYJECZNY CHCE PRZEPISAĆ MU DZIAŁKĘ Z DOMEM - NIE WIEMY JAK
    TO ZROBIĆ, CZY POPRZEZ DAROWIZNĘ, CZY PRZEZ AKT WŁASNOŚCI (NA KTÓRYM BYŚMY
    WIDNIĘLI MY JAKO WŁAŚCICIELE) - PROBLEM W TYM, CO JEST TAŃSZE?
    I JESZCZE JEDNO BRAT STRYJECZNY MOJEGO MĘŻA DOSTAŁ TĘ POSIADŁOŚĆ OD SWOJEJ
    BABCI, KTÓRA JESZCZE ŻYJE.
    BRAT STRYJECZNY ŻYJE W SEPARACJI ZE SWOJĄ ŻONĄ OD 4 LAT I MAJĄ JEDNO DZIECKO
    NIEPEŁNOSPRAWNE (KTÓRE PRZEBYWA W OŚRODKU POD PŁOCKIEM), A DOM Z DZIAŁKĄ
    ZOSTAŁ MU ODPISANY PRZED JEGO ŚLUBEM - CZY TUTAJ JEST WSPÓLNOTA MAŁŻEŃSKA?
    CZY BĘDĘ POTRZEBOWAŁA PODPISU TEJ KOBIETY? CZY COŚ NALEŻY SIĘ TEMU DZIECKU?

POZDRAWIAM.
    Obserwuj wątek
      • vampi_r Re: DAROWIZNA CZY AKT WŁASNOŚCI? 27.05.03, 17:51
        Poczytaj dokładnie wątek "Jak przepisac dom i nie zapłacic podatku". Może coś
        ci się wyjaśni.
        Brat stryjeczny to chyba II grupa spadkowa?
      • Gość: Bebiak Re: Do Moniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.03, 00:04

> CHCIAŁAM ZAPYTAĆ JAK NAJŁATWIEJ PRZEJĄĆ DOM Z DZIAŁKĄ?

Czy najłatwiej tzn. najtaniej?

> MOJEGO MĘŻA BRAT STRYJECZNY CHCE PRZEPISAĆ MU DZIAŁKĘ Z DOMEM - NIE WIEMY JAK
        > TO ZROBIĆ, CZY POPRZEZ DAROWIZNĘ, CZY PRZEZ AKT WŁASNOŚCI (NA KTÓRYM BYŚMY
        > WIDNIĘLI MY JAKO WŁAŚCICIELE) - PROBLEM W TYM, CO JEST TAŃSZE?

Czy brat stryjeczny to oznacza (przepraszam, jeśli pytanie jest trochę
        śmieszne, ale chciałabym dobrze ustalić stopień), że jedno z rodziców każdego z
        panów to rodzeństwo?
        Można spróbować zanalizować koszty przy darowiźnie, można również przy umowie o
        dożywocie, ale do tego potrzebne są wartości. Czy możesz jakieś choćby
        orientacyjne wartości podać?

> I JESZCZE JEDNO BRAT STRYJECZNY MOJEGO MĘŻA DOSTAŁ TĘ POSIADŁOŚĆ OD SWOJEJ
        > BABCI, KTÓRA JESZCZE ŻYJE. BRAT STRYJECZNY ŻYJE W SEPARACJI ZE SWOJĄ ŻONĄ OD
        ɰ LAT I MAJĄ JEDNO DZIECKO NIEPEŁNOSPRAWNE (KTÓRE PRZEBYWA W OŚRODKU POD
        >PŁOCKIEM), A DOM Z DZIAŁKĄ ZOSTAŁ MU ODPISANY PRZED JEGO ŚLUBEM - CZY TUTAJ
        >JEST WSPÓLNOTA MAŁŻEŃSKA?

Nie, nieruchomość nie weszła w skład majątku dorobkowego, bo po 1-sze: została
        podarowana (a darowizna nie wchodzi do majątku dorobkowego, chyba, że darczyńca
        postanowił inaczej), a po 2-gie: zostało to dokonane przed zawarciem związku
        małżeńskiego. Zakładam oczywiście, że ten obecny właściciel nie zawierał ze
        swoją żoną umowy rozszerzającej wspólność ustawową (a miał prawo - należy go o
        to zapytać)

> CZY BĘDĘ POTRZEBOWAŁA PODPISU TEJ KOBIETY?

Jeśli ten obecny właściciel nie zawierał z żoną umowy, o której napisałam wyżej
        to nie będziesz potrzebowała ani zgody ani podpisu tej kobiety.

>CZY COŚ NALEŻY SIĘ TEMU DZIECKU?
        Póki właściciel żyje może dowolnie rozporządzać stanowiąca jego własność
        nieruchomością. Tu nie ma żadnych, absolutnie żadnych ograniczeń (i takich być
        nie może). To prawo właściciela sprzedać, darować, zamienić, obciążyć.
        Oczywiście cokolwiek inaczej (choćby w kontekście praw dzieci) wygląda sprawa
        po śmierci właściciela. Podobnie zresztą w przypadku dokonania darowizny (umowa
        nieodpłatna) - tu można wnosić o zaliczenie darowizny na poczet masy spadkowej
        i ubiegać się o zachowek. Przy dożywociu ten problem nie istnieje, bo dożywocie
        jest umową odpłatną. I jeszczce jedno: fakt, że dziecko jest niepełnosprawne
        (kodeks mówi: trwale nie zdolne do pracy) albo małoletnie ma znaczenie dla
        wysokości zachowku (jest on wyższy aniżeli w innych przypadkach).
        Pozdrowienia serdeczne. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka