Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

DRZWI PRZESUWANE do łazienki/ kuchni...

03.12.01, 07:18
    Pozdrawiam wszystkich.
    Mam takie pytanie: czy nie lepiej przy małej powierzchni mieszkania i
    pomieszczeń zamiast zwykłych drzwi to zainstalować drzi przesuwane.
    Niekoniecznie w harmonijkę, ale np. chowane w ścianę. Czy ktoś mógłby podzielić
    się swoimi doświadczeniami i coś mi doradzić? Gdzie najlepiej szukać i kogo się
    pytać. Na co uważać? I najważniejsze jak się użytkuje takie drzwi?
    Z góry dziękuję.
    Anna
    Obserwuj wątek
      • jochu Re: DRZWI PRZESUWANE do łazienki/ kuchni... 03.12.01, 09:31
        moja znajoma zamontowała drzwi przesuwana do łazienki(drzwi lustrzane takie jak w szafach), myślę
        że do małych wnętrz do całkiem niezły pomysł.
        • Gość: Karolina Re: DRZWI PRZESUWANE do łazienki/ kuchni... IP: *.waw.cdp.pl 03.12.01, 14:48
          A mozesz dowiedzieć się od znajomej, gdzie kupiła te drzwi i czy "z montażem",
          czy bez i za ile? Dzięki
          • jochu Re: DRZWI PRZESUWANE do łazienki/ kuchni... 03.12.01, 15:25
            Drzwi zamówiła w jakieś firmie gdzie robią drzwi przesuwane do szafy tam tez kupiła dodatkowe
            elementy. Koszt to ok. 500-700 zł. Oczywiście wszystko zależy od "wielkości takich drzwi i oczywiście od
            standardu,
            na Bałtyckiej widziałam jakieś francuskie czy włoskie za 3-4 ty. Trzeba wsiąść też pod uwagę, ze na
            ścianie gdzie zamontowane są takie drzwi nie może nic stać(przylegać do ściany).

• Gość: Alex Re: DRZWI PRZESUWANE do łazienki/ kuchni... IP: *.p.lodz.pl 03.12.01, 15:26
            polecam www.drzwi.pl -bardzo bogata oferta wrocławskiej firmy. Ja osobiście
            znalazłam tam dzrzwi całoszklane, których od dłuższego czasu szukałam (niestety
            nie znam jeszcze cen ani żadnych szczegółów, interesuje mnie również to czy
            podejmują się realizacji na terenie Polski centralnej)

Drzwi przesuwane chowane w ścianę-
            www.drzwi.pl/drzwi/przesuwane/index.html
      • Gość: arch Re: DRZWI PRZESUWANE do łazienki/ kuchni... IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.01, 22:59
        Moi klienci b. czesto decyduja sie na tego typu rozwiazanie, chodzi mi tu o
        drzwi nie szklane, a zwykle-drewniane, a raczej-laminowane; moga byc z
        prowadnica na scianie, jak i te chowane w scianie; te z prowadnica suwaja sie
        na zewnatrz-po scianie, wiec faktycznie sciana `odpada` z uzytkowania, te
        suwane w scianie-np. w systemie `WIM`- chyba jeden z tanszych w Polsce, a
        nienajgorszy-zawsze mozna wykorzystac ten kawalek sciany, a jednoczesnie maja
        oscieznice z zamkiem wiec zamykaja sie do konca-prawie jak normalne drzwi. Te
        suwane na scianie zawsze maja szczeline-miedzy skrzydlem, a sciana, sa wiec
        mniej praktyczne do lazienki czy sypialni...
        Najlepiej jest zobaczyc oba rodzaje `na zywo` i wtedy zdecydowac sie, ktory
        system wybrac.
        • annatro Re: DRZWI PRZESUWANE do łazienki/ kuchni... 04.12.01, 07:49
          Bardzo dziekuję za odpowiedz.
          Tylko czy ja muszę uwzględnić jakieś zmiany w projekcie mieszkania, jeśli
          jestem zdecydowana na takie drzwi "wewnątrz ściany"? Rozmiem, że długość
          ściany, w której są wbudowane musi być co najmniej równa długości drzwi
          plus "margines"- ale jaki?
          Mam nadzieję, że nie robią one zbytnich hałasów i ich konserwacja nie jest zbyt
          skomplikowana.
          Gdzie można zobaczyć takie drzwi i porównać te rozwiązania oraz dowiedzieć się
          bliższych szczegółów. Mieszkam w Warszawie.
          Dziękuję za pomoc.
          Pozdrawiam
          • Gość: MP Re: DRZWI PRZESUWANE do łazienki/ kuchni... IP: 198.155.189.* 17.12.01, 13:26
            Mam drzwi, chowane w scianie (kartonowo-gipsowej) w oparciu o system WIM (tzn.
            skrzydlo drzwi nie jest od nich, ale cala reszta- tak). Blizsze dane o systemie
            WIM (lacznie z wymiarami) znajdziesz tutaj: www.wim.katowice.pl. Jesli
            skontatujesz sie z nimi, podadza Ci adres najblizszego przedstawiciela. Ja
            zamowilem ten system (z dowozem do domu) gdzies na Bartyckiej...
            Rozwiazanie z drzwiami przesuwnymi generalnie sie sprawdza, ale trzeba pamietac
            o kilku szczegolach:
            - koniecznosc dodatkowej amortyzacji,np. gumowe albo filcowe podkladki,
            naklejone na krawedz drzwi albo futryne-drzwi przesuwaja sie b.lekko i moga
            strasznie "walic" w futryne (istotne, gdy drzwi zamykaja male dzieci...)
            - drzwi takie nigdy nie sa tak szczelne (dzwiekoszczelne), jak drzwi normalne...

Pozdrawiam,
            MP

• Gość: Aga Re: DRZWI PRZESUWANE do łazienki/ kuchni... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.12.01, 09:34
              A czy moglbys powiedziec, ile mniej wiecej taki system kosztuje?
              I czy mozna go zamontowac najpierw, a potem dobrac sobie skrzydlo u innego
              producenta, jakie nam sie spodoba, czy trzeba to wszystko zgrac razem?
              • Gość: MP Re: DRZWI PRZESUWANE do łazienki/ kuchni... IP: 198.155.189.* 31.12.01, 10:01
                Witaj,
                sama kaseta do sciany g.-k. kosztowala ok. 700 PLN. Dochodzi jeszce koszt
                listew (opasek) wykanczajacych, szczotek uszczelniajacych, i.t.p.
                Wydaje mi sie, ze jedynym problemem w zgraniu wymiarow drzwi i kasety jest ich
                wysokosc- szerokosc jest standardowa ( "60", "70", "80"...).

Pozdrawiam,
                MP
          • Gość: arch Re: DRZWI PRZESUWANE do łazienki/ kuchni... IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.01, 22:55
            grubosc scianki razem z systemem wynosi 12cm, czyli profil aluminiowy scianki
            jest nie 7,5cm, a 10cm; w przypadku systemu WIM-chyba grubosc samego stelaza
            systemu wynosi wlasnie 10cm; u nas: na polnocy, podobny system oferuje firma
            Interdoor;

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka