-
dlaczego?
-
oprocz salatek i babki majonezowej (nie jestem do niej jakos przekonana)
jajka i frytki z majonezem tez juz byly... ale specjalnie duzo tego majonezu nie poszlo
-
Uwielbiam majonez, a zachęcona zachwytami nad domowym majonezem postanowiłam też taki zrobić. Jednak smak gotowego majonezu jest okropny. Trudno mi go nawet dokładnie określić. Jakiś metaliczno-olejny? Korzystałam z różnych przepisów z tego forum, do ręcznego mieszania jak i blendera. Za każdym razem konsystencja była idealna. I za każdym razem okropny smak. Tego nie dało się jeść i majonez lądował w koszu. Ma ktoś pomysł dlaczego? Olej zły? Brałam słonecznikowy i kiedyś chyba rzepakowy. A mo...
-
rzuccie prosze jakims pomyslem na salatke z majonezem, chodza za mna od paru dni takie salatki z lat 90tych. bylo cos z czerwona fasola albo z ananasem, kukurydza, podzielcie sie to jutro po majonez pojde :):)
-
Dostałam przepis na kurczaka ze śliwkami i stoi w nim:
Piersi kurczaka pokroić wzdłuż w grube pasy, każdy z nich nasmarować solidną porcją majonezu....
Danie piecze się w brytfannie - jak zachowa się majonez ?
Obawiam się o to danie
"..on silną dłonią złapał za mój kark i poprosił bym zaśpiewał jeszcze..."
-
No właśnie, jak w temacie. Do jakich potraw majonez używacie i jest niezbędny? Ja znam tylko wielkanocne jaja w majonezie oraz słynne sałatki ze wszystkim z puszki ;)
Ale przecież majonez popularne zwierzę, więc ma chyba więcej zastosowań? Niektóre pewnie nawet smaczne?
-
witam
zwykle robię go sama, ostatnio przestał mi wychodzić a od wielu lat robię go z
oleju kujawskiego lub oleju mosso.
Zastanawiam się, czy ten kujawski olej jest jakiś słabszy? czy coś zmienili w
składzie w nim? czy może tez macie ten problem ... bo nie zauważyłam aby
mikser zaczął inaczej kręcić, śnieżkę robi ok i pianę z białek bije tez ok
.... ten majonez od kilku dnie nie udaje się nawet "uratować" przy pomocy żółtka
może inne pytanie:czy też zauważyliście zmianę w tym ...
-
zawsze robie z calego jajka
uzywam tez z tego powodu
mniej oleju,
a potem tak jak inny
zalezy od potrawy
troche smietany kawasnej,
musztardy,chzanu itd.
bo zoltka
wola wiecej oleju,
ale maja mniej masy
-
Jakie oleje nadają się do zrobienia majonezu? Czy w ogóle warto robić majonez z nierafinowanych olejów?
-
majonez
czy naprawde tak zly,
-
Ci, którzy samodzielnie go wytwarzają
Jakie składniki dodajecie do jajka (robię z całego) i w jakich proporcjach, żeby miał wyrazisty smak, nie był mdły?
Dokładam łyżeczkę octu, musztardy, sól- ale to wciąż nie to.
-
czy ktoś może wie, w jakim sklepie sieciowym mozna dostać majonez z
olivki z olivek extra vergine, czyli tłoczonej na zimno?
kupiłam wprawdzie niby taki w BOMI, hiszpański Ybarra, ale nie ma
tam info, że to olivka ext verg
czy już pozostaje tylko samej zrobić? :)
-
Pytanie do osób, które robią majonez w domu ... Jakiego oleju roślinnego użyć
najlepiej? Jestem fanką oliwy z oliwek, nierafinowanej, ale wydaje mi się, że
ma zbyt intensywny smak żeby robić z tego majonez. Jakich olejów Wy używacie?
-
chłop mi sie odchudza... i cholera tylko sałate chce jeść... macie
jakiś fajny niskokaloryczny przepis?
-
Od jakiegoś czasu robiłam własnoręcznie majonez.
Co teraz ? Robić w obliczu ptasiej grypy?
Jak uważacie? Samo sparzenie skorupki chyba nie wystarczy.
-
i tepicie go w kazdym watku ?
-
-
Mam dwa pytania:
praktyczne: jak zrobić, by MÓJ majonez smakował tak jak kupny (połowa rodziny
lubi mój, druga lubi kupny). Dobrze by było WSZYSTKIM podać MÓJ majonez.
"naukowe": jak to sie dzieje i dlaczego do CIEKŁEGO żółtka nalewam CIEKŁY olej
i powstaje stały "twardy" twór nazywany potocznie majonezem?
Jeszcze trzecie pytanie: dlaczego te kupne majonezy są prawie białe a moje
żółte? Może tam jest prawie sam olej i białko z jaja zamiast żółtka ;-))?
Żyra
-
widzieliscie ta reklame majonezu w ktorej kobieta robi piersi posmarowane
majonezem z jakimis dodatkami i zapieka w piekarniku? To da sie zjesc?
-
Po czym poznać, że majonez nie nadaje się już do użycia? Jakiś
charakterystyczny smak, zapach?
Dziękuję za odpowiedzi