Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    IP: *.chello.pl 13.05.07, 11:27
    Planujemy zakup domu. Pośredniczka najpierw wąską drogę dojazdową do domu
    określiła jako własność właściciela, teraz jako gminy. dom miał mieć 160 m i
    jako taki był nam sprzedawany, coś nam nie pasowało i w decyzji podatkowej
    wyszło, że ma 128, a reszta to dodatkowe zabudowania, w dodatku w decyzji
    jest podatek rolny, czy ten dom stoi na działce rolnej?Już nic nie rozumiem i
    nie wiem co teraz mamy zrobić proszę o radę jesteśmy na etapie załatwiania
    pożyczki w banku na zakup tego domu
    Obserwuj wątek
      • Gość: prince Re: co robić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 14:29
        No jak to co?
        Sprawdzić wszystkie możliwe dokumenty, papiery i mapy w gminie, księgę itd. .
        Przecież my, nie widząc niczego, nie podejmiemy za Ciebie decyzji.
      • Gość: maja Re: co robić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 19:10
        to że płacony jest podatek rolny a nie od nieruchomości jest korzystne dla
        właściciela gdyż podatek rolny jest zdecydowanie niższy.
        A że dom jest wybudowany na gruncie rolnym nie jest niczym dziwnym czy
        niezwykłym, prawnie taka zabudowa jest dopuszczalna w określonych warunkach i w
        praktyce często wystepuje na terenach niezurbanizowanych .
        • Gość: bp Re: co robić IP: *.chello.pl 13.05.07, 20:23
          Chcę dopiero kupić tę nieruchomość i planuję trochę przebudować stąd martwię
          się czy na gruncie rolnym można dostać zgodę na dobudowę. Poza tym staram się o
          pożyczkę z banku. Bank określa wysokość marży na podstawie wysokości wkładu
          własnego( mojego) - niestety nie na podstawie ceny jaką płacę tylko na
          podstawie wyceny rzeczoznawcy ( z forum dowiedziałam się, że rzeczoznawcy
          bankowi zaniżają cenę) - ztąd moje pytanie - jak wpływa na wycenę to, że dom
          postawiony jest na działce rolnej, a nie budowlanej.
          • Gość: maja Re: co robić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 15:13
            Gość portalu: bp napisał(a):

> Chcę dopiero kupić tę nieruchomość i planuję trochę przebudować stąd martwię
            > się czy na gruncie rolnym można dostać zgodę na dobudowę.

Dla podjecja decyzji o pozwoleniu decydujący jest zakres planowanej przebudowy
            i czy w wyniku planowanej przebudowy zmieniłaby się funkcja budynku i całej
            nieruchomościa , rodzaj działki jest mniej istotny .

> Poza tym staram się o
            > pożyczkę z banku. Bank określa wysokość marży na podstawie wysokości wkładu
            > własnego( mojego) - niestety nie na podstawie ceny jaką płacę tylko na
            > podstawie wyceny rzeczoznawcy ( z forum dowiedziałam się, że rzeczoznawcy
            > bankowi zaniżają cenę) - ztąd moje pytanie - jak wpływa na wycenę to, że dom
            > postawiony jest na działce rolnej, a nie budowlanej.

Na terenach niezurbanizowanych wystepuje głównie zabudowa na działkach rolnych
            i pewnie tak samo jest w najbliższej okolicy gdzie znajduje się dom jaki ci
            oferują. Wycena rzeczoznawcy na pewno uwzgledni że dom jest na takim terenie i
            oszacowana wartość z pewnością będzie inna niż gdyby dom znajdował się na
            działce w centrum miasta, to jest oczywiste i z pewnoscią cena za jaką dom ma
            być sprzedany uwzglednia lokalizację a przynajmniej powinna.
            Porównaj cenę tego domu z cenami podobnych budynków ale połozonych na terenach
            zabudowy miejskiej. Twój powinien być tańszy.
            • Gość: bp Re: co robić IP: *.chello.pl 14.05.07, 20:51
              bardzo dziękuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka