Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ogrzewanie podłogowe

IP: *.tvk.pl / 10.0.5.* 03.06.03, 18:16
    Cześć
    Mam na całej powierzchni parteru szeregówki zainstalowane ogrzewanie
    podłogowe i mam problem, bo nie chcę płytek na podłodze. Czy ktoś ma
    doświadczenie z połączeniem drewnianej podłogi z ogrzewaniem podłogowym.
    Poradzcie co robić.
    Obserwuj wątek
      • bjbax Re: ogrzewanie podłogowe 04.06.03, 13:15
        Praktyki jeszcze nie mam ale teori się trochę "najadłem" i zastanawiałbym się
        czy coś takiego ma sens. Chodzi o gorsze "przewodzenie" ciepła przez panele,
        deski, korek. Do tego musisz uważać aby nie ustawić za wyskoiej temperatury bo
        podałoga tego nie wytrzyma. Choć gości co sprzedawał mi maty "Devi" nie
        wspomniał, że tego nie poleca. Zwrócił tylko uwagę na specyficzne warunki pracy
        w takim wypadku.

Pozdrawiam
        • Gość: kiki Re: ogrzewanie podłogowe IP: 195.20.110.* 04.06.03, 15:00
          W małej kawalerce (21m kw) w starym budownictwie ale z nowymi plastikowymi
          okanami, wsadziliśmy na wylewkę na styropianie 5cm ogrzewanie devi 2 kilowaty.
          Na to wszędzie są najtańsze panele podłogowe na płycie paździerzowej. Panaele
          miały napis, że można je stosować w systemach ogrzewania podłogowego. W
          mieszkaniu wszystko jest na prąd - woda ciepła, kuchenka elektryczna i właśnie
          to ogrzewanie. Mieskją tam 2 osoby, licznik jest 2 taryfowy - maksymalna opłata
          za najzimniejsze miesiąc to 150 zł. Przez 2 sezony grzewcze panaelom nic się
          nie stało. a zimą jest naprawdę ciepło (23-24 stopnie)
      • Gość: travel Re: ogrzewanie podłogowe IP: blue:* / 172.16.84.* 05.06.03, 13:27
        Bez najmniejszego problemu znajdziesz panele a nawet parkiet(!) dostosowany do
        ogrzewania podlogowego. Limitacja jest (oprocz rodzaju materialu) grubosc,
        ktora nie moze przekroczyc 10mm, ale producenci zawsze podaja informacje,
        jezeli ich produkt do podlogowki sie nadaje. Zwroc tylko uwage, ze wolna
        powierzchnia podlogi powinna byc duza (bez dywanow, malo szaf) a temperatura
        podlogi raczej nie powinna przekraczac 22 stopni (24 jest granica, przy ktorej
        podnsi sie kurz) material nalezy wiec dobierac do bilansu cieplnego, ktory moze
        zrobic tylko fachowiec.
        Na uspokojenie dodam, ze czesto podlogowka robiona "na zywiol" tez dziala
        prawidlowo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka