Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

podział działki

04.07.07, 22:48
    Mam pytanie do dobrze zorientowanych w temacie.Chcemy z mezem kupic
    dzialke,wlasciciel ma okolo 1 hektara,dzialka nie jest podzialona,on chce
    sprzedac 15 arow. Powiedzial,ze sami mozemy uzyskac warunki zabudowy,to jest
    mozliwe,ale chyba to wlasciciel musi zlozyc wniosek o podzial dzialki,bo to
    jego wlasnosc?Bo raczej trudno mi wyobrazic sobie zebym mogla w jego imieniu
    prosic o podzial?no chyba ze sie mysle?I jeszcze jedno czy dalej obowiazuje
    pozwolenie na budowe?bo podobno mialo byc zniesione na poczatku lipca?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Anastazja Re: podział działki IP: *.pwpw.pl 05.07.07, 08:51
        Masz rację, to on musi dokonać podziału działki. Założyć księgę wieczystą na
        ten kawałek i wówczas może ją sprzedać. A Ty zanim zdecydujesz się na zakup,
        upewnij się, czy dostanieśz pozwolenie na wybudowanie na niej domu. Bo może być
        taka sytuacja, że kupisz działkę a nie będziesz sie mogła wybudować.
        Z tego co się orientuję nowe prawo budowlane wchodzi od 2009 roku. Narazie
        nadal trzeba mieć pozwolenie na budowe.
        Podkreślam, że nie jestem ekspertem w tej dziedzinie.... Może ktoś Ci odpowie,
        kto się na tym zna.
        • Gość: literka_m Re: podział działki IP: 81.15.180.* 05.07.07, 10:02
          o ile dobrze wiem, moze Ci sprzedac czesc dzialki bez podzialu a nastepnie
          mozesz zrocic sie do sadu o wyodrebnienie wlasnosci. ponoc tak sie robi, jak sa
          problemy z podzialem, sad jest ponad gmina, jak wyodrebni wlasnosc to nie ma
          bata w gminie, co nie znaczy automatycznie ze dostaniesz pozwolenie na budowe
      • czerem Re: podział działki 07.07.07, 22:18
        ja jestem na ukończeniu podziału działki. Podział działki u mnie trwał ok. 4
        miesiące. Najlepiej wystąpić o warunki zagospodarowania i upewnić się co możesz
        wybudować na tej działce.JEśli możesz dom to wtedy musisz się dogadać z
        właścicielem - zapewne wchodzi w grę umowa przedwstępna (notarialna) - wtedy
        będziesz miała pewność, że za te 4 miesiące jak już gość podzieli działkę to nie
        podwyższy ceny.I dobra rada - sprawdzaj wszystko po 100 razy. Nawet to co
        usłyszysz od urzędnika. Ja omal nie kupiłam działki, na której mogłabym postawić
        gospodarstwo rolne (ale musiałabym być rolnikiem) - właścicielka mówiła, że to
        jest działka budowlana (no bo BUDUJESZ to gospodarstwo rolne) a jak poszłam do
        gminy to mi urzędniczka powiedziała że to jest działka budowlana - a że
        powiedziała "na gębe" to już mój błąd że uwierzyłam.....na szczęście
        sprawdziłam i okazało się że to działka rolna.
        • hydepark1 Re: podział działki 08.07.07, 09:43
          Podziłu działki musi dokonac jej własciciel przed sprzedaża ,trzeba w gminie
          sprawdzić jaki jest plan zagospodarowania w tej okolicy i czy będzie szansa na
          przekwalifikowanie działki na budowlaną. Teraz jest duza szansa bo gminy
          zmieniają klasyfikację chetnie , ale trzeba sprawdzic czy tam gdzie chcesz
          kupić działkę jest to możliwe .
          Mozesz taka działkę kupić na umowę /notarialną aby sie zabezpieczyc przed
          zmiana decyzji obecnego własciciela /pozałatwaić wszystkie formalności również
          ksiegę wieczysta i wtedy dokończyc zakup.
          Podział działki kosztuje i prawdopodobnie wlascicel nie ma pieniędzy aby taki
          podział zrobic .To z jednej strony jest korzystne bo moze działke kupisz taniej
          ale troche stresujące .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka